Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

masterofdeath6, 26 Sie 2009, 17:38

>no niestety, super dźwięku się tu nie osiągnie choćby nie wiem co :(

>te 25-35m2 to minimum

ale nawet przy takim metrażu jaki podałeś, w 90% pokutuje jeden schemat - kolumny wbite w rogi, a w środku komódka z plazmą, tak jakby ołtarzem/katafalkiem i gołą ścianą.

Podpisuję się pod postami Józefa Kani, który walczy w tym watku z takim właśnie ustawieniem.

skynard, tylko że kania to chyba ma jakąś misję, bo piszę o tym WSZEDZIE, nie tylko w tym wątku. Już się go czytać nie chce. Chyba wszyscy w naszej części Europy, a przynajmniej w polsce i krajach osiennych wiedzą, że józef kania uważa, że najważniejsza jest akustyka :-)

Pozdrawiam Stempur

stempur, 26 Sie 2009, 23:50

moze i ma misję, ale na pewno duzo racji - najlepszy system zawyje jak kot w marcu w źle zestrojonym pomieszczeniu

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

też się podpisuję, przez ostatnie kilka miesięcy coraz bardziej wyjeżdżam z kolumnami (wcześniej pokój 17m2 nie pozwalał), obecnie 140cm od tyłu i 70 od boku i NAWET BASU mi przybyło!

już nie mówiąc o ważniejszych aspektach - scena, stereo, przestrzeń... również potwierdzam - absolumnie NIC między kolumnami! trudny warunek, ale to jednak podstawa!

już zaczynam rozumieć czemu niektórzy są tak za monitorami jeżeli pokój jest wielkości powiedzmy 15-20m2 - po prostu nie da się dobrze "uprzestrzennić" dużych podłogowców :(

Podłogówka, podłogówce nie równa. Jedna ma większe predyspozycję do znikania inna ma mniejsze. Do małych pomieszczeń(od 12m2 do 15m2) ja polecam podłogówki Highland audio, bo mają niewielkie wymiary, są świetnie wykonane, a brzmią bardzo dobrze. Ew. Triangle Oddysey Major, także się sprawdzi gdyż ma podobne wymiary i umiejętność znikania, brzmi również bardzo dobrze. Wszystko zależy od predyspozycji i posiadanego sprzętu.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Witam wszystkich ponownie :) zobaczcie mój wystrój, i powiedzcie co mogł bym jeszcze dodać lub zmienić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20139-100007057 1251713167_thumb.jpg

post-20139-100007058 1251713167_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

paćka, 31 Sie 2009, 12:06

>Witam wszystkich ponownie :) zobaczcie mój wystrój, i powiedzcie co mogł bym jeszcze dodać lub

>zmienić

fajnie mieć swój pokój do odsłuchów :)

ale: kolumny za blisko ścian bocznych (min 0,5 m), trochę za blisko tylnich (min 1,2 m) i sofa za blisko tylniej ściany.

ja mam malutki pokój wiec musze miec taki rozstaw kolumn, ale dalem teraz maty akustyczne kolo kolumn i poprawa jest kolosalna :) do słuchania muzyki moge je wystawic i zwiekszyc odległość od ścian ale np. w kinie zasłonią mi ekran :)

wk***ia mnie kolor tych zębatych gąbek - mnie też to czeka, ale chyba oprawię je w drewnianą ramę i obciągnę jakąś fajną tkaniną zdejmowalną do prania - a tak w ogóle, ktoś z Was to prał-czyścił?

Ja bym z tymi Kefami delikatnie wyjechał przed mebelki, i trochę bardziej je skręcił do środka. Myślę że pomoże. Poza tym pokój tip top, zestaw Gigaworksa pewnie sprawuję się z X'em i w KD, a Kefy to głównie dla muzyki. Jaki masz avatar na xbox live :P

Co do gąbek, to z tego co się dowiedziałem można je kupić w innych kolorach również.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Gigaworks mam tylko satelitki ale daja rade z calym zestawem :) pasuje im tutaj :) nie mam xbox live heh na PC wyciagam duuzo lepsza grafike wic wiecje gram na PC niz na 360'tce

Eee tam..grafika to nie wszystko, liczy się gameplay i bezproblemowość obsługi, a na PC nie ma ani Forzy, ani UFC, ani Alan Wake :P

skynyrd

To się specjalnie nie kurzy i nie brudzi, trzeba uważać z petami tylko.

Masz rację mozna dać to w 7cm ramy (głebokość) i materiał na przód. Ja tak zrobiłem, a na przód dałem maty bambusowe.

paćka

Brakuje dywanika na te "klepki" to zawyczaj pomaga. Reszta mnie się podoba.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

xniwax, 31 Sie 2009, 14:48

>Masz rację mozna dać to w 7cm ramy (głebokość) i materiał na przód. Ja tak zrobiłem, a na przód

>dałem maty bambusowe.

fotki dawaj - z przodu, z boku - i jak się da :)))

czekam i pewnie nie sam !

Nie tak szybko ;)

Na razie napiszę jak i co. Zrobiłęm jako ustroje rozpraszająco-tłumiące.

Rama 150cmx35x7 (cm) w srodku piramidki pocięte na wymiar odpowiedni do ram. Na przód mata bambusowa 147x33x0,5 (cm) z tyłu ramy można dać zwykłą płytę. Ot wsio, Mam zrobionych 5 sztuk wiszą w miejscach pierwszych odbić w odstępach co 5 cm.

Każdy wymiar może sobie dopasować do swoich potrzeb. Ja podzieliłem to na 5 szt. po 33 cm szer. i 150 cm wysokości i do tego wymiaru znalazłem maty bambusowe. Mażna materiał np. welur, można coś cieńszego, możan ramy o innych wymiarach. Glębokość zależy od wysokości piramidek.

jasne - a czy maty bambusowe (których jestem wielkim zwolennikiem) nie popsują tychże odbić

po kutasa piramidki jeżeli przykryjemy je matą? może rama z samą matą?

mata jest dosyć gruba i sztywna - ktoś pisał o wpływie tkaniny położonej na piramidki na dźwięk, a ty xniwaxsie bezszczelnie walisz się na nią z wietnamczykiem.

gdzie sens, gdzie logika;)

będę robił ustrój zakolumnowy - mniej więcej 250cm x 100cm

pomocy - od Tych, którzy to przerobili!

Nie sens i logika tylko na słuch. Same piramidki - było lepiej niż goła sciana, piramidki i cieniutki materiał - efekt jak wczesniej (czyli materiał nie szkodził i nie polepszał), Piramidki i maty...kuku i zagwozdka - jeszcze lepiej niz poprzednio.

Tak jak z każdą samoróbką i bez pomiarów, wiedzy absolutnej...pozostaje eksperyment i liczy sie efekt końcowy. Amen.

Polecam taką kolejność. U mnie takie rozwiązanie sie sprawdziło. Pokój mały ale tylko do audio uciech (inne tez sie zdarzają). Warto eksperymentować. Najpierw rama, piramidki moze gąbka i piramidki lub jeszcze cos innego nawet szpetnego ale skutecznego. Przecież i tak bedzie zakryte.

Maty bambusowe to przypadek ale jak to w zyciu przypadki bywaja matka wynalazków. :)

Doadam,że całkiem do niedawna byłe sceptykiem względem palatform, piramidek i tego typu rzeczy (o kablach sieciowych niewspomnę przez grzeczność) - wystarczył jeden, drugi eksperyment i...zaczęło się...z róznym skutkiem na poczatku al epóźniej...to juz inna bajka.

Podrawiam i życzę...cierpliwości.

Za kolumnami (w rogach) można pomysleć jeszcze o walcach, ćwierćwalcach a te łatwo całe oprawić materiałem np. welurem. Chyba, że chcesz coś na wzór specjalistycznych dyfuzorów czy też pułapek basowych.

xnivax - oporządź interes i daj fotki - dobra? nie musisz dziś, za tydzień miesiąc - ale jestem ciekaw - masz pokój tz. bez ingerencji?

płcie zmierzają tylko w i z góry określonym kierunku nie komentując wystroju?

to jesteś szczęściarz, albo masz duźa chalupa !

pozdrawiam - Krzysiek

Nie ma co psuć jednego z najlepszych wątków na forum.

Jedziemy z offtopem do innego wątku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Póki co tylko fragmencik (na razie tylko taką fotkę mam, jeszcze podczas przymiarek).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Goła gąbka na ścianie wygląda tragicznie brzydko... można podjąć próbę adaptacji estetycznej tegoż ustroju... Można robić jak xniwax, choć moim zdaniem bambus zbytnio zmienia parametry akustyczne.

Ja swojego czasu popełniłem podobne ustroje na drewnianych ramach i naciągniętym materiałem... tu są fotki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i fotki poglądowe ustroju 'od zaplecza'

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"krasnal"...tfu Joda trzyma kasę - jest tam juz na 1/12 The Beatles stereo BOX - l)

Witam, to moj system w dość małym pokoju, ale gra naprawdę zadowalająco.

(zdjecia troche slabej jakości, na szybko, z brudnum obiektuwem co widaćna 1 zdjeciu)

1.

Ukryta Zawartość

2.3189ad609546bb96.jpg

3. 269e4047ce3808a0med.jpg

4. fec54d06e19312bc.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, to moj system w dość małym pokoju, ale gra naprawdę zadowalająco.

(zdjecia troche slabej jakości, na szybko, z brudnum obiektywem co widać na 1 zdjeciu)

• Pokaż nowe odpowiedzi