Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

-> kubedes

No z zewnątrz ładnie się prezentuje, to fakt - będzie świecił w nocy jak należy :-D W środku wielkich rewelacji nie ma, ale trudno było się tam 10 gangów spodziewać ;-) W każdym razie nie ma co narzekać - mój Kenwood KT-6500 też z zewnątrz wygląda lepiej, niż od środka, a gra wyśmienicie... ;-D Mała porada - jeśli znasz się na elektronice i trochę na lutowaniu (albo znasz taką osobę) to radzę Ci nie tylko zmienić wtyczkę DIN na RCA; w starszych urządzeniach trzeba też wymienić kilka innych rzeczy, m.in. wyschnięte 30-letnie kondensatory, to da poprawę bezmienia. Możesz też zmieić też kabelek zasilający na gniazdo IEC (tak to się pisze ? ;-) z filtrem oraz - w miarę możliwości finansowych wymienić m.in. filtry ceramiczne itd. Wówczas tunerek zagra tak, jak wyjęty z kartonu w latach 70. :-)

krzych>>

dziękuję za rady :)

zanotowałem:

- zmienić wtyczkę DIN na RCA - wężykiem !!

- wymienić wyschnięte 30-letnie kondensatory

- zmieić też kabelek zasilający na gniazdo IEC

- wymienić filtry ceramiczne

mam serwis pod nosem to zaniose chłopakom profesjonalistom niech zaobaczą co i jak.

RCA- musowo, myślałem juz o tym, kondy i filtry - serwis oceni. gniazdo IEC może później - a co to da? poza lepszym samopoczuciem?

..

gra mi już ładnie - jestem bardzo pozytywnie zaskoczony że to aż taka różnica,

szczerze to kupiłem go "na wygląd" włączyłem i uśmiech sam wlazł na usta :)

do tej pory słuchałem na techniksie, jakimś podstawowym cyfraku

pozdrawiam

k.

Gość

(Konto usunięte)

kubedes

Nie chcę Cię martwić ale Technics , którego kupiłem deklasuje ( pod względem wyglądu ) tego Uniwersum (też się nad nim zastanawiałem ). Jutro azamieszcze zdięcia:)

A ktoś chciał coś bardziej niezwykłego? Sony ST-A6B. 7 gangów!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) A tu recenzja ze stronki TIC:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Ten Sansui , 2 tyg. temu był za 1200 ( u tego samego gościa) , a teraz jest za 500 - za jeszcze 2 tyg. będzie za jakąś sensowniejszą cene:)

Czasami warto pośledzić :)) zanim się coś kupi

http://ssl.allegro.pl/show_item.php?item=41204144

jacch>>

chyba wiem którego kupiłeś.

nie zmartwisz mnie :)

podoba się Mojej Kobiecie, mnie się podoba, gra ładnie i to jest najważniesze.

mało tego - gra przestrzennie ;o (co mnie najbardziej zdziwiło).

zobaczymy jeszcze co sie będzie działo jak antenę wyniosę na dach i podłącze go lepszum kablem (teraz mam taki z "universamu grochów")

pozdrawiam

k.

Oj, paulinko, ty niedobra ! Nie czytalas uwaznie calego watku. Gang to po naszemu sekcja kondensatora strojeniowego. Zasadniczo im tuner ma ich wiecej, tym lepiej, choc od tej reguly, oczywiscie sa wyjatki. Uwaga: dotyczy to tylko tunerow analogowych strojonych galka, juz nie produkowanych, zwanych inaczej "slicznymi" w odroznieniu od wspolczesnych ohydztw.

dzieki dudivan:-))) przyznam sie szczerze, ze niemal jak wytrawny czytelnik (czytelniczka) faktu skupilam sie na obrazkach ;-) ile gangow to juz jest duzo i dobrze?

pozdrawiam

paulinka

Jesli "posiadasz jezyk" to kliknij tu:

Ukryta Zawartość

i przeczytaj sekcje "Gangs and Filters"

Ukryta Zawartość

Kupiłem jakiś czas temu za 100 złotych Technica ST-S8, zachęcony 7 gangami, opisem na fmtunerinfo że jakoby jest "very rare" (chociaż na Allegro bywa całkiem często) i tym, że na początku lat '80 był najwyższy z serii. I faktycznie, gangów jest siedem (foto poniżej), z warikapami a nie oldskulowym kondensatorem, bo tuner jest cyfrowy. Ale sam nie wiem jak te siedem gangów przekłada się na jakość dźwięku - mocne stacje odbiera pięknie, jeśli radio akurat nie gra z mp3 to aż chce się słuchać. Ale już te trochę słabsze (w Warszawie - RMF Classic, Radio Jazz) - fatalnie. Na pewno nie można powiedzieć, że "odbiera wszystko na kawałku drutu" (jak to często piszą sprzedawcy).

Czy to ten typ tak ma, czy im więcej gangów, tym np. wymagania wobec anteny są wyższe? Tak by wynikało z tekstu na fmtunerinfo.

[obrazekLUKASZ-260193_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ar ju śur ? Może to te gangi o których pierwotnie wspomniala paulinka, "bloody. Moze ten tuner ma tylko odczyt cyfrowy, bo jesli synteza czestotliwosci to bez sensu...

Dudivan, nie będę się spierał bo za bardzo się nie znam... ale chłopcy z fmtunerinfo konksekwentnie liczą gangi w cyfrowych tunerach, więc może w tym coś jest? Np. o tym moim Technicsie piszą "The ST-S8 is a very rare digital tuner with the electronic equivalent of 7 gangs. "

A ile gangów ma poniższy tunerek? ;-)

[obrazekLUKASZ-260201_1.jpg] [obrazekLUKASZ-260201_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-2962-100009855 1170264409_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cubino, piszesz, ze "z warikapami a nie oldskulowym kondensatorem, bo tuner jest cyfrowy". Ja tylko przypominam, ze wiekszosc polskich tunerow i amplitunerow byla oparta na diodach pojemnosciowych i byly to odbiorniki analogowe !

tomektoon> dwa poważne gangi, reszta to takie małe podwórkowe bandy ;)

dudivan > zburzyłeś moją prostą wizję świata - myślałem że tuner analogowy (choć czasem z cyfrowym wyświetlaczem) jest strojony obrotowym kondensatorem, wielkim i ciężkim z żelaza stali - a jak tuner jest cyfrowy to ma diody pojemnościowe.

Gangi są teoretycznie bardzo wazne, ale praktyka pokazuje że bywa różnie.

Jest to wymierny wskażnik jakosci glowicy (zwlaszcza przy wstepnej ocenie). 3 normalnie, 4-5 dobrze, więcej -lepiej, ale rzadko występuje.

Wielokrotnie jednak mialem tunery o niewielkiej ilości gangów (3), ktore graly cudownie, a często trafialo sie odwrotnie. Wszystko zalezy od zdolności konstruktora. Słynne ze swojej czulości i selektywności stare Scotty mialy 3 gangi.

Od lat osiemdziesiątych występuje tendencja zmniejszania liczby gangów. 3 zaczynaja byc standartem. W eterze jest dużo mocnych stacji i producenci potaniaja konstrukcje

Jak prezętujemy rozebrane zdjęcia to i ja dodam swoje: od góry Yamaha CT 810 z 75 roku i Akai AT V04.

[obrazekLUKASZ-260872_1.JPG] [obrazekLUKASZ-260872_2.JPG]

Ukryta Zawartość

post-1617-100009832 1170264444_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Dzisiaj będąc w... kwiaciarni zauważyłem radioodbiornik lampowy bethoven, który robił za element dekoracji wnętrz. Niestety nie spytałem się czy był na chodzie. A oto kolak informacji o nim:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Pokaż nowe odpowiedzi