Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

P.s. Ale mamy czasy! - kiedyś trza było rozchylać ubranie żeby ujrzeć ciało, a teraz trza rozchylać ciało aby ujrzeć ubranie hehehe! :D

Zobaczcie jaki sprzet za morzem co niektorzy posiadaja. Ze szwedzkiego forum audio-video:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak na oko to caly ten zestaw to cos w okolicach 1/2mln PLN

Ukryta Zawartość

Zaciekawila mnie wkladka mozna ja miec za jedyne $10000:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...a nawet 1$ nie został poświęcony na akustyke... w tym wątku to równoznaczne z wyrokiem... na szafot z nim!!!!

...a ja rekwiruje gramiaka ;)

>>>Edisson,

Goldfinger - wkładeczka niezła! Godny uwagi jest parametr: channel balance: 0 dB. Osobiście nie słyszałem jej, i nie zanosi się abym miał okazję posłuchać. Ale przenieś tę wkładkę na Analog, tam Ci "najbardziej doświadczeni z doświadczonych i najbardziej oświeceni z oświeconych" Koledzy Vinylowcy zaraz napiszą, ża Audio-Technica AT440 albo Denon Dl-103 lepszy jest! hahaha. I to będzie ten cały nasz kurnik, forum audiostereo zwany.

Pozdro,

Yul

=>Yul, 15 Gru 2009, 22:01

Ciekawe jest tłumienie przesłuchu 45dB ciekawe czy faktycznie zapis płytowy fizycznie na taki pozwala :) ale niech im będzie w mojej AT tylko 31dB :(

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Optymistycznie przy 2000 godzinach trwałości odsłuchanie płyty to koszt tylko 5$ taniocha ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Edisson, 15 Gru 2009, 18:53

>Zobaczcie jaki sprzet za morzem co niektorzy posiadaja. Ze szwedzkiego forum audio-video:

>

Ukryta Zawartość

>Tak na oko to caly ten zestaw to cos w okolicach 1/2mln PLN

Jakos nie zazdroszcze. Nie wiem, ale te audiofilskie klocki wogole mi sie nie podobaja. Zaczynajac od kolumn, konczac na reszcie. Wszystko jakies oble, Ble.

Ukryta Zawartość

?👈

Fajnie jakby na naszym forum była zakładka "systemy forumowiczów" albo "galeria" lub coś w tym klimacie. Fajnie jakby każdy mógł założyć w audiostereo swoją podstrone z paroma fotkami i krótkim komentarzem. Takie bardziej rozbudowane "o mnie" z paroma fotkami.

Pytanie do p. Redaktora - czy technicznie jest to trudne?

Troche masło maślane wyszło ale wiadomo o co chodzi... :)

W każdym razie chodzi mi o to że informacja w "o mnie" z listą gratów nie daje pełnej informacji jak nasz system może grać, gdyż pomijana jest informacja na temat pomieszczenia odsłuchowego, akustyki i ustawienia gratów.

Fotka może powiedzieć znacznie wiecej.

Co myslicie?

witam, mam problem z basem, "buczy" jak cholera, nie zawsze, ale jak już, to jest to nieprzyjemne. poniżej przedstawiam rysunek pokoju. za głośnikami wstawiłem po płycie z piramidkami, pomiędzy głośnikami za tv, a pod oknem, rozciągnąłem gruby koc. na ścianach dwa duże obrazy wyłożone od środka polarowymi kocami. na podłodze gruby, duży dywan. nad kominkiem lustro. i nic. i dalej buczy. i właśnie tu moim zdaniem leży pies pogrzebany. mianowicie jak widać na rysunku cały szyk pokoju miesza kominek który ciągnie się pod sam sufit, oraz sofa na przeciw niego. chcę wyłożyć cały tył za głośnikami i między nimi piramidkami na wys. 1m, plus walce w rogach, plus walec w kącie przy kominku. pytanie, czy to coś da ? może jakieś inne pomysły ? wiem, że pokój jest mały, ale niestety nie powiększy się. mogę ewentualnie wrzucić jakieś fotki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wskazana jest pułapka basowa, płytowe ustroje akustyczne albo temu podobne. Piramidkami czy kocem nie wygłuszysz basu (porównaj długość fali np 60Hz do grubości koca). Za podbicia w dolnych rejestrach najbardziej odpowiadają fale stojące wynikające z wymiarów pomieszczenia. Możesz też nie ustawiać kolumn lub/i słuchacza w strzałkach fal stojących (najgorzej jest w rogach i przy ścianach). Jak dasz maila (mój jest w 'o mnie') to mogę przesłać Ci fragmenty mojej magisterki (mam trochę o tym we wstępie do projektu - aktywna pułapka basowa)

Pozdro

Powodzenia

Jest dokładnie tak jak mówia koledzy - buczenie wynika z kijowych proporcji pokoju. Koce i piramidki nie pomogą bo na bas one absolutnie nie wpływają (inne długości fali). Ja ten problem wałkuje już pare lat bo mieszkam wciąż w bloku i słucham w 12m2...

To co teoretycznie można zrobić w takim przypadku:

- poszukanie niedużych glosników ktore zgrają sie z Twoim pokojem (u mnie monitorki na 13cm midbasie Tonsila zagrały fajniej od harbetha - naprawde)

- korekta sygnału wycinająca "buczące" częstotliwości z pasma (ja kombinowałem z studyjnym korektorem behringer DSP 8024 wraz z dedykowanym mikrofonem pomiarowym )

- pułapka basowa obliczona i wykonana pod "buczącą" częstotliwość (zasada podobna do korekcji korektorem tyle że w pierwszym przypadku wycina sie z sygnału - głośnik wogóle nie gra niepożądanych częstotliwości, a w pułapce głośnik gra wszystko a pułapka pochłania wybrany zakres

- zaburzenie proporcji pomieszczenia przez wstawienie ścianki działowej w odpowiednim miejscu (raczej niewykonalne zwłaszcza w tak małym pokoju)

- przyzwyczajenie sie do "buczenia" ;)

- kupujemy dobry zestaw słuchawkowy i pokazujemy pani akustyce środkowy palec :)

Good luck

Gość glubisz

(Konto usunięte)

Mam pytanie z seri jak to bedzie brzmiało. Przenosze się do nowego domu i jako że bede miało tylko jeden ustalony pokój z góry to bedzie to wyglądać tak jak na rysunku. Sprzet ten co w o mnie.

post-19257-100007667 1261051648_thumb.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi