Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

-> Rafaell

Dlatego wrzuciłem tutaj a nie w wątek "znaleziska z ebay i Allegro" - bo to dość rzadki tuner, (sprzedaje go - jak się okazało - forumowicz ;-) A wymiana lamp? To - moim zdaniem - nie jest problem, raczej czynność naturalna w sprzęcie lampowym ;-)

A ja właśnie,zachęcony opisami starszego sprzętu jak i nie ukrywam wyglądem ;-), sprawiłem sobie za śmieszne pieniążki tunerek i jestem z niego bardzo bardzo zadowolony:-) Odkrywam na nowo programy radiowe i muzykę z eteru :-)

I korzystając z okazji,może ktoś wie coś na temat tego tunera ISP (International Sound Products) ST 3000 ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13328-100006788 1173460622_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W związku z ograniczeniem zasięgu PR2 czas chyba założyć wątek bo jak sądzę wszyscy kupowali śliczne tunery żeby słuchać dwójki ... a w związku z jakością przekazu dwójki z Hot Birda aż się prosi o jakiś tani i śliczny dac ...

Zakupiony przeze mnie Pionek F-90 dotarł do mnie w ubiegłym tygodniu w piątek.

Pierwsze wrażenia:

Troszke poobijany, ale do wytrzymania (zobaczymy moze w wolnej chwili spróbuję go poddać renowacji).

Ma oczywiscie wyrobione "pianki" pod klawiszami ale to nie problem - wstawię gąbkę do uszczelniania okien (na TIC piszą że działa.

Okazało się, że jest dziewiczy - miał pląbę z hologramem. Miał bo oczywiście musialem zajżeć do środka.

W środku porządek i wygląda że rzeczywiście nie był ruszany.

Brzmi wyśmienicie i jest to najlepiej grające "radio" jakiego słuchałem. Sygnał podawany jest z anteny umieszczonej na dachu budynku. Szkoda że nadajnik na PKiN zasłania mi inny blok, ale i tak jest nieźle.

Trójka "stereo" łapie praktycznie bez anteny. Natomiast PIN szumi nawet z anteną i tylko przy wyłączonym "mutingu" - dziwne. Jaka może być tego przyczyna?

Chciałbym go odnowić i wymienić potencjalnie wyschnięte kondzie. Badziewnie wyglądają 4,7uF na wyjściu. Tu dam Nichicona Muse (bo takie mam ;-).

Na TIC radzą zeby wymienić 47uF/50V w zasilaniu bo są blisko trafa.

Co jeszcze? Wymieniać wszystkie kondy na nowe?

PZDR

kasjel

ten metz to nie "handlowy" tuner (bo nieznany), ale gra naprawdę zaskakująco dobrze.To był najwyższy chyba model. Robiony był przez którąś z ze znanych japońskich firm. Metze z tego okresu miały ambicje i warto zawsze je obsłuchać, bo grają duużo lepiej, niż kosztują.

O tunerach AN nie wiem nic, poza tym, że jest to zdajsie element linii audio note'a skierowanej do innego, niż dotychczas segmentu rynku

Z wymiana kondensatorów w 90 ostrożnie, żeby ci się dzwiek nie rozjechał w nieprzewidywalne kierunki.

To nie jest takie proste .Ustawienie brzmienia rasowego tunera to zupełnie inna historia, niz jego odnowienie, czyli wymiana kondów.

Cała magia, która go wywindowała na konkretne miejsce w rankingach może zniknąć.

stefanB, 13 Mar 2007, 15:44

> Ustawienie brzmienia rasowego tunera to zupełnie inna historia, niz jego

>odnowienie, czyli wymiana kondów.

>Cała magia, która go wywindowała na konkretne miejsce w rankingach może zniknąć.

StefanB ja nie chcę ustawiać mu brzmienia tylko wymienić kondzie. Na nowe o identycznych pojemnościach.

A jak już będę wymieniał to wstawię jakieś porządniejsze.

Ze wszystkimi parametrami nie trafię bo teraz kondzie na pewno są lepsze jak w 1982 roku.

Dodatkowe pytanie: czy wymiana kondów może pomóc na problemy ze strojeniem.

Problem jest tylko na 1 stacji - 102,00 MHz. Inne pomimo różnych mocy sygnały odpierają bardzo ładnie.

PZDR

Wkładając kondensatory ustawiasz jakąs sygnaturę dzwiękową, od tych kondów m inn. zależną. Każdy typ kondensatora ma jakieś "swoje" brzmienie i to nimi się to brzmienie modeluje. W firmach decydował księgowy, ale konstruktorzy wiedzieli jak się w zadanym kosztorysie najlepiej przemieszczać. I jeżeli się przyłożyli to wychodził właśnie klocek, który nam się do dzisiaj podoba.

Czy kondensatory są teraz lepsze, czy gorsze, to zupełnie inna, dłuższa dyskusja. Na pewno sa tańsze w produkcji. Na pewno są ładniejsze. A lepsze też zdarza się, ze czasami bywają.

Na pewno też dadzą inne brzmienie, niż tamte stare. Działając świadomie mozna wykreować nową jakość. Ale można też tylko wziąć udział w loterii z nieznanym wynikiem.

Ja jedynie przestrzegam przed mechaniczna wymiana kondensatorów. Na pewno będa nowe, ale czy dzwięk będzie się dalej tak podobał? Juz kilku kolegów z forum, którzy się podniecili pozorną łatwością wymiany, przyznaje, ze stracili to "coś" co tuner miał wcześniej

Na czym dokładniej polega problem ze strojeniem? Tylko na jednej stacji? Kondy raczej nie pomoga- to jakies inne uszkodzenie

stefanB, 13 Mar 2007, 17:02

>Ja jedynie przestrzegam przed mechaniczna wymiana kondensatorów. Na pewno będa nowe, ale czy dzwięk

>będzie się dalej tak podobał? Juz kilku kolegów z forum, którzy się podniecili pozorną łatwością

>wymiany, przyznaje, ze stracili to "coś" co tuner miał wcześniej

To, że kondzie mają własną sygnaturę, to już zdążyłem się zorientować. Cały tor, poza źródłami zrobiłem samodzielnie ;-]

>>StefanB

Mam zamiar posprawdzać kondy pod względem parametrów i wymieniać pojedynczo. Zobaczymy co wyjdzie. Jest ryzyko - jest zabawa.

Jeśli się okaże, że wymiana wpłynęła negatywnie, a kond trzyma parametry to wróci na miejsce.

Szczerze powiedziawszy to miałem nadzieję że zdradzisz mi jakiś "myk" jeszcze coś poprawiający ;-D

>Na czym dokładniej polega problem ze strojeniem? Tylko na jednej stacji?

Tak. Z tych, które stroiłem (94,0; 98,8, 102,0; 102,4; 106,8) tylko na 102,0 nie ma sygnału stereo. Muszę wyłączyć "muting" i dostroić ręcznie bo tuner nie wyłapuje tej częstotliwości automatycznie.

Może to wina słabego sygnału, ale poprzednik "Uniwersum" stroił...

PZDR

kubedes Cześć mam pioneera f 90 i podobny z nim problem jak stroję stacje do góry to nie zatrzymuje się na żadnej dopiero jak dojdzie do końca skali na 107.50 to staje na niej i odtwarza . Natomiast jak stroję w dół to wyłapuje wszystkie stacje nawet te bardzo słabe . Nie jest to wina przycisku od strojenia bo na manualu działa co krok . I mam zagwozdkę co się z nim dzieje ??? Antenę mam o taką i mocny z niej sygnał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Poza tym tuner gra bardzo ładnie .

Ukryta Zawartość

>kubedes

Jeśli sygnał jest bardzo słaby to nic dziwnego ze przy strojeniu automatycznym go nie wyłapuje. Ale stereo powinno być. Widocznie jest rozstrojony. Stare bylejakie potencjometry przy stereodekoderze- po dostrojeniu najlepiej zmierzyć, wylutować i zastąpić rezystorem stałym.

Ale to może być też p.cz. lub coś innego. W każdym razie jeśli nie streodekoder to już zabawa dla fachowca.

Poza pojemnością niewiele zmierzysz. Jak bedziesz wymieniał to możesz wstawiać kondensatory wstępnie zaformatowane przez kilka (2-3) dni napięciem stałym z zasilacza o wartości nieco mniejszej niż ich znamionowa, ostatecznie 16-20V też może być.

>VELOCETTE

Jeśli tuner nie zaptrzymuje się przy strojeniu w jednym kierunku na żadnej częstotliwości to może być uszkodzony jeden komparator za wyjściem róznicowym demodulatora p.cz. lub któryś z elementów w jego pobliżu, ew. inna drobna usterka w tym miejscu, bo drugi jesty sprawny, jeśli to scalak to oba są i tak w jednym układzie.

chwilowo nie mam czasu żeby się tym zająć. moze w weekend.

u mnie nie wyłapuje stacji tylko na jednej jedynej - 102,0 MHz. niezależnie czy w górę czy w dół.

łapie sygnał tylko przy ustawianiu ręcznym (wyłączony muting) ale wtedy nie ma "stereo"

antenę mam taką:

Ukryta Zawartość

ale żeby dostać bezpośredni sygnał a PKiN musiałbym wystawić na dachu budynku 10-15 m maszt....

PZDR

Ukryta Zawartość

Dzięki za ekspresową pomoc :) Tylko schematu mi brakuje i umiejętności w naprawie tej usterki . Ale zacznę od zdobycia schematu tunera . Znasz jakiś serwis godny polecenia ? Mi osobiście ta usterka nie przeszkadza jak baterię od pamięci stacji wymienię bo padła i trzyma max 2 dni :) to zaprogramuje sobie ulubione stacje I powinno być OK . Raz jeszcze dzięki .

W pewnej odległości od Pałacu Kultury, nie tuż pod ale właśnie w pewnej odległości sygnał łapany jest w Warszawie na zwykły kabelek kabla. U siostry, która mieszka na bliskiej Woli, w mieszkaniu z widokiem na przeciwną stronę za antenę służy kawałek kabla pociągnięty w górę wzdłuż półek na książki. Łapie 19 stacji, bo akurat tyle można zaprogramować w tunerze od mikrowieży. U mnie aż tak dobrze nie ma, choć mieszkam dużo bliżej Pałacu.

Z zewnątrz może niezbyt urodziwy ale jakie ma piękne wnętrze :D Szkoda że sprzęt audio nigdy nie był w ten sposób konstruowany :D, wszędzie te diabelskie oszczędności :D

Plessey PR155

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rafał, 16 Mar 2007, 01:07

>W pewnej odległości od Pałacu Kultury, nie tuż pod ale właśnie w pewnej odległości sygnał łapany

>jest w Warszawie na zwykły kabelek kabla.

Antena umieszczona jest w odległości 5220m (+/- 50m) - od nadajnika na PKiN. Pomiar w Google Earth ;-)

Antena umieszczona na dachu "zbiera" obie polaryzacje - link wyżej.

Miniwieża JVC, której używam w sypialni łapie sygnał na kawałku drucika.

F-90 łapie większość stacji - np. Trójkę - na gwoździu (!) gługości 3 cm.

Wszystkie poza PINem, którego mi troche brakuje...

Usterka jakaś?

Czy taki znów śliczny? Nie jestem pewien ale wart zainteresowania ze względu na wygląd jedynie i dlatego w tym wątku, przeznaczonym dla tych, co słyszą oczami. Radmor 5122 AM. Tuner przeznaczony do odbioru na falach krótkich. Czasem w opisach aukcji znaleźć można było uwagę, że można go przestroić na UKF. No.. i... no można... Poza udowodnieniem, że można trudno zrozumieć po co to zrobiono ale przynajmniej to jedno w tym wypadku udało się osiągnąć. Można. Można zostać nawet posiadaczem tego dowodu - tylko czy warto? Na to pytanie niech już sobie odpowie każdy jak chce - ja zachęcam tylko do rzucenia okiem:

Ukryta Zawartość

Wkładanie majtek przez głowę może wydawać się bardziej interesujące ale tak naprawdę zależy to od wykonawcy.

Ukryta Zawartość

odpowiadając z innego watku odnożnie piorunów i anten radiowych:

Wszystkie anteny odbiorcze o wysokości wiekszej niż 3m ponad dach powinny mieć zabezpieczenie odgromowe w postaci uziemienia (także wyższe anteny powinne mieć t.z.w. zgodę budowlaną)

co to jest piorun nie musze chyba tłumaczyć

uziemienie metalowego masztu anteny dokonuje się przez przyłączenie podsztawy masztu do przewodu biegnącego do uziomu (gromozwodu)Ponieważ sama antena jest metalowa nie trzeba jej dodatkowo uziemiać gdyż przeważnie ma kontakt elektryczny z masztem.Dobrze żeby sam maszt wystawał minimum połowę szerokości anteny nad miejscem zamocowania anteny, często dospawuje sie n.p. trzy do pięciu rozcapierzonych ocynkowanych drutów grubości minimum 4mm.

Zabezpieczenie samego przewodu antenowego (fildera) dokonuje się przeważnie przy przejściu anteny do mieszkania tam stosuje się specjalny przełącznik który podaje sygnał z anteny do tunera ,lub w wypadku burzy przełączamy sygnał idacy z anteny na na odgromnik.Przewód od Anteny nalezy zawsze uziemiać w razie burzy oraz gdy nie korzystamy z instalacji antenowej n.p.wyjazd na urlop.powierzchnia styku odgromników antwenowych powinna być czysta(do metalu) i dobrze zabezpieczona przed korozją n.p.lakier chlorokauczukowy (nie pęka i nie kruszeje)powierzchnia styku gromozwodów i usiemienia nie powinna być mniejsza niż 10mm2.

To co w ziemi czyli uziomy n.p z blachy minimum2mm ocynkowanej dla żle przewodzącego gruntu powinien wynosić minimum 50dcm2 a z rur d25 i długości 2 metrów powinniśmy zakopać6 do 8 sztuk najlepiej żeby się promieniowo rozchodziły,tu też styk z gromozwodu powinien być oczyszczony i zakonserwowany lakierem przed korozją reszta elementów ma mieć styk elektryczny z gruntem-nie malować !

Gromozwody powinny mieć następującą minimalną grubość:

miedziane 6mm2

stalowe 16mm22

gromozwód nie powinien dotykaż żadnych przedmiotów łatwopalnych (przejścia przez ściane n.p. w rurce ceramicznej) gromozwód od anteny aż do ziemi nie powinien mieć ostrych zagięć i być prowadzony najkrótszą droga do ziemi odległość od ęlementów budynku powinna wynosić 10 cm,uchwyty odpowiednie można kupić .Dobrze jest przy ziemi zabezpieczyć gromiozwód 2metrową rurką stalowązamocowana na trwale do ściany a zabezpieczającą gromozwód od mechanicznego uszkodzenia (Ludzie dzieci,i.t.p.)

uf

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• 2 tygodnie później...

Ponieważ:

- nie zawsze piszemu tu tylko o ślicznych tunerach ale głównie o dobrze grających,

- jeszcze troszkę i zapomnę o tym napisać,

to muszę wspomnieć o 2 tunerach które w ostatnich czasach przeszły przez moje ręce i zaskoczyły mnie ogromnie. Może się komuś kiedyś przydać takie info w momencie jak będzie szukał w wyszukiwarce na forum. Obydwa porównywałem do posiadanego przeze mnie Hitachi FT-8000.

Pierwszy to JVC FX-1100 - dźwięk troszkę szczuplejszy, bardziej analityczny niż w Hitachi, z rewelacyjną stereofonią i bardzo, bardzo zaskakującą przestrzenią. Troszkę szczuplejszy bas, ciut mniej ciepła (może bardziej naturalny) ale góra wymiata wśród wszystkich tunerów jakie miałem kiedykolwiek u siebie.

Fotek nie mam ale czasami trafia się one na allegro, więc to nie jest żadna tajemnica. Tego co miałem u siebie kupiłem na prośbę kolegi i byłem bardzo zaskoczony jego brzmieniem, bo kupowaliśmy w sumie w ciemno, a okazało się, że rewelacyjnie pasuje w jego gusta.

Drugi to Mitsubishi DA-F30. U nas nie widziałem go jeszcze ani razu. Kupilem go na ebay'u z myślą o sobie ale okazało się, że jego rozmiary (13cm wysoki!) całkowicie eliminują go w kwestii umieszczenia na dedykowanym do tego celu miejscu.....wielka szkoda!!! Sprzedałem po kosztach, żałując że nie mogę sobie pozwolić finansowo na to aby go zatrzymać. Brzmienie to dla mnie właśnie to czego oczekuję od tunera mającego dać radość ze słuchania muzyki. Ciepło, relaksacyjnie, a przy tym cholernie poprawnie. Grał dość podobnie do Hitachi i to była jedyna kwestia, przy której nie mogłem znaleźć wymówki aby go jednak nie sprzedać. Wygląd wg mnie bomba. Niby paskuda ale LIVE mi się bardzo podobał. Pozwalam sobie zamieścić zdjęcie bo wydaje mi się, że nie jest to takie "siup" trafić na informację o tym tunerku. Z obecnym właścicielem tego egzemplarza mam sporadyczny kontakt i póki co twierdzi, że jest skłonny wymienić każdy element swojego systemu ale nie ten tuner. Żałuję, że u nas jest tak mało popularny. Może kiedyś go odkupię od niego gdyż stan był rewelacyjny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchając rozumu....

foni. Apropos Hitachi FT-8000. Jestem posiadaczem tego tunerka i chciałbym się dowiedzieć jakie są Twoje wrażenia płynące z jego odsłuchu. Może masz jakieś uwagi dotyczące eksploatacji tego urządzenia?

No cóż, koń jaki jest każdy wie.... masz go więc pewnie masz też swoje spostrzeżenia.

Ogólnie wymaga dobrego sygnału (ewidentnie gra dużo lepiej w porze nocnej). Ja go odpalam dzień wcześniej nim chcę słuchać. Po prostu po rozgrzaniu (dłuższej pracy) jest lepiej. Podejrzewam że trzeba by go odświeżyć (kondensatory może). Robił to już jeden z forumowiczów u innego z forumowiczów i podobno jefekt jest zadziwiający. Chciałem się za to zabrać jakiś czas temu ale zmiany w życiu zawodowym i pojawienie się drugiego klona lekko ograniczyły moje zasoby czasowe.

Jak gra? U mnie dobrze się komponuje. Brakuje troszkę zróżnicowania na basie i przydałoby się więcej wyrafinowania na górze (nie więcej góry ale więcej szczegółów). Nie gra jasno i to dobrze, bo tego nie lubię. Jest dostatecznie analogowo i przede wszystkim przyjemnie.

Tuż przed nim miałem Grundiga T7500 (też fajny tunerek) ale tu było praktycznie zero góry, a Niedźwiecki brzmiał troszkę jak ze studni. Nadaje się do bardzo jasnego systemu. Ale za to odbierał dosłownie na kawałku kabelka (Hitachi już nie).

Chętnie przeczytam Twoją opinię.

Słuchając rozumu....

Ogólnie rzecz ujmując FT-8000 to bardzo przyjemny tuner zarówno w odsłuchu jak i wyglądzie. Tak jak zauważyłeś Hitachi gra analogowo, przyjemnie i ciepło. Faktycznie jeśli chodzi o szczególiki i niuansiki nie jest może liderem, ale i stacje radiowe nie dostarczają nam czystego syganłu, tylko jakieś modulowane "gówno". Jeśli posłuchamy progamu II i nadawanego na żywo koncertu, to człowiek słuchając przekazu, rozpływa się w fotelu. Do tego wszystkiego aż chce się na niego patrzeć, chce się dotykać tych doskonale działających guziczków i przycisków, no i ten czarujący niebieski wyświetlacz....tuner w swej zewnętrznej prostocie jest wprost genialny! Tunery te były produkowane w latach 1978-1979 (mój rocznik:) i analiza bogactwa jego wnętrzości prowadzi do poważnych przemyśleń, na temat jak to kiedyś solidnie i twórczo projektowano tunery. Jesli chodzi o parametry techniczne, to jestem w stanie kilka najważniejszych opublikować na forum, a wolnej chwili załącze kilka fotek.

Zgodnie z tym co napisałeś, faktycznie potrzebna jest dobra antena, jesli chcemy ściągnąć bardziej oddalone stacje, poza tym przydałby się przełącznik wide/narrow.

Podsumowując. Wszystko co dotychczas miałem , poszło w kartony pod ściane.

Tak to wygląda. Dla mnie super:)

Ukryta Zawartość

post-12788-100004344 1176375335_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A mój Ci tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchając rozumu....

Nie wiem czy już się pojawiał, bo dawno nie zaglądałem ale chciałbym pokazać tuner którym cieszę się od kilku tygodni.Teraz wiem że jest to najlepszy tuner jaki miałem ( poprzednio m.inn. Marantz, Audio Note i parę innych wynalazków).Myślę że 8 miejsce wśród tunerów wszechczasów ( wg amerykańskiej strony o tunerach) jest jak najbardziej uzasadnione.Niesamowity dźwięk.Jedna uwaga: od razu słychać czy muzyka leci z mp3 czy z normalnego nieskompresowanego formatu.Do tej pory nie wiedziałem co to dobry tuner.Cena nie jest mała, ale wg słów mojego znajomego, który bawi się w hi-end od bardzo wielu lat, do 10 kzł nie kupi się lepszego tunera.Coś w tym jest...

Pozdrawiam tunerowców

Wojtek

Ukryta Zawartość

post-12969-100004336 1176388197_thumb.jpg

post-12969-100004337 1176388197_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślałem że Studer 780 ? Revox jest wersją dla cywili

mimo to gratuluję zakupu i radzę zajrzeć do środka chyba najwięcej bebechów z wszystkich tunerów

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Witam,

natknąłem się na ten wpis o Audio Note.To ja go sprzedałem.Uważam że jest to świetny tuner.Jeśli chodzi o wymianę lamp to jest tam jedna: ECC 88.W porównaniu z moim obecnym Revoxem B 760 to niższa klasa...Jedyne w czym bije Revoxa to przestrzeń.Ale myślę że tutaj odpowiedzialna jest właśnie ta jedna lampa.

Pozdrawiam

Wojtek

• Pokaż nowe odpowiedzi