Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Luxman L-210

Tumak5

Rekomendowane odpowiedzi

Też uważam, że rezystorków nie ma sensu ruszać (od 410 w górę juz tak). Japońkie węglówki miały mniejszą analityczność, ale fajną barwę. Natomiast co do zmiejszania wartości kondensatorów, to ja już byłlbym ostrożny, bo japończyki (ich księgowi) lubili wkładać kondy z pomijalnym zapasem. Nawet bym namawiał na rozważenie zwiększenia wartości w torze sygnałowym (tak o skok w tabeli wartości-np. 2,2uF na 3,3uF). Moze się okazać, że to dopełni takim najniższym basem.

PODPISUJĘ SIĘ OBIEDWOMA RĘKOMA A NAWET DIWEMA NOGAMI POD WPISEM STEFANA!!!!!!!!

Lepiej tego nie można ująć..piękny wpis !

"Czar starego luxa" i wszyscy wiedza o co chodzi...

Luxusa lubilem tylko w wersji lampowej hybrydy. reszta malo mi znana. Co do kenwooda to wywalilem ta hybryde i wstawilem tam 2x malej mocy sterujce 2x duzej mocy na kanal. Zagralo to swietnie. Duzo lepei od wielu wzm opartych i typowy z lata 70 ukladzik z para roznicowa na wejsciu. tem kenwood to jest w tym wydaniu bardzo fany wzm. naprawde warty grzechu staroci.

Dziękuję wam pięknie za tak konkretną pomoc. Zrobię tak jak mi polecacie i wszystkie te zmiany o których mi powiedzieliście zastosuję w modelu L-400 który niedługo planuje kupić i na pewno to zrobię;)

A odnośnie tego mojego L-210 w takim podsumowaniu chciał bym zastosować poprawki które dadzą największy efekt. Po prostu po to, by zapoznać się z takimi czynnościami, bo przyznam że nie robiłem tego nigdy i chciałbym się z tym oswoić. Nigdy wcześniej nie miałem pieniędzy na jakąkolwiek zabawę w audio. Powiedzcie mi jeszcze co z tymi kondensatorami polipropylenowymi, co to jest i jakiej firmy polecacie, zamiast których konkretnie je zastosować? Ja szczerze myślę o wymianie kondów na nichicona fine gold i duże NICHICON 10000uF/50V seria FW (chyba wystarczy?) i wymianę diod na P600M. Powinienem się zmieścić w 100zł i zobaczę efekt tej pracy. Powiem wam teraz że zastanawiam się w ogóle nad ingerencją w ten sprzęt, bo jak go kupiłem ok. 2 tygodnie temu to sprzedawca mówił że ma gwarancję na niego, tylko że zapomniał mi jej przesłać i dopiero teraz idzie pocztą. Po drugie przyszedł do nie uszkodzony i musiałem wymienić w nim Zenerkę i żaróweczki wsadziłem, bo była spalona. Żadnych zabezpieczeń nie było na pokrywie więc kto mi udowodni że tam coś robiłem?...

stefanB, 14 Wrz 2007, 14:02

>Też uważam, że rezystorków nie ma sensu ruszać (od 410 w górę juz tak). Japońkie węglówki miały

>mniejszą analityczność, ale fajną barwę. Natomiast co do zmiejszania wartości kondensatorów, to ja

>już byłlbym ostrożny, bo japończyki (ich księgowi) lubili wkładać kondy z pomijalnym zapasem. Nawet

>bym namawiał na rozważenie zwiększenia wartości w torze sygnałowym (tak o skok w tabeli wartości-np.

>2,2uF na 3,3uF). Moze się okazać, że to dopełni takim najniższym basem.

Ależ zgadzam się, że nie należy zmniejszać pojemności w ścieżce sygnałowej poniżej 3,3uF. Nie grzebałem w starych Luxmanach, więc nie wiem jakie tam dawali, ale w niektórych sprzętach to jest przegięcie pały, jest np. 220uF. No takie byki to już spokojnie mozna pozastępować znacznie mniejszymi, np. 4,7-10uF.

EEE to lepiej wymien go na L400 takiego grzebanego trudniej sprzedac..w sumie wymiana diody do żaróweczki w tym modelu jedynego słabego punktu to nie grzech..za to nikt Cię nie udusi:)

przyznam ze czytam po lebkach ale pamietajcie o gramofonowym pre luxmana - naprawde warto je przywrocic do dawnej swietnosci w koncu luxmany to maszynki pod gramofon i bardzo dobrze sie z nim spisuja miedzy innymi dlatego je cenia w niemczech i na zachodzie. Mysle ze pod cd wiele ciekawszych sprzetow sie znajdzie.

Więc Piotr jakie masz na myśli ciekawsze wzmacniacze do CD w cenie np. L-400, 500zł?

Dodam jeszcze chyba dość istotną rzecz: sygnał na wzmacniacz mam z komputera z karty E-MU 0404. A może w niej można by było coś poprawić;), albo wymienić ją na lepszą do audio stereo do 300zł?

Inaczej - szkoda poprostu marnowac cos do gramofonu na karte komputerowa, wzmacniaczy jakie kiepsko graja z gramofonem a dobrze z czymkolwiek innym - takich jest znacznie wiecej. Elektronikiem nie jestem wiec w czym sie fajnie grzebac nie wiem, ale gdyby ktos dla mnie mialby sie w tym grzebac to byblby to jakis flagowy moedel sprzed lat w tej samej cenie w ktorej teraz chodza podstawowe luxmany np telefunken, saba, khl, sansui, czy stary harman, w koncu transformatory/zasilanie chyba naistotniejsze bo reszte mozna dogrzebac a ten luxman ma mniejszy transformator niz w wysokim starym tunerze(!) kolegi.

Dobrze Cię rozumie Piotrze, ale czy ten wzmacniacz nie gra dobrze też z kartą muzyczną? Ja brzmieniem się oczarowałem i wydaje mi się że do tego rodzaju muzyki co słucham nadaje się on bardzo dobrze. Chciał bym w niedalekiej przyszłości zainwestować w luxa z serii L-400 żeby pójść w przód z tym dźwiękiem, no chyba że mnie ktoś przekona do czegoś innego...

Zastanawiam się też nad HARMAN/KARDON PM665, bo to dual mono block i powinien z dźwiękiem robić cuda.

Zobaczymy jeszcze...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to tez moze byc dobry wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

No dobrze wlasnie ten model luxa spodobal mi sie najbadziej z gramofonem (przez dobre pre i bezposrednie wypelnione brzmieine) i kompem (przez cieply rozlazly dol lagodzacy ostre lupanie mp3 i gore). Z cedekami natomiast nic mnie w nim nie zaskoczylo. Ale z moich grzebanych znajomy grzebal dobiero najwyzszego tandberga z lat 70 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) poprostu nie bylo sensu zaczynac od dolu tylko oprzec sie na czyms mocnym, a reszte strego siana akurat zawsze mozna wymienic. Kilka miesiecy temu poszedl nieco nizszy model za wspomniane 500zl

Ukryta Zawartość

I mówisz Piotrze że ten Tandberg jest lepszy od Luxa L-400, czy trzeba dopiero poprawić elektronikę i wtedy powala na kolana. Napisz coś więcej jak możesz na jego temat, które modele brać pod uwagę, bo lubię mało znane, awangardowe i stare sprzęty.

I odnośnie tego Saba, może też byś spróbował coś konkretnego polecić.

Wielkie dzięki za cenne rady i uwagi.

co do niemieckich gratow i saba to do arpawa ;) natomiast tandberg bez tuningu gra poprostu strojem europejskim a nie japonskim - dzwiek nie jest tak bezposrednio podawany jak w luxmanie ale pojawia sie o niebo lepsza kontrola na dole zamiast zbitej masy luxa nazywanej ciepelkiem i duza dzwiecznosc na gorze - "lampowe" cieplo w tandbergu jest naturalne a nie spowodowane zlepieniem dzwiekow, bonusem jest bardzo dobrze zestrojone pokretlo na srednie tony i pradawny sprawdzony sposob reglowanych czulosci na wejsciach magnetofonowych w duzym zakresie, tak wiec mozna dostosowac w sekude brzmienie do danego cd. Tranzystory w nim sa tak naprawde sianowate ale wszystko gra wiec jest olbrzymi potencjal do zmian jedynie cierpliwosci potrzeba bo to naprawde techniczny staroc i niejeden elektronik przed 40 moglby sie zagubic. Wysteruje bez problemu wszystkie kolumny od 3? 4 do 16 omow. Plytka ria to kawal wielkiego bydlaka ale bez odnowienia gra gorzej niz w luxie 210. W zasadzie koniec reklamy bo tworza sie legendy a prawie kazdy solidny wzmak dobrze gra, naszczescie nie moze byc modne wszystko i cos sie zawsze za normalne pieniadze znajdzie :) O tuningu nie pisze bo poszed calkowcie w przeciwna strone - temperamentny wzmak mial zagrac bardzo spokojnie w bardzo malym pomieszczeniu.

Harmana 665 raczej wersję Vxi , czyli późniejszą. Przy zakupie trzeba bardzo ostrożnie, bo kręci się ich niewiele na polskim rynku wtórnym i większość jest po spaleniu i naprawie i są z nimi kłopoty.

lux 210 ma, jak pamietam , phono na jednym scalaku NJM2041 (albo 2043). Udane i łatwe do modyfikacji, po której można sporo wyciągnąć.

Saba to towar z domu towarowego Qelle. Te 120 watow to moc muzyczna na 4 ohmach. Sinus din (czyli przy zniekształceniach 1%) to 80/4 ohm. Taka moc normalna to 70W/4 ohm przy zniekszt. o,o3%

stefanB

Wnioskuje z twojego wpisu ze nie kazdy sprzet saba SABA wart uwagi.Mozliwe ze godne uwagi zostaja tylko stare amplitunery firmy.Wyglada na to ze potem zaczeli kopiowac japonskie wzmacniacze jak DUAL.

Grundig High Fidelity

Ukryta Zawartość

tu sa dane i troche inaczej chyba to wyglada

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Jedno jest warte uwagi ..uczciwe podane parametry bez sztucznych wyzyłowanych parametrów..co było modne w latach90...pamietam jak sony gdzies w opisie wzmka sei Es podało pasmo przenoszenia 1Hz do 100 000Hz..bzdura kompletna..

>mzawek.

a co wygląda inaczej?

Dane o mocy z prospektu niewiele mówią, bo nie są podane warunki pomiaru. Mozna w ten sposób i 200W napisać, bo najważniejsze jest w jakich warunkach się mierzy.

Istotne jest przy jakich zniekształceniach, na jakiej częstotliwości się moc mierzy, oraz ilę czasu tę moc wzmak jest wstanie wytrzymać .Wielkość liczbowa może się zależnie od tego zdecydowanie różnić. Co widać po chińskich boomboxach.

Znamionową podano wyrażnie: 70W mocy przy zniekształceniach 0,33%. Będzie to ze 40-45W na 8 ohmach. I ją należy traktować jako odniesienie do naszych przyzwyczajeń odczytywania danych

Wklejam dane z innego prospektu saby. Widać, że byli dość elastyczni z podawaniem mocy muzycznej.

SABA integrated stereo-amplifier MI 215

2 x 120 Watt Musikleistung, 2 x 80 Watt Sinusleistung

Klirrfaktor 0,03% bei 2 x 70 Watt Nennleistung

Die Qualitätsdaten der HiFi Norm DIN 45 500 werden in allen Punkten übertroffen und auch alle anderen Daten sind Spitzenwerte: Leistungsbandbreite 8 ... 100000 Hz

Lautsprecherwahlschalter für die Möglichkeiten Raum 1, Raum 2, Raum 1 + 2 und Boxen aus

Anschluß von 4 Lautsprechern für Stereo in zwei Räumen

Mikrofon-Mix-Schaltung mit gerastetem Steller

2 Stereo-Kopfhöreranschlüsse (Klinken-Buchse), Lautsprecher abschaltbar

Kurzschlußfeste Lautsprecherausgänge mit elektronischer Überlast-Sicherung

Anschluß für 2 Bandgeräte und Plattenspieler

Gerastete Steller für Tiefen, Mitten und Höhen. Anpassung des Klangbildes an die Raumakustik und an den individuellen Hörgeschmack. Regelung in geeichten 2-dB-Schritten

Gerasteter Drehsteller für Lautstärke/Balance. Exakte Lautstärkeregelung in 40 Schritten und Balance-Einstellung mit dem gerasteten Drehsteller

Relais-Einschaltverzögerung zur Unterdrückung von Knackgeräuschen, kombiniert mit Übertemperatur- und Fehlspannungsabsicherung

Schaltbare Rumpel- und Rauschfilter

Loudness-Schalter zur Umschaltung der Lautstärkeregelung von „gehörrichtig" auf „linear"

Getrenntes Netzteil für linke und rechte Leistungsstufe O Tape-Monitor-Schaltung und Überspielen von Band 1 auf Band 2 und Band 2 auf Band 1 (tape copy)

2 Instrumente für Ausgangspegel in Watt (mit gedehntem Anfangsbereich)

Verwendung von echten, hochwertigen, massiven Materialien, wie Metallfront und -Gehäuse

Ansprechendes, funktionales Design

Ausführung, Maße

Ausführung: silber/schwarz, schwarz/schwarz.

Maße: 45x9x34cm(BxHxT).

Empfohlene Lautsprecherboxen

SABA acoustic monitor 140 und 130, SABA ULTRA HiFi-Lautsprecherbox 1205.

Technische Hinweise

Musikausgangsleistung: 2 x 120 W an 4 Ohm.

Sinusausgangsleistung: 2 x 80 W an 4 Ohm.

Nennleistung: 2 x 70 W an 4 Ohm. Klirrfaktor (Bei Nennleistung): 0,03%.

Intermodulation (bei Nennleistung)-.0,15% (250/8000 Hz/4:1). Übertragungsbereich: 8 ... 40 000 Hz.

Leistungsbandbreite: 8 . . . 100000 Hz.

Balanceumfang: + 3 dB, - 12 dB.

Klangregelung: Höhen ± 14 dB (15000 Hz), Tiefen ± 14 dB (60 Hz),

Präsenz ± 6 dB (1 kHz).

Filter: Rauschfilter Eckfrequenz -3 dB, 7500 Hz, Steilheit 12 dB/ Okt.,

Rumpelfilter Eckfrequenz -3 dB, 60 Hz, Steilheit 12 dB/Okt.

Gleichheit der Kanäle: (L-Steller 0 . . . -40 dB) 1 dB.

Phono-Entzerrung: RIAA. 3180/318175 µs. max. ± 1 dB Abweichung.

Dämpfungsfaktor: (40 ... 12500 Hz) 30 für 4 Ohm, 50 für 8 Ohm.

Ausgänge: 4 Lautsprecher je 4...16Ohm,

2 Stereo-Kopfhörer (Klinke) 4 ... 2000 Ohm (empfohlen: 100 bis 800 Ohm),

2 Band (DIN-/Cinch-Buchse),

1 Monitor (DIN-/Cinch-Buchse). Netzanschluß: 220 Volt/50 Hz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Saba produkowana w Niemczech to była bardzo przyzwoita jakość. Później zaczął się okres sprzedaży przez wysyłkowe domy towarowe i na końcu klejenie swojej marki na wyrobach dalekowschodnich.

Identycznie postąpiły inne niemieckie firmy nie mogąc sprostać japońskiej konkurencji. Kwestią istotną było tylko kto to dla nich produkował. Przekrój był duży: od Marantza, przez Goldstara, do no name

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Spotkałem się dziś z takimi rozwiązaniami zastosowanymi w L-210 przez firmę DW&MK STUDIO. " Został całkowicie zmieniony tor sygnału, usunięto zbędne regulacje oraz uproszczono strefę przedwzmacniacza.

Wzmacniacz otrzymał (widoczne na zdjęciu) złocone gniazda dla wejścia CD, z bezpośrednim dojściem do selektora źródeł. Sygnał został poprowadzony nowymi przewodami wykonanymi z czystego srebra (drut srebrny kupowany bezpośrednio od jubilera).

Przebudowano sekcję zasilacza.

Dodano kondensatory - po 18 800uF na kanał.

Łącznie wzmacniacz jest teraz wyposażony w olbrzymi zapas energii:

57 600 uF !!!

Wraz z kondensatorami elektrolitycznymi dostawione zostały na zasilaniu kondensatory MKT (2x4,7uF + 2x3,3uF) - dla poprawienia mikro dynamiki i przenoszenia najwyższych częstotliwości.

Wymienione zostały przewody zasilające i wzmocnione ścieżki płytki drukowanej które zasilają tranzystory końcówki mocy. Tranzystory nie były wymieniane - są w pełni ORYGINALNE.

Wzmacniacz otrzymał również komplet nowych, złoconych gniazd głośnikowych.

Po wszystkich tych zabiegach wzmacniacz gra po prostu REWELACYJNIE !!!"

Ukryta Zawartość

post-16469-100001093 1193756227_thumb.jpg

post-16469-100001094 1193756227_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co panowie myślicie o tych rozwiązaniach?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Został całkowicie zmieniony tor sygnału, usunięto zbędne regulacje oraz uproszczono strefę przedwzmacniacza.

brak konkretów co zmieniono

>>Wzmacniacz otrzymał (widoczne na zdjęciu) złocone gniazda dla wejścia CD, z bezpośrednim dojściem do selektora źródeł.

niewielki zysk

>>Sygnał został poprowadzony nowymi przewodami wykonanymi z czystego srebra (drut srebrny kupowany bezpośrednio od jubilera)

srebro jubilerskie jest zazwyczaj próby 925 - czyli brudne

>>Przebudowano sekcję zasilacza. Dodano kondensatory - po 18 800uF na kanał. Łącznie wzmacniacz jest teraz wyposażony w olbrzymi zapas energii: 57 600 uF !!!

kondensatory to pół sukcesu - co z transformatorem???

>>Wraz z kondensatorami elektrolitycznymi dostawione zostały na zasilaniu kondensatory MKT (2x4,7uF + 2x3,3uF) - dla poprawienia mikro dynamiki i przenoszenia najwyższych częstotliwości.

a czemu nie KP albo MPK?

czyli tzw. garażowy tuning ;]

Palce mnie okropnie świerzbią aby coś napisać, ale pomny na to że ostatnio trochę "podziałałem" sobie na forum, to tylko tyle: Grunt że klient jest zadowolony.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.