Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam co ty robisz na forum które w nazwie ma audio i stereo?

Przecież ciebie to nie interesuje.

audio - stereo nie kończy się na kabelkach, demagnetyzerach i bezpiecznikach, nie kończy się nawet na chwaleniu się kto ma droższy sprzęt.

Ty może tego nie jesteś w stanie pojąć, ale gdzieś tam za magiczną barierą "ja słyszę" jest jeszcze mnóstwo różnorodnych krain.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

ale gdzieś tam za magiczną barierą "ja słyszę" jest jeszcze mnóstwo różnorodnych krain.

Nie no! Prawdziwa poezja! :)

Ójemny, tak wogóle to miło patrzeć jak się na forum przy nas podciągasz. Analfabetyzmu się jakby pozbyłeś, byków ortograficznych mniej, dowiedziałeś się co to takiego interpunkcja. Brawo! Widzę, że forum ci życie uratowało.

a mi miło widzieć, że dalej nie wygrzebałeś się mentalnie z najbardziej niskich zagrywek.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Gość rochu

(Konto usunięte)

(...) gdzieś tam za magiczną barierą "ja słyszę" jest jeszcze mnóstwo różnorodnych krain.

Też mi się Gandalf znalazł.

Nikt tutaj nie będzie płakał jak nas opuścisz i powędrujesz do tych krain...

Kolego, staraj się w swoich wypowiedziach nie podsumowywać rozmówcy wtrętem w stylu "czyli uważasz", bo nie wiesz co uważam. A uważam, że jak wstawisz swój sprzęt czy inkryminowanego DCS'a z Sonusami do małej klitki w tzw. gołe ściany, to będzie kiepsko. A jak ponawieszasz sobie w tej samej klitce tapczanów na suficie i ścianach, to będzie podobnie, tyle tylko, że śmiesznie.

Pozdro,

Yul

Yul.

A może chciałbyś się przekonać jak zagra w Twoim pokoju, dobrany do niego Twój system po wstawieniu ustrojów akustycznych?

Otóż:

Jestem w stanie wypożyczyć Ci set ustrojów.

Wyślę Ci go na kilka dni... Opłacę fracht w jedną i drugą stronę, jeśli nie dostrzeżesz kożystnych zmian, lub będą wg. Ciebie pomijalne.

Jeśli mimo wszystko okaże się, że jest lepiej/ znacznie lepiej, Ty opłacasz transport.

To dżentelmeńska umowa...

Chciałbym jednak aby wróciły w stanie w jakim do Ciebie dotarły.

Nic nie ryzykujesz, a zabawa może być pouczająca.

Hę? :)

Gość rochu

(Konto usunięte)

cocacol, a pomiary pomieszczenia też zafundujesz Yulowi?

Bo w końcu akustyka to nauka ścisła i nie powinno być w tym nic z przypadkowości ; )

Bo w końcu akustyka to nauka ścisła i nie powinno być w tym nic z przypadkowości ; )

Rochu, jakbyś się trochę orientował, kiedy i w jakim celu robi się pomiary, to byś się nie ośmieszał takim wpisem :)

Czyli można wstawiać ustroje akustyczne dowolnie, "na oko", bez pomiarów? To by oznaczało, że wystarczy na słuch. Po co więc dorabiać temu gębę naukową? Kable też "grają", a naukowcy są bezradni.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Imacman,

Ja z kolei się nie ośmieszam wieszaniem kanapy na suficie ani faktem posiadania większej ilości dyfuzorów niż płyt CD w kolekcji.

Edytowane przez rochu

Imacman,

Ja z kolei się nie ośmieszam wieszaniem kanapy na suficie ani faktem posiadania większej ilości dyfuzorów niż płyt CD w kolekcji.

O jakiej kanapie mowa bo piszecie jakbyście nie mieli obrazków w salonach,pokojach...;-(

Czyli można wstawiać ustroje akustyczne dowolnie, "na oko", bez pomiarów? To by oznaczało, że wystarczy na słuch. Po co więc dorabiać temu gębę naukową? Kable też "grają", a naukowcy są bezradni.

Następny "miszcz akustyczny" :) - poczytaj choć parę wątków w dziale AKUSTYKA, a nie będziesz zadawał śmiesznych pytań :)

ani faktem posiadania większej ilości dyfuzorów niż płyt CD w kolekcji.

Skąd wiesz ile mam płyt CD w kolekcji? Masz szklaną kulę? :)

Rochu

Pomiarów nie zafunduję. Muszę zostawić coś dla ciebie. Jestem spokojny o to, że zadbasz o kolegę...

Jeśli chodzi o ustawienie ustrojów, to oczywiście stawia się je w określonych miejscach. Ew. ustroje będą dyfuzorami qrd 2d. NIe ma konieczności robienia pomiarów,

bo nie istnieje niebezpieczeństwo degradacji dźwięku. Co innego gdybyśmy stosowali absorbery/rezonatory... Pomiary przed i po byłyby tutaj wskazane/konieczne

Chodzi tutaj o to, aby Największy Sceptyk (Yul) przekonał się, czy adaptacja coś zmieni, czy nie. Liczę ltutaj, że kolega podzieli się uwagami.

Od czegoś musimy wyjść, aby zakończyć tą naparzankę

Dorabia się temu "gębę naukową", bo akustyka to nauka.

Jeśli chodzi o ustawienie ustrojów, to oczywiście stawia się je w określonych miejscach. Ew. ustroje będą dyfuzorami qrd 2d. NIe ma konieczności robienia pomiarów,

Do tego wystarczy lusterko i druga pomocna osoba. Oczywiście można to ustawienie też wyliczyć. Ot cała filozofia.

Edytowane przez Imacman

Bo mi sie wydaje, że o zasadności stosowania takich a nie innych i w ogóle ustrojów akustycznych.

O jakim ty off topicu piszesz bo nie specjalnie rozumiem?

Przeczytaj wstęp do wątku!!!!!!!

Polecam także innym.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Forum sie polaryzuje.....nos dla tabakiery czy tabakiera dla nosa.....

Imacman .....kolega mial kilka lat Amplifona ....nie bede opowiadal jakie boje stoczyl z akustyka by system zagral, zmienil wzmacniacz i prawie wszystkie ustroje akustyczne okazaly sie zbyteczne....

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Przeczytaj wstęp do wątku!!!!!!!

Polecam także innym.

xniwax, dyfuzor, stolik, podstawki pod kable, kolce, golce, wzmacniacze, napędy i wiele wiele innych - wszystko co służy do uprawiania naszego hobby.

Wydaj mi się, że to autor miał na myśli a nie jedynie świecące lampeczki.

Więc cała ta rozmowa jest na temat.

Gość partick

(Konto usunięte)

O jakiej kanapie mowa bo piszecie jakbyście nie mieli obrazków w salonach,pokojach...

no właśnie o takiej, której nie ma na suficie w normalnym pokoju - przy realizacji nagrań nie uwzględnia się kanapy wiszącej na suficie, tylko normalny płaski sufit.

Imacman .....kolega mial kilka lat Amplifona ....nie bede opowiadal jakie boje stoczyl z akustyka by system zagral, zmienil wzmacniacz i prawie wszystkie ustroje akustyczne okazaly sie zbyteczne....

No właśnie, tak się wcześniej czy później kończy łapanie lewą ręką za prawe ucho - pogonieniem kiepskiego klocka. Teraz ten co kupił Amplifona buduje ustroje na potęgę, hehe. Ale kiedyś też się stuknie w czółko. Ciekawe czy też ten 600-litrowy rezonator zbuduje i czy się do niego zmieści...

Pozdro,

Yul

Czyli wymiana wzmacniacza przyczyniła się do zlikwidowania modów własnych pomieszczenia, wyrównania czasu wybrzmień harmonicznych tych modów, eliminacji efektu filtra grzebieniowego, zmniejszenia czasu pogłosu? Chcę taki wzmacniacz - możesz podać markę, chętnie wymienię tego złego Amplifona na takowy.

Yul.

A może chciałbyś się przekonać jak zagra w Twoim pokoju, dobrany do niego Twój system po wstawieniu ustrojów akustycznych?

Otóż:

Jestem w stanie wypożyczyć Ci set ustrojów.

Wyślę Ci go na kilka dni... Opłacę fracht w jedną i drugą stronę, jeśli nie dostrzeżesz kożystnych zmian, lub będą wg. Ciebie pomijalne.

Jeśli mimo wszystko okaże się, że jest lepiej/ znacznie lepiej, Ty opłacasz transport.

To dżentelmeńska umowa...

Chciałbym jednak aby wróciły w stanie w jakim do Ciebie dotarły.

Nic nie ryzykujesz, a zabawa może być pouczająca.

Hę? :)

Dziękuję za rzeczową propozycję. Czy mółbym prosić najpierw parę fotek tych ustrojów? Bo wiesz, interesuje mnie tylko taka adaptacja, na widok której znajomi nie będą się tarzali po podłodze ze śmiechu przez 15 minut. W związku z tym nie na sensu ciągać się po całej Polsce z jakimiś dziwactwami typu 600-litrowy rezonator.

Pozdro,

Yul

Gość rochu

(Konto usunięte)

Dziękuję za rzeczową propozycję. Czy mółbym prosić najpierw parę fotek tych ustrojów? Bo wiesz, interesuje mnie tylko taka adaptacja, na widok której znajomi nie będą się tarzali po podłodze ze śmiechu przez 15 minut. W związku z tym nie na sensu ciągać się po całej Polsce z jakimiś dziwactwami typu 600-litrowy rezonator.

Pozdro,

Yul

Masz tutaj zajawkę:

http://www.audiostereo.pl/nasze-adaptacje-akustyczne-galeria_91231.html/page__p__2386596#entry2386596

W innym miejscu kolega cocacol pisze, że przechodzi na zawodowstwo w temacie akustyki.

Tak na marginesie.

Ciekaw jestem jak te wszystkie dziuple i kanapy naszych kolegów wpływają na opanowanie tematyki kurzu i roztoczy w mieszkaniu?

Chyba żaden z nich nie jest alergikiem?

Więc cała ta rozmowa jest na temat.

Sensem wątku nie miało być tarzanie się w potoku słów.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość partick

(Konto usunięte)

Czyli wymiana wzmacniacza przyczyniła się do zlikwidowania modów własnych pomieszczenia, wyrównania czasu wybrzmień harmonicznych tych modów, eliminacji efektu filtra grzebieniowego, zmniejszenia czasu pogłosu?

czy Ty naprawdę uważasz, że realizator dźwięku nie uwzględnia tego w postprodukcji?

że taki np. Alan Parsons, realizując Dark Side of the Moon, uwzględniał kanapę wiszącą na suficie...?

Pozdro,

Yul

Yul. Zlituj się....

Rozmawiamy tutaj o wpływie negowanych przez Ciebie ustrojów na dżwięk?

Czy o Twoim i Twoich znajomych poczuciu humoru i guście?

Powiedz, o co Ci chodzi?

Jak wcześniej pisałem chodzi o rozpraszacze, nie rezonarory...

kolega mial kilka lat Amplifona ....nie bede opowiadal jakie boje stoczyl z akustyka by system zagral, zmienil wzmacniacz i prawie wszystkie ustroje akustyczne okazaly sie zbyteczne....

Arek. Napisz koniecznie co wyrabiał z akustyką.

Pozdrawiam

c.

uwzględniał kanapę wiszącą na suficie...?

A Ty chociaż wiesz, po co ta kanapa (panel pochłaniający szerokopasmowo z wełny mineralnej PT80) tam wisi?

A Ty chociaż wiesz, po co ta kanapa (panel pochłaniający szerokopasmowo z wełny mineralnej PT80) tam wisi?

Żeby wzmagać zagrożenie upadkiem?

Rozmawiamy tutaj o wpływie negowanych przez Ciebie ustrojów na dżwięk?

Czy o Twoim i Twoich znajomych poczuciu humoru i guście?

Powiedz, o co Ci chodzi?

Jak wcześniej pisałem chodzi o rozpraszacze, nie rezonarory...

Kolega zdaje się nie zauważać jednej drobnej rzeczy - ja w tym pomieszczeniu gdzie mam audio jeszcze, kolega wie - mieszkam, bytuję, egzystuję. Kolego, nie ma takiej opcji, że adaptacja akustyczna wyprze moją osobę z tego pomieszczenia, bo co 600 litrów, to jednak 600 litrów, innych szafeczek i "półeczek na nic" nie licząc. Jak mnie wyprze, to gdzie ja pójdę? Na korytarz? Musiałby kolega fundnąć mi jeszcze dom, jakąś małą willę, hę? Da się zrobić?

upadkiem?

Jak już to upada to Forum, myślałem, że można z wami podyskutować merytorycznie, ale chyba to jest niemożliwe. Normalny adiotaliban :)

• Pokaż nowe odpowiedzi