Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

gutekbull, 8 Maj 2009, 20:00

Zauważyłem np że te stare nagrania z puszki w Radio Kraków były staranniej zrobione i je lepiej słychać . Kiedyś rozmawiałem z osobą która wyjaśniła mi że dla wygody i mniejszej przestrzeni zajmowanej na HD zrezygnowano z zapisywania w wav-e.Gdybym nie słuchał muzyki u kolegi rocha z kompa to bym nie wiedział ze muzyka może zabrzmieć dobrze conajmniej jak ze średniej półki CD (czyli sporo osób nawet nie ma takiej jakości w domu)Moje pytanie brzmi dla czego z radia tak potrafi z kompa fatalnie grać -czy znów element ludzki, czy jakiś sprzęt no name używają do profesjonalnego zastosowania? Może właśnie ten Genesis Digital Lens tak jak u Ciebie by im faktycznie poprawił dźwięk na antenie?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Przecież w radyju to przechodzi przez całą masę urządzeń. Nie dość, że kompresja mp2, to potem jeszcze: karta dźwiękowa, konsoleta (analogowa? buuu), kompresor, limiter, koder stereo, wysyłka do nadajnika (nieraz cyforowo Polapakiem) i co tam jeszcze może być.

Wyjazd w plener z tunerami i piwem bo gorąco będzie :) No ciekawa propozycja ja bym się pisał . Trzeba by tylko sprawy organizacyjne dogadać, mój znajomy krótkofalowiec co roku jeździ na takie zjazdy krótkofalowców i ma bardzo miłe wspomnienia :)

Nastał rok, 2000 kiedy to w Polsce przechodzono z dolnego UKF 64-74 MHz(OIRT), na zachodnie pasmo (CCIR) obejmujące częstotliwości 87,5-108MHz

Może głupie pytanie:

Ile osób z lenistwa,etc.jeszcze przez te 9 lat nie weszło na dach i nie zmieniło anteny odbiorczej na mniejszą, dopasowaną częstotliwościowo do krótszych fal ?

To naprawdę ma wpływ na jakość odbieranej audycji nawet na bardzo dobrym tunerze

Rafaell@ Jakie Ty zadajesz trudne pytania. Jaki dach? Jaka indywidualnie zainstalowana antena radiowa? Takich zawodników możesz policzyć na palcach, którzy specjalnie zainstalowali sobie odpowiednią antenę radiową na dachu. A Ty pytasz o zmiany. Wyhamuj!

VALOCETTE@ To bardzo fajnie, że jesteś zainteresowany. Jesteś pierwszym forumowiczem, który chce! Może jeszcze się inni zgłoszą????

Ze swojej strony proponują załatwić miejsce w przytulnym lokalu, wzmacniacz, kolumny, może kable głośnikowe,kabel zasilający i antenowy, opiekę techniczną i serwisową. Są dobre punkty gastronomiczne, można załatwić nawet nocleg jak ktoś jest z Podkarpacia. Można przyjechać PKS, PKP lub jakąś furką czterokołową.

Może być naprawdę miła i ciekawa impreza.

Tylko VELOCETTE@ przede wszystkim potrzebni są uczestnicy z tunerami !!!!

gutekbull, 8 Maj 2009, 20:00

enzo=>

Tak masz rację ,ale swego czasu grałem (przez parę lat) końcówkami Maca i starym CD Accu DP-65 i było rewelacyjnie z każdym preampem grało po prostu gorzej ,fakt nie testowałem drogich preampów takich np.powyżej 15 000 zł .

A teraz np . klocki Accu , czyli z tej samej stajni !!! CD DP-500 i końcówka mocy A50V i jest po trochu tak jak napisałeś ,ale i trochę ostro , cyfrowo z takim nalotem , pre lampowe spisuje się doskonale , łagodzi ,wygładza nadaje nutkę lampowości i nie ma strat - inaczej jest bardzo dużo plusów , jest po prostu lepiej ;-)

Czyli konkluzja ; nie ma reguły ,trzeba próbować są zestawienia końcówka i CD i to gra genialnie i są zestawienia gdzie z pre będzie lepiej ;-)

Moje doświadczenie z pre pasywnym i tunerem z regulowanym wyjściem pokazało że według mnie najlepiej tuner gra bezpośrednio podpięty do monobloków.Dźwięk był bardziej analogowy. Wszystko fajnie tylko teraz przepinaj co chwile kable ;)

Jak zatem widać nie tylko CD się żreją ze wzmacniaczem ale także pre ewentualnie kombinacja kabli i pre. Trochę to dziwne bo kable mam o dosyć niskiej pojemności-może ich większa długośc robi tę zmianę?

>gutekbull, 8 Maj 2009, 20:46

> ale zasadniczo ma znaczenie czy leci flac czy MP3 ?

Właśnie nie powinno, kiedy mp3 jest w miarę dobrze zrobiony (podobno z tego względu używa się właśnie mp2). Kodowanie mp3 na średnim bitrate i tak ogranicza pasmo do 15-16kHz. Skompresowane pliki stosuje się głównie dla wygody, łatwiej układać playlisty i zarządzać utworami. Przy okazji nic nie przeskakuje i się nie zacina oraz nie ma pomyłek w wyborze utworów. Tak samo nadaje się reklamy, jingle, "zajawki". Program leci z komutera i można wszystko z dużym wyprzedzeniem ustawić, zmieniać układ w locie i dokładnie kontrolować czas / długość / godzinę emsji /wejścia, praktycznie co do sekundy.

Panowie czy możecie mi cos powiedzieć na temat tego amplitunera? Jak u niego z jakością dzwięku czy idzie ona w parze z wygladem? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Cos analogowego, tuner Toshiba ST-230 : prosty uklad, ale juz z dekoderem PLL, gra calkiem dobrze. Przepalone zaroweczki podmienilem ledami, co odciazylo zbyt goracy transformatorek.

Czy taka modyfikacja jest dopuszczalna, czy nie zniszczy orginalnosci zabytkowego co by nie bylo tunera ?,

Ukryta Zawartość

post-18473-100005157 1242291655_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy bufońskie czy nie. Ja mam w garażu tunerek z cyfrową syntezą częstotliwości, a na działce właśnie model ze skalą na sznurek. Wcale nie jest to bufońskie. Mogę słuchać radia gdzie tylko jestem.

Mój tunerek śliczny nie jest, o nie, bo to tylko Techniksik ST-610L z cyfrową syntezą częstotliwości. Problem w tym, że nie mam przestrojonego UKF-u, został ten "niski" zakres, a teraz mi się zachciało podłączyć go i posłuchać co tam w radio prawią. Czy ktoś z szanownej "loży tunerowej" wie, gdzie w Łodzi mogliby mi to porządnie i niedrogo zrobić?

Pozdro,

Yul

Witam i mam pytanko. Czy któryś z użytkowników duala ct441 (a widziałem kilku na forum)wie jak wyczyścić/nadpisać listę zapamiętanych stacji? Czy można to zrobi bez pilota? Czy można to w ogóle zrobić? Chciałbym przyporządkować poszczególne stacje do kolejnych numerów programu (zapamiętują się po kolei) ale niestety nic nie mogę zmienić a przy próbie zapisania stacji na nowo wyskakuje FULL - pamięć jest pełna - nic nie można już zapisać ani przesunąć.

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

>>>VELOCETTE,

Dzięki za odpowiedź.

Myślałem o tym co podpowiadasz, ale te tunerki na wiadomym portalu są dość pokiereszowane w porównaniu do mojego. Czy to przestrojenie jest trudne do wykonania, czy są tu jakieś wątpliwości jeśli chodzi o późniejszy odbiór? Czy taki przestrojony tuner "cyfrowy" prawidłowo wyświetla częstotliwość?

>YUL

Sprawdz czy w tym tunerku jest jakaś dodatkowa płytka podłaczona do wejścia anteny.Mam tuner JVC który był kupiony w Pewexie sprzęt był seryjny i przestrajany na niskie pasmo.Wylutowałem i jest Ok.

Tak przy okazji.Czy nie zdarza wam się w Trójce słuchać muzyki , która jest jakby przesterowana,niewyraźna, w średnim pasmie.Ten efekt mam tylko na tej stacji i sam już nie wiem czy to wina mojego tunera czy Trójki.

To jeden mysle z ladniejszych tunerow YAMAHY TX-2000 W z 87r byl jeszcze T-2000 W 88r tez topowy model ale ten chyba byl ladniejszy :)

Ukryta Zawartość

post-21568-100004888 1242493141_thumb.jpg

post-21568-100004889 1242493141_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze pare fotek tego slicznego tunera :)

Ukryta Zawartość

post-21568-100004885 1242493264_thumb.jpg

post-21568-100004886 1242493264_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi