Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli odradzacie kupowania hk? ja go kupiłem i nie polecam mam go już prawie dwa lata:( na co byście go zmienili? tak do 2k do tych monitorków cd zostaje

...na lampkę lub końcówkę z regulowaną siłą głosu lub z preampem , jest tego trochę na all...i e-bayu...zmieścisz się w cenie , tylko trochę poszukaj...integry nie proponuję , bo na niezłą trzeba trochę więcej kasy...pozdr.

Skoro już tak fajnie watek się ożywił, to ja może w ramach małego przypomnienia, ale w formie nieco bardziej dynamicznej :)

W zasadzie to prezentacja może miec charakter pożegnalny, bo Heybrooki NIESTETY niedługo nieuchronnie będą musiały znaleźć nowego właściciela... nad czym strasznie ubolewam... :( Ale cóż... może znajde podstawkowce o brzmieniu zbliżonym do obecnego...

Ale tymczasem jest ciągle tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

Skoro już tak fajnie watek się ożywił, to ja może w ramach małego przypomnienia, ale w formie nieco bardziej dynamicznej :)

W zasadzie to prezentacja może miec charakter pożegnalny, bo Heybrooki NIESTETY niedługo nieuchronnie będą musiały znaleźć nowego właściciela... nad czym strasznie ubolewam... :( Ale cóż... może znajde podstawkowce o brzmieniu zbliżonym do obecnego...

Ukryta Zawartość

Wow

Niezle daje radę Pianocraft.

Jak duży jest ten pokój?

Ukryta Zawartość

Viniu

Bardzo elegancko i mój ulubiony utwór do molestowania sprzętu (prawie na każdym brzmi nieźle).

Czy te kamyczki na ścianie znacznie poprawiają akustykę?

Dziobek1166 PianoCraft to model e-810 czyli wersja z DVD. Głośniki to Heybrook HB4, do niedawna były jeszcze w ofercie TRIMEXu, ale coś tam się pozmienialo. Są to konstrukcje 6 omowe 90db, 3-drożne z kewlarowymi głośnikami średnio i niskotonowymi. Nawiasem mowiąc pięknie zadają kłam twierdzeniu, że kewlar brzmi twardo :) Kable głośnikowe to plecionka z miedzi beztlenowej o przekroju 4mm2, interconect to wyrób Profigold'a, nie pamiętam niestety symbolu. Jakoś to się zgrywa :)

BobW, pokój to równe 20m2... niestety w bloku, ale drobne modyfikacje poprawiły nieco sytuacje :)

Adamkwiatkowski, szczerze mówiąc nie mam porównania. Mieszkanie było remontowane od razu z założeniem, że na całej ścianie będzie "piaskowiec" i kiedy wjechałem tam z muzyczką to już wszystko było dopięte jak widać. Ale myślę, że różnica byłaby z pewnością. Kamienie są dość mocno nieregularne w kształcie, nie ma więc równej powierzchni sprzyjającej odbiciom. Do tego dość gruby dywan, pufy przed kolumnami, granitowe 4-centymetrowe cokoły pod kolumnami, kolce.... ogólnie jest dość przyzwoicie jeśli chodzi o niwelowanie pogłosów :) A utwór rzeczywiście... brzmi bardzo efektownie :)

Edytowane przez Viniu

Luxmany i winyle 

Czy te kamyczki na ścianie znacznie poprawiają akustykę?

Adam, poczytaj w dziale Akustyka - było parę razy o kamyczkach na ścianie.

BobW, pokój to równe 20m2... niestety w bloku, ale drobne modyfikacje poprawiły nieco sytuacje :)

Wygląda na większy

Co nie zmienia faktu że Piano daje spokojnie radę w tych 20m2

No i wygląda efektownie - zarówno pomieszczenie, jak i skromne z pozoru Piano.

Szacun

BobW dzięki :) A pokój faktycznie wygląda na większy, ale to już zasługa 24-mm obiektywu ;)

Ale jak już wspomniałem: z kolumnami lada moment bede musiał się rozstać, stąd moje usilne poszukiwania monitorów o podobnym charakterze brzmienia. Najchętniej zakupiłbym coś z 2 ręki, ale wiadomo... bez odsłuchów ani rusz, a w salonach niestety tylko nowe. Ale nie tracę nadziei, może jeszcze coś upoluję :)

Edytowane przez Viniu

Luxmany i winyle 

Viniu, czemu będziesz musiał zamienić takie piękne podłogówki na podstawkowe?

Piękny salon.

AeternusJester... życie :) Powiększyła sie rodzinka i zmuszeni jesteśmy wygospodarować aneks jadalniany ze stołem. Na filmie widać kawałek "doniczaka" i w tym miejscu właśnie ma stanąć stół z krzesłami, który niestety zasłoni niemal całkowicie lewa kolumnę. Stąd konieczność wstawienia monitorów, które niestety będą musiały byc ustawione na komodzie... wiem wiem wiem... to profanacja, ale cokoły granitowe i kolce być może ograniczą negatywne oddziaływanie komody na dźwięk. Największy problem to jednak dobranie odpowiednich monitorów tak, aby najmniej stracić z obecnego dźwięku... ale może sie uda :)

Luxmany i winyle 

Viniu, tak podejrzewałem. Mnie też to czeka w niedalekiej przyszłości. Przemeblowanie to jedno, ale mieszkając w bloku i nie mając możliwości zamknięcia pokoju odsłuchowego na klucz, zastanawiam się jak "uchronić" sprzęt przed dorastającymi dziećmi (albo odwrotnie)? To w sumie temat na osobny wątek...

Monitory zawieszone na ścianie, sprzęt w zamykanej szafce? Jak sobie z tym radzicie? Przeraża mnie widok podźganej membrany np. kredką ;)

Właśnie w "Waszych ustrojach" widziałem jak jeden z użytkowników obudował system zagrodą z plexi, to chyba był mcintosh :)

mój ulubiony utwór do molestowania sprzętu (prawie na każdym brzmi nieźle)

...moj tez...jesli brzmi zle to sprzet do d...

nie spotkalem jeszcze zle wydanej plyty Dire Straits lub Knopflera...a mam ich sporo

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

co sądzicie o tym wzmacniaczu? warto? Avance AT-510

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to moje doświadczalne ustrojstwo - i jak się okazało najlepsze źródło stereo w domy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to moje doświadczalne ustrojstwo - i jak się okazało najlepsze źródło stereo w domy.

Nie wiem, czy Twoje maleństwo można połączyć złączem LOD, ale jest o wiele lepiej niż poprzez gniazdo słuchawkowe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety, mieści się w nim tylko gniazdo słuchawkowe, jest ono również gniazdem ładowania i komunikacji z komputerem.

To naprawdę jest fajne źródełko, porównałem je dziś z 4 innymi niskobudżetowymi (karta usb, cd sony, dvd onkyo, dvd marki nieaudiofilskiej:) i chyba wygrało dźwiękiem - gorzej z praktycznością.

Strata na wyjściu słuchawkowym musi być niemiłosierna? Może warto zainwestować w jakiego asynchronicznego DAC'a?

Szukam źródła i pewnie będzie nim dac, iPod to tak na chwilę, dla zabawy i zbierania bezcennych doświadczeń.

Zaskoczył mnie pozytywnie - choć widziałem, że nie będzie źle - bo już inni się tak bawili i chwalili.

W nagrodę zrobiłem mu zdjęcie, ale stałym źródłem nie będzie - bo pliki to przede wszystkim wygoda, a tu wszystko na oślep bo raczej nie pamięta się listy.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Jak widzę podłączone do wyjścia słuchawkowego. Puszczasz z tego mp3?

COŚ PIĘKNEGO!!!!!

Sama IDEA tego typu transportu jest sama w sobie genialna, aczkolwiek nie w takiej formie, ten DA z ipodzika po wyjsciu na słuchawki :D jest delikatnie mówiąc "Śmieszny"

kup TO

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) + do tego DAC i masz transport z ipoda jak ta lala. Choć tu polecał bym ci kupić ipoda classica 160gb, i pchać tam Wavy, AIFF,

pzdr. Łukasz

Ukryta Zawartość

Łukasz

"ten DA z ipodzika po wyjsciu na słuchawki :D jest delikatnie mówiąc "Śmieszny""

No właśnie - śmieszny - a pozamiatał w mojej głowie i zmienił myślenie.

Jeden z forumowiczów (G.... - znacznie bardziej osłuchany) na innym polskim forum dotyczącym tematyki audio zrobił takie porównanie z bardziej zaawansowaną elektronika niż moja i również twierdzi, że to niezłe źródło.

Ipod Shuffle ma wyjątkowy dźwięk jak na taką "pierdziawkę"i mimo łączenia go ze wzmacniaczem za pomocą łączówki za 2,50 pln GRA.

Obudowanie go sprzętem za kilkaset lub kilka tysięcy złotych mija się z celem bo wydając takie pieniądze można złożyć praktyczniejszą, nowocześniejszą, maszynę do plików. Poza tym w przypadku shuffle 2 generacji można mu tylko kupić lepszą przejściówkę lub dedykowany kabelek (a i podstawę antywibracyjną i przykleić go do niej na gumę do żucia).

Zdjęcie zamieściłem jako ciekawostkę, jeśli ktoś ma iPoda Shuffle niech sprawdzi, będzie miło zaskoczony.

• Pokaż nowe odpowiedzi