Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś mi może wytłumaczyć jaka jest różnica pomiędzy tunerem analogowym a cyfrowym? Który jest lepszy dla audiofila? Poradzono mi, że tutaj się mogę dowiedzieć czegoś więcej.

Tuner cyfrowy jest technicznie rozwiązaniem nowocześniejszym i doskonalszym i gdyby producenci chcieli to grałby lepiej od analoga. Dowodzą tego pierwsze, grube cyfrówki, które pojawiły się bezpośrednio po tunerach analogowych i były ich bezpośrednim nastepcą, oraz produkcje firm, które nie zaniechały rozwoju tunerów w grupie high-end, np Accuphase. Niestety takich tunerów jest niewiele .Wynika to ze zmiany priorytetów klienta.

Po wymysleniu kompakta i euforii z tym zwiazanej, niewiele osób było gotowych wydać grubą kasę na pudełko o znanych ograniczeniach. Tunery "zdziadziały" po 1984 roku i stały sie urządzeniami czysto użytkowymi-wypełniaczami powietrza w domu. Konstruktorzy skupili się na zwiększaniu komfortu obsługi, a zrezygnowali z polepszania brzmienia za wszelką cenę.

Szczyt inwestowania w rozwój technologii audiofilskiego odbioru radiowego przypadał na okres 1977-1981 (1984). To zaowocowało pojawieniem się na rynku doskonale grajacych komponentów specjalizowanych do tunerów. Był to jak pamiętamy też szczyt rozwoju analogu. To ta właśnie zbieżność czasowa powoduje, że większość najlepiej brzmiących tunerów to analogi. Klien był gotów wydać dużo pieniędzy na tuner, a producenci mu to dostarczyli. Wynikało to ,pamiętajmy ,z tego że: gramofon, tuner, magnetofon, to były jedyne , dostępne wtedy zródła sygnału.

Zwróćcie uwagę, że Zajoby ugradeują stare tunery, bo rozwój ogólnych podzespołów audio następował dalej. Nie pojawiały się pięknie grające pośrednie, dekodery, ale wymyślano nowe operacyjne, kondensatory... Zaprojektowany dzisiaj całkowicie bezkompromisowy tuner to byłoby coś interesującego. Niestety poza accu , czey sequerrą czegoś takiego nie ma. Sa na rynku firmy produkujące audiofilskie tunery, ale w oparciu o dostępne podzespoly, bo prace badawcze są bardzo drogie. Kiedyś ,gdy takie Sony , czy Kenwood decydowały sie zastosować nowy , lepszy dekoder , to te bugsy wydane na jego opracowanie były pomijalne. Kto tą kasę wyda dzisiaj? Te manufakturki highendowe ? I kiedy to się zwróci? Nowy rds, czy wybieranie stacji glosem, to tak!- tu się wydaje kasę...

Przypadkowa, więc zbieżność czasowa spowodowała, że tunery analogowe NA OGÓŁ graja lepiej. Pamiętajmy, że istnieje tych kilka wielkich tunerów cyfrowych, które też grają, bo producentowi się jeszcze chciało...

P.s 1. Niektórzy twierdzą, że z wielkim , klasycznym kondensatorem strojeniowym na wejściu jest miło w domu. A z tunerem lampowym, lub całkowicie dyskretnym, opartym wyłącznie na tranzystorach to i przyjemność podobna jak np. z triodą 300B. Ja np. ostatnio się bawię Braunem z 1969 roku zrobionym na tranzystorach germanowych.

P.s 2. Grają klocki, w które wlożono serce. Matti Ottala, odkrywca zniekształceń TIM powiedział: "..nieważne kiedy i jak. Ważne, żeby zrobił to facet, który miał czuja".

tak mi sie wydaje ze jednak tunerow cyfrowych to malo kto ich uzywa... bo czy jest powszechnie dostepny sygnal radiowy cyfrowy ?? chyba ze chodzi o "cyfrowy" czyli zamiast skali na wyswietlaczu mamy cyferki... ale ja to sie tam nie znam ;)

P.

>osiek

Nie było mowy o tunerach satelitarnych (takich, które dzisiaj się nadają na śmietnik lub tylko do postawienia) lecz o tunerach cyfrowych (strojonych cyfrowo). Różnią się one od tych, które tylko wyświetlają cyferki a stroją analogowo i to znacznie.

"cyfrowy" to określenie umowne na tunery z synteza częstotliwości.

Byly systemy nadawania cyfrowego radia satelitarnego :DSR, DAB i chyba jeszczcze coś, ale ich zaniechano.

Uzywałem niemieckiego dsr-a, ale, uważam była to pomyłka. Posłuchać, w zasadzie można bylo też wieczorem. Cały dzień niewyobrazalna kaszana, jeszcze gorzej, niz dzisiaj u nas. Jedynie kanały z muzyka poważna trzymaly poziom. Nie podobało mi sie brzmienie tego systemu. Było w nim coś niepokojacego i nienaturalnego, jak w tanim kompakcie Technicsa. Zmiana tunera z podstawowego Technisata na najwyższego Denona niewiele zmieniła.

Tu ciekawostka. Kupiłem go jako jeden z pierwszych . Dla właścicielu sklepu w berlinie "niedzwiedz ze wschodu", który w ogóle o tym systemie slyszał, byl taką egzotyką, że zaprosil go na kawę i obserwował uważnie.

pyru hmm jak dla mnie jesli cos jest cyfrowe to oznacza npw przypadku tunera ze na wejsciu jest sygnal cyfrowy i ten sygnal jest przetwarzany. Bo co innego jest sterowanie cyfrowe (tutaj strojenie) a co innego urzadzenie cyfrowe...

P.

Witam! od wczoraj mam w swoim "muzeum" cos takiego: Sanyo JCX 2900KR. Pobor mocy "jedyne" 700W, waga "jedyne" 30 kg... :). Ma problem z zasilaniem...i bede probowal go reanimowac w poniedzialek. Wszystkich ktorzy zetkneli sie juz z takim klockiem prosze o wymiane doswiadczen ! Dodam ze ma dwa oddzielne trafo i dwa oddzielne stopnie wzmocnienia dla obydwu kanalow - wiec jest nadzieja ze zabrzmi ladnie. Nie przygladalem sie jeszcz dokladnie ale to co siedzi w tych radiatorach to jakies "germany" Toschiby w ilosci osmiu sztuk.... i przyrzekam ze nie zrobie mu podswietlenia z bialych ledow... zarowy sa cool :) Pozdr. R.

[obrazekLUKASZ-270453_1.JPG] [obrazekLUKASZ-270453_2.JPG]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6535-100009509 1170265002_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marek, piszesz "niektórzy producenci odtwarzaczy CD zastępują LEDy ciekłokrystalicznymi LCD."

To jakies nieporozumienie. Zastepuja wyswietlacze plazmowe (matryce lampowe), te "sieja" z pewnoscia. Ale LED ? To przeciez i diody w mostku Graetza by musialy "siac" i kazdy tranzystor i warikap, no koszmar by to byl !

Też tak mi się wydawało, ale uwierzyłem w wyjaśnienia na jakimś zagranicznym forum. Co do wyświetlaczy VFD, to tego typu matryca jest w moim drugim tunerze (Sony) i rzeczywiście powoduje wyraźny warkot jeśli w pobliże przysunie się antenę AM...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ile tak naprawde jest wart? Jestem zainteresowany jego kupnem.Czy cena 500zł to dobra cena?Czy ktoś z forumowiczów mógłby się wypowiedziec.Bardzo proszę o ewentualną odpowiedź i z góry dziękuję.

Ukryta Zawartość

tu masz odpowiedz za ile poszedl:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Istotnie. I dobrze, że na to zwrociłeś uwagę, bo świadczy to o tym, że jednak ten Sony ST-A6B nie był wart zapłaconej zań ceny. Tak w praktyce. Bo tuner to dość ciekawy, oryginalny - a co jest w nim takiego ciekawego i oryginalnego można poczytać na stronce TIC:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie ,że też tego nie zauważyłem, w mailu który otrzymałem z związku moim pytaniem sprzedawca napisał: "Na "próbnej aukcji" ok. miesiąc temu cena doszła do 550zł nie sprzedałem ,bo nie zależy mi na tym aż tak bardzo" teraz się okazuje że w tej "próbnej aukcji" szanowny pan nie był sprzedawcą tylko kupującym. Teraz pozostaje tylko pytanie ,czy kupił i nie jest zadowolony? Czy kupił w celach zarobkowych i dalszej sprzedaży na allegro, oczywiście z większym zyskiem?

Ja mysle, że panowie próbują maksymalnie wyciągnąć cene tego sony. Jednocześnie za pierwszym razem byl wystawiny na dwóch aukcjach, przez rożnych ludzi (w pewnym momencie jedna zniknęla, a na drugiej zaczęła rosnąć cena).

Jest to drugi model od góry , dość wysoko oceniany w TIC, ale ja mam inne zdanie niż oni. W mojej okolicy były w ciągu kilku lat 3 sztuki i wszystkie grały naprawdę srednio.

> moll

To dość paskudna sprawa, bo wynika z tego listu do Ciebie, że aukcja była ustawiona. Ktoś wystawił, a ktoś "pomagał" w licytacji windując cenę. Myslę, że trzeba trzymać się od obu z daleka.

dzięki serdeczne za wyczerpującą odpowiedź i interesującą polemikę. taki jestem bystry, że dopiero dzisiaj zauważyłem Wasze odpowiedzi na moje pytanie. tak sobie myślę, że zamiast kupować nowy tuner lepiej wydać tę kasę na lepsze kolumny a poszukać jakiejś ładnie wyglądającej (i grającej) z drugiej ręki... to chyba rozsądne?

Dostałem propozycje kupna tego soniaka już za 550 zł (to chyba cena promocyjna :P),a w między czasie wysłałem maila z prośbą wyjaśnienia okoliczności rzekomej "próbnej aukcji", której w gruncie rzeczy nie było,hm... tak sie zastanawiam czy ten "miły" pan zdobędzie się na jakąś odpowiedź jak na uczciwego allegrowicza przystało ;).Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Ostatnio zapomniany został wątek o ślicznych tunerach... Zatem pochwalę się swoim najnowszym nabytkiem ;-) Oto moja Yamaha T-7 z 1980 roku, która zastąpiła Kenwooda KT-6500 - mimo, że fotki nie najlepsze, to proszę podziwiać... ;-)

Rowniez adresowalem problemy zwiazane z zalaczaniem zdjec/ilustracji do Lukara. W kontrascie do swietnego forum, zdjecia pozostaja nadal najgorsza jego czescia i nadal nie do konca wyjasniona. Osobiscie "odpuscilem" sobie proby zalaczania jakichkolwiek zdjec, poniewaz uwazam, ze wbudowany mechanizm powinien przyjmowac wszystko automatycznie, bez pracochlonnych zabiegow obrobki zdjec. Szkoda.

-> Jazz :-)

Zgadzam się z Tobą; nie dość, że trzeba naprawdę nakombinować się, aby uzyskać fotkę o rozdzielczości 600x600 "ważącą" maksymalnie 50 kB, to jeszcze po takich zabiegach okazuje się, że nie można wrzucać fotek na forum... Trochę mnie to zezłościło :-/

• Pokaż nowe odpowiedzi