Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, ferszcik napisał:

Dokładnie tak, 6 płyt perforowanych Nida Sonic C12N0, reszta dopełniona zwykłymi g-k. Wełna jest zabudowana, płyty Nida Sonic są podklejone grubą i gęstą fizeliną. Bardzo fajnie to jest zrobione. Folia jakakolwiek by zniwelowała cel tej konstrukcji i pochłaniania sufitu. Nie wiem jak jest u innych producentów takich płyt ale tutaj fizelina zrobi całą robotę raczej.

Generalnie sama płyta bez wełny ma niewielki sens. Pochłonie coś tam w zakresie 500-1000Hz ale budowanie całego sufitu po to mija się z celem.

Całe tafle są kładzione tam gdzie jest miejsce w konstrukcji, ale jeszcze zostają między nimi przerwy, pustka w profilach. Tutaj zostało to tak ułożone, że nie ma żadnej pustej przestrzeni.

Oczywiście, mam wszystko pomierzone przed. Nawet testowałem sobie co wnosi u mnie dywan i sofa. (wykresy znajdziesz w dziale 'Akustyka wnętrz'). Poza sufitem będzie też parę zmian we pokoju ale myślę, że to on odegra największą rolę - oby na plus 🙂

Bartek Chojnacki, ma zrobiony sufit. Podpytywałeś go jak? 

7 minut temu, Ajothe napisał:

I były różne? Niezła jazda 🤔

Pewnie różne komory lub sprzęty? Albo matactwo. xD

.

11 godzin temu, J4Z napisał:

Bartek Chojnacki, ma zrobiony sufit. Podpytywałeś go jak? 

U siebie zastosował inne rozwiązanie. Zrobił tzw. sufit miękki. Ecophon Focus DS. To też świetna opcja jednak mi do końca nie podchodziło wizualnie. Wygląda trochę jak kasetony w biurowcu. Wełnę też trzeba dawać nad taką konstrukcję bo bez niej pochłania głównie średnie i wysokie ale tutaj przewaga jest taka że robi to na całej swojej powierzchni, przy płytach perforowanych tylko tam gdzie je umieścimy. Jak się orientowałem cenowo to miękki sufit też wychodzi drożej niż g-k. Ale jego montaż generuje zdecydowanie mnie brudu. Żadnego szpachlowania i szlifowania.

Dla każdego znajdzie się rozwiązanie a sufit to zawsze wolna przestrzeń do zagospodarowania akustycznie. Ale jakiekolwiek opuszczanie raczej nie przejdzie jak strop jest na wysokości 2,50m. U siebie liczę że zniweluje problem pogłosu całkowicie ale wyjdzie w pomiarach. 😛

. U siebie liczę że zniweluje problem pogłosu całkowicie ale wyjdzie w pomiarach.

Licze ze nie calkowicie.
Pewne minimum jest wymagane dla zachowania „naturalnej“ akustyki.

Jaka kubature (m3) ma to pomieszczenie?

Co wyszlo w pomiarach przed instalacja? (Czy mam juz te pomiary?)

@Tal sprawa się wyjaśniła z tym pykaniem podczas włączania i wyłączania Rel'a. Znalazłem jakiś coaxial i podpiąłem pod low level i stały się czary, pykanie znikło🤗

Muszę kupić jakiś dłuższy kabel rca do suba i wtedy będę mógł sobie pojeździć Rel'em po pokoju.

Możecie polecić jakiś tani a solidnie zrobiony kabel do suba rca-rca. Mam ten komfort, że nie słyszę kabli i wydawać majątku nie muszę😉

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

26 minut temu, xajas napisał:

Licze ze nie calkowicie.
Pewne minimum jest wymagane dla zachowania „naturalnej“ akustyki.

Jaka kubature (m3) ma to pomieszczenie?

Co wyszlo w pomiarach przed instalacja?

W "całkowicie" jako 0ms nie celuję 🙂

O pomiary ostatnio pytałeś, przesyłałem.

Co nieco można zobaczyć też tutaj:

5 minut temu, rd79 napisał:

@Tal sprawa się wyjaśniła z tym pykaniem podczas włączania i wyłączania Rel'a. Znalazłem jakiś coaxial i podpiąłem pod low level i stały się czary, pykanie znikło🤗

Muszę kupić jakiś dłuższy kabel rca do suba i wtedy będę mógł sobie pojeździć Rel'em po pokoju.

Możecie polecić jakiś tani a solidnie zrobiony kabel do suba rca-rca. Mam ten komfort, że nie słyszę kabli i wydawać majątku nie muszę😉

Dobrze, że "pykanie" znikło, ale czy w ogóle nie powinno go być...?

5m  -  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

8m  -  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

15 minut temu, xajas napisał:

Czy to pykanie jest tak uciazlwe, ze musisz zmienic kabel?

Trochę mnie wkurzało podłączenie przez kabel SPEAKON, pykanie nawet było jak puszczałem lub zatrzymałem utwór 😕 teraz przez coaxial nic się nie dzieje 

Z pytaniami przyniosę się chyba do "jaki subwoofer do stereo-temat zbiorczy" żeby tu nie śmiecić 😉

18 minut temu, J4Z napisał:

A może to nie pykanie...

a charczenie!? 😁

100% pyknięcie, wyraźnie słychać pyk 😆

W "całkowicie" jako 0ms nie celuję
O pomiary ostatnio pytałeś, przesyłałem.
Co nieco można zobaczyć też tutaj:

Ok, chcialem sie upewnic ze to byly ostatnie
Z tego co widzialem miejscowo byly juz ekstremalnie niskie, wiec musisz uwazac, aby byly zrownowazone

Ile metrow szesciennych?
Trochę mnie wkurzało podłączenie przez kabel SPEAKON, pykanie nawet było jak puszczałem lub zatrzymałem utwór teraz przez coaxial nic się nie dzieje 
Z pytaniami przyniosę się chyba do "jaki subwoofer do stereo-temat zbiorczy" żeby tu nie śmiecić

Nie znam sie w detalu z tym modelem, ale czy masz przelacznik standby i czy ten efekt wystepuje, jesli wlaczysz go na stale bez standby
9 minut temu, xajas napisał:

Ok, chcialem sie upewnic ze to byly ostatnie
Z tego co widzialem miejscowo byly juz ekstremalnie niskie, wiec musisz uwazac, aby byly zrownowazone

Ile metrow szesciennych?

Ekstremalnie niskie? Nie wiem czy mówimy o tym samym. W średnich było około 600ms, w wysokich powyżej 400ms a pogłos na basie już poza kontrolą.

Po obniżeniu sufitu będzie około 56m3 aczkolwiek pomieszczenie ma dwa otwarte przejścia.

Jeszcze raz podsyłam wynik RT60.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

53 minuty temu, xajas napisał:

Ok popatrze jeszcze raz

Zwróć uwagę, że to T20. Pamiętam Twój wpis, że używa się różnych "Txx" w zależności od odstępu sygnału od szumu pomieszczenia. 

Edytowane przez J4Z

.

T30 też może być. Ale @xajas ma cały plik mdat w razie czego. 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgadza sie.

Jesli masz ciche pomieszczenie (np. 35dB) a mierzysz sygnalem 80dB, to masz 40dB rezerwy (pomiar poglosu zaczyna sie po spadku pierwszych 5dB czyli od 75dB), by zmierzyc spadek o 30dB (T30)

Jesli masz glosne pomieszczenie (np. 40dB), a mierzysz sygnalem 70dB, to masz 30dB rezerwy, a to jest „za cisno“ by utrafic spadek o 30dB, wiec mierzysz spadek tylko o 20dB (T20)

Czyli mierzcie glosnym sygnalem ok . 80-85dB, to nie bedziecie mieli tych problemow

Ale…

Metodyka pomiarow RT60 jest przeeidziana dla pomieszczen z dzwiekiem dyfuzyjnym, czyli w wielkich pomieszczeniach, a my sluchamy w malych domowych pomieszczeniach, gdzie dzwiek dyfuzyjny wystepuje tylko w wyzszym zakresie czestotliwosci, a te nizsze dominuja zjawiska falowe, wiec w tym zakresie lepsze sa pomiary RT60 Early Decay Time (czyli bez tego wstepnego spadku o 5dB), ktore sa dokladniejsze w zakresie basu

Jesli masz glosne pomieszczenie (np. 40dB), a mierzysz sygnalem 70dB, to masz 30dB rezerwy, a to jest „za cisno“ by utrafic spadek o 30dB, wiec mierzysz spadek tylko o 20dB (T20)

Poprawka

Jesli masz glosne pomieszczenie (np. 40dB), a mierzysz sygnalem 70dB, to masz 25dB rezerwy, a to jest za malo, by mierzyc spadek o 30dB, wiec mierzysz spadek tylko o 20dB (T20)

RT60 to jedno. Ale Waterfall i RT60 Decay też trzeba przeanalizować żeby mieć pełny obraz pogłosu i długości wybrzmień częstotliwości.

RT60 to jedno. Ale Waterfall i RT60 Decay też trzeba przeanalizować żeby mieć pełny obraz pogłosu i długości wybrzmień częstotliwości.

Waterfall stosuje ta sama metode co RT60, wiec jest w zakresie basu tak samo niedokładny.

Dlatego RT60 Decay

To chyba nie takie proste, żeby sobie zrobić pomiar bardzo głośno, bo np REW zaraz poinformuje o zniekształceniach "distortion" ?

Czy nie najlepiej trzymać się uniwersalnego poziomu 75db?

P.s.

Ciekawostka w sprawie UMIK-1 w REW przy próbuje skalibrowania poziomu SPL mając sonometr REW poinformował mnie, że nie trzeba bo UMIK-1 jest skalibrowany.

Tymczasem różnica między tym co pokazywał sonometr a REW za pomocą UMIK-1 była znacząca......WTF? 🫠

Zrobiłem na nowo pomiary i już nie było tego powiadomienia.... 

Tak wygląda to u mnie z DSP:

Ukryta Zawartość

Epos umik RT60.jpg

Przyznam, że u mnie jest duża różnica z Umikiem....wcześniej robiąc taką wyrównaną w miarę charakterystykę nie byłem zadowolony, teraz gra to świetnie 🤯

Już nie uwierzę nikomu, że mikrofon nie ma znaczenia, bo przekonałem się na własnej skórze, że ma ogromne. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrobiłem na nowo pomiary i już nie było tego powiadomienia.... 

Ukryta Zawartość

Przeciez znowu mierzyles ponizej 75dB, wiec skad by sie mialo pojawic to powiadomienie

Ukryta Zawartość

Wyszło to całkiem przyjemnie muszę przyznać. Po opuszczeniu nadal ponad 2,6m wysokości. Jak pójdzie antyrefleksowa farba to nawet nie będzie się rzucać w oczy. Efekt w całkowicie pustym mieszkaniu jest świetny - gołe ściany i podłogi i w tym pomieszczeniu można normalnie rozmawiać a w innych jest jak w katedrze 🙂

Już mnie nosi żeby polatać z mikrofonem ale reszta mieszkania jeszcze w stanie nieużytecznym przez parę tygodni.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dawaj dawaj te pomiary 😄

W dniu 15.08.2024 o 06:51, xajas napisał:

Przeciez znowu mierzyles ponizej 75dB, wiec skad by sie mialo pojawic to powiadomienie

Testowe pomiary robiłem głośniej. 

W dniu 19.08.2024 o 17:14, ferszcik napisał:

Wyszło to całkiem przyjemnie muszę przyznać. Po opuszczeniu nadal ponad 2,6m wysokości. Jak pójdzie antyrefleksowa farba to nawet nie będzie się rzucać w oczy. Efekt w całkowicie pustym mieszkaniu jest świetny - gołe ściany i podłogi i w tym pomieszczeniu można normalnie rozmawiać a w innych jest jak w katedrze 🙂

Już mnie nosi żeby polatać z mikrofonem ale reszta mieszkania jeszcze w stanie nieużytecznym przez parę tygodni.

Ukryta Zawartość

faktycznie fajnie wygląda - tak schludnie , w bloku to se raczej nie zrobię 🤔

Ukryta Zawartość

Chyba wąteczek zszedł jakoś tak na zakładkę "akustyka",

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi