Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, iro III napisał:

Oczywiście, coś gorszego, bo są zazwyczaj 2-way, gdzie głośnik "midbas" tak czy inaczej musi odtwarzać i górny bas i średnicę jednocześnie.

A dwudrożna albo dwóipółdrożne podłogowe też lepsze? A trójdrożne z marnymi wooferami lub zwrotnicami albo z dobrymi podłączone do wzmacniacza, który ma słaby bas - zróżnicowanie, szybkość, kontrola vs ten sam wzmacniacz, kolumny podstawkowe i dobry subwoofer (oczywiście aktywny) albo jeszcze lepiej dwa? A możliwość ustawienia subwooferów w pomieszczeniu niezależnie od monitorów/kolumn podłogowych i ich dostrojenia (częstotliwości odcięcia, wzmocnienie, faza)? A odcięcie monitorów na granicy z subwooferami,  np.  przez flitr górnoprzepustowy we wzmacniaczu albo przez zatkanie bass-reflexów i odpowiednie ustawienie odcięcia subwooferów? 

3 minuty temu, Assassin napisał:

przez flitr górnoprzepustowy we wzmacniaczu albo przez zatkanie bass-reflexów i odpowiednie ustawienie odcięcia subwooferów? 

Oczywiście na ucho 🤣

1 minutę temu, NRK napisał:

Oczywiście na ucho 🤣

Na ucho, DIRAC albo inne rozwiązanie. Tej pierwszej metody "półgłuchym" jednak nie polecam. O! Przepraszam! W tym wypadku to i tak chyba bez znaczenia. 🤣

11 godzin temu, iro III napisał:

Mody podbiją? Podłogowe, a monitory z subaforem, to już nagle nie podbiją, choć trudniej w tym przypadku ustawìć te proporcje?

Moim zdaniem - dużo łatwiej. W przypadku podłogówki z jednym czy więcej głośnikiem basowym jaki mam na nie wpływ?

A aktywny subwoofer? W moim mam pełne DSP, korektor parametryczny i co tam jeszcze. Można dzięki temu w pełni go ucywilizować i mieć pewność że dobrze się wkomponuje w każde pomieszczenie. Poza tym - które podłogówki ciągną od 23Hz? Polecam ten styl życia! 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

12 godzin temu, _Piotrek napisał:

Nie ma ( znowu ) PlayStation 4 Pro. Powiadałem wcześniej i teraz też powiadam. Sprzęt Audio Video bez Najważniejszego Klocka w Całym Systemie Stereo jest ... H#uja Wart. W systemie stereo bez PlayStation nie da się słuchać muzyki, oglądać filmów na okrągło. No dobra ... muzyka i filmy są fajne, ale trzeba kiedyś odpocząć ... 

Arcydzieła Przygodowe Single Player Nigdy się Nie Znudzą, można grać i grać przez lata i za każdym razem są coraz lepsze. To tak jak Wino, chociaż ja nie piję. Z każdym łykiem JEST TYLKO LEPIEJ .... 

Najważniejszy Klocek w Całym Systemie Stereo ... PlayStation !!! ( PlayStation 4 Pro !!! ) 

Najlepszy kabelek do PlayStation 4 Pro. Kabelek sznurówka. Super mięciutki w każdą stronę, końcówki metalowe i super trzymające się w gniazdach. ocena 10 / 10. Kabelek zasilający do PlayStation 4 Pro. Nie jest wymagany, ale taki też da się podłączyć. PlayStation 4 Pro posiada troszku wygodniejszy pad do łapek, dla mnie oba pady są super wygodne, ale bardziej wygodny dla mnie jest pad od PlayStation 4 Pro. 

Bardzo fajny film. Pasja do muzyki / filmów od początku i do dalszych planów.     

PlayStation 4 Pro !!! : ) 

Ukryta Zawartość

_Piotrek.jpg

_Piotrek....jpg

_Piotrek..jpg

_Piotrek...jpg

Konsole to syf #PCMR

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

7 godzin temu, Assassin napisał:

A dwudrożna albo dwóipółdrożne podłogowe też lepsze? A trójdrożne z marnymi wooferami lub zwrotnicami albo z dobrymi podłączone do wzmacniacza, który ma słaby bas

Podłogowe to dla mnie wyłącznie 3way, z klasowym wooferem (nie marnym), z klasową zwrotnicą, nie "smukły nowoczesny słupek" (o wadze 10kg) i wzmacniaczem...który nie ma słabego basu.

...czy musiałem to wszystko dodawać? Przecież to oczywiste.

Przecież nie będziemy teraz rozkminiać oczywistej lepszości wypasionego monitora nad paździerzową podłogówką, czy na odwrót, czy jeszcze inaczej, co lepsze na tym samym poziomie technicznym - chodziło mi wyłącznie o to, że "gabarytowo" kolumna podłogowa zajmuje tyle samo miejsca, co monitor na podstawkach.

2 godziny temu, iro III napisał:

chodziło mi wyłącznie o to, że "gabarytowo" kolumna podłogowa zajmuje tyle samo miejsca, co monitor na podstawkach.

To akurat święta racja. Ale będę się upierał, że w małych pomieszczeniach znacznie lepiej kontroluje się nowoczesny system 2.1 lub 2.2 niż podłogówki (zakładając, że nie korzystam z systemów room correction).

Zwrócić jednak należy uwagę, że monitory na standach + sub mają większy ślad "na podłodze" niż 2 podłogówki.

9 godzin temu, NRK napisał:

Oczywiście na ucho

Lepiej na ucho niż używać hypexa.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

3 godziny temu, J4Z napisał:

Konsole to syf #PCMR

Jako posiadacz PS5 Pro /tak i to z dołożonym napędem - najgorzej 🤣/, XBOX Series X oraz Switcha z szacunilkiem traktuję przedstawicieli społeczności PCMR. 

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Lepiej na ucho niż używać hypexa.

U mnie nie dość, że Hypexy w integrze płaskiej jak naleśnik, to jeszce  w subwooferach bliżej nie wiadomo jakie moduły D po 1000W RMS. Katastrofa 😉

2 godziny temu, NRK napisał:

Ciekawe, czego zabrakło by, ratować swoje cudowne stereo należało kupić przypadkowy subwoofer.😏

Ciekawe czego zabrakło u Ciebie w edukacji, żeby mieć tak wielkie problemy ze skleceniem prostego zdania 😉

6 godzin temu, J4Z napisał:

Konsole to syf #PCMR

Nie dotyczy !!! ... PlayStation 4 Pro wersja premierowa / PlayStation 3 60GB wersja premierowa     

Patrząc na sam sprzęt, stwierdzam, albo nawet ... mogę się z Tobą zgodzić ; ) 

Takich dziwadeł konsol stacjonarnych z wyglądu jeszcze nie było. Konsola nie może sama sobie stać na półce, bo trzeba pod konsolę najpierw podłożyć tylną podstawkę lub małe plastikowe nóżki ... odklejka całkowita : )

Brak wyjścia optycznego do bezpośredniego podłączenia dźwięku w grach. Małe ludziki stwierdziły, że czegoś takiego już się nie produkuje i ...

ŻODYN !!! : )  

sprzęt na Świecie takiego podłączenia już chyba nie posiada. Nie można podłączyć dźwięku w grach z konsoli do zintegrowanego wzmacniacza HEGEL H600 ... trza se kur#a przez telewizor puścić dźwięk w grach. Im więcej kombinowania i coraz więcej kabli, tym chyba lepiej gra : )

Chyba najlepsze rozwiązanie znalazły małe ludki w Sony : )  

Patrząc jak wygląda PlayStation 5 Pro z napędem, nóż się otwiera. Za niecałe pięć tysięcy złotych, plastikowy powykrzywiany klocek z badziewnego plastiku, ile taka obudowa kosztuje ? o_0

Za taką kwotę można kupić lub leciutko dołożyć, porządnie wykonany z aluminium i z super wyglądem ...  

EverSolo DMP-A6 Master Edition 

Nowa generacja konsol PlayStation to sterta powykrzywianego plastiku + beznadziejny wygląd. Ten wspaniały wygląd to chyba tak gratis, żeby ładną ścierą przykrywać, bo patrzeć to się nie da. Najgorsza generacja PlayStation w temacie konsol stacjonarnych, nie dotyczy gier, mam na myśli wyłącznie sam sprzęt.  

Jedyne co mi się podoba w nowej generacji PlayStation, pad + gry przygodowe Single Player ... ; )                   

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

W dniu 3.05.2025 o 15:22, iro III napisał:

Oczywiście, coś gorszego, bo są zazwyczaj 2-way, gdzie głośnik "midbas" tak czy inaczej musi odtwarzać i górny bas i średnicę jednocześnie.

Tak, to straszne takie warunki pracy! Midwoofer powinien napisać skargę do PIP. 😄 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nowe kabelki przyszły. 🙂 

cina.jpg

I taki chiński gadżet. 🙂 

douk.jpg

Douk Audio VU9. 

Tak działa: 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 4.05.2025 o 11:53, NRK napisał:

Ciekawe, czego zabrakło by, ratować swoje cudowne stereo należało kupić przypadkowy subwoofer.😏

Jeśli to odnośnie mojego wpisu, to niczego nie "zabrakło", a dwa starannie wybrane, a nie przypadkowe subwoofery, znalazły się w systemie by dać to, czego nie zaoferowałyby pasywne kolumny podłogowe takiej wielkości, by nie dominowały w pomieszczeniu.

Wpisy dotyczące tego, że subwoofer degraduje dźwięk (a EQ to już w ogóle zbrodnia), jedynie mnie śmieszą 😁

Ciekawe dlaczego producent kolumn 3 way, staranie dobiera przetwornik czy przetworniki które mają odpowiadać za niskie tony. 🤔

13 godzin temu, il Dottore napisał:

Nowe kabelki przyszły. 🙂 

Ukryta Zawartość

I taki chiński gadżet. 🙂 

douk.jpg

Douk Audio VU9. 

Tak działa: 🙂 

Ukryta Zawartość

Czyżby fan AQ 🤔?? ...Też mam 3 druty od AQ i czekam na czwarty 😁 - już jest w drodze z Niemiec 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

• Pokaż nowe odpowiedzi