Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

panowie, wciąż poszukuję schematu do Kenwooda KT-80, nie mogę go znaleźć nawet odpłatnie. będę wdzięczny za wszelką za pomoc, bez tego nie ruszy naprawa mojego tunera ;-)

x.

Jeśli odpłatnie, to podaję link do strony firmy handlującej instrukcjami, schematami i wreszcie instrukcjami serwisowymi. Korzystałem już z ich usług parokrotnie. Zgodnie z informacjami w katalogu mają schemat do tego tunera.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rafał,

dzięki,l kilkakrotnie próbowałem, ale nie udawało mi się po rozpakowaniu tego *rara "odpalić" katalogu ze schematy.pl na kompie z XP; sam nie wiem dlaczego tak się dzieje.

spróbuję po prostu zamówić "w ciemno" schemat do kenwooda kt-80, skoro mówisz, że mają; powiedz mi jeszcze proszę - w jakiej cenie ten schemacik? ;-)

x.

Witam!

Właśnie testuję tunerek rotela RT-1080 i mimo,że jest to model dość świezy uważam ,że jest świetny.Zarówno pod względem brzmieniowym jak i solidności wykonania.Tez myślałem,że grać potrafią te tunery z lat 80-90,ale to nie prawda,teraz też jak chcą to potrafią skonstruować b. dobrze brzmiący tuner.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie każdemu DOS odpala jak widać ;-)

Sprawdziłem w ich aktualnym (to jest wczoraj pobranym) katalogu, że mają. Po ile - nie wiem, musiałbym zapytać.

Co i zrobiłem, wysyłając pytanie mailem pod ich adres: [email protected]

• 2 tygodnie później...

Witam.

Niedawno kupiłem ten klocek.

Czy ktoś może wie coś na temat tej firmy?

Na płycie czołowej napisy w j.niemieckim.We wnętrzu układy scalone Matsushity i H

itachi.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mój nabytek... jak będe miał czas i aparat to zrobię mu poważną sesję - także rozbieraną bo jest co robić w środku!

tuner już działa - miałem problem ze stereo - ale wszystko zrobione. W pełni orginalny - gra bardzo dobrze - lepiej od badziwnych CD o ile porządnie nadawana jest audycja

Ukryta Zawartość

post-9383-100001108 1180353573_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanko to jaki jest obraz na oscyloskopie jak tuner jest dobrze dostrojony a jaki jak żle i jakie krzywe świadczą o nieprawidłowości sygnału

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Są generalnie dwie funkcje - audio i tuning. Gdy jest audio to obraz drga i "rozstrzla się po ekranie zgodnie z częstotliwościami... i rozbiciem na dwa kanały. Jak gęsta jest muzyka to obraz jest bardziej rozstrzelony. Gdy coś mówią jest to w miarę wąska i skupiona kreska po przekątnej. Gdy jest odbierane mono to zawsze jest skupiona kreska która rozchodzi się po przekątnych zgodnie z nasileniem sygnału. Cisza obrazowana jest punktem na środku ekranu.

Jest druga funkcja tuning i tu prawdę mówiąc nie wiem jak dobrze odczytywać "wykres"... generalnie wtedy pkazuje się bardziej lub mniej zamazany punkt na podziałce. Gdy sygnal jest harczący to się rozmazuje bardziej. Gdy sygnał jest słabszy to jest nisko, gdy silniejszy to wysoko. Ideałem dostrojenia jest chyba jak najbardziej jednolity punkt który znajdzie się na pionowej osi symetri i jak najwyżej. Punkt ginie - gdy brak jest wogóle sygnału. Jak będe miał lepszą antenę to jeszcze poeksperymentuję z siłą syganłu itd.

• 2 tygodnie później...

Też jestem szczęśliwym posiadaczem tunera Marantz 2110:)

Męczy mnie tylko jedna rzecz - brak jednego z pokręteł (taka malutka gałka) do regulacji oscyloskopu. Niby nic, ale tuner traci trochę z ze swoich walorów estetycznych... Na szczęście tylko trochę i nijak nie przekłada sie to na działanie tunera, ale nie daje mi to spokoju.

Jeżeli ktoś ma na zbyciu takie pokrętło lub ma pomysł gdzie można by takie małe coś zdobyć, to bardzo proszę o jakieś info.

• 1 miesiąc później...

Pytanie - czy ktoś słyszał Pioneera F91 i czy jest sobie nim sens głowę zawracać w porównaniu z topową Onkyo Integrą T-4711. Problem jedynie mam w tym, ze Integra mi zostala jako jedyny klocek w zestawie srebrna, a ten Pioneer pasowałby mi idealnie do zestawu, tylko ze nie mam mozliwosci posluchania go. Z drugiej strony Pionner nie ma pilota i jakby jeszcze grał do d... w porównaniu z Onkyo to już bym się zupelnie wkurzył ;-)

Ta integra nie jest topowa dopiero model T9900 i T9990 który mam i bardzo sobie chwalę można zaliczyć do topu może zapoluj na nie i daj sobie spokój z Pionkiem

Rafael - sluchales tunerow o jakich pisze ???? Prosba - zalezy mi na opinii kogos kto mial okazje posluchac obu wymienianych przez mnie tunerow, a nie widzial tylko rankingi w niemieckich audio.

Topowa - to znaczy byla najwyzsza Integra produkowana w tym czasie. Oydwie jakie wymieniasz sa zdecydowanie starsze.

barni, 15 Lip 2007, 09:50

A co chcesz dobrze na allegro sprzedać Onkyo T-4711 że robisz z niego topową integrę przypomina mi to sytuacją z RCM też okazało się że gościu zrobił szum medialny żeby sprzedać wypożyczone do odsłuchu głośniki które z głupoty podziurawił kolcami i musiał niestety kupić

Rafael, nie przypieprzaj sie jak nie masz nic do powiedzenia na interesujacy mnie temat.

Interesuje mnie opinia kogos kto sluchal Onkyo Integra T4711 i / lub Pioneera F91 lub mial porownanie ich z innymi tunerami. Tylko to. Nie interesuję mnie zupełnie Twoje dywagacje nt topowosci ktoregokolwiek z tunerów.

Topowy równie dobrze oznacza najlepszy jak i top model z katalogu, którym to Onkyo bylo czy chcesz, czy nie ;-)

Uwielbiam polskie toczenie piany o nic, tak po prostu aby udowodnić, ze ma sie cos w danym temacie do powiedzenia. A ze zupełnie nie na temat....

Rafaell dobrze mówi,ale Ty na siłę chcesz usłyszeć,że T4711 jest dobre.W prostych żołnierskich słowach powiem Ci,że jest do dupy.Miałem,słuchałem,porównywałem z innymi.Pioneer F91 lepszy,ale też żaden cud.

witam

proszę o podpowiedź co jest przyczyną drobnej usterki tunera:

po włączeniu do sieci słychać brumienie (zniekształcenia) na jednym kanale,

po ok. 5 min. wszystko wraca do normy - tunerek gra pięknie.

Czy to może stare kondy filtrujące powysychały , sygnałowe??

Od których zacząć wymianę?

Może były wpisy o tym problemie ale w pracy nie mam czasu na przjrzenie

tego wielkiego tematu a w domu netu niemam.

pzdr

>rafaell, dopisz do listy topowych onkyo jeszcze 4760.

Przez sporą cześc prasy testowany był na identycznym poziomie co 9990 (absolute spitzenklasse) i jest jakąś jego uproszczoną wersją. Kompletnie nieznany, więc go można dość tanio kupić.

F-91 znowu taka kaszaną zupełną nie jest .Nie przesadzajmy. To porządny tuner, choć bez cudów. Na pewno nie jest to lider serii F, ale na pewno to jeden z wielkich klasycznych Pioneerów, o poprawnym brzmieniu.

A onkyo to 4711 to rzeczywiście nic ciekawego.

szanowni panowie a co powiecie o moim tunerku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przyznam, że ten tuner zrobił na mnie (wizualnie) bardzo dobre wrażenie:

Ukryta Zawartość

ehh, te wychyłowe wskaźniki...marzenie.

szkoda, że cena dla mnie nie do przejścia ... przynajmniej teraz...

pozdr.

Łukasz

Ukryta Zawartość

szanowni panowie a co powiecie o moim tunerku

Ukryta Zawartość

>renata8,

to pod tym linkiem powinnaś umieścić wpis:

Ukryta Zawartość

No ale czego nie robi się dla kobiety. Choc tym razem inaczej o 1100

Tuner analogowy z 1985 roku? Zaskakujące. Kenwoodowi zostało trochę elementów z produkcji z lat poprzednich i pewnie trzeba było je zagospodarować- pulse count detector, sample-and-hold stereo dekoder.

W układach wyjsciowych filtrów zastosowano wzmacniacze operacyjne sygnowane tylko K. numerem ( o nieznanych parametrach, ale nijakim brzmieniu). Trzeba je czyms "normalnym zastapić (5szt. więc kasy sporo dojdzie) + wymiana kondensatorów sygnałowych, bo te mulą ciutkę. A i zasilanie warto obkondensatorować..

Jak tylko na 5 gangów znakomita czułość, selektywność już tylko przyzwoita.

Jak na tuner analogowy b. duże zaawansowanie technologiczne i co ważne, duże mozliwości do wyciągnięcia w modyfikacjach- wtedy potrafi pokazać wielką klase. Znakomity tuner dla diyowców. Wybitny tuner po upgradzie.

Bez modyfikacji gra dość biednie, jak na legendę, którą mu stworzono. Ma taki sterylny, poukładany, zimny dzwięk, którego wielu nie akceptuje. Niby wszystko bardzo o.k. ,ale ja nie potrzebowałem miec go dłużej

(a miałem 3, czy 4, więc nie był to problem egzemplarza) .

Dość przecietna dynamika; znakomita szeroka scena stereofoniczna- jedna z najlepszych, choc bez wyjścia w przód.

Bipolarne kondensatory Elny 100uF zastosowane w układach wejsciowych, natychmiast trzeba wymienic na lepsze. Ich zapas pojemności gwarantuje, ze tuner nie zestarzeje się brakiem basa, choć może poda go w sposób mało precyzyjny.

Po upgradzie Wybitny Tuner.. Usuniecie tego trochę "brzmienia kostnicy" i wyeksponowanie zalet jednego z najlepszych dekoderów daje już przyjemność słuchania 1100.

Srebrny dość powszechny. Rarytasem jest czarny, który osiąga dużą wyższą cenę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Renata8

powiemy, ze ten watek nie sluży do reklamowania tylko OGLOSZENIA !!!!! Niestety niektórzy nigdy nie naucza sie poruszać po internecie jak cywilizowani ludzie.

A to co tygrysy lubią najbardziej Technics ST-9600 przemieściłem antene i odrazu polepszył się sygnał.

Ukryta Zawartość

post-1617-100008211 1185044211_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

StefanB

świetnie sie składa, bo od niedawna bawię się KT-1100 i własnie miałem o parę drobiazgów zapytać...

Wymieniłem kondensatory elekroliczne (głównie na nichicony muse/fg, gdzieniegdzie elny) i własnie zastanawiam się nad op-ampami... Jeśli sie nie mylę, zastosowane układy to AN6556 (na scalakach brak oznaczenia literowego, ale znalazłem w sieci zdjęcia panasoniców, nadruk jest niemal identyczny)... nie wiem jakie kości zastosować na zamienniki? OPA2604, a moze inne? Na fmtunerinfo.com czytalem też, że warto dość długie przewody do przełącznika deemfazy zastapić zworami na płycie Z drugiej strony wydaje się, że przy 50us obwód jest rozłączony? Jeśli tak, to moze wystarczy te przewody usunąć? Na niemieckim forum czytałem o modyfikacji polegającej na zastąpieniu jednej pary kondensatorów bipolarnych przy op-ampach zworami, zas drugiej rezystorami (nie pamiętam wartości, chyba 47R). to chyba nieco ryzykowny pomysł?

Będę wdzieczny za podpowiedzi...

... jeszcze link do porównania op-ampów ze zdjęciem owego 6556. Po japońsku niestety...

Ukryta Zawartość

oraz pdf:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

źle kliknąłem

>Marek,

1. opampy BB dodadzą trochę życia K., 2604, można 2134 -są sporo tańsze, teraz po 6zł na allegro. Mają mniejsze szumy i lepszy detal, na tuner akurat. No i są bezpieczniejsze, bo praktycznie w kazdej aplikacji nie sprawiają niespodzianek.

2.Układ deemfazy składa się z rezystorów i kondensatorów przełączanych przełącznikiem. Wystarczy prześledzić bieg przewodów i w pozycji 50us połączyć na krótko.

3. Nie wiem czy akurat wyrzucanie sprzęgających kondensatorów ma specjalny sens. Na wyjściu są 4 podwójne wzmacniacze operacyjne i to one zabierają najwięcej szczegółu (ale coś za coś). Pomysł jest ryzykowny wtedy, gdy między IC występuje napięcie stałe- trzeba pomierzyć. Nie pamiętam już schematu, ale wydaje mi się, że tam jest coś przełączalnego i wtedy może być kłopot. Ja tam bym tego nie ruszał.

4. Jako kondensatory sprzęgające zaproponowałbym (zresztą wyboru specjalnego nie ma. Jak z BB)

Black Gate N, lub Nichicon muse bipolar. Musy mają ładną barwę, w pewnych aspektach są nawet ciekawsze od BG. Natomiast cenowo zupełnie nieporównywalne z BG, bo tylko około 5-6zł. Uważam je za "best buy", podobnie jak OPA2134. Najfajniej byłoby ze stałymi kondami. Ale rozmiar i cena stałego 100uF to nie jest żart.

W 1100 jest jeszcze kilka kondów w sygnale i je też warto zastąpić czymś lepszym.

• Pokaż nowe odpowiedzi