Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

kiedyś się zastanawiałem zapodać 2 pary kolumny (np jedne do słabo nagranych szatanów + drugie do ałdjofilskich plumkań) jednak w takim rozwiązaniu ani jedne ani drugie nie zagrają jak powinny bo nie będą dobrze ustawione :(

Dear77 dobrze, że całkowicie nie zdradziłeś Castle ;-)

Gratulacje z okazji nowego nabytku - prezent pod choinke od żony ? ;-)

Nie jest im za ciasno?

Ja u siebie w tej chwili oprócz Harlechów mam jeszcze Avon'y z tej samej stajni, ale zrobię chyba tak jak Masterofdeath pisał - jedne kolumny do plumkania (Harlechy), a AE Aegis do ostrzejszej muzy.

Powrót po dłuższej przerwie...

> Dear77

2 pary kolumn, do dwóch różnych zastosowań, to coś co mi też od dawna chodzi po głowie :) Po prostu różnica jakości w płytach z wytwórni audiofilskich różni się bardzo od przykładowo garażowo nagranego rocka/elektroniki. A nie samymi samplerami i jazzem człowiek żyje ;)

Witam zazwyczaj stoją oddzielnie, ale ustawiłem dwie pary na odsłuchy dla kolegi.To był żart:) W moim pokoju najlepiej graja w ustawieniu

-90 cm od tylniej ściany

-30 cm przód

-20 cm tył

Mam bardzo słaby akustycznie pokój, ale dobrałem tak sprzęt żeby ograniczyć jakiekolwiek rezonanse.W szczególności mam na myśli kolumny z LT oraz MB .

PS.Mam jeszcze kremowe maskownice w kolorze rolet:)

Skromy system, pokój okoloło 10m2 (niestety) a ostatnio goszą w nim Deep Purple, Oasis. Jest to dłuższa ściana w moim "salonie" co do jakości zdjęcia... bez komentarza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to nie moje:(, ale pomyślałem ze warte uwagi:)... ciekawe jaki jest efekt:)

Ukryta Zawartość

ciacho192@ Jesteś bardzo skromny pisząc, że to nie twoje. Sądzę, że efekt będzie niesamowity. Szczególnie w obszarze niskich częstotliwości. Jednak koszt takiej instalacji musi być ogromny.

Ten pan nie jest już audiofilem, on wyznaje dźwięk, a na zdjęciach przedstawił proces budowy swojej świątyni. W każdym razie, ciekaw jestem, czy nawiązał pełen kontakt ze swym bóstwem.

Pomysł nie tuzinkowy,pracy opór,koszty wielkie,działa na wyobraznię,i na pewno typowo koncertowe brzmienie.Ciekawy jestem jak odczuwa się''wentylację''powietrza w takt basów?

Przeważająca ilość muzyków ma takie preferencje.

Już kiedyś było na forum o tej 'adaptacji'... niestety czasem nie wiadomo gdzie się kończy zdrowy rozsądek, a kiedy zaczyna chorobliwe maniactwo. Mam nadzieję, że koleś ma dużo frajdy ze słuchania, ale tego typu przypadki działają na mnie otrzeźwiająco i uprzytamniają, że jest jeszcze inny świat niż tylko przestrzeń między dwoma kolumnami i fotelem ;)

Swoją drogą pewnie kilku moich znajomych popukało by się w czoło, słysząc, że ktoś urządza salon w zwykłym mieszkaniu jako priorytet traktując optymalne ustawienie sprzętu stereo ;))

Tylko że nie rzadko bywa tak że ktoś kto buduje dom to ma też miejsce na pomieszczenie odsłuchowe, gdzie właśnie priorytetem będzie ustawienie sprzętu. W gorszej sytuacji są ludzie mieszkający w blokach itp... Ale jak widać na forum są przypadki że można osiągnąć całkiem niezłe kompromisy w salonach dziennych, biorąc pod uwagę płeć piękną :)

Nie wrzuciłem jeszcze zdjęcia więc nadrabiam zaległości. Na razie mój skromny zestawik prezentuje się tak :)

Zwróćcie uwagę na audiofilski stolik oraz rozpraszacze: poduszki, skórkę, plakat i kwiatek :)

Pokój będzie jeszcze "ogarniany". Na razie położyłem panele (nie wpłynęło to specjalnie negatywnie na dźwięk). Ustawienie kolumn na dłuższej ścianie w moim wypadku daje znacznie lepsze efekty. Połowa pomieszczenia na kanapę i audio, połowa na meble i komputer.

Ukryta Zawartość

post-23737-100006490 1262366909_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dywan będzie na 90% :) Możliwe że zamiast niego porządne skórki skombinuję.

Ta, która leży obecnie to skórka owcza oczywiście :) Najmniejsza z 4 które posiadam (a które są potrzebne gdzie indziej). Mam opisać jak gigantyczny ma wpływ na prezentowaną scenę? ;)

Za kolumny (lub kanapę) pójdą piramidki. Może jeszcze jakieś bass trapy dorzucę...

Na koniec planuję powiesić ciężkie zasłony, ale z tym to powoli.

Ano... i radia szukam :)

Ten tekst rozłożył mnie na łopatki :) Stolik był podstawą dla lampy nocnej jeszcze za komuny. Lampa robiła zwarcia więc odkręciłem. Stolik trzyma się dalej :) Wymiana oczywiście.

Poniższe obrazki pokazują obecne ustawienie oraz wariant który testowałem. Ku mojemu zdziwieniu ustawienie teoretycznie lepsze było totalnym nieporozumieniem. Nie pomogło nawet obstawienie ścian poduchami i położenie paru kołder na ziemię :) Już nie chodzi o kolosalny zanik basu... (wiadomo, kolumny stały ponad 50cm od ścian) całokształt dźwięku prezentował poziom nie do zaakceptowania.

Nie wiem czy jest sens wracać do tego ustawienia :/

Ukryta Zawartość

post-23737-100006467 1262374628_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie chce sie wtracac , ale w tym ustawieniu posluchalbys moze czegos lepszego niz posiadasz , moze bys zmienil zdanie . Ja to przerabialem po zmianie z Nad-a na Musical Fidelity :) pozdrawiam

Ja również nie chcę się wtrącać, ale wrażenie braku basu może wynikało po prostu z dotychczasowych doświadczeń z przebasowieniem dźwięku? Widzę, że słuchasz ciężko-basowej muzy raczej i stąd takie przypuszczenie. Ja miałem podobnie, gdy próbowałem przejść z dźwięku podbitego loudness na 'source direct' - wydawało mi się płasko i bez życia. Teraz do loudness już nie wracam, bo kłuje w uszy... choć na początku zupełnie mi się nie podobało.

pozdrawiam.

Powrót po dłuższej przerwie...

Przede wszystkim, wyrzuciłbym z pokoju ten chybotliwy (jak mniemam) stolik z serwetką, dałbym w to miejsce ten stolik, ktory obecnie jest po prawej stronie i w nim ustawil elektronike, a prawą kolumnę dałbym maksymalnie w prawo. Mniej gratów, ładniej i na bank lepsza scena dzwiekowa.

Pomijając kwestię basu, wysokie częstotliwości raziły niesamowicie. Dźwięk był ostry ale przy tym strasznie suchy. Do tego całość zlewała się w jedną chaotyczną, niestrawną papkę. Po obłożeniu pomieszczenia materiałami tłumiącymi było znacznie lepiej ale to nadal nie to czego oczekuję. Dźwięk stał się przejrzystszy ale problem z poszczególnymi częstotliwościami pozostał.

Myślę, że problem może tkwić również w prawej ścianie pomieszczenia, jest to tzw. ściana działowa. W przeciwieństwie do pozostałych bardzo solidnych ścian, ta jest jakby "pusta" i bardzo podatna na wszelkie działania. Kiedy testowałem nowe ustawienie kolumn czuć było jak cała ściana wibruje pod wpływem fal dźwiękowych. Wydawało i się wręcz, że pochłania wszystkie najniższe częstotliwości.

Do końca stycznia powinienem mieć już nową kanapę i meble. Postaram się w tedy przetestować ponownie to ustawienie z tą różnicą, że przygotuję prowizoryczne pułapki basowe, gruby dywan oraz zasłonę na całą ścianę z oknem.

A co do sprzętu - wiem, nie zachwyca. Ale to dopiero moje skromne początki z poważnym audio :) Sporo osób jednak już teraz puka się w czoło pytając się mnie po co mi te wszystkie klamoty.

Za 2-3 lata zacznę się powoli rozglądać czymś lepszym niż Quantumy 605. Ale czy wydanie ponad 5 tysięcy na parę kolumn zagwarantuje mi wyraźną poprawę w stosunku do Magnatów? :)

Na poczatku rozniece brzmieniowe miedzy kolumnami z niskich przedzialow cenowych sa ogromne, niestety im wiecej placimy roznica staje sie coraz mniejsza.

?👈

Damianus_NT, 1 Sty 2010, 18:51

>Dywan będzie na 90% :)

Ja tez juz cos kombinuje w stylu Shaggy. Dosc duzy i gruby. Koniecznie taki zeby szerokoscia obejmowal caly sprzet az poza kolumny. Na wiosne postaram sie zakupic cos takiego:

Ukryta Zawartość

Narazie do wymiany idzie TV, a potem monitor.

Ukryta Zawartość

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi