Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

No to podpadliśmy radiowcom na całej linii, od jutra 0 radia i te same domowe CD i vinyle w kółko :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

problemem jest wyjasnienie radiowcom o co nam tak naprawde..chodzi.I wtedy mozna wykorzystac forum do nagonki na KONKRETNE audycje i wtedy konkretnego kierownika produkcji.Ich ambicje, jak ich znam pogonia ich w poszukiwaniou zródla zła.Bo moze sie zaczać jak ..z kablami.jesli maja pozomy dobre ,suwaki jak zawsze mieli, to jak im wytłumaczyc ze jest zle.A jesli zle jest tylko u jednego, a drugi mówi ze jest dobrze??tak naprawde to mozna sie przyczepic tylko do brumienia.Wtedy.

A może uruchomić stare szpulaki i dać im taśmy prawdy ? tylko na czym oni to odtworzą?:)

Hmm wydaje mi się że trzeba redaktorów jednych stacji radiowych napuścić na drugich (czyli konkurencję) :) Niech się przebijają jakością :) No w końcu żyją z reklam a wiadomo że nasze forum jest czytywane widzę to po cenach z pewnego portalu aukcyjnego :) Oczywiście to w formie żartu ale :)

Już kiedyś pisałem, w czasach PIS-olandu zaczeli sprawdzać koneksje polityczne pracowników technicznych do 4 pokolenia wstecz; tak że sporo fachowców niepoprawnych politycznie wyleciało z państwowego radia na zbity pysk i powstała próżnia .Teraz wszystkim od a do z zajmują się dziennikarze-także techniką nadawania i na dodatek ma być tanio bo konkurencja ciśnie i posadzony odgórnie w dyrekcji "ekonom z bżytwą w reku"z uśmiechem ta twarzy myśli:co by tu jeszcze obciąć,może kabel od zasilania bo bez prądu będzie taniej .Już nieraz pisałem że konkurencyjność w gospodarce jest dobra na krótkim dystansie przy długim okresie czasu objawia się negatywnie na produkcie końcowym w tym przypadku dźwięku w radiu.Kultura to bardzo delikatna materia. Mecenat z "łapanki" tego nie załatwi.

Tutaj bym się nie zgodził z Rafaellem@ Dlaczego? Konkurencyjność w kulturze jest jak najbardziej dobra. Zdecydowna większość wybitnych twórców kultury przez wieki głodowała i dlatego stworzyli tak wybitne dzieła.

Dopiero dzisiaj etatowi czy jak ktoś woli umocowani w socjalistycznej strukturze pracy twórcy kultury egzystują i są. Ale czy tworzą wybitne dzieła? Nie muszą bo mają 30 gwarantowaną wypłatę i tak z miesiąca na miesiąc.

Twórcy radiowi i nadawcy żyją z etatu i z reklam. Reklamy są nadawane nawet dobrze i terminowo więc zleceniodawca jest zadowolony, a zwykły Kowalski? On w zasadzie nie ma własnego zdania o jakości emisji. Słucha wiadomości w programie 1 na AM lub nosi moherowy berecik i do jakości swoich audycji pretensji nie ma.

Wystarczy spojrzeć na forum. Byle drobny problem czy temat ze wzmacniacza czy CD może być omawiany mieiącami lub latami. A ile jest wpisów na temat konkretnych audycji czy transmisji radiowych???? więc kto tutaj ma być niezadowolony?

=>HM69, 16 Cze 209, 10:17

To fajnie ze się ze mną nie zgadzasz ale posłuchaj jakości dźwięku z "konkurencyjnej kultury" z rozgłośni prywatnych i składkowej kultury z radiofonii państwowej-dalej słuchasz konkurencyjnych stacji chętniej?

To że w kulturze nie ma demokracji to oczywiste ale nie równoznaczne z tym ze kultura to czysty kapitalizm i konkurencyjność. Już nieraz sobie ludzie zadawali pytanie ile tej kultury ma być w społeczeństwie i z ekonomicznego konkurencyjnego systemu wynika że państwem najłatwiej kierować jak jest jej jak najmniej, warto mieć analfabetów, ludzi bez potrzeb kulturalnych, bo z takimi inteligencikami to zawsze są problemy.Nie na darmo kapłani egipscy strzegli swojej wiedzy bardzo dokładnie-kultura to także wiedza.

Wracając do wypłaty 30 to chyba na tyle człowiek we współczesnych czasach w środkowej europie sobie powinien zasłużyć.

Dla czego nie ma szerokiej dyskusji o programach radiowych, bo po prostu ona się przeniosła na konkretne internetowe fora połączone z konkretnymi stacjami a nawet tylko danymi programami na antenie.Każdy prowadzący dziennikarz ma swoja skrzynkę mailowa i przez nią kontaktuje się z bezpośrednio zainteresowanymi.Do dyrekcji trafiają raczej tylko skargi albo pobożne życzenia np to żeby puszczać muzykę z kompa ale tylko w formacie bezstratnym a nie ekonomicznym (mało zajmowanego miejscu na dysku) i fatalnym dźwiękowo mp3 160 kbps

Co ten Kydryński robi, że nie ma się za bardzo do czego doczepić w radiu ;)deszcz poprawił łącza?

spodobał mi sie ten tunerek tylko mam pytanie o podłączenie anteny fm bo nie spotkałem się z takim wejściem czy będzie bedzie problem z podłączeniem?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

=>piters1986, 24 Cze 2009, 15:43

Tuner na demoludy, kupujesz wzrokiem i słuchać tez można podobnie :)

Ze wzmacniaczem trzeba go podpiąć przez wtyczkę DIN jak masz ten standard i kable to ok, jak nie masz to pewnie trzeba robić przejściówkę z Din na Cinch (za piknie to nie wygląda) bo te dostępne Chinolskie to koszmarek jakiś,cały dźwięk zeżrą.Na razie pewnie nie masz anteny to kawałek druta 300 Ohm podepniesz-prowizorki są najtrwalsze :). Jeśli trzeba będzie koncentrykiem na dach do anteny solidnej pojechać to trzeba dokupić symetryzator 75/300OHM i go wepnąć po drodze za symetrycznym (czym do symetryzatora krótszy symetryczny tym lepiej)

no własnie mam antenę i się zastanawiam bo nie miałem styczności z takim wejściem. Czy słucham wzrokiem no raczej nie ale w moim "systemie" nie będzie zapewne różnicy jaki tuner będzie grał a i pomieszczenie nie sprzyja słuchaniu a i czasu mało na słuchanie. Chce ładnego analoga po prostu bo mam już inny tuner ale ten tak dla ozdoby raczej:)

Kabel płaski o impedancji falowej 300 ohm można kupić na Allegro, obejrzie się bez symetryzacji przy podłączaniu dipola.

Ja nikogo nie namawiam do zakupu, ale za tą cenę można chybe kupić lepszy tuner z cyfrowym PLL? I co ten ma wartego uwagi?

Ukryta Zawartość

Ciekawe za ile pójdzie ? ;-)

48 licytujących !

Ukryta Zawartość

Ktoś słuchał Trójki dziś 28.06 godzina ok.19

Potrzebuje namiar na polski zespół z Australii , śpiewają Ruskie klimaty .... ??

Na stronie Trójki nie mogę znaleźć ;-(

Słuchałem jednym uchem. Śpiewali po rosyjsku takie romanse. Jednak ja wertowałem internet i czytałem wiadomości i pierwsze recenzje po dopiero co zakończonym 66 Rajdzie Polski. Muzyka z PR III była tylko tłem. Telewizaj publiczna jak zwykle olała rajd.

Radio tez olało twierdzą ze również jak telewizja nie maja aż tyle mikrofonów żeby obstawić trasę ;)

• 4 tygodnie później...

Witam mam pytanie czy ktoś z was eksperymentował z czymś takim jak dekoder RDS ? Pewnie bym się nie pytał ale potrzebuję taki układ podpiąć do mojego tunera Sony w którym padł wyświetlacz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

VELOCETTE@ Nie pomogę Ci bo się nie znam na elektronice. Ale dlaczego piszę. Ja mam podobny problem. Co prawda nic mi nie padło i nawet mam tam jakiś prymitywny RDS (amerykanie nie używają tego rozwiązania) ale potrzebuję mały wskaźnik cyfrowy pokazujący siłę sygnału radiowego w dB. Miałem kiedyś coś takiego fabrycznie w Sony ale w T3 tego nie ma.

Gdybyś po drodzie trafił na taki temat to będę wdzięczny za informacje.

pozdrawiam HM69

Chyba w tor musisz wpiąć sobie dodatkowy tuner . Ale to już ktoś chyba pisał. Krótkofalowy mają takie skrzynki ładne ale to chyba tylko dla ich sprzętów ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomysł dobry tylko to takie duże i kosztuje 1200$. To już wolałbym za taką kaskę kupić jakiś dodatkowy topowy tuner, a za 200 zł jakiś tunerek z alledrogo z takim wskaźnikiem. To było by chyba najtańsze. Tylko znowu zagracę sobie kąt ze sprzętem.

prawda że ładny? :) ten w środku :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ten w środku też mi się trochę podoba. Jednak nie mogę się przestawić na wersję bez gały. Podobnie w radiu samochodowym. A był przeciesz taki okres kiedy większość firm lansowało guziczki w miejscu potencjometru.

Chociasz w tunerze dziś to już wszystko robi się pilotem i x4 liter nie trzeba podnosić. Ale ja sprzęt mam na biurku czyli pod ręką i gała jak najbardziej.

Zdecydowanie tak . Ja na razie sobie słucham Technicsa ST-G7 w którym mam wskaźnik decybeli i Sony 707 w którym nie mam wyświetlacza. Więc ten dekoder bym wstawił aby wiedzieć której stacji właśnie sobie słucham :)

Ta u mnie też na biurku tylko czasem co inny podpinam sobie aby różnicę zobaczyć :) Ja mam na pilota tylko to ślepe Sony, łatwiej nim się steruje gdy nic nie widać :)

• Pokaż nowe odpowiedzi