Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem na którym miejscu byś umieścił Kenwooda KT -1100 , ale zdecydowanie i to dużo przed nim Accu 107 ,

w ogóle chcialłym posłuchać tego L-02 i porównać z Accu 107 (doskonały tuner).

Miałem Accu T-11 chyba go troszkę nie doceniłem ,grał bardzo neutralnie, ale też wysoka klasa jednak wolę 107.

107 ...............108,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,KT-1100

aromed => myślę ,że tak Kenwood KT-1100 to bardzo dobry tuner, a podobał mi się czarny ,teraz swojego srebrnego na Allegro sprzedaję ;-)

Porównuje go do Accuphase 107 i T-11 i jest niezły.

Uhm... Ja swojego nie mam z czym porównać, najwyżej z Pioneerem tx 608 :-D ale to zupełnie inna klasa... Jedno jest pewne - Kenwood gra super - dużo lepiej od pionka - nawet w trybie mono, ale Pioneer bardziej odpowiada mi optycznie... cóż - będę szukał dalej.

stefanB

w "o mnie" ostrzegasz przed Naimem a w Twojej klasyfikacja pojawia się tuner Naima. czy tunerki Naim sa inne od reszty wyrobów? Nie szukam zaczepki, tylko rozwazam zakup. WPolsce trudno kupic używany, ale w GB jest to dośc duży rynek.

Jeśli można, to i ja się podłączę :-), bo oprócz tych paru zdań na TIC niczego więcej w necie nie znalazlem, a uważam się za baardzo szczęśliwego słuchacza tego Hitachi. Ale parametrów to żadnych nie znam. No, bez wątpienia śliczny jest.

zwolennik łagodności

O Hitachi FT-8000 pytano dziś na forum Fmtuners. Początek stanowiło standardowe pytanie kogoś, kto ma okazję kupić go za 60 euro. Czy ktoś, coś o nim wie, czy warto? Jako pierwszy wypowiedział się dana, który posiadał go przez kilka miesięcy i ocenił surowiej niż w recenzji na stronie TIC. Zauważył mocny, solidny bas i dobrą scenę ale sposób prezentacji odebrał jako suchy i bez życia w porównaniu do tyle samo kosztujących analogowych Kenwoodów czy Sansui. Jako drugi wypowiedział się doug s. który ma takiego Hitachi i ocenił jego dźwięk jako wspaniały za te pieniądze. Stwierdził też, że nie doświadczył uczucia tej suchości, o której wspomniał dana. A cena 60 euro wydała mu się bardzo zachęcająca.

qurczakowi przesłałem całe listy.

Poszukam też w archiwum.

>papkin

Nie ostrzegałem przed naimem. Cenie tą firmę. Ma pomysły, używa dobrych podzespołów. Może niezbyt jasno się tam sformułowałem.

Najwyzszy wzmacniacz, dzielony naim byl takim momentem przełomowym, w latach osiemdziesiątych, kiedy zdałem sobie sprawę, ze dojrzałem do budowania wzmacniaczy. Uswiadomiłem sobie, że ciągle nie jestem zadowolony z brzmienia pudełek, które przynoszę do domu. Kasa robi się coraz wieksza i że za te pieniądze można zbudować coś naprawdę sensownego ,o jakości wielokrotnie lepszej. Dzieki Naimowi więc ,dzisiaj próbuję z coraz lepszym skutkiem budować klocki z "duszą" ,strojone na miarę.

Hitachi FT-8000 jako L0-D FT-8000:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

O Hitachi FT-8000 było dyskusji na forum FMtuners dużo. Liczy się go tam do najlepszych tunerów Hitachi obok również cyfrowych FT-5500 I FT-5500 mk2. Te dwa ostatnie uważa się za czulsze, dobre przy odbiorze słabszych bądź odleglejszych stacji. FT-8000 wyżej ocenia się za dźwięk. Był też na tamtym forum wielokrotnie polecany. Do wartych zainteresowania zalicza się też analogowego FT-920, który ceniony jest tak, jak i FT-8000 za piękny dźwięk, bo też nie jest specjalnie czuły (4 obwody) - dodam, że nie jest to tylko moje zdanie ;-)

qurczakowi prześlę komplet wpisów na temat FT-8000, bo podał e-maila. Jest tam też trochę informacji o tym co tam siedzi w środku.

Dołączam się do podziękowań, a qrczaka będę prosił o przemejlowanie ;-) informacji.

Co do suchości brzmienia FT-8000 - zupełnie nie potwierdzam, dla mnie był wręcz zbyt ciepły, a przy tym za mało dynamiczny, dlatego też zleciłem właśnie wymianę wszystkich elektrolitów, gdyż na nie w pierwszym rzędzie padło podejrzenie (w końcu to ćwierćwiekowy sprzęt).

Pozdrawiam i życzę wielu pięknych przeżyć świątecznych.

zwolennik łagodności

witam wszystkich!

mam pytanie - moze ktos mi odpowie...

odnosnie tunerów Rotel`a

chodzi o 2 modele RT1024 i RT1025 ten drugi po numerku w oznaczeniu modelów jest wyżej niż 1024 , patrzać jednak na tego 1 widac zaraz ze posiada on wiecej opcji niż 1025

który jest faktycznie wyżej w hierarchii? jesli RT1024 (tak osobiscie sądzę) z czego wynika wyższe wydaje sie oznaczenie modelu drugiego?

z góry dzieki

pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Bożego Narodzenia :-)

Witam

Wrócę jeszcze do tematu Kenwooda KT-7020 - dotarł właśnie do mnie.

Jest w idealnym stanie technicznym i wizualnym, ale chyba jednak niestety nie kwalifikuje się do kategorii "ślicznych"....

Dlatego zaprezentuję go w negliżu - może to kogoś zainteresuje...... ;-)

Na podstawie pierwszych prób stwierdzam, że jest sporo lepszy od mojego Technicsa 7300....., ale to chyba żadne zaskoczenie......

Zdjęcie jest niestety kiepskie, z ręki z lampą.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

N tym to by się słuchało Wolnej Europy...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Czy ktoś kiedyś próbował takiego "wynalazku"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Mam wrażenie, że chyba coś podobnego dodawali albo dodają dalej do nowo kupionego tunera.

Ukryta Zawartość

Dostalem takie cos do miniwiezy philipsa którą kupilem jakies 8 lat temu. Ten drucik powinien byc rozwarstwiony na koncu tak zeby dalo sie z tego zrobic literke T. Wtedy najlepiej odbiera. Moze na czulych tunerach to sie i sprawdzi. U mnie na tej miniwiezy dziala az do momentu zalaczenia komputera. Nie ma sie co jednak dziwic. Wielka plyta skutecznie tlumi sygnal radiowy.

Najprosciej sprawdzic samemu. Ulozyc 2 przewody w litere T i przytknac do gniazda antenowego.

=>_Cypis_

już kiedyś pytałem o taką antenę na Forum, po kilku dniach trafiłem na tego typu antenę w OBI za kilkanaście zł (więc cena 9 zł jest bardzo ok. chociaż mam wątpliwości czy ta na fotografii z Allegro ma długość 240 m - jak to można przeczytać w opisie aukcji). Podobną antenę zastosowałem przy amplitunerze w pracy i po kilku dniach zrezygnowałem – ok. 1,5 – 1,8 m zwykłego kabelka działa u mnie lepiej ;(

Co ciekawe wymiary tej anteny nie wydają się optymalne z teoretycznego punktu widzenia (vide np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zakładka „dipol”) ale nawet skrócenie anteny do wyliczonych optymalnych wymiarów dla częstotliwości 100 MHz nie dało pozytywnego rezultatu.

Ukryta Zawartość

-->foxi

Rotel RT1025 jest najprawdopodobniej następcą modelu RT 1024, którego funkcjonalność była poszerzona o system Dolby, w którym nadawały niektóre amerykańskie stacje, stąd w tym modelu dodatkowy wskaźnik i parę hebelków. Czy były w modelu RT 1025 wprowadzone jakieś zmiany konstrukcyjne, na to pytanie powinni wypowiedzieć się eksperci. Było ich kilku na tym forum. Może zasnęli przy swoich tunerach, zasłuchani w świąteczne audycje radiowe ;)))

A propos tej "anteny" z allegro: rozmawiacie w tym wątku o wspaniałych tunerach Kenwooda, Grundiga, Accuphase i ściągacie je nawet z krajów zamorskich po to, żeby dołączyć do nich taki szajs ?

Roztrząsacie kwestię tuningu (sic !), wymieniacie opampy, a na samym początku, w najbardziej newralgicznym punkcie stosujecie kawałek przeciętego kabla od telewizora ?

Nawiasem mówiąc rekord w tej dziedzinie bije firma MD, która zapewnia pyszne stopnie wyjściowe (pyszne pieczone prosiaczki) za spore pieniądze proponując do nich pręt odkręcony od samochodu (zresztą też za spore pieniądze).

To ja się kolegi poważnie zapytuję - co mam zrobić, skoro:

- anteny zewnętrznej nie moę z wielu względów zastosować,

- mieszkam w bloku,

- skazany jestem na wewnętrzną lub kablówkę,

- wynieść się z ww. powodów nie mam dokąd.

• Pokaż nowe odpowiedzi