Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

> skali

Ładne i ponoć dobre to będą stare Marantze, Sansui i jeszcze Kenwoody. Można też coś dobrać z Pioneera bądź nawet Hitachi. To taka ogólna wskazówka, bo jak już trafisz na konkretny model, to spróbuj sie dowiedzieć czegoś więcej. Tu lub poszukać w necie. Najłatwiej zdobyć informacje o Sansui, bo i jest i strona internetowa, i kącik na forum dyskusyjnym audiokarma, i jeszcze aktualizowany cennik z ebay, by wiedzieć, że się nie przepłaci. Ale o innych też się można sporo dowiedzieć. Co do Fishera to jego receivery nie cieszą się dobrą opinią, o czym było nawet w tym wątku. Podobnie jaki Sansui z lat 80'tych w przeciwieństwie do receiverów z lat 70'tych. Troche się tym interesowałem, bo przez jakiś czas też myslałem o kupnie jednego z tych cudeniek ale skończyło się na kupnie tunera. Ale może jeszcze kupię siostrze na prezent?

--> UR --> myslalam raczej o analogowych tunerach, ale to co wkleiles tez ladnie wyglada. a co to jest?

--> skalli --> licze na gentelmenska postawe:-) na pewno sie zaraz pochwale jak cos ladnego kupie!

--> zildjian --> a o co chodzi z tym rotelem do sprzedania? ty masz, czy tak sobie rzuciles haslo? i co to za tuner?

pzdr / p.

No dzięki Rafał za fachowego posta. Co do Marantza to te co są aktualnie na Allegro do pięknych się nie zaliczają.

Będę grzebał w necie jak coś upatrzę. Właściwie to kryterium numer jeden jest dla mnie dobry (czuły, selektywny )tuner, część wzmacniająca to tylko przy okazji, do hajfaju mam inne klocki. No i superwygląd z lat 70/80. Miałem kiedyś katalog Pioniera i JVC ( vel "nivico"), lata 79/80. Piękne urządzenia , kiedyś poza zasięgiem dla Polaka. Rajcuje mnie, że mogę sobie coś takiego teraz kupić ot tak, bez większego problemu, do sypialni...

A co na temat starych Technicsów?

Kochani to się robi jak nałóg, właśnie idzie do mnie nowy amplik Marantza 2225, który podłacze do 2226 jako sam tuner, bo najpiekniejsze i tak sa Marantze z ogromnym poziomym GyroTunningiem , a potem moim zdaniem Yamachy, za przepiekne aluminiowe hebelkowe przełaczniki i delikanta skala. Sansui sa takie trumienne i smutne. No ale o gustach sie nie dyskutuje, moze kiedys zrobimy stronke z opisami i zdjeciami naszych pieknosci...

Wzmacniacze Technicsa nie mają dobrej opinii, a i z tunerów niewiele cieszy się lepszą. Chyba więc nie bylby to dobry wybór. To o czym piszesz było już przedmiotem dyskusji na forum jeśli nawet nie w tym wątku. Powinieneś poszukać dość wysokiego modelu receivera z dobrym tunerem ale takiego, gdzie sekcje wzmacniacza łączone są z tunerem na zewnętrzne zwory. Chyba szczególna uwage powinieneś chyba zwrócić na Sansui i Kenwooda. właśnie z tego względu.

Przejrzałem z ciekawości oferty na Allegro i istotnie wystawione Marantze są raczej brzydkie. Moją uwagę zwrócił natomiast śliczny NAD. Wrzuciłem informację o nim do wątku o znaleziskach na Allegro. Nie wiem co on jest wart jako receiver (to chyba zresztą niski model) ale wygląda tak, że gdybym miał więcej kasy to pewnie bym się już zastanawiał, gdzie go postawić. Muszę trochę poszperać i dowiedzieć się więcej o starych NAD'ach...

Ten NAD mi się aż tak bardzo nie podoba i chyba wiem dlaczego Tobie się , Rafale, podoba. Strzelam że jestem starszy od Ciebie na tyle, że pamiętam z własnych doświadczeń sprzęt czasów PRL koncernu UNITRA, jedyny wówczas dostępny. I choć był przedmiotem pożądania, to marzenia dotyczyły sprzętu z Pewexu : Technics, Sony, JVC i.t.p., względnie importowanego prywatnie z Deutschlandu. Otóż niezależnie od tego, jaki sprzęt UNITRA się posiadało, miał on jedną cechę wspólną : przełączniki klawiszowe ( "przyciski" , " wduszane") typu ISOSTAT, której to firmy PRL zakupił licencję i stosował je cały przemysł elektroniczny PRL wszędzie i zawsze, od sprzętu HiFi po programatory przemysłowe. Takie mniej więcej przełączniki ma ten amplituner NAD-a, takie miał mój pierwszy w życiu sprzęt marki ELIZABETH, takie miały moje pierwsze wzmacniacze i tunery WSH 110, KLEOPATRA

i.t.p. Sprzęt naszych marzeń miał przeważnie inne przełączniki: hebelki lub kręcone. Mam uraz, nie chcę więcej przełączników ISOSTAT . Dlatego też współczesne NAD-y również mnie nie interesują. Ty nie masz tego urazu, więc NAD Ci się podoba.

Pozdr

P.S. Gwoli ścisłości, nie jestem aż tak stary, pierwsze klocki z Isostatami były własnością mojego starszego o 10 lat brata...

> skali

No, teraz wiem, jak to sie nazywa. Isostaty. Ale skąd te złe wspomnienia? Takie fajne pstryk, pstryk. No jakbyś był z byłego ZSRR to rozumiem. Jak tam byłem kiedyś na praktykach i zakwaterowano nas w kilkunastopiętrowym akademiku w Moskwie to winda zaopatrzona przyciski z tym fajnym wynalazkiem to było aż nadto zabawne. Tubylcy byli zreszta grzeczni i to raczej my sprawialiśmy im kłopoty...

Ale to pstryk, pstryk jest całkiem fajne. I dalej mogę robić pstryk, pstryk bo w pierwszych Naimach było właśnie tak to rozwiązane. A jeden z takich pierwszych mam :-)))

Ja już się w życiu napstrykałem. Np. w mojej pracy dyplomowej w technikum ISOSTAT-ów było dwadziescia cztery.

Idę poszukać czegoś z hebelkami i pokrętłami!!

Pozdr.

kapelli>>> mam pytanie o zaroweczki do twojego technicsa - latwo je kupic i wymienic? bo czaje sie na ten sam model na ebayu tylko ze oczywiscie zarowki sie w nim przepalily. [+sprawdz maila prosze]

pozdrawiam

paulinka

za to ten traktujcie jako jak najbardziej obowiazujacy:-)

skad sie bierze zaroweczki do podswietlenia tunera? one sa nadal produkowane czy tez jest spory problem z ich znalezieniem?

pozdrawiam kolejny raz:-)

p.

Wkrótce stanie u mnie trzeci tuner. Radmor 5122 AM. Wylicytowałem go za prawie 25 złotych na Allegro. No, ściślej nikt poza mną go nie chciał, a i ja sam trochę zapomniałem o licytacji. Odbiorę go osobiście więc i pomęczę jak należy zanim zapłacę. Fale długie, jakie powinien odbierać już sobie wypisałem (dwie stacje, w tym Radio Parlament :-))). Średnie też, też dwie. On je łapie na tej samej antence ferrytowej, którą ma z tyłu? No i jak to jest z krótkimi? Są jeszcze jakieś? I czy do ich odbioru ten Radmor potrzebuje jakiejś dodatkowej anteny, czy też nie? Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Zdjęia nie z licytacji zamieszczam, było zreszta marnej jakości, bo jeden z forumowiczów zdjęcia tego tunera już tu zamieścił (rozbierane też).

Zajrzę jeszcze na forum Radio Polska:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Może coś wygrzebię?

A na razie odgrzebałem wątek :-)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rafał zadzwoń do tej firmy to fanatycy pewnie ci pomogą :)

Ukryta Zawartość

Ja mam tunerek 5422 ale czasu ni mam go podłączyć a nawet mam do niego antene na 300 oma tylko tego kabla

specyficznego mószę zakupić z 10 metrów tylko gdzie ??? :)

Ukryta Zawartość

Co myślicie o tym tunerze ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ???

Ukryta Zawartość

VELOCETTE

Dzięki za przypomnienie adresu. Co do kabla 300 Ohm, to jakbym nie znalazł w sklepie, to w Warszawie zajrzałbym na giełdę elektroniczną w przejściu podziemnym przy GUS lub na Wolumen.

Odebrałem dzisiaj wylicytowany tuner Radmora 5122 AM. Pierwotnie czarny przedni panel jest cały brązowy, a właściwie jak wykonany z miedzi. Jak im się to udało? Jest prześliczny! Może za parę lat pokryje sie śniedzią? Podobno ostatnich parę lat spędził w kartonie i sądząc po jego wyglądzie tak musiało być. I te klawisze. Jedne świecące się, a inne wciąż jeszcze czarne. Widać do czego służył...

Musiałem odłożyć jego otwarcie i czyszczenie do jutra, bo popędziłem na przedstwawienie teatru lalkowego o czterech pancernych (i psie). Nawet nie mogę sobie przypomnieć kiedy i na czym byłem po raz ostatni w takim teatrze. Dopiero po spektaklu na ulotce przeczytałem, iż był on przeznaczony tylko dla dorosłych. W zapowiedziach w prasie nic o tym nie było i rodzice co młodszych pociech musieli chyba im sporo tłumaczyć :-) Ale jakoś nikt nie wyszedł :-)))

A jak nie byliście to nie dowiecie się co nosiła pod mundurem telegrafistka Marusia, dlaczego woda w Bałtyku ma taki kolor, ani dokąd dojechali w koncu pijani w sztok pancerni. Nie dowiecie się, bo ja Wam nie zdradzę. Co się zaś tyczy tego, czy Janek kocha Gustlika, to rzecz nie została wyjaśniona ale być może wdała się tu cenzura.

Radmorek został otwarty i odczyszczony. Nie było z tym dużo roboty. Wypróbowałem go już ale jak dotąd na tej wlasnej antenie umocowanej z tyłu złapał tylko jedynkę :-(

Wiem, że można mu zrobić antenę z drutu. Jeszcze tego nie robiłem więc wszelkie podpowiedzi byłyby dla mnie bezcenne. Jakiego drutu użyć. Jak go rozpiąć albo ułożyć? I jak zamocować? Wcisnąć w ten otworek z tyłu, czy potrzebna jest jakaś wtyczka? Może ktoś poratuje?

Witam wszystkich.Przypadkiem trafiłem na wasza stronę i mocno się ucieszyłem, ze w Polsce też mozna pogadac o tunerach. Bawie sie nimi kilkanaście lat i miałem prawie wszystko (i upgredowałem) co warte jest posłuchania.Zwróciłem uwage, że macie dość bałwochwalczy stosunek do testów porównawczych z TIC.Nawet inni autorzy z tej strony zalecają ostrożność co do samej kolejności w rankingu (ze względu na zastosowaną metode porównawczą i egzemplarze tunerów używane w testach).Jest to jakiś wskażnik co do jakości tunera, ale z samym miejscem dość ostrożnie! Możecie się ciężko żdziwić przynosząc niektóre wysokie klocki z tej listy do domu.Znając, powiedzmy 40 czy 50 tunerów z tej listy, wielu potwierdzi,że miejsce na niej to rzecz wzgledna...Pozdrowienia.Stefan

Tak to już jest z wiekowym sprzętem... trudno mówic o jakimś konkretnym brzmieniu charakteryzującym dany komponent. Bardzo często przeszły one dosyć radykalny remont (albo nawet kilka) polegający na wymianie przynajmniej kondensatorów. Także np taki wzmacniacz jak McIntosh MC275 z pierwszej edycji potrafi mieć znacznąco różne brzmienie w zależności od egzemplarza. To samo dotyczy także tunerów.

Pzdr.

Większość wybitnych tunerów powstala w czasach ,gdy był on podstawowym (po patefonie) żródlem sygnalu w domowych zestawach.Po 84r. f-my olaly i zajęły sie wymyslaniem "wodotrysków". W urządzeniu z vintagowego rocznika wiekszość elektrolitów nie trzyma parametrów, wyschła, bądz się wylała (nawet ze 30%). Tuner gra,jeśli to była legenda to i bardzo pięknie, ale z jego dawnym blaskiem ma mało wspólnego.Kondensatory sprzęgajace utraciły pojemność ,potrafią ograniczać pasmo na dole i dodawać z racji wieku nieco brzmienia "koca narzuconego na kolumnę".Stary, topowy tuner po całkowitej reustauracji da więcej radości ,niz CD z przedzialu do 1000 czy 2000 Euro.

Co balwochwalczego stosunku do informacji na pewnej stronie, to chyba do mnie. No, ale fajnie było przeczytać, że tuner Technicsa (cyfrowy), który kupiłem dlatego, że miał "audiofilski" wygląd i takąż "audiofilska" wagę nie jest jakimś tanim barachłem ale jednym z najwyżej ocenianych modeli :-) Tym bardziej, że miałem pewien problem z zaprogramowaniem go :-( No, podbudowało mnie to co na tej stronie na nim przeczytałem :-), choć co do programowania, to okazało się, że jednak raczej nic z tego :-( A tuner grał fajnie, dość długo zresztą, póki nie udało mi sie skompletować system, podłączony po prostu do głośników od kompa, takich najtańszych. Sporo się z tej strony dowiedziałem, właściwie niemal wszystkiego co wiem o tunerach, bo nie ma ta strona po prostu konkurencji, a przynajmniej mnie nie udało sie nic takiego w necie znaleźć. I nauczyłem się dzięki niej także pewnej ostrożności w ocenie sprzętu. Na podstawie wagi od dawna już niczego nie oceniam. No jeśli idzie o wygląd to dalej na mnie trochę działa. Lubię ładne rzeczy :-) A następny tuner, tym razem analogowy, kupiłem już nie w ciemno ale korzystając z rady otrzymanej od jednego z uczestników forum związanego z tamta stroną. Nie była ona tak całkiem precyzyjna ale zawdzięczam jej zakup świetnego tunera :-) której to oceny dokonuję na podstawie najbardziej miarodajnego dla mnie narzędzia - własnego ucha. A śliczny jest też :-)

No i tyle tego wstępu, a raczej wytłumaczenia. A skorzystać chcę z okazji, by zapytać o coś bardzo konkretnego kogoś, kto się na tych sprawach zna i o co już parę razy pytałem ale nie udało mi się uzyskać odpowiedzi. Chodzi mi o mój pierwszy tuner, Technics ST-9038. Otóż bardzo grzeje się on w czasie pracy. Najbardziej nagrzewa się ta część, która przytyka do miejsca, skąd wyprowadzony jest kabel zasilający. Konstruktorzy wyraźnie liczyli się z tym, iż tuner będzie sie grzał, gdyż po bokach obudowy umieścili spore szczeliny wentylacyjne. Uprzedzając ewentualne pytanie dodam, iż ich obecnośc nie jest związana ze stylistycznym dopasowaniem do innych elementow systemu, gdyż taki po prostu nie istniał. Stylistycznie dopasowany byl do niego tylko timer i programator, stanowiące osobny moduł. To właśnie dlatego nie udało mi się nic zaprogramować - odpowiedzialny był za to element, ktorego nie posiadalem... Niemniej to nagrzewanie się tunera mnie niepokoi. Słusznie czy bezpodstawnie? I może jeszcze jedne pytanie. Przyznam, iż od dłuższego czasu noszę się z myślą, że warto byłoby ten tuner przejrzeć. Że choć poza tym denerwującym przegrzewaniem się nie sprawia kłopotów, to wydaje mi się, że może on zagrać dużo, dużo lepiej. W końcu ma ćwierć wieku i sporo elementów może już wymagać wymiany, choć póki co jeszcze dzialają. Choćby z powodu tego nagrzewania się w czasie pracy. A może warto coś w nim poprawić? Na stronie, o której była mowa wyżej są nawet pewne sugestie co ale nie znam się na tym dość, by próbować ocenić ich wartośc, nie mówiąc już o ewentualnym wykonaniu. Kto robi takie rzeczy w Warszawie? Kto się na tym zna i można mu zaufać?

StefanB=shl4. Pomyłka w nicku.

Rafale jesteś posiadaczem rzadkiego i absolutnie topowego tunera z pierwszej, ponadczasowej dziesiątki. Postaw go obok np. uwielbianego przez wielu Marantza 2130, a zobaczysz co on może. Klocki z Technicsowskiej "Professional Series" są mało u nas znane, a przez fachowców na świecie cenione. (Przedwzmacniacza na allegro nikt nie chciał kupić za chyba 199 zl.)

Dzwięk tunerów Technicsa wymaga poprawek-drzemią w nich jeszcze duże możliwości. Z w/w linii mialem 9300, 9600, 9038, a teraz bawię się 9030 z 8 gangami. Wszystkie grały przed upgradem bardzo interesująco.

Tic jest chyba najlepszym na swiecie kompendium wiedzy o tunerach, które "brzmią". Stworzona przez nich encyklopedia zawiera prawie wszyskie ciekawe klocki. Pisze tam wielu kompetentnych fachowców, np David Rich, uznany konstruktor tunerów. Moje uwagi tycza wyłącznie Jimoskich Shootautów, a dokładniej miejsc w rankingu (vide Ricochets, tamże). Wiele tunerów "best can ever" zajmuje zbyt niskie miejsca, inne zbyt wysokie (np. 9038, ale i tak jest beauty), a parę nie powinno tam się w ogóle znaleść. Kwestionowana jest zastosowana przez Jimiego metoda porównawcza. Wskazówką jest bardziej to, ze coś na tej liście występuje (znaczy, że jest niezłe), niż jakie miejsce zajmuje, choć pierwszych kilka nie podlega dyskusji. Ale przy sprzedaży taka lista moze już być bardzo, bardzo...Trudno zresztą porównywać do siebie niekwestionowane wielkości. Kazdy gra pięknie, choć inaczej. Nasz wybór. Porównanie pioonera TX6500 do TX-9800 jest proste, to zupełnie różne półki, ale 917 do 919, czy L-02 do..itd. Nasze ucho to ostateczne kryterium.

Mój 9038 też grzał się jak piec. Nie ma co sie tym przejmowac, ten model tak ma. Uklad pobiera z zasilacza sporo pradu, stad to ciepełko w jego okolicach. Obudowa została wykonana ze stopu aluminium dobrze je odprowadzającego. Problem leży gdzie indziej. Po dwudziestu paru latach pracy w podwyższonej temperaturze kondensatory dostały popalić. W 9300 i 9030, które upgredowałem, prawie połowa kondensatorów była wylana , badz wyschnięta. Tak jest z większością starych, wielkich tunerów, choć rózne firmy, różnie znoszą czas (najgorzej chyba Marantz) . Po restauracji okazuję sie, że nie wierzysz w to co słyszysz. Legenda dostaje blasku, a w lichym tunerku spiker utracił przednie zęby (nie zawsze)

Tuner posiada wiele obwodów strojonych, regulowanych. Upgrade wymaga ostrożności, bo błędy moga być nieodwracalne.

Technics w swoich wysokich modelach używał przeciętnych elementów,podobnych do innych , zwyklych modeli. Należy wymienić wszystkie kondensatory elektrolityczne (w zasilaczu zwiekszyć ich pojemność.) i wzmacniacze operacyjne. Kond. sprzęgajace w torze akustycznym zastapic lepszymi: do 10uF wlożyć stałe np.MKP, a powyżej 10 uF zbypasować elektrolity stałymi .Metoda-jest 47uF, robisz- elek. 47uF+4,7uF MKP lub MKT. Niekórym sprzegających trzeba, w celu polepszenia basa , zwiekszyc pojemność. Jest to minimum audiofilskiej modyfikacji. Największe polepszenie jakości dzwięku , przy jak najmniejszym ryzyku.Odwrócenie starości. Reszta o czym czytałeś w TIC (filtry itp.) to już habilitacja+ baza pomiarowa.

Niezbędna jest serwisówka. Musisz wiedzieć co ruszasz. Tanie i pojemne żrodło dokumentacji :RTVC Schematy, 04-862 Warszawa, Slimaka 15, tel kom 501 105 735 (ok 20 zl).

9030 jest jednym z trudniejszych do rozebrania tunerów. Odkręć obudowe , a zobaczysz ile musisz jeszcze zrobić żeby wymieniać elementy. Współczuję. Mnie się nie chciało. Powodzenia. Stefan

Rafał co do tunera radmora ja do mojego 5422 podłączyłem antene 300 oma (firmy dipol poprostu mam ją niedaleko od domu) i zaczoł ładnie odbierać poza 1 dynką łapie mase innych stacji tylko tego kabla mam narazie 2 metry :) i czasu mi brakuje coby pojechać na wolumen i kupić tak z 10 metrów .A mam pytanko co sądzisz o tunerach firmy Toshiba analogowych oczywiście są coś warte ? Firma znana ale co do tunerów to pojecia nie mam ?

O tunerach Toshiby znaleźć coś trudno, bo jej komponenty powszechnie i od lat wykorzystywane są do produkcji sprzętu audio i wyszukiwarki po prostu głupieją. W końcu jeśli idzie o tunery udało mi sie natknąć na taką opinię: wspaniałe komponenty (podzespoły) ale ani jeden lub może jeden dobry tuner. Ten dobry tuner to ST-910, cyfrowy tuner z 1977 i to jest jedyny tuner tej firmy, o którym można bez trudu znaleźć informacje. ST-230, który możesz znaleźć na Allegro i który całkiem fajnie wygląda nie jest notowany w Orion Blue Books, co świadczy, że nie był (lub raczej nie był) przeznaczony na rynek amerykański. Sadząc po numeracji jest to raczej niski model.

Napisz coś więcej o tej antenie, bom ciekaw.

A o stroniczce Benka Blisha jakoś nikt nie wspomina... ???

Starałem się przejrzeć w miarę dokładnie wszystkie odsyłacze do stron "w tym temacie" i nie znalazłem... :(((

Więc podaję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to dotyczy Marantza, który mnie głównie interesuje.

Blish zamieścił na swojej stronie dane techniczne wszystkich WSZYSTKICH modeli (oznaczone jako "Model XXXX") urządzeń Marantz-a wyprodukowanych do chwili przejęcia tej firmy przez Philipsa.

Czyli nie ma tam raczej co szukać modeli z serii ST, SD, PM, SR, MR, z lat osiemdziesiatych :(((

A adres pełnej strony to:

Ukryta Zawartość

Pzdr. ZoltAn

Posiadacz:

1/ Marantz Model 2245 + Model 2440 Adaptor Quadradial 4 Amplifier z modułem Model SQ2b

2/ wieży ST400 + PM200 + SD1000

3/ tunera ST450 (chyba najczulszy tunerek marantza jaki spotkałem dotychczas :)))

5/ odtwarzacza CD73

6/ odtwarzacza CD74

7/ wieży ST520 + PM310 + SD5010

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo ładny dzwięk mają Marantze serii 2100 2110,2130 ale i amlitunery 2238 i cała seria w nich znajduje się dokładnie to co jest w 2100 :) . Oczywiscie z kondensatorami moga wystapic problemy , ale to nie jest trudna sprawa wymiany . Jeden ze znajomych polecił mi żebym sprawił sobie lampowca to nie będe chciał wracać na nic innego z tunerów . Kupiłem pierwszy napotkany amplituner lampowy z stereodekoderem na lampach . Montarz przestrzenny kondki ceramiki mika i olejaki elny w zasilaniu również olejaki . Lampki mitsubishi valvo, telefunkeny. I wiecie że miał racje Marantz był blisko tego co lubie ale , Pioneer trafił w dziesiatke .

tunery jakie miałem

Kenwood 6040 2szt

Marantz 2100 3szt

Marantz 2110

Marantz 2238 B 2szt

Marantz 2238

Kenwood L07 TII

Pioneer SX34

kiedys technicsy radmory i to co wpadło ale to dawne czasy

[obrazekLUKASZ-157242_1.jpg] [obrazekLUKASZ-157242_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-2707-100003850 1170258380_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi