Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Wrzucę dziś wieczorem, to trochę Szanowne Gremium pokomentuje :) Wszelkie uwagi miło widziane i może ktoś wymyśli gdzie decka wstawić ;) bo ni w ząb mi nigdzie nie pasuje.

Pozdrawiam

Maciek

To i ja się pochwalę, a co tam:)

Bez CD (pożyczony koledze).

Jako transport netbook + zewnętrzna karta na burr brown.

kolumny.jpg

Edytowane przez imot3ph

.....co to za kolumienki....?

Na wielkość wyglądają jak Zoller Temtation, ale rozmieszczenie głośników mają jak Evolution. W jednych i drugich wysokotonówka była tytanowa a średniak kewlarowy. Może to wariacja DYI na temat Zollerów?

Z tego co pamiętam, to jedne i drugie zdecydowanie lepiej kontrolowały bas gdy miały kolce.

Model to expression. Model między temptation a solution.

Nie dorobiłem się jeszcze granitów pod nimi:) Zrobię je jak już skończę adaptację pokoju, którą będę mógł się z kolei zająć jak skończę łazienkę na górze :):):)

Kolumny ważą 50kg sztuka i powiem szczerze, ze obawiam się stawiania ich na kolcach, ze względu na moją kilkuletnią córeczkę, dlatego póki co postawię na granity.

Tylko czy one same coś mi dadzą?

Teraz pracuję nad dyfuzorami schroedera:)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Imot3ph,jak chcesz postawić na granitach czy temu podobnych polerowanych ze względu na córeczkę nie zapomnij przykleić kolumn do podstaw choćby Blue-Tack.

Pozdrawiam.

Edytowane przez rydz

Obecnie tak to wygląda:

18byv4.jpg

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Rydz, zgadza się, na stronę siedzi: 2x2205A 15", 2x 075, 1x2445J + horn 2395. Zbudowane sę według planów JBLa z lat 70/80, teoretycznie to suby z dołożonymi średnio- i wysokotonowcami.

Napędzane są w biampingu przez dwie sztuki Urei 6260, jedna napędza dół, druga średnie i górę z tym że potrzebuje jednak innego crossovera, nie 2 a 3 drożnego (w skrzynkach jest jeszcze jeden pasywny filtr między 2445 a 075 na 7KHz). Problem z 3-drożnym crossoverem jest jeden: potrzebuje wtedy jeszcze jednej końcówki. Trzeba trochę dozbierać i kupić Urei 6290 na dół :-) Super wzmacniacze na dużych Sankenach ale mają jedną wadę, bardzo grzejące się transformatory.

Imacman, znaczy się wywalic te piramidki?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Rydz, zgadza się, na stronę siedzi: 2x2205A 15", 2x 075, 1x2445J + horn 2395. Zbudowane sę według planów JBLa z lat 70/80, teoretycznie to suby z dołożonymi średnio- i wysokotonowcami.

Napędzane są w biampingu przez dwie sztuki Urei 6260, jedna napędza dół, druga średnie i górę z tym że potrzebuje jednak innego crossovera, nie 2 a 3 drożnego (w skrzynkach jest jeszcze jeden pasywny filtr między 2445 a 075 na 7KHz). Problem z 3-drożnym crossoverem jest jeden: potrzebuje wtedy jeszcze jednej końcówki. Trzeba trochę dozbierać i kupić Urei 6290 na dół :-) Super wzmacniacze na dużych Sankenach ale mają jedną wadę, bardzo grzejące się transformatory.

Te 2x 075 nie lepiej jak by w Twoim pokoju analogicznie do 15" były w układzie poziomym?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Kolumny ważą 50kg sztuka i powiem szczerze, ze obawiam się stawiania ich na kolcach, ze względu na moją kilkuletnią córeczkę, dlatego póki co postawię na granity.

Przy tej wadze kolce wbija się solidnie w podłogę. Według mnie, jeśli chodzi o dzieci, to bezpieczniejsze rozwiązanie niż granit.

Nie wywalaj ich bo mogą się przydać, ale tam gdzie je umieściłeś to prawie nić nie dają.

Na stolik pod klocki juz nie starczylo. Jak ja uwielbiam takie prowizorki ze sprzetem na podlodze.

Regulujesz na lezaco?

Stolik masz po lewej stronie, po zmianie kolumn przestał pasować. Przy Tannoyach Arden pasował idealne ale JBLe są dużo szersze. Nie ma z resztą co tam regulować, wzmacniacze i crossover można włączyć stopą i git :-)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Super wzmacniacze na dużych Sankenach ale mają jedną wadę, bardzo grzejące się transformatory.

Chyba latem dają popalić bardziej aniżeli lampiak:)

jak ze sceną u ciebie z tego zestawu?jest rozmach i granie tu i teraz?co z basem.

Niee, nie jest goręcej niż przy lampowcu, radiatory z tyłu są cały czas zimne przy normalnym użytkowaniu. Yaqin MC10L i Ja-88D to dopiero były piecyki, JA88D już całkiem.

Rozmach i moc? Pewnie że jest, przecież to JBLe! Przestrzeń jest bardzo dobra ale czasami trochę rozdmuchana, te horny potrzebują duuużo miejsca obok siebie i w obecnym ustawieniu odbijają dźwięk od ścian. Co do basu: przy ustawieniu na wzmacniaczach tej samej głośności bas zostaje lekko w tyle, podnoszę wtedy głośność na samym wzmacniaczu żeby go wyrównać.Jakościowo jest super, krótki mocny kopniak w klatę i wibrujący kręgosłup :)))

Średnica i góra jest super detaliczna, powala dynamiką, muszę tylko zmienić sposób filtrowania średnicy i góry bo zagłusza wysokie i bas.

Imot3ph,jak chcesz postawić na granitach czy temu podobnych polerowanych ze względu na córeczkę nie zapomnij przykleić kolumn do podstaw choćby Blue-Tack.

Pozdrawiam.

Dziękiuję za pomysł:)

Przy tej wadze kolce wbija się solidnie w podłogę. Według mnie, jeśli chodzi o dzieci, to bezpieczniejsze rozwiązanie niż granit.

No żona to mnie by zabiła, jakbym zniszczył jej podłogę:) Widziałem kolce z podstawkami pod kolce (takimi metalowymi), ale czy to coś daje? Inna sprawa - czy trzeba niszczyć kolumny poprzez wkręcenie kolców? - te zollery są w idealnym stanie - trochę szkoda:)

No żona to mnie by zabiła, jakbym zniszczył jej podłogę:)

Na kiepsko wychowaną żonę nie mam żadnych argumentów:)

Widziałem kolce z podstawkami pod kolce (takimi metalowymi), ale czy to coś daje?

To taka wersja kolców właśnie na kiepsko wychowaną żonę audiofila. Nawet z podstawkami, kolce spełniają swoje zadanie.

Inna sprawa - czy trzeba niszczyć kolumny poprzez wkręcenie kolców? - te zollery są w idealnym stanie - trochę szkoda:)

To tylko kolumny. Nawet przy odsprzedaży ktoś nie będzie się musiał martwić o to jak zamocuje kolce:)

Właściwie, to na wszystkie Twoje rozterki jest rozwiązanie: Superspike

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hej , Maciek !

Ile jeszcze mamy czekać ? Wklejaj te fotki...

Miłego dnia.

Maciej

Robi się, ale daj chwilę popracować.

Nadrobie braki wieczorem :)

Aconitum - dziękuję.

Mam takie gumowe podstawki (guma po obu stronach) - chyba antywibracyjne, ale po zastosowaniu ich bas się rozlazł kompletnie:)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Przed komputerem spędzam sporo czasu, dlatego oprócz zestawu w salonie, mam taki mini zestaw:

Przy takim ustawieniu monitora będziesz w przyszłości narzekał na oczy.

Przy takim ustawieniu monitora będziesz w przyszłości narzekał na oczy.

ma matowy i okno za sobą moim zdaniem ok

Focal + Naim

• Pokaż nowe odpowiedzi