Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy ma inny próg zmęczenia. Aktualnie u mnie metal gra dobrze, ale zastosowałem nieaudiofilskie patenty (potencjometry na kolumnach). Bardzo chciałbym posłuchać np. u Muzofana. 

.

1 godzinę temu, ferszcik napisał:

Ale są właśnie tacy co czują wyższość bo ich muzyka w ich systemie to jest to, a co inni robią to w ogóle bez sensu. 🙂

nic z tych rzeczy , zwykła ciekawość . 

Audiofilskie niuanse? Sprawdź kapelę Sloughter To Prevail. Co gość wyprawia ze swoim głosem, jak przemyca swoją barwę podczas growlu... poezja, podobnie Tatiana z Jinjer. Nie wszyscy to docenią. Nie na każdym systemie dobrze to słychać. Metal jak wszystko, nie jest dla każdego. 

.

1 godzinę temu, treinerek napisał:

Raczej takich , które bardzo maskują kiepską realizację nagrań, bo większość metalu jest nagrana dość kiepsko.

Bardzo dobre systemy, które grają bardzo rozdzielczo i pokazują wszystkie szczegóły i niuanse w nagraniu, do metalu nie będą się nadawały.

Nic podobnego, kluczem jest akustyka, o której wspomina @J4Z, poza ty wiele z tych nagrań ma dobrą realizację.

18 minut temu, bolo_senor napisał:

a no ma , w symfonice wsłuchujesz się w niuanse instrumęntów , akustykę sali itp. , w jazzie głos wokalisty , w co w metalu się można się wsłuchiwać ? Przecież oni tylko ryczą i walą na siłę w co popadnie.

i proszę nie odbierać tego jako prowokacji , nie dostrzegam żadnych audiofilkskich niuansów w tym gatunku muzycznym.

Twój pogląd o muzyce jako takiej nie ma tu znaczenia i czy jest w co wsłuchiwać Twoim zdaniem, istotą jest odtworzenie samego nagrania.

Edytowane przez Zwykły Drut
17 minut temu, bolo_senor napisał:

a no ma , w symfonice wsłuchujesz się w niuanse instrumęntów , akustykę sali itp. , w jazzie głos wokalisty , w co w metalu się można się wsłuchiwać ?

Oczywiście.

17 minut temu, bolo_senor napisał:

Przecież oni tylko ryczą i walą na siłę w co popadnie.

i proszę nie odbierać tego jako prowokacji , nie dostrzegam żadnych audiofilkskich niuansów w tym gatunku muzycznym.

Uszanuj wiedzę tych, co teorią muzyki zajmują się zawodowo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo często pierwszy kontakt z metalem muzyków zajmujących się muzyką klasyczną zawodowo, kończy się zaskoczeniem nad kunsztem kompozycyjnym podobnym do... muzyki klasycznej.

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

9 minut temu, J4Z napisał:

Audiofilskie niuanse? Sprawdź kapelę Sloughter To Prevail. Co gość wyprawia ze swoim głosem, jak przemyca swoją barwę podczas growlu... poezja, podobnie Tatiana z Jinjer. Nie wszyscy to docenią. Nie na każdym systemie dobrze to słychać. Metal jak wszystko, nie jest dla każdego. 

I to jest już jakiś argument , mi zawsze metal z rykiem się kojaży.

• Redaktorzy

W heavymetalu na temat barwy:

- kanału czystego jak i przesterowanych gitary elektrycznej pochodzącego z ogromnej ilości kombinacji (head + paczka) + sposób ustawienia mikrofonów - nawet po 2-3 na jedną paczkę żeby ciekawiej brzmiało

- gitary basowej (czysta barwa, ewentualnie przester jak u Lemmy'ego z Motorhead)

- bębnów: centrala, tom tomy, werbel

- talerzy perkusyjnych: ride, china, crash, hi-hat i ich wariantów rozmiaru: (średnica talerza, masa (waga) blachy)

- wokali

...można napisać książkę.

Generalnie nasycenie, saturacja (i kompresja)  przesteru gitarowego to piękny kawał osiągnięć świata muzycznego. Wiele lat pracy i serca w to włożono.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

14 minut temu, bolo_senor napisał:

I to jest już jakiś argument , mi zawsze metal z rykiem się kojaży.

Nie każdy musi nadążać za rozwojem muzyki rozrywkowej, niektórzy z radością pozostają 20, 30, a nawet 50 lat z tyłu.

Edytowane przez szymon1977

No, ale jest ryk i jest ryk. Trzeba trochę zgłębić temat, żeby to docenić. Otworzyć umysł. :D

Edytowane przez J4Z

.

• Redaktorzy
14 minut temu, J4Z napisał:

Metal jak wszystko, nie jest dla każdego.

Racja. Jeśli nie wchodzi - odpuścić.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Oczywiście.

na prawdę ?

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Uszanuj wiedzę tych, co teorią muzyki zajmują się zawodowo.

oszczęć proszę mi tych banałów , jak spokojnie nie umiesz prowadzić rozmowy - to jej nie prowadź.

• Redaktorzy
Teraz, J4Z napisał:

No jest ryk i jest ryk. Trzeba trochę zgłębić temat, żeby to docenić. Otworzyć umysł. 😄

Ryków jest cała masa. Rodzajów ryków w całej muzyce metalowej jest co najmniej tyle ile penisów gitarzystów heavymetalowych. A to już lezie w tysiące. 😉

2 minuty temu, kangie napisał:

Generalnie nasycenie, saturacja (i kompresja)  przesteru gitarowego to piękny kawał osiągnięć świata muzycznego. Wiele lat pracy i serca w to włożono.

Wzruszyłem się. xD

.

• Redaktorzy
18 minut temu, szymon1977 napisał:

Bardzo często pierwszy kontakt z metalem muzyków zajmujących się muzyką klasyczną zawodowo, kończy się zaskoczeniem nad kunsztem kompozycyjnym podobnym do... muzyki klasycznej.

Uwielbiam oglądać reakcje d-ra Douga Helveringa na YT, który czasami ma problem z ustaleniem struktury harmonicznej utworów chociażby Metalliki, Megadeth lub Iron Maiden. A gość na klasyce prawie swe zęby zjadł.

4 minuty temu, bolo_senor napisał:

oszczęć proszę mi tych banałów

Konkrety masz poniżej, ale skoro zamiast poznać temat wolisz negować nieznane, to nie oczekuj, że będę dla Ciebie miły.

6 minut temu, J4Z napisał:

No, ale jest ryk i jest ryk. Trzeba trochę zgłębić temat, żeby to docenić.

Nie trzeba. Można metalu nie znać i nie lubić, ale wyrażać się negatywnie nie wypada, a wobec faktów robić tego nie polecam.

4 minuty temu, kangie napisał:

Uwielbiam oglądać reakcje d-ra Douga Helveringana YT, który czasami ma problem z ustaleniem struktury harmonicznej utworów chociażby Metalliki, Megadeth lub Iron Maiden. A gość na klasyce prawie swe zęby zjadł.

A te trzy dinozaury to tylko subtelny wstęp do tego, co dziś robią najlepsi.

• Redaktorzy
10 minut temu, J4Z napisał:

Wzruszyłem się. xD

To część mojego życia. Bez tego nie wiem czy dałbym radę funkcjonować.

A zaczęło się gdy po raz pierwszy kolega podpiął mnie pod swojego 100W heada firmy Marshall i paczkę 4x12" na Celestionach. Przyłoiłem powerchord E i nogawki moje zaczęły furgotać. Od tamtego momentu świat już nigdy nie był taki jak wcześniej. Pokochałem to zjawisko i uczucie.

25 minut temu, kangie napisał:

W heavymetalu na temat barwy:

- kanału czystego jak i przesterowanych gitary elektrycznej pochodzącego z ogromnej ilości kombinacji (head + paczka) + sposób ustawienia mikrofonów - nawet po 2-3 na jedną paczkę żeby ciekawiej brzmiało

- gitary basowej (czysta barwa, ewentualnie przester jak u Lemmy'ego z Motorhead)

- bębnów: centrala, tom tomy, werbel

- talerzy perkusyjnych: ride, china, crash, hi-hat i ich wariantów rozmiaru: (średnica talerza, masa (waga) blachy)

- wokali

...można napisać książkę.

to może faktycznie jest sens , dla mnie przygoda z metalem skończła na kiss , iron maiden i czymś jeszcze co ryczy , na pirackich kasetach , może temu zawsze ten rodzaj uważałem , że nagrywany jest jak punk gdzieś w garażach i piwnicach.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie trzeba. Można metalu nie znać i nie lubić, ale wyrażać się negatywnie nie wypada, a wobec faktów robić tego nie polecam.

problem z tobą szymon jest taki , że prawie zawsze nadinterpretujesz to co przeczytasz. Nie chodzi mi człowieku o psychoanalizę , tylko prostą o informację.

Dowiedziałem się , że jest w co się wsłuchiwać , więc jest i sens.

Edytowane przez bolo_senor
  • Redaktorzy

Panowie, wybaczcie ten mój niewielki OT, ale zawsze gdy puszczam płytę CD tego czeskiego metalowego zespołu - za każdym razem doceniam kunszt inżyniera dźwięku - Standa Valášek.

To jedna z najlepszych realizacji dźwiękowej w świecie heavymetalu - wg mojego ucha i gustu brzmieniowego.

@kiza & @tomaszE dzięki za tę płytę.

Ukryta Zawartość

IMG_20240630_165100.jpg

IMG_20240630_165115.jpg

IMG_20240630_165134.jpg

IMG_20240630_165149.jpg

Screenshot_2024-06-30-16-47-27-414_com.android.chrome-edit.jpg

A-958477-1254006230.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, bolo_senor napisał:

problem z tobą szymon jest taki , że prawie zawsze nadinterpretujesz to co przeczytasz.

Ja tylko uważnie czytam to co inni piszą, być może uważniej czytam niż inni piszą.

Nie chodzi mi człowieku o psychoanalizę , tylko prostą o informację.

Dostałeś ją m. in. ode mnie.

Dowiedziałem się , że jest w co się wsłuchiwać , więc jest i sens.

Życie jest zbyt krótkie, by doświadczyć wszystkiego. Nie lubisz metalu? Słuchaj to, co lubisz. Ale następnym razem zastanów się zanim pojedziesz po czymś, o czym nie masz pojęcia.

Ps

Oczywiście zawsze z pośród chłamu trzeba wyszukać perełkę - tu masz trzy kawałki, wbrew pozorom dość przystępne:

1. Link Ci wklejałem, niebywały kunszt instrumentalistów oraz kompozycji:

2. Melodyjne, prawie popowe piosenki, a spróbuj wytupać rytm (jak Cię to męczy zacznij od 10:45):

3. A tu ot zwykła piosenka, za to warta zwrocenia uwagi z powodu na tematykę: hołd złożony naszym zapomnianym przez historię pogańskim przodkom. Warto zwrócić uwagę, że polski black metal, jest uważany za jeden z najlepszych na świecie, a muzycy są częścią ruchu dążącego do odtworzenia historii, obyczajów i wierzeń z zapomnianych czasów, z który nie zachowały się żadne historyczne zapiski.

Oczywiście żaden z linkowanych tu kawałków nie musi Ci się podobać, ale wypada mówić z szacunkiem o czymś, co w niektórych krajach zapracowało sobie na miano dobra narodowego. Oczywiście w metalu jest głośni, szybko i mocno, ale to tylko środki przekazu, za którymi kryje się sztuka przez wielkie Sz.

A sam aktualnie słucham debiutanckiej ep-ki polskiego Shadohm, proponuję całość, a może  być choć 3 kawałek od 11:33

Dal zmiany klimatu, 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

być może uważniej czytam niż inni piszą.

A wystarczy czytać tylko to co jest napisane , bez niepotrzebnych ocen , a tym bardziej doszukiwania się ukrytych zamiarów.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Życie jest zbyt krótkie, by doświadczyć wszystkiego. Nie lubisz metalu? Słuchaj to, co lubisz. Ale następnym razem zastanów się zanim pojedziesz po czymś, o czym nie masz pojęcia.

Tak uważnie czytasz , a nie doczytałeś - uważałem że nie ma sensu kupowania drogiego sprzętu do metalu , a nie po kimś jechałem , ciekawiło mnie na jakie niuanse zwracają uwagę ci co słuchają metalu. Skoro sam nie słucham to skąd mam to wiedzieć.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Oczywiście zawsze z pośród chłamu trzeba wyszukać perełkę - tu masz trzy kawałki, wbrew pozorom dość przystępne:

powiadasz pan 🙄

wszystko pięknie ładnie , ale czy oni mikrofony mają wyłączone , że tak krzyczą 😄 

ja chyba wolę bardziej melodyjne wokale 😉

Ukryta Zawartość

sorki za miotłę w tle.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bolo_senor
21 minut temu, bolo_senor napisał:

ale czy oni mikrofony mają wyłączone , że tak krzyczą 😄 

🙂

24 minuty temu, bolo_senor napisał:

sorki za miotłę w tle.

Brak dywanu trzeba czymś zrekompensować.

25 minut temu, bolo_senor napisał:

wszystko pięknie ładnie

Dałeś radę coś przesłuchać, czy sponiewierało Twoją wrażliwość muzyczną?

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Dałeś radę coś przesłuchać, czy sponiewierało Twoją wrażliwość muzyczną?

dałem rady do wokali , aż boję się wyobrazić metal unplugged 

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Brak dywanu trzeba czymś zrekompensować.

jest i dywan , ale akurat to po sprzątaniu było to zdjęty.

4 minuty temu, bolo_senor napisał:

dałem rady do wokali

A Tesseract?

• Pokaż nowe odpowiedzi