Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, xajas napisał:

zalezy gdzie

4 banki kosztuje gola polowka blizniaka po drugiej stronie ulicy. A gdzie to zoptymalizowane wymiarowo pomieszczenie? W garazu?

Najlepiej w piwnicy 🙂

1 minutę temu, xajas napisał:

zalezy gdzie

4 banki kosztuje gola polowka blizniaka po drugiej stronie ulicy. A gdzie to zoptymalizowane wymiarowo pomieszczenie? W garazu?

Nie no, Panie, ja z Olsztyna się nie ruszam, ewentualnie na przedmieścia.

.

14 minut temu, xajas napisał:

Pokaz mi takich, ktorzy tak zbudowali dom. konkretnie. Nie w dywagacjach na forum audio

a był taki wątek , że ktoś pomieszczenie od gołych ścian stawiał , profesjonalna firma i pomiary były.

2 godziny temu, iro III napisał:

Mechanika kwantowa dotyczy wyłącznie mikroskali, cząsteczki powietrza zatrudnione jako fale dźwiękowe w domowym audio działają w makroskali.

QM dotyczy wyłącznie mikroskali to wciąż kwestia rozwojowa. Z dostępnego na tę chwilę nam punktu obserwacyjnego można tak zakładać, co nie wyklucza, że zjawiska kwantowe naszej makroskali nie są gdzieś tam dostrzegalne z innej perspektywy.
Inna też sprawa sprawa co nazwiemy makroskalą, podczas gdy zjawiska kwantowe są dostrzegalne ludzkim okiem i nie dotyczą przecież wyłącznie tylko pojedynczych cząstek, ale także ich mniejszych czy większych zgrupowań.
Falowość jest cechą wybitnie kwantową i akurat w przypadku fal akustycznych, mechanicznych, świetlnych czy elektryczno-magnetycznych prędzej byłbym stwierdzenia, że m.in. propagacja dźwięku jest to kwantowa rzeczywistość dostępna właśnie w makroskali, aniżeli że fale akustyczne nie miałyby dotyczyć fizyki kwantowej.

6 minut temu, pit80 napisał:

QM dotyczy wyłącznie mikroskali to wciąż kwestia rozwojowa. Z dostępnego na tę chwilę nam punktu obserwacyjnego można tak zakładać, co nie wyklucza, że zjawiska kwantowe naszej makroskali nie są gdzieś tam dostrzegalne z innej perspektywy.
Inna też sprawa sprawa co nazwiemy makroskalą, podczas gdy zjawiska kwantowe są dostrzegalne ludzkim okiem i nie dotyczą przecież wyłącznie tylko pojedynczych cząstek, ale także ich mniejszych czy większych zgrupowań.
Falowość jest cechą wybitnie kwantową i akurat w przypadku fal akustycznych, mechanicznych, świetlnych czy elektryczno-magnetycznych prędzej byłbym stwierdzenia, że m.in. propagacja dźwięku jest to kwantowa rzeczywistość dostępna właśnie w makroskali, aniżeli że fale akustyczne nie miałyby dotyczyć fizyki kwantowej.

To wszystko wyjaśnia dlaczego system raz gra dobrze, a raz źle 😄

55 minut temu, Ajothe napisał:

To wszystko wyjaśnia dlaczego system raz gra dobrze, a raz źle 😄

dualizm fali-cząstka oraz kwantyzacja to są podstawy. 

system gra jednoczśnie dobrze i żle 🧐

poznajemy zjawiska w skali mikro by zrozumieć te w skali makro. Uczymy się 👍

Edytowane przez bolo_senor
9 minut temu, bolo_senor napisał:

dualizm fali-cząstka oraz kwantyzacja to są podstawy. 

system gra jednoczśnie dobrze i żle 🧐

poznajemy zjawiska w skali mikro b zrozumieć te w skali makro. Uczymy się 👍

Wszystko zależy od obserwatora, więc wiesz 😉

3 minuty temu, Ajothe napisał:

więc wiesz 😉

pracę domową dla 10 lataka pomagam odrabiać z teoria strun i prędkości spinowe obliczać.

23 minuty temu, bolo_senor napisał:

pracę domową dla 10 lataka pomagam odrabiać z teoria strun i prędkości spinowe obliczać.

Jakie zdolniachy, pomożecie policzyć jakie potrzebuje ustroje akustyczne? 😄

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Sam korzystam z DSP i jak już dobrze to zrobiłem to wolę słuchać z DSP, który mi uzupełnia dziury i wyrównuje odbicia.

Może kiedyś coś będę wieszał na ścianach lub suficie (mam 2,8m), ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać, a w ciemno nie będę się bawił...

Mnóstwo firm produkuje byle panele bez żadnych informacji, bez żadnego projektu, no cóż znak czasów 🙂

Ja wychodzę z tego samego punktu. Pokój w kwadracie, przeszklenia i przejścia. Korzystam z DSP również. Trochę poczytałem, trochę popatrzyłem jak robią inni i od czego zaczynają. Żeby nie oszaleć wybrałem sobie podejście: "jak jest możliwość to robić cały sufit pochłaniający oraz tylną ścianę". Sufit zaprojektowałem sobie taki, zrobiłem. Na początek zobaczymy co on wprowadzi. W pomiarach, które zrobię jak już będę mógł nie będzie on jedyną zmienną. Jak remont to remont i zmieni się też podłogą, dojdzie parę rzeczy, zawęzi się i zabuduje przejście do kuchni. Ale mimo wszystko myślę, że największą robotę wykona sufit. Pomierzę i zobaczy się co dalej. Mam jeszcze pewien estetyczny pomysł na pochłanianie na tylnej ścianie i być może będzie to ostatnia rzeczy, którą wykonam w tym pokoju ponieważ chciałem żeby to jakoś wyglądało zamiast wyklejać ścianki kolorowymi prostokątami z allegro i dyfuzorami z aliexpress a finalnie pokój by wyglądał jak w psychiatryku. Gdzieś trzeba złapać ten kompromis i jestem świadomy, że z pokoju kwadratowego nie wyciągnę cudów ale będę starał się jak najbardziej poprawić to estetycznie i z DSP. 🙂

5 godzin temu, ferszcik napisał:

Ja wychodzę z tego samego punktu. Pokój w kwadracie, przeszklenia i przejścia. Korzystam z DSP również. Trochę poczytałem, trochę popatrzyłem jak robią inni i od czego zaczynają. Żeby nie oszaleć wybrałem sobie podejście: "jak jest możliwość to robić cały sufit pochłaniający oraz tylną ścianę". Sufit zaprojektowałem sobie taki, zrobiłem. Na początek zobaczymy co on wprowadzi. W pomiarach, które zrobię jak już będę mógł nie będzie on jedyną zmienną. Jak remont to remont i zmieni się też podłogą, dojdzie parę rzeczy, zawęzi się i zabuduje przejście do kuchni. Ale mimo wszystko myślę, że największą robotę wykona sufit. Pomierzę i zobaczy się co dalej. Mam jeszcze pewien estetyczny pomysł na pochłanianie na tylnej ścianie i być może będzie to ostatnia rzeczy, którą wykonam w tym pokoju ponieważ chciałem żeby to jakoś wyglądało zamiast wyklejać ścianki kolorowymi prostokątami z allegro i dyfuzorami z aliexpress a finalnie pokój by wyglądał jak w psychiatryku. Gdzieś trzeba złapać ten kompromis i jestem świadomy, że z pokoju kwadratowego nie wyciągnę cudów ale będę starał się jak najbardziej poprawić to estetycznie i z DSP. 🙂

Ja akurat lubię jak pokój wygląda z ustrojami akustycznymi .I widać że to pokój do słuchania muzyki.

Mam jeszcze pewien estetyczny pomysł na pochłanianie na tylnej ścianie i być może będzie to ostatnia rzeczy, którą wykonam w tym pokoju ponieważ chciałem żeby to jakoś wyglądało zamiast wyklejać ścianki kolorowymi prostokątami z allegro i dyfuzorami z aliexpress a finalnie pokój by wyglądał jak w psychiatryku.

Popatrz na strone Artnovion i te rozne pomieszczenia. Mozesz sie „zainspirowac“

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

34 minuty temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Czy dobrze rozumiem, że z wykresu wynika pochłanianie na poziomie ok. 1db max? 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, J4Z napisał:

Też lubię, a z psycholiatrykiem ma to niewiele wspólnego. 😛

psychiatrykiem*

czy ja wiem czy tak niewiele?

image.png.ed14c126c72131bf6439328b4580bc24.png

13 minut temu, bolo_senor napisał:

czy ja wiem czy tak niewiele?

Ukryta Zawartość

oLMZ0uQ.jpeg

Ukryta Zawartość

.

20 minut temu, J4Z napisał:

Ukryta Zawartość

widzę maskę , z żoną w BDSM się bawicie ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To przebieg wspolczynnika absorbcji, w zaleznosci od czestotliwosci, nie majacy z dB bezposrednio nic wspolnego, tylko pośrednio, Na podstawie tego przebiegu, lacznej powierzchni pokrytej takimi absorberami i kubaturze pomieszczenia, mozna wyliczyc o ile spadna czasy poglosu w ms i o ile dB spadna niektore peaki rezonsow/modow okreslonych czestotliwosci.IMG_6108.pngIMG_6109.pngIMG_6110.pngIMG_6111.pngIMG_6112.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powyzej widac przyklad absorbera strojonego do okreslonej czestotliwosci i o ile dB spadnie poziom okreslonego rezonansu w zaleznosci od ilosci uzytych absorberow i kubatury pomieszczenia

6 godzin temu, J4Z napisał:

Ukryta Zawartość

Albo Żona cud, albo jesteś singlem 😋

Ukryta Zawartość

18 minut temu, Ajothe napisał:

Albo Żona cud, albo jesteś singlem 😋

Albo ma możliwość jeden z pokoi przeznaczyć na komnatkę dla muzyki.

Żona cud w takim układzie nie jest wykluczona (znam taki układ z autopsji 🙂)

10 godzin temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Co do Artnovion to u nich można sobie za free wykonać projekt akustyczny. Formularz do tego:

Ukryta Zawartość

To co się dostaje w ramach tego projektu mocno mnie zaskoczyło. Na podstawie mojego pomieszczenia powstało coś takiego:

obraz.thumb.png.dfa766ca583d849a44acefda17803f00.png

obraz.thumb.png.7330e76aee71d8db0da755a77e9192a7.png

obraz.thumb.png.4752c155ea7addbead06cc916cb4cf59.png

obraz.thumb.png.1c04595f5b1118aa4bed80a126c404a4.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi