Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

T-bolt

Powiem tak: mam taka sama antene tylko bez wzmacniacza i lipka totalna:/ Mieszkam chyba na koncu swiata:) Mieszkanie parter- wystawialem za okno i sygnal byl taki sam jak z dwoch 1 metrowych teleskopow wcisnietych za szafe!!! Nie wiem co jest grane- myslalem ze jak wystawie dipola za okno bedzie super u tutaj niespodzianka... Pewnie musialbym rzucic antene na dach ale znowu ciagnac ze 30m kabla albo wiecej nie mam ochoty i nie moge robic choinki na budynku...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

michal stabro, 5 Maj 2009, 20:51

Pewnie ze nadają, w Krakowie jest kociokwik, państwowe rozgłośnie nadają w poziomej polaryzacji a pozostali różnie

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Antena samochodowa to kawałek druta ćwierćfalowego, coś jak ten Dynalab za 490zł odbiera zarówno w polaryzacji poziomej jak i pionowej.Z tego co pamiętam można do auta kupić wzmak antenowy max 16dB no i dziura na szczycie dachu na antenę też może trochę poprawić odbiór umieszczając antenę w najwyższym miejscu i wygladajac jak wóz BOR-u ;).Nie ma mądrych jak byłem w kamaszach na 105 (trochę wyższa częstotliwość) pomagało skręcenie 4 anten z czterech radiostacji do kupy.na poligonie batalion nie miał łącznosci a moja kompania tak, krew ich nagła zalewała :)

HM69

chetnie uczestniczyłbym w zestawieniu tunerów jednak wszystko sklada sie na moją niekorzyść,mieszkam na podkarpaciu i nawet nie w miescie,wiekszośc z Was tutaj na forum jest gdzieś z zachodniej i centralnej Polski,w dodatku nie posiadam transportu a sprzęt waży wiadomo.

stecko

Tunery Sony miałem dwa STS 707 ES i 590 ES one miały taką tendencje do rozstrajania się,snieżenia zwłaszcza ten drugi nie trzymały częstotliwosci.Poszukaj w tej cenie starego klasyka,z analogową skalą nie ma sie czego bać,odnosze wrażenie na podstawie porównania juz dosc licznej grupy tunerów że zabytki lepiej trzymały parametry,czy to zasługa tranzystorów polowych w stopniu w.cz.

T-Bolt@ Nie przejmuj się. Spotkania odsłuchowego nie będzie. I nie dlatego, że są duże odłegłości tylko dlatego, że tak naprawdę dobrze grających tunerów w warunkach polowch jest bardzo mało. Wszelkie deklaracje internetowe, również twoje są łatwe - bo na odległość. Jednak w konkretnej konfrontacji tuner obok tunera może być różnie i dlatego ich właściciele nie dopuszczą do konfrontacji.

Chociasz z założenia nie chodziło o żadn konfrontację tylko o wrażenia poznawcze.

Wiesz T-Bolt@ ja bawię się tunerami już wiele lat. Słucham ich ponad pół wieku. Miałem kontakt z wieloma tunerami. W tym kilka modeli Sony ES i nie tylko. Również temat anten nie jest mi obcy chociasz tutaj cały czas pogłębiam moje wiadomości korzystając również z postów kol. Rafaella.

I tak jak pisaliśmy niedawno o świetnej transmisji koncertu Soyki z Wrocławia można napisać, że wysoka jakość realizacji i transmisji na UKF jest możliwa i jest cały czas przed nami.

>I tak jak pisaliśmy niedawno o świetnej transmisji koncertu Soyki z Wrocławia można napisać, że

>wysoka jakość realizacji i transmisji na UKF jest możliwa i jest cały czas przed nami.

Święte słowa może napisać to dużą czcionka i wysłać do nadawców bo nie wiedza co mają?

Dobra realizacja i transmisja koncertu Live z Wrocławia była moim zdaniem odczuwana na poziomie nawet wyższym od CD Accuphase DP500

Wiem każdy standard zarówno CD jak i radiowy ma swoje garby wynikający z technologii ale tamten koncert Soyki tak właśnie odczuwałem świetna realizacja czystość w torze fonicznym no i poziom artystyczny zrobiły swoje.

Nadawany koncert radiowy rzucił mnie przed radiem jako standardem pierwszy raz w życiu na na kolana!

HM69=>

Mogę stanąć do rywalizacji , ale w Trójmieście ;-)

Rafaell=>

U mnie ten koncert leciał przez tuner i przez przetwornik Accu tzn,

Wyjście cyfrowe Acc.T 1000 GDL Przetwornik Accu Dp 500

Kable cyfrowe Stereovox i Belkin

Także miałem bezpośrednie porównanie, przetwornik głównie poprawia scenę .

Miałeś okazję bawić się tą anteną MD ???

gutekbull, 6 Maj 2009, 13:45

>U mnie ten koncert leciał przez tuner i przez przetwornik Accu tzn,

>Wyjście cyfrowe Acc.T 1000 GDL Przetwornik Accu Dp 500

>Kable cyfrowe Stereovox i Belkin

>Także miałem bezpośrednie porównanie, przetwornik głównie poprawia scenę .

No ale potwierdzasz, czy zaprzeczasz moje słowa co do możliwości tak wysokiej jakości technicznej transmisji radiowej jak z Accuphase DP-500 ?

Moim zdaniem góra z radia była w radiu lepsza :) a nie używam GDL-a

"Moim zdaniem góra z radia była w radiu lepsza "

Nigdy nie będzie, to najwieksza słabość radia ;-)

A co do dźwięku tunera to gdzieś na poziomie CD za 5-6000zł !

gutekbull@ Ty mi nie pisz tutaj o swoim sprzęcie i nie pokazuj zdjęć bo za każdym razem jak je widzę co się tylko ślinię i jąkam ha,ha ha.Tak mi się podoba. Dlatego wolę nie oglądać bo wówczas lepiej śpię i nie mam głupich myśli.

Co do spotkania w Gdańsku to wiesz, że jesteśmy wstępnie umówieni prywatnie. Natomiast spotkanie w ramach forum w żadnym wypadku. Żadnych spotkań pod masztem nadawczym w Gdańsku, Warszawie, Krakowie czy u podnóża Śnieżnych Kotłów w Karkonoszach gdzie jest nadajnik. To musiało by być wredne miejsce gdzie do wszelkich masztów jest daleko, teren zabudowany, fale odbite i.t.d. Żadnych laboratoriów!!! Prawdziwe warunki polowe, dobry pub i dobre piwo.

HM69, 6 Maj 2009, 14:11

Tak mi jakoś wychodzi że Bieszczady i prąd z przenośnego alternatora były by dobrym testem :)

gutekbull, 6 Maj 2009, 14:04

>"Moim zdaniem góra z radia była w radiu lepsza "

>

>Nigdy nie będzie, to najwieksza słabość radia ;-)

>A co do dźwięku tunera to gdzieś na poziomie CD za 5-6000zł !

Nowego CD czy vintage? bo to dosyć ważne

HM69+>

To mów od razu ,ze chodzi o piwo - tu jestem cienki zawodnik , na pewno byś wygrał ;-)

A co do radia , no cóż ........... trzeba ciężko pracować ;-)

Ja zaczynałem od tanich starych tunerów , jeszcze kilka mam i całkiem sobie radzą ........

Accu też najpierw T-11(T-108) zamieniłem na T-107 bo mi lepiej brzmiał itd.

Kenwooda KT 1100 cały czas mam ;-)

Rafaell=>

Radio nigdy nie da lepszej góry od CD bez względu na cenę , bo jest to fizycznie niemożliwe ,

ogranicza je pasmo przenoszenia 10 -15 000 Hz, a w CD masz od 4 - 20 000 Hz

>"Moim zdaniem góra z radia była w radiu lepsza "

Słuchałem DP-500 bez GLD i do tego porównuję zapamietane wrażenia.

W Accuphase DP-500 słyszałem minimalne zapiaszczenie, Wtedy w radiu tego zupełnie nie było mimo ze czasem jak puszczają z puszki nawet "tej lepszej" to mnie świergoty dobijają

=>gutekbull, 6 Maj 2009, 14:31

>Radio nigdy nie da lepszej góry od CD bez względu na cenę , bo jest to fizycznie niemożliwe ,

>ogranicza je pasmo przenoszenia 10 -15 000 Hz, a w CD masz od 4 - 20 000 Hz

Zapomniałeś że w standardzie CD dżwiek jest traktowany po macoszemu powyzej 15 kHz sinusoida wygląda jak niezłe schody ja dopiero w DP800/801 słyszałem pomijalny aspekt tego feleru cyfry. Radio analogowo tego feleru nie ma, koncert był live tak ze nie podejrzewam żeby po drodze były przetworniki A/D D/A a jeśli tak? to ja tez takowe chcę :)

W DP-500 nie mam zapiaszczenia , to kwestia zestawienia z czym on gra ,słyszałem już tak rożne opinie na jego temat, ze czasami "śmiech na sali " ,

W tunerze obojętnie jakim góra jest po prostu przycięta , mniej otwarta , nie idzie tak daleko jak w CD i to dość wyraźnie słychać ,jest ona wypadkową transmisji radiowej , która z założenia ogranicza górę pasma,

inaczej żaden tuner nie odtworzy czegoś czego nie ma ;-)

Stacje radiowe stosują rożne sztuczki i czasami możesz mieć złudzenie wspanialej góry ,ale to tylko złudzenie ;-)

Wsadź do CD bardzo dobrze nagraną płytę z b.dobrze nagraną góra pasma - szkoda gadać ! ;-)

=>gutekbull, 6 Maj 2009, 14:45

To nie tak, teraz w 3PR idzie Kind Of blue, jakość jest do dupy-jak CD za 500-1000zł i to jest właśnie ten nierówny poziom nadawania w radiu. Na przykład wczoraj wieczorem w 3PR w koloniach Francuskich było jak z CD za jakieś 2500 zł :)

Rafaell=>

a co może być wspaniałe w koncertach na żywo , ja słyszę kapitalną scenę oddającą realia pomieszczenia koncertowego, wspaniały plastyczny dźwięk z piękną barwą w całym paśmie,

bardzo dużo słychać ,czasami ,aż za dużo, ale scena przebija wszystko ;-)

gutekbull@ kilka spraw.

piwo to jest tylko hasło i nic więcej. Dziś każdy podjeżdza jakąś większą lub mniejszą furką i może co najwżej jedno piwko zamówić koledze.... .

Ewentualne spotkanie to w Polsce centralnej. Może być w Gnieźnie. Spełnia wszelkie warunki i jest dużo fajnych pubów na zorganizowanie takiego spotkania. Sygnał wredny, odbity do poważnych przekaźników daleko. Czyli w sam raz.

Sprawa słyszalności CD i tuner to w parametrach lepsze jest CD. Ale percepcja ludzkiego słuchu szczególnie z góry jest ograniczona i waha się właśnie gdzieś w przedziałe 14000-16000 Hz. więc wrażenia przez różnych słuchaczy mogą być różne. Mnie osobiście podobał się bardzo koncert Soyki. Jednak ja nie mam sprzętu wysokiej klasy i słuch już też nie ten co kiedyś.. .

>Rafaell=>

>a co może być wspaniałe w koncertach na żywo , ja słyszę kapitalną scenę oddającą realia

>pomieszczenia koncertowego, wspaniały plastyczny dźwięk z piękną barwą w całym paśmie,

>bardzo dużo słychać ,czasami ,aż za dużo, ale scena przebija wszystko ;-)

HM69=>

Gdybyśmy wszyscy mieli te same obserwacje i te same opinie to nie byłoby tego forum ;-)

Góra w przekazach radiowych potrafi być bardzo dobra ,często sie nad tym zastanawiałem,

jak oni to robią , że mimo obcięcia pasam tak ładnie słychać i odnoszę wrażenie ,ze jest trochę podrasowana ,jest jakby grubsza ,bardziej metaliczna , bardziej dobitna ,ale jakby krótsza mniej zwiewna po prostu szybciej się kończy . Taki trick radiowców podrasowali to co mają ;-)

gutekbull, 6 Maj 2009, 15:16

Odpowiedziałeś sobie sam z ta górą cięcie w Radio powyżej 15kHz pozbawia nas tych ulotnych niekojarzonych dźwięków i dla tego jest grubsza. Z tą metalicznością to niestety często są śmieci w transmisji przypuszczalnie niekoniecznie w torze nadajnika ale wcześniej. Za to na CD często zdarzają się śmieci łapane w postaci interferencji żle ustawionego przy instrumentach mikrofonu no i mamy remis ;)

No i wyszło na moje dżwęk z radia nadawany o 14 jak na CD za 500zł. Pan w 3PR przepraszał że to jego wina bo się nie przygotował?:) bo się w studiu radiowym odtwarzacz CD własnie rozkraczył i nie czyta płyt

jednak w konkretnej konfrontacji tuner obok tunera może być różnie i dlatego ich właściciele nie dopuszczą do konfrontacji.(..)

a dlaczego nie?ja chetnie bym poległ na polu chwały z moim tunerem jezeli lepszy okazal by sie taki Accuphase jak gutka,gdyby natomiast okazały sie prawie równe zwycięzcą bylbym ja bo dałem na pewno mniej niz za takie Accu.Co do góry w tunerach to faktycznie jest jaśniejsza niz w CD,tylko CD ma wieksza dynamike od radia wiec jakos "prężniej gra".

T-Bolt@ Gutek wcale nie musi wystawiać T-1000 bo ma kilka innych tunerów o wysokiej czułości. Poza tym polec jak to napisałeś z powodu Accu to nie zmartwienie tylko przyjemność. Tylko żeby to się spełniło to 10-12 osób musi chcieć przyjechać ze sprzętem! I tu jest sęk.

Co do góry w tunerach to faktycznie jest jaśniejsza niz w CD,tylko CD ma

>wieksza dynamike od radia wiec jakos "prężniej gra"

To nie tak na codziennym sygnale widać ze dżwięk kończy się koło 12 kHz bo np. idzie muzyka z komputera w formacie MP2 (czyli po radiowemu z puszki)Poprawa jest jak idzie z CD i płyty podczas tzw. audycji autorskich. No ale co za sens słuchać z CD przez radio i go porównywać do CD w domu jak w domu bezpośrednio będzie lepiej bo jedno ogniwo pośredniczące mniej i tutaj gutekbull miał rację.W rozgłośniach przeważnie puszczaja z jakiś tanich studyjnych np. Denonów itp. i to nie gwarantuje automatycznie najwyższej jakości dźwięku. Zamiast kupować do studia np. taką fenomenalną Nagrę CDC taniej wychodzi transmisja z koncertu live ;)Przy transmisji Live odpada nam cała zabawa zamiany muzyki z formatu analogowego w cyfrowy i odwrotnie i odpadają nam przetworniki A/D ,D/A po naszemu DAC-e.Co zyskujemy albo co możemy zyskać? Sam mikrofon dobry to 140-160dB dynamiki tak ze dowcip polega na tym co za nim może nam zepsuć dźwięk. na takiej konsolecie to należało by się z racji PRO spodziewać 110-130dB czyli raczej do przekaźników jest OK nie podejrzewam żeby nadajniki miały niższą dynamikę niż 100dB a za tym do eteru mamy czysty nieskompresowany dźwięk (gdy ktoś nie uruchomi po drodze kompresorów i nie obetnie limiterami dynamiki)Jedynym minusem jest obcięcie pasma nadawanego od góry do 15-16 kHz wynikającego z tego ze drugi kanał idzie sobie w pasmie ponad akustycznym.Sam proces zamiany sygnału z racji że jest to urządzenie pro także zapewnia dużą dynamikę. Tak że poza zakupem przez rozgłośnie porządnego CD typu Nagra CDC :)piłeczka dalej leży po naszej stronie u mnie producent tunera się postarał i rzetelnie to zrobił bo jak jest audycja dobrze transmitowana na żywo to po prostu słyszę i rzuciło mnie na kolana podczas transmisji z audycji z koncertu Soyki. Z innych tunerowych grajków może być różnie choć może w razie kiepskiego sygnału bardziej bardziej zjadliwie. Mój system obnaża sporo audycji radiowych i po prostu czesto jest do d4 ale słyszę że przeważnie jest to na samym początku toru czyli zużyty naped CD i człowiek za konsoletą.

Empfangsbereich: 87,5 - 108,0 MHz (Auto-Modus 50-khz-Raster, Manualbetrieb 25-khz-Raster)

Nutzbare Eingangsempfindlichkeit:

Mono: 0,8uV, (S/N 26 db, 40 khz Abweichnung.); DIN

Stereo: 20,0 uV (S/N 46 db, 40 khz Hub); DIN

50 db Stummschwelle:

Mono: 15,8 dbf, 1,7 uV

Stereo: 37,2 dbf, 20 uV

Mono: 95 db (IHF)

Stereo: 85 db (IHF)

Trennschärfe: 80 db (+/- 300 khz, ZF superschmal)

AM-Unterdrückung: 60 db

Gesamtklirrfaktor:

Mono: 0,009% (breite ZF)

Stereo: 0,02% (breite ZF)

Frequenzgang: 30 -15000 Hz, +0,5 db - 1,0 db

Stereo Kanaltrennung:

55 db bei 1 khz (breite ZF)

33 db von 70 - 10000 Hz (breite ZF)

Mozecie podpowiedziec jak ustawic ta antene

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dla PR2 dla Warszawy? polaryzacja pionowa? szykalem ale jakos nie znalazlem. PR2 104,9 nadawany jest z PKiN czy z Raszyna? czy jeszcze skas indziej?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi