Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Pięknie, ale niebieski kolor wzmaga rezonanse, powoduje, że dźwięk jest metaliczny i jajecznica mniej smakuje.

...i jeszcze mogą być inne problemy.

Coś o tym wiem, bo mam dzisiaj niebieskie bokserki...

To pewnie tylko tymczasowo na taki kolor pomalowal sciane zeby pasowalo do diodek, wyswietlacza i awatara. Co za poswiecenie.

server unreachable;--

Z pewną nieśmiałością wrzucam kolejne zdjęcie po rewolucji pokojowej. Sprzęt ten sam tylko inaczej podany. Proszę nie czepiać się, że brak dywanu i zasłonek - są w planach. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja rozumiem, że takie pokój to jest absolutny mega wyczes, na który nie będę sobie mógł pozwolić jeszcze na pewno bardzo długo, niemniej trochę to wygląda jak słuchanie muzyki w gabinecie dentystycznym albo na szpitalnej sali, w tym sensie, że może dzwięk jest mega, ale atmosfera borowania zębów nie pozwala się nim rozkoszować. Może więc zamiast wyłącznie gonić akustycznego króliczka, warto też odrobinę czasu poświęcić na takie wykończenie pokoju, które koreluje ze słuchaną w nim muzyką...

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

to wygląda jak słuchanie muzyki w gabinecie dentystycznym albo na szpitalnej sali

Napisałem przecie, że się mebluję dopiero :) Będzie i klimacik. Zabawki akustyczne zostały mi z poprzedniego mieszkania.

kolumny trochę blisko miejsca słuchacza, ale do umiarkowanego słuchania jest git

Ustawione według wszelkich reguł - niestety pokój dość wąski ograniczony z jednej strony aneksem kuchennym i barem.

Dziękuję za sugestie - zawsze mile widziane.

Gość

(Konto usunięte)

Napisałem przecie, że się mebluję dopiero :) Będzie i klimacik. Zabawki akustyczne zostały mi z poprzedniego mieszkania.

Ustawione według wszelkich reguł - niestety pokój dość wąski ograniczony z jednej strony aneksem kuchennym i barem.

Dziękuję za sugestie - zawsze mile widziane.

próbowałeś, dla ciekawości swojej, ustawić komódki na sobie a kolumny cofnąć w linię komody ? ustawienie półek na sobie było by tylko sprawdzianem "wszelkich reguł"

:)

próbowałeś, dla ciekawości swojej, ustawić komódki na sobie a kolumny cofnąć w linię komody ? ustawienie półek na sobie było by tylko sprawdzianem "wszelkich reguł"

:)

Nie muszę ustawiać komódek jednej na drugą, bo mam hektar wolnego za kolumnami - 180 do ściany. Jakos przyzwyczaiłem się do słuchania w bliski polu, ale dziękuję za sugestię. Mogę o pół metra przesunąć miejsce odsłuchu. Wyszedłem z założenia, że optymalna odległość od środka bazy powinna zawierać się w przedziale 0,866 * B a 1,207 *B w moim przypadku to jest od 155 cm do 217 cm. Obecnie siedzę w odległości 200 cm od środka bazy (baza = 180 cm).

niestety pokój dość wąski ograniczony z jednej strony aneksem kuchennym i barem.

...no to witaj w klubie Imacman!...mnie sie podoba twoj pokoj i cala reszta.....i nie powiem zlego slowa, nawet o dywaniku... Edytowane przez fish75

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

A nie zaslaniaja ci te panele troche okna?

Jak sie meblujesz to polecam duze ilosci zieleniny. Zarowno ze wzgledow akustycznych jak i estetycznych.

server unreachable;--

Z pewną nieśmiałością wrzucam kolejne zdjęcie po rewolucji pokojowej. Sprzęt ten sam tylko inaczej podany. Proszę nie czepiać się, że brak dywanu i zasłonek - są w planach. :)

Świetne ustawienie - odległość do słuchacza IDEALNA, powinny ładnie sypać przestrzenią na boki i w głąb.

Gratulacje.

To prawda, nie raz przekonałem się jak dobrze potrafią grać "zwykłe" kolumny ustawione dość blisko słuchacza. Scena jest niesamowita, szczególnie polecam spróbować z dipolami np. Apogee.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

A nie zaslaniaja ci te panele troche okna?

Perspektywa z której zrobione było zdjęcie (niestety nie posiadam "krótszego" obiektywu) powoduje, że to tak wygląda na zdjęciu. W rzeczywistości dyfuzor na tle okna sięga 20 cm poza parapet. Faktycznie obecnie pomieszczenie jest trochę "zimne", ale dopiero je urządzam.

Świetne ustawienie - odległość do słuchacza IDEALNA, powinny ładnie sypać przestrzenią na boki i w głąb.

Faktycznie co niektóre realizacje "wychodzą" do pokoju. Scena jest rzeczywiście 3D - wzdłuż, wszerz i w głąb. Oczywiście przydałby się szerszy pokój, ale tego nie przeskoczę. Ustawienie na dłuższej ścianie powoduje dysproporcję w odległości kolumn od bocznych ścian rzędu 140 do 340 cm, a to już za dużo.

...no to witaj w klubie Imacman!...mnie sie podoba twoj pokoj i cala reszta.....i nie powiem zlego slowa, nawet o dywaniku...

Dziękuję, dla mnie to miła odmiana i komplement z Twoich ust. Pozdrawiam

Edytowane przez Imacman

........witam po dłuższej przerwie.....sprzęt i naturalne ustroje prawie te same.....mały tuning lampy Omak Triode Class A / wymiana niektórych kondów i lamp , oraz zewnętrzna kosmetyka.....pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pięknie, ale niebieski kolor wzmaga rezonanse, powoduje, że dźwięk jest metaliczny i jajecznica mniej smakuje.

to nie jest śmieszne też mam na blue i wysokie kłują serio

Gość

(Konto usunięte)

to nie jest śmieszne też mam na blue i wysokie kłują serio

I jak najbardziej jest to możliwe, jednakże nie ma to związku z żadnym faktycznym podbiciem wyższych rejestrów, tylko - tak jak w przypadku kabelków ;) - z naszą psychiką, sugestią, "psychoakustyką".

Kolor niebieski jest po prostu barwą "zimną"...

Edytowane przez ememka

tak dlatego polecam użytkownikom zimnych systemów przemalowanie pomieszczenia odsłuchowego na ciepły kolor najlepiej na czarno wszyscy wiemy z doświadczenia że w nocy liepiej brzmi przynajmniej o klase

Gość

(Konto usunięte)

tak dlatego polecam użytkownikom zimnych systemów przemalowanie pomieszczenia odsłuchowego na ciepły kolor najlepiej na czarno wszyscy wiemy z doświadczenia że w nocy liepiej brzmi przynajmniej o klase

Może i tak jest, na pewno jednak niebieski kolor ścian podbija pasmo w zakresie od 5 kHz...

;)

....donmarciano....był taki wspaniały artysta , wizjoner i człowiek parający się fotografią......zwał się Witkacy czyli Stanisław Ignacy Witkiewicz.....

Lepiej niekoniecznie ale na pewno mozna wiecej uslyszec. Deprywacja sensoryczna jednego ze zmyslow powoduje lepsze skupienie na bodzcach, ktorych mamy pod dostatkiem. :)

Przemalowanie na inny kolor tez moze sie wydawac smieszne ale nasze samopoczucie jest bardzo istotnym elementem odsluchu. Trzeba tylko wybrac kolor, ktory wprawia nas w dobry nastroj.

server unreachable;--

Mi tam z niebieskim jest dobrze bo ten kolor lubie;-) Ale na tym różowym to sie głęboko zastanowie ale to napewno na nastepnym mieszkaniu bo jednak czego nie robi sie dla muzyki;-)Pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi