Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o odsłuch 'po taśmie'

MariuszH

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy odsłuch "po taśmie" jest standardową funkcją wszystkich trzygłowicowych magnetofonów kasetowych, czy tylko niektóre modele taką opcję posiadają? Czy wspominane często "echo" występuje zawsze, czy tylko wtedy, gdy mając taką możliwość, odsłuchujemy jednocześnie źródło i "po taśmie"? Czy może w niektórych modelach po prostu nie ma innej możliwości?

pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/36175-pytanie-o-ods%C5%82uch-po-ta%C5%9Bmie/

Podsłuch po taśmie jeśli korzystamy z magnetofonu o kilku prędkościach np: 2.4, 4.76, 9.5 19.05 cm /sek daje przedziwne efekty ponieważ odległość pomiędzy głowicami nagrywającą i odtwarzającą jest stała to przy19.05cm mamy do czynienia z pogłosem a przy 2.4cm/sek z echem. Przyzwyczajony jestem do podsłuchu i odsłuchu przed taśmą moje UHER-y poza jednym są dwugłowicowe, podsłuch przed taśmą wymaga wręcz idealnej precyzji przy nagrywaniu z mikrofonem słuchawki nie dość, że muszą być typu zamkniętego to jeszcze wyjątkowo dżwiękoszczelne

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Odpytaj Mulsa z całości materiału

Nie wiem nic oprócz tego, że czasy są wyjątkowo qurewski przez głupotę chamstwo i bezwzgledną pazerność zbawców Narodu mamy to co mamy czyli pełny kapitalizm w najbardziej wyuzdanej formie.JVC BR7000ERA jest najtańszym w eksploatacji urządzeniem do zapisu dźwięku na semiprofesionalnym poziomie a po dogłaskaniu dopieszczeniu na profesionalnym. Cięcie VHS na pół bez tak zwanej zminiaturyzowanej maszyny do bobinowania z 1" [pamięc komputerowa] 1/2" [VHS i VIDEO2000] na 2 x 1/4" to masturbacja - nośnik jest wspaniały drobnoziarnisty wielowarstwowy bardzo cienki a mocny na szpuli 5"=12.5mm czyli tak zwanej 13 mieści się godzina nagrania stereo na pełną szerokość taśmy [po 1/8" na kanał ] przy przesuwie 19.05cm/sek ale po jaką jasną cholerę Ci taka taśma skoro nie idziesz w Polskę aby nagrywać.

Pozdrawiam

Zbyszek

i witam w klubie

Z funkcją pozwalającą odtwarzać jeden kanał głowicą odtwarzającą a drugi - zapisującą, ew. oba kanały najpierw jedną a potem drugą, dzięki czemu uzyskujemy echo albo pogłos, spotkałem się tylko w magnetofonach szpulowych (moja wiedza o których nie jest, powiedzmy, dogłębna - więc więcej nie będę się o tym wypowiadał), natomiast nie widziałem kasetowego wyposażonego w taką możliwość. Może takie istnieją, np. studyjne (może jakiś Tascam?), ale na pewno nie jest to spotykane powszechnie.

W magnetofonach kasetowych przełącznik tape/source umożliwia tylko odsłuch albo z taśmy albo ze źródła, co pozwala porównywać sygnał wchodzący z rzeczywiście zapisanym (z niewielkim przesunięciem czasowym), co z kolei pozwala od razu usłyszeć źle dobraną taśmę do magnetofonu, albo źle ustawiony prąd podkładu lub czułość taśmy, jeśli magnetofon ma takie regulacje. Można też, oczywiście, od razu usłyszeć przesterowanie taśmy, czyli za wysoki poziom zapisu.

Możliwość natychmiastowego porównania sygnału wejściowego z faktycznie zapisanym to największa użytkowa zaleta magnetofonu trzygłowicowego.

Mam UHER-a 4200 MONITOR 2 x mono M1 [L] M2 [R] i oo [ M1+m2] i dwie pozycje przełącznika pod napisem MONITOR lewa S podsłuch przed taśmą prawa T podsłuch po taśmie - z którego nie korzystam.

Pozdrawiam

Zbyszek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.