Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

fotek@ Bardzo ciekawy tunerek. Zakładam, że będziesz, a raczej widzę, że już jesteś zadowolony. To bardzo dobrze. On w swoim czasie był produktem z bardzo wysokiej śreniej półki. Kosztował ponad 62000 jenów. Rzeczywiście miał dobre parametry. Sam wspomniany sygnał ważony S/N 82 dB mówił za siebie. Jednak należy pamiątać o tym, że te dane dotyczyły roku 1982, czyli czasów jak był on na rynku.

Dodatkowo trzeba pamiętać o jeszcze dwóch szczegółach. Seria Trio to seria na rynek japoński. I dlatego była fabrycznie dostosowana do napięcia 100V/50/60Hz jak również zakres FM mieścił się w przedziale 76-90 MHz.

To drobne szczegóły ale cholernie upierdliwe. Nie chcę być złym prorokiem.

>Dodatkowo trzeba pamiętać o jeszcze dwóch szczegółach. Seria Trio to seria na rynek japoński. I

>dlatego była fabrycznie dostosowana do napięcia 100V/50/60Hz jak również zakres FM mieścił się w

>przedziale 76-90 MHz.

>To drobne szczegóły ale cholernie upierdliwe. Nie chcę być złym prorokiem.

Spoko, mój nazywa się Kenwood, jest w wersji europejskiej. Zdjęcie wziąłem z japońskiej strony, zresztą bardzo fajnej - o ile się pominie problemik językowy :)

Na Allegro pojawił się dziś Sansui TU-9900. Ach, jaki to piękny tuner...

Chyba wolałbym taki, niż nowy Accuphase.

Zdjęcie z netu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Rownie ciekawy, od 2-ch dni na Allegro:

Ukryta Zawartość

Tyle, że po "trepanacji czszki".

Ukryta Zawartość

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Tuner rzeczywiście śliczny. To jeden z najbardziej poszukiwanych vintage na rynku. Cena na alledrogo jest zabójcza. A on ma już 35 lat. Aż strach pomyśleć gdzie to można by serwisować.

Mieć może nie ale chętnie bym go posłuchał. Pomarzyć zawsze można....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Jeśli egzemplarz, który kupiłeś, jest technicznie dobrze zachowany, to będziesz miał powody do

>zadowolenia. KT-9X to przyzwoity tuner.

Z "o mnie" dowiedziałem się, że też taki masz/miałeś. Ja oprócz tego 9x mam jeszcze KT-80, w wersji black i jestem BARDZO zadowolony. Coś mi się wydaje, że na tym się nie skończy - będę miał jeszcze jakieś:)

Kenwood KT-9X to był mój pierwszy sensowny tuner. Bardzo dobrze go wspominam, grał naprawdę przyjemnie. KT-80, który miałem, trafiłem technicznie "średnio" zachowany, więc moje z nim doświadczenia nie trwały długo. Z tych, które jeszcze miałem, bardzo dobry był Mitsubishi DA-F30 (gra aktualnie u jednego z forumowiczów).

Moje tunerowe poszukiwania zakończyłem na Nakamichi 430, który od dłuższego czasu gra w moim podstawowym systemie. I długo jeszcze pogra (dopóki cyfryzacja nie zamorduje UKF).

Życzę przyjemnych poszukiwań - czasem można upolować dobry mniej znany tuner za nieduże pieniądze. Trzeba jeszcze mieć trochę farta, żeby trafić na taki egzemplarz, na którym ktoś nie ćwiczył manualnej sprawności w operowaniu śrubokrętem i lutownicą i którego oryginalne bebechy się dobrze zakonserwowały. Pod tym względem zabawa w stare tunery ma w sobie coś z hazardu/loterii - trafiasz szczęśliwy los i masz z tego radość... albo nie - i grasz dalej.

A jak ktoś nie lubi ryzyka lub czasu mu szkoda (a finanse nie są przeszkodą), to zawsze można wyłożyć więcej szeleszczących na coś lepszego z aktualnej oferty renomowanych producentów - i tylko do osobistej oceny pozostaje kwestia: czy warto na taki cel wydawać kilka lub kilkanaście tysięcy zł, czy nie.

marc.n@ Ma dużo racji w tym co pisze. Zakup wieloletniego tunera radiowego to jest duża loteria. Jednocześnie padła inna ważna uwaga. Większość sprzedających swoje starocie ustawia cenę w/g pewnych utartych przyzwyczajeń co do marki, a nawet modelu.

Jednocześnie można czasmi trafić bardzo dobry tuner niepopularnej marki, który nie był wykreowany na naszym rynku, a jest dobry.

Powyżej pewnej kwoty bardzo dobrze było by przesłuchać tuner przed kupnem. Jednak jest to tylko teoria bo w zdecydowanej większości sprzedawcy to mniejsi lub więksi handlarze bez odpowiedniego zaplecza, anteny i.t.d. Uwaga dotyczy również sklepów i komisów.

Pozostale metoda opisana przez marc.n@ kupno, weryfikacja i wymiana.

Mój Kt-80 udało mi się trafić w stanie (wewnętrznie) idealnym - selektywność i czułość na wysokim poziomie, nie ma problemów z "trzymaniem" stacji, dryft termiczny nawet bez ARcz nie istnieje - więc chyba miałam sporo szczęścia. Kupiłem w dość wysokiej cenie, ale co zrobić? Nieco zaszalałem,a le po prostu chciałem go mieć :). KT-9X jeszcze nie mam ale jestem dobrej myśli. W tym przypadku zainwestowałem połowę kwoty za Kt-80, więc, mam nadzieję, mało.

Witam serdecznie i proszę o poradę.

Tuner Diora AS 642 odbiór na samym kablu odległość od nadajnjka ok 13 km, widzę z balkonu, poziom sygnału bardzo dobry.Nadajnik Gdynia Chwaszczyno.

Słucham głównie 3 ki. Do ostatniego koncertu było O.K. A od paru dni coś jest nie tak, a chodzi o to że dzwięk jest tak jakby przesterowany, sprawdzałem inne stacje i jest O.K. Teraz nie wiem czy to tuner zaczyna siadać, czy 3 ka zaczeła inaczej nadawać.

Za wszelkie porady dziękuję.

Witam. Też "pobieram" sygnał z masztu nadajnika Gdynia-Chwaszczyno. Od kilki dni są jakieś artefakty w sygnale Trójki. Przestawiłem się więc na sygnał (zwykle gorszy) nadawany z kabla Multimedii :(

Może to szadź na nadajniku? Choć wątpię.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Ale inne stacje nadają O.K. chyba że nie nadaja z Chwaszczyna. Próbowałem z kablówki ale to nie jest to. A nie długo następne koncerty i będzie kicha. Chociaż zauważyłem że jak był duży mróz to szumy się nasiliły i doszły jakies lekkie trzaski.

Że sprzęt jest zbudowany przy użyciu elementów półprzewodnikowych jak :układy scalone i tranzystory typu mos-fet - co zresztą 35 lat temu wcale nie było takie oczywiste i stanowiło powód do dumy :-).

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

marc.n, 21 Sty 2010, 13:10

>Pod tym względem zabawa w stare tunery ma w sobie coś z hazardu/loterii - trafiasz

>szczęśliwy los i masz z tego radość... albo nie - i grasz dalej.

Zgadzam się - jest to loteria. Ale jak inaczej kupić dobry tuner? Przecież nie kupimy współczesnej zabawki takich sobie parametrach za cenę ponad 2000zł:

* Usable sensitivity (IHF mono): 1.5µV

* Signal/noise ratio: 80 dB (mono) 74 dB (stereo)

* THD (1kHz): 0.1% (mono) 0.2% (stereo)

* Frequency response (20Hz - 15kHz): ±0.5 dB

* Stereo separation (1kHz): 45 dB

* Dimensions (WxHxD): 436 x 78 x 300mm

* Weight (net): 4.7 kg

* Natural Silver fascia with Silver-Grey casing or Satin Black fascia with Black casing

Jako ciekawostkę podam, że producent podał jako główną zaletę tego tunera posiadanie przez niego zegarka z alarmem (sic!)

W tym kontekście wolę kupić 1 na 10 razy stary, ale dobry tuner niż taką miernotę.

Znalazłem jeszcze jednego "giganta" :)

Dane techniczne:

Tryb FM:

Częstotiwości: 87.5MHz~108MHz (kroki co 0.05MHz)

Czułość: 8dB

50dB quieting sensitivity: 15dB

Zniekształcenia: 60dB

Separacja kanałów stereo: >25dB

Czułość RDS: 30dB

Poziom wyjścia audio unbal/balanced: 1.2V/0.6V

Parametry, których spelniał pewnie najgorszy tuner w historii za cenę 2890zł... po prostu jakieś jaja sobie robią z ludzi - delikatnie mówiąc. Należałoby to nazwać dosadniej.

Witaj fotek@ Dla odmiany zamieszczę Ci dane techniczne porządnego tunera z przełomu lat 80/90 ubiegłego wieku. To tak dla poprawienia nastroju.

A może zgadniesz co to może być?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

HM69, 23 Sty 2010, 10:02

>Witaj fotek@ Dla odmiany zamieszczę Ci dane techniczne porządnego tunera z przełomu lat 80/90

>ubiegłego wieku. To tak dla poprawienia nastroju.

>A może zgadniesz co to może być?

Soniaczek ST-S770ES ?

HM69, 23 Sty 2010, 11:00

Na japońskiej stronie znalazłem, że SONY ST-S333ESG, który w europejskiej wersji nazywał się st-s770es

miał praktycznie takie same parametry:)

Ukryta Zawartość

%2Fnice.kaze.com%2F&sl=ja&tl=pl

Nawiasem mówiąc są tam SUPER fotki wnętrz tunerków. Bajka :)

Ukryta Zawartość

fotek@ Parametry te same czytając dane techiczne. Ale czytając recenzje wielu użytkowników serii 700 wszyscy oni wskazują właśnie na 730. Ja również byłem bardzo zadowolony z mojego egzemplarza.

Ze swoich doświadczeń z serią 700 mogę napisać, że parametry papierowe to jedno, a rzeczywiste, obecne właściwości do drugie. Należy mieć tego świadomość. Nie ma między tymi wartościami znaku równości.

ze zdjec tej 333 wynika że to odpowiednik 770es-bo mam i widziałem w środku.Oczywiśie zasilanie inne bo 110v ale reszta toczka w toczke to samo ,swoją drogą dzięki "fotek" za link bo znalazłem wreszcie service manual którego to poszukiwałem długo i namiętnie.pzdr

Wkradło się tu trochę nieścisłości. Sony 730 był sprzedawany na rynku amerykańskim jako 333. Natomiast 770 wygląda trochę inaczej. Wystarczy się tylko przyjrzeć. I jeszcze ciekawostka. Obecnie jeszcze jakieś 3h na alldrogo jest do kupienia wrsja 800. To była najwyższa wersja wyprodukowana w małej serii. Parametry ma/a raczej miała jeszcze lepsze niż 730/770. Jak jest obecnie to nie wiem. Trzeba by przeprowadzić porządny odsłuch.

Ukryta Zawartość

post-17491-100004490 1264267281_thumb.jpg

post-17491-100004491 1264267281_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jaculek63, 23 Sty 2010, 17:58

Przypadkiem trafiłem na tą japońską stronę - i dzięki googlom coś-niecoś z niej zrozumiałem. Ale najbardziej mi się spodobały zdjęcia wnętrz tunerków. Jasne, że liczy się brzmienie sprzętu - ale jednak po wyglądzie też można sporo powiedzieć. Niektóre wygdlądają tak, że aż się nie chce zamykać pokrywy, no nie?

fotek@ Piszesz, że nie rozumiesz. ja powtarzam już jak mantre w różnych wątkach, że te wszystkie dane tunerów z przed 30 lat trzeba traktować ogólnie. Natomiast liczy się dzisiejszy stan techniczny. Istotne jest to jak ten tuner gra dzisiaj.

Często dostawałem odpowiedz, że ten lub tamten tuner to cacuszko. Odbiera pięknie, nie szumi, ma głos neutralny w ogóle nie podbarwia, ma wspaniałą scenę, dynamikę i jest cacy.

Dlatego wiosną ubiegłego roku ogłosiłem tunerowy zlot na lato. zaproponowałem lokal, wzmacniacz, kolumny, obsługą bufetową. Chodziło tylko o to, żeby zenrać maniaków tunerów z tymi cudownymi klockami i po koleji podłączyć do wzmacniacza. Posłuchać, porównać, podyskutować. I co - nie było chętnych!

Czyli pozostają nam forumowe deklaracje ilicytacje fabrycznych danych technicznych. ten ma lepsze, a tamten gorsze. a liczy się przeciesz to jak gra, a nie to co ma napisane w papierach. I tak życie toczy sią dalej.

• Pokaż nowe odpowiedzi