Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

szwagiero

zauważyłem. dzięki. ale licytacja zakończona na 1 111 zł. To już niezła sumka. Prawie 400 $. Czy na ebayu dochodzi do takich pułapów? A może rynek jeszcze nie nasycony i nadrabiamy zaległości?

>dudivan

oczywiście 770 ( to chcę) , choć wizualnie -jak zauwazył Yogi - 770 i 707 są identyczne ( mam juz cdp x777es i wzmaczniacz ta-f770es - ładne i dobry dźwięk dają ). czekam .

Technics ST-9038 wraz z programatorem pełniącym też funkcje timera SH-9038 i zasilaczem SH-3038P (każdy element to osobny klocek). Nie do kupienia tylko do pooglądania. Ja mam z tego kompletu tylko tuner.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Kupiłem za rekomendacją stefanaB , ten przewód antenowy ,polecam ;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>gutekbull, 17 Lis 2006, 20:28

Do tunera?? No cóż, można i tak...

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

gutekbull, 17 Lis 2006, 20:28

>Kupiłem za rekomendacją stefanaB , ten przewód antenowy ,polecam ;

>

Ukryta Zawartość

Rozumiem, że służy to jako antena FM? Czy podpinasz to bezpośrednio pod tuner?

Ukryta Zawartość

>gutekbull

Oczywiście nie było w tym ani krzty reklamy?

Trochę sensu poproszę.

Panowie ja jeszcze nic nie reklamowałem na tym forum.

Kabel ma srebrzoną żyłę glówną i ekran i czekam na złocone wtyki Nakamichi pokazały się na Allegro. Wtedy robię remont instalacji antenowej, a czy bedzie lepiej ? ;-)

Może tylko poprawi mi się samopoczucie ;-) Ale wyznaję znaną zasadę ,że tuner to 50% sukcesu ,obojętnie jaki by nie był ,a reszta to instalacja antenowa no i antena kierunkowa.

>gutekbull

Miałem takie fajne zdjątko rosyjskie/radzieckie z radiopelengacji lata 50-te, chciałem wkleić ale nie mogę się doszukać, wybacz:))

Trochę sensu poproszę.

gutekbull, 18 Lis 2006, 16:05

>Kabel ma srebrzoną żyłę glówną i ekran i czekam na złocone wtyki Nakamichi pokazały się na Allegro.

>Wtedy robię remont instalacji antenowej, a czy bedzie lepiej ? ;-)

Gorzej będzie. Musisz mieć: antena 75 Ohm, fider 75 Ohm, wejście antenowe 75 Ohm. Amen.

>Ale wyznaję znaną zasadę ,że tuner to 50% sukcesu

>,obojętnie jaki by nie był ,a reszta to instalacja antenowa no i antena kierunkowa.

Zasada bardzo dobra ale to wszystko musi być dopasowane.

>dudivan

Gutek kupił kabel rzeczywiście z mojej "rekomendacji".Przeleciałem biegiem allegro i jakoś umknęła mi informacja o impedancji. Skoncentrowałem się na sreeebrze, teflonie i jak to zaizolować przed wpływami atmosferycznymi.

Więc jam matoł nieumiejący czytać ze zrozumieniem, a gutek niewinny! (Oddam mu za niego kasę-może mi wybaczy)

Gutek

Fajne te końcówki,ale na 100% to nie jest złocenie.Niestety trochę mały przekrój wewnętrzny(niecałe 8 mm) i mogę mieć problem z oprawieniem mego Audioquesta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stefan> a nie lepiej jako że to jest dobry kabel ,wykorzystać go, a zmienic transformatory dopas.przy antenie jak i odbiorniku.Tak naprawdę,przy antenie wystarczy.Dobry jest również jako interkonekt.

muls => to co mam z Accuphase T-107 wylutować ;-)

stefanB => bardziej boli ten wpis na forum jak kabel w szufladzie ;-)

Będzie na choinke okablowanie ;-)

gutekbull>.Nic nie wylutowywać z Aku.Mozna zrobic transformator impedancji do anteny na 50 ohm (zaleznie od impedancji gotowej anteny, on już tam przy niej może być,ale na 75 ohm) .Ale trzeba go zrobić niestety samemu znając rzeczywistą impedancje anteny.Jeśli tego kabla jest dużo metrów ,to warto to zrobić ,jesli parę metrów to lepiej zamienić na zwykły.Ten teflon jest bardzo dobry,ale szczególnie przeznaczony na tysiące Mhz.

gutekbull> niezależnie jak zrobisz i jaki kabel dasz,pamietaj żę najlepszy kabel załatwi woda wnikająca pod żyłę jak i pod ekran.Wszystko ma być asolutnie szczelne,bo po roku wszystko szlag trafi i nie będzie nawet wiadomo co jest przyczyną.

muls => żartowałem , kabel ma 7m i kosztował grosze, szkoda bo wygląda jakby żywcem wzięty z jakiejś radzieckiej rakiety. Będę dalej polował, tylko mam już 3 pełne niedomykające się szuflady wszelakich kabli i nadal się rozwijam.

Frank=> te wtyki jadą do mnie, ale mam taki Nakamichi S-VHS i jest bardzo starannie zrobiony.

Czy pozlacany ??? Facet napisał ,że tak ?

Namierzyłem taki wtyk antenowy z najwyższej półki w sklepie w Holandii - chyba go kupię ,

ale ponad 20 euro szt.!!!

A czy koledzy mogliby polecić jakiś PORZĄDNY kabel antenowy?

Iinteresuje mnie coś co ma dobrą izolacją i jest niewrażliwe na zakłócenia z sąsiadujących urządzeń. Zwykły koncentryk u mnie się nie sprawdza, bo jego przesunięcie od optymalnej pozycji o kilka centymetrów skutkuje szumami mimo dobrej anteny zewnętrznej. A może przyczyna jest inna?

Co ciekawe np słuchając trójki na częstotliwości krakowskiej 99,4 (akcja dzieje się w Krakowie) słyszę szumy i skrzeczenia (zależnie od pogody), ale dźwięku jest najwięcej i jest on najlepszej jakości. Słuchając tej samej trójki na częstoliwości katowickiej 99,7 odbieram dźwięk jakby odrobinę bardziej stłumiony, ale zakłócenia są niesłyszalne. Chcę doprowadzić do sytuacji: pełny dźwięk i zero zakłóceń niezależnie od pogody. Przy odłsuchu radia jazz różne położenie tego samego kabelka jest w zasadzie bez wpływu na dźwięk - czytaj cały czas jest bardzo dobry.

Jakieś sugestie?

=>cynamon, 20 Lis 2006, 12:50

>A czy koledzy mogliby polecić jakiś PORZĄDNY kabel antenowy?

Ukryta Zawartość

Bardzo dobre tłumienie powyżej 85 dB i bardzo mała strata na sygnale ! tylko 3,9dB na 100metrach

Ponieważ kolega jest z okolic to polecam podjechać w Krakowie na Centralną i wymierzoną ilość metrów kupić

do tego oczywiście warto także tam kupić porządne złocone złączki DO TEGO KABLA ! (grubaśny)

no i oczywiście bez porządnej anteny to audiofil nie pociągnie

Ukryta Zawartość

do tego należy kupić symetryzator

Ukryta Zawartość

Uwaga Audiofil nie używa wzmacniaczy,rozgałęziaczy i.t.p. sygnał ma iść do tunera bez żadnych ulepszaczy wzmocnienie sygnału 16db jest naprawdę wystarczające

Mają tam również maszty,mocowania i.t.p.dla tego warto się zastanowić co trzeba kupić do porządnej instalacji

Na takiej antenie na wys ok 12m nad ziemią w centrum Krakowa Trójka z Chorągwicy ma w tunerze zygnał 80 db (Marcin Kydryński miał w tą niedzielę aż 90db u mnie jest to rekord-prawie CD) Katowice mają sygnał 35dB i trochę trzeszczą ale to jest normalne gdyż antena jest kierunkowa i ustawiona na południowy wschód a Katowice są na zachodzie.

Radio Jazz ma u mnie 54db ale ponieważ jest nie na kierunku czasem trochę szumi i wymaga właczenia filtru Hi blend ponieważ nośną mają słabszą czasami właczam mono :( idopiero jest czyściutko .Na przykład radio RMF Klasik ma sygnał 47 dB (też nie jest na kierunku) ale jest czyściutko.Nie ma reguł n.p. odbieram mono Ukrainę i Słowację i sygnał ma tylko 15dB a jest czysty ale to już tylko zasługa super szułości w moim super DX radyjku.

Jak widzisz dopiero przy kupnie porządnej obrotnicy do anteny problemy znikną nawet u mnie. Niestety nie mogę nigdzie znaleść (są tylko do TVSAT sterowane z tunera)

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Antenę mam taką:

Ukryta Zawartość

Kupiona i montowana przez dipol.

Kable też od nich, ale jakiś standard, nic specjalnego.

Wrażliwość systemu czyli słyszalne zależnie od pogody (?) szumy i zakłócenia pojawiły się niedługo, ale nie od razu, po zmianie tunera. Może tu należy szukać przyczyny? Z drugiej strony tuner wydaje się być ok, bo jak pisałem radiojazz gra świetnie.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi