Skocz do zawartości
IGNORED

Jak to jest z basem w małym pokoju???

Mateusz_GTI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam już jakiś czas Denona PMA-560 i kolumny Scherzo 350, nie długo po zakupie tego przekonałem się że jednak było głupotą kupowanie tego do pokoju nie co ponad 10m2. Głównie chciałem dużo basu a co się okazuje, poniżej 55Hz nie słychać go prawie wcale :/ w pokoju 18m2 bas już schodzi jakoś do 40Hz i jest dużo dużo lepiej, taki basik mi się podobał, jakbym miał taki pokój to zostawiłbym sobie te kolumny ale nie mam :/ Przed zakupem doradzałem się na forach to wszyscy mi odradzali pakować takie kloce do takiego pomieszczenia, bo mnie rozsadzi itp. itd.... Jakoś mnie nie rozsadziło, jednak nikt nie wspomniał że basu będzie mało. Każdy mi radził kupić monitorki ale ja nie miałem do nich przekonania i w sumie nadal nie mam. Bo czytając teraz jakieś tematy o kolumnach do małego pokoju każdy doradza monitorki ale jak w końcu ten kto chce kupić napisze że chciałby dużo basu to padają posty typu: Z monitorków basu dużo nie będzie kup podłogowe. No bo w sumie dziwne by było żeby z 5 calowego średnio-niskotonowca wydobywał się bas w granicach 38, 40 Hz skoro nawet w specyfikacji tak nisko nie schodzi a co dopiero w rzeczywistości.

Z doświadczenia wiem że z podłogowych też dużo basu nie będzie, dlatego ja już nie wiem co jest dobre do małego pokoju. Może monitory + jakiś SUB aktywny DIY??

Ja na 10m2 mam jbl e30 które napędza HK3480 i do tego sub B&W ASW 600 (minimalnie ustawiona głośność) i uzupełnia pasmo w niskich częstotliwościach. Chociaż myśle jakbym miał lepszy wzmak do swoich e30 to sub by mi był nie potrzebny. A na parametry nie patrz że od 55Hz czy coś takiego. Hehe

Ja do 12m2 wstawiłem także podłogówki - choć także zastanawiałem się czy nie jest to zbytnie szaleństwo, czy nie lepiej monitorki. Bas mam super (oczywiście jak na amatorskie warunki), raz podłączyłem zamiast tych kolumn monitory yamahy - zagrały prawie tak samo - z jednym minusem - gdy mocniej podkręciłem wolume zaczęły harczeć i gubić się - nie dawały rady poprostu od nadmiaru basu - podczas gdy podłogówki dopiero przy tej głośności zaczynały pokazywać co potrafią - nie żałuję zakupu - a gfdybym nabył monitory bym żałował

Mateusz - pokombinuj z ustawieniem kolumn. Tak male pokoje sa bardzo "reaktywne", w jednym miejscu moze byc basu bardzo duzo, w innym juz malo. Przestaw kolumny jak mozesz najblizej do sredka pokoju, najlepiej na dlugiej scianie, ale to wcale nie jest zelazna regula. I nie zrazej sie za szybko. Ja eksperymentowalem ze swoimi kolumnami jakies 3 miesiace, poprawa jest zasadnicza, ale nastepowala stopniowo. Najlepiej znajdz jakis trop i nim podazaj.

Jesli to nic nie da mozesz raczej sie pozegnac z niskim basem z jakichkolwiek kolumn. Jedynym wyjsciem bedzie wtedy zmiana pokoju lub ewentualne generalne przemeblowanie...:/

pozdr

Popieram wpis poprzednika - sam męczyłem się 1 miesiąc z szukaniem tego optymalnego ustawienia (oczywiście kompromisu mdz akustyką a praktycznością pomieszczenia). Po zakupie umieściłem kolumny w takim miejscu, że dobrze brzmiały jedynie gdy ich słuchałem z odległości ok 70cm - co było niewykonalnym absurdem. Trochę pociągałem mebelki po parkiecie raz tu raz tam, potem sprzęcicho raz tu a raz tam i wkońcu się udało.

Witam

Poprzednicy mają racje, należy "pojeździć" z kolumnami po pokoju i odsłuchiwać gdzie sie zachowują najlepiej.

Ja sie bawiłem w optymalne ustawienie ponad 2 miesiące, i w końcu znalazłem "to" ustawienie w moim pokoju.

Mój pokój ma 18m2 i gram na JBL E90 i basik jest w porządeczku.

pozdrawiam

Ale jestem pewny jednego - w małym pokoju bas ma spłyconą dynamikę. Sprawdzałem to wiele razy. Ja mam monitory na 18 cm basie w pokoju 21m2 i sie duszą. Jak dla mnie of course, bo lobię bas cięty skalpelem. Wiem, ze moje kolumienki potrafią nieźle przyłoić basem. Sprawdzałem w 50m2 i było bosko. Jeszcze sprawdzałem w 15m2 i było strasznie źle. Aha i do tego stereofonia. W małym pokoju z dużych kolumn.... tylko prawo, lewo i środek. Nic więcej.

pozdrawiam

Zdzislav, 18 Wrz 2007, 11:00

>Ale jestem pewny jednego - w małym pokoju bas ma spłyconą dynamikę. Sprawdzałem to wiele razy. Ja

>mam monitory na 18 cm basie w pokoju 21m2 i sie duszą. Jak dla mnie of course, bo lobię bas cięty

>skalpelem. Wiem, ze moje kolumienki potrafią nieźle przyłoić basem. Sprawdzałem w 50m2 i było bosko.

>Jeszcze sprawdzałem w 15m2 i było strasznie źle. Aha i do tego stereofonia. W małym pokoju z dużych

>kolumn.... tylko prawo, lewo i środek. Nic więcej.

A ja mam 28cm na basie w deczko mniejszym pokoju i nic się nie dusi - stereofonia też dobra. :) Dźwięk schodzi nieco poniżej 30Hz bez wspomagania basrefleksami. Pokój daje kilka dołków i górek na ch-ce, ale to normalne... Pewnie lepszy by był większy, ale wtedy z kolei jest problem z opanowaniem pogłosów i echa...

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Misfit widocznie nie jest to regułą. Ja mam takie doświadczenie jak pisałem wyżej. Oczywiście nie jest ono ogromne, a nawet małe. Z resztą podobno Harpie maja świetnie strojoną skrzynię - pewnie dlatego nie masz problemów z basem. Ja też bym chciał trzydziestkę na bas hehe , a nawet 45:P

Duzo zalezy od ustawienia, akustyki, proporcji pokoju i rozkladu modow wlasnych w nim. Duza membrana bez bass refleksu w dobrej skrzynce to miodzio. Nie dudni a potrafi przylozyc i poruszyc powietrzem. Centymetry kwadratowe vs metry szescienne.

Mimo to mysle ze w wiekszym pokoju twoje trzydziestki rozwinelyby skrzydla jeszcze szerzej Misfit :-)

próbowałeś policzyć jaką długość ma fala np. 40 Hz... zrozumiesz, że w małym pokoju nie może się rozwinąć. Spróbuj może zatkać na próbę otwory basrefleksu (najlepiej jakąś gąbką) może to coś pomoże ;-)

Trochę pokój daje znać o sobie, jest podbicie na ok 32Hz - co ciekawe efekt się minimalizuje po zamknięciu drzwi - czyli to przedpokój daje znać o sobie ;-) Potem bodaj 50-80 (nie pamiętam dokładniej) lekko jest wyciszony bas, przynajmniej w miejscu gdzie siedzę, bo w rogu pomieszczenia już nie... jeszcze gdzies tam wyzej jest lekkie podbicie. Nie ma tragedii - nie chce mi się zagracać pokoju pułapkami.

Zatykanie/odtykanie BR w moim przypadku bardzo niewiele zmieniało jeśli chodzi o samo pasmo przenoszenia, niemniej chyba strojenie trafiało mi w ten mod pokoju, dlatego pozatykałem dziury i jest deczko lepiej :) Tych 2-3Hz na tonie testowym i tak nikt nie usłyszy w muzyce...

Podejrzewam że jeszcze gorzej może być z monitorami na sterydach (mocne wspomaganie rurą) - bo jak strojenie wpadnie w mod pokoju to może być mocno nieciekawie. ;-)

Ogólnie zauważyłem że ustawienie głośników na niski bas ma niewielki wpływ (nie licząc jakichś skrajności). Tak na prawdę znaczenie ma to gdzie siedzisz. Chyba najlepiej by było siedzieć w rogu pomieszczenia?

PS: Ciekawe doświadczenie - puścić sobie jakąś stałą niską częstotliwość i chodzić po pokoju - fajnie słychać gdzie są węzły a gdzie strzałki fali, może to jakoś pomoże w ustawieniu fotela. Puść sobie dajmy na to 45Hz i powędruj po pokoju :) Stawiam że w rogu będzie to ładnie słychać :)

zoltar7, 18 Wrz 2007, 17:19

>próbowałeś policzyć jaką długość ma fala np. 40 Hz... zrozumiesz, że w małym pokoju nie może się

>rozwinąć.

Fala nie musi się w całości rozwijać, to nie tak. Niemniej faktycznie w małym pokoju jest większa szansa że kolejne odbicia będą się wzajemnie wygłuszać jest większa... ale różnie to bywa.

bo to nie buuuu BUUUU BUUU sie liczy ale jego jakosc, ja mam olbrzymie monitory (litrarzowo wieksze od niejednych podlogowych) w malym pokoju na srodku pokoju na wezszej scianie i uderzenie, roznorodnosc, szybkosc basu jest imponujaca, buczenie potrzebne jet do duzych salonow - potrzebny byl trzymajacy za morde wzmacniacz, zrodlo analogowe zamiast tandety cyfrowej, papierowa membrana, ustawiane napiecie od 150mV do 600mV. A zwykle basowe buczenie jest poprostu gowniane i jedyne co je ratuje to to ze moze w salonie zejsc sobie po kilkunastu metrach podlogi wtedy dopiero zaczyna to po ludzku brzmiec, inaczej jedynie robi BOOO BOOOO i gowno z tego jest

Witam. PRzesyłam ułomny obrazek rozstawienia rzeczy wm oim pokoju. Na zachodniej ścianie bas buuuczy i to nieźle - prawdopodobnie od niezadobrego wytłumienia tam - modele statków przykrywane szkłem, obrazki ze szklanymi antyramami - wygląda to tak zajebiście że nie spapram tego żadnymi zasłonami kocami itd. Pozatym może gdybym tę scianę dobrze wytłumił bas w miejscu oznaczonym czerwoną kropą juz nie byłbytak dobry - choć kto wie - przyznam że już nei chce mi się dalej grzebać i próbować jestem zadowolony tak jak jest teraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

=>zoltar7

mając na uwadze jedynie długość fali i dystans między przetwornikiem a uchem – słuchanie muzyki przez słuchawki nie miałoby sensu a jednak ...

=>Misfit

Puść sobie dajmy na to 45Hz i powędruj po pokoju :) Stawiam że w rogu będzie to ładnie słychać :)

Może tak a może nie.

Sprawa z interferencją fal w pokoju jest przecież zawiła. Położenie obszarów wzmocnienia fal zależy chociażby od : geometrii pokoju, odległości pomiędzy źródłami fal, częstotliwości fal, fazach fal generowanych, itd.

Dla większości z nas jest to oczywiste ale łatwo zapominamy o tych zawiłościach.

Jednak z uwagi na ładną ilustrację zagadnienia pozwalam sobie na wklejenie obrazka ze strony

Ukryta Zawartość

Myślę, że ten obrazek ilustruje dlaczego niekoniecznie w rogu pokoju może być obszar wzmocnienia fal.

(zwykle umownie przyjmuje się, że obszar ciemny na załączonych obrazkach odpowiada grzbietom fal generowanych z jednego źródła a więc w przypadku dwóch źródeł – obszarom wzmocnienia fal; niestety w małym pokoju założenie istnienia tylko dwóch źródeł fal jest mocnym uproszczeniem zagadnienia).

post-1397-100004554 1190184520_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mateusz-masz kolumny z BR z tyłu to już wada miałem takie kolumny ale nie Scherzo tylko Voyagery ustawiałem je na każdej scianie i co było...grały najlepiej na betonowej grubej ścianie czyli pod oknem.

Gdy stały na ścianie gipsowej nie było prawie nic basu jedynie drżała ściana za kolumnami i nie pomagało nawet odsunięcie kolumn od ściany.

Po czasie sprzedałem Votagery i kupiłem Jamo Classic 8 z BR z przodu wymiatały super nawet z muzyką techno ale tak samo najlepiej zagrały pod oknem na betonowej ścianie.

Mam pokój 10 m2 i wcale bas się nie dusił i nie dusi.

=>gotyk1

...bas buuuczy i to nieźle - prawdopodobnie od niezadobrego wytłumienia tam - modele statków przykrywane szkłem, obrazki ze szklanymi antyramami - wygląda to tak zajebiście że nie spapram tego żadnymi zasłonami kocami itd.

zasłonami, kocami i tak basu nie wytłumisz - ani trochę.

Czy aby czasem Twoje szklane „przykrycia” nie wpadają w słyszalny rezonans przy pewnych niskich częstotliwościach? Czasami jest to mocno dokuczliwa sprawa a łatwa do opanowania.

witam - nie nie wystepuje problem rezonansu w zwiazku z tymi szklami - tego bym nie zniósł - miałem mały problem tej natury z metalowym żyrandolem właśie w tym pokoju ale uporałem się z tym

popla, 19 Wrz 2007, 08:48

>=>zoltar7

>mając na uwadze jedynie długość fali i dystans między przetwornikiem a uchem - słuchanie

>muzyki przez słuchawki nie miałoby sensu a jednak ...

Zgadza się to nie ma za wiele sensu...

Re: Mateusz_GTI, 15 Wrz 2007, 18:39

>się okazuje, poniżej 55Hz nie słychać go prawie wcale

a na jakim materiale muzycznym odczułeś ten brak?

>Może monitory + jakiś SUB aktywny DIY??

najlepiej to --->

Ukryta Zawartość

sprzedają na raty

przy okazji będziesz mógł sprawdzić ile jest w muzyce basu i jakiego (RTA w czasie rzeczywistym z wejścia cyfrowego)

pzdr.

graaf

Ukryta Zawartość

ten link jest ciekawy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"najlepiej to --->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) "

Swoją drogą Accuphase sprzedaje coś podobnego za 30x większą kasę. :)

Ukryta Zawartość

Nie czytałem zbyt dużo bzdetów ale przeczytałem jeden artykuł (nie wiem czy już ktoś link podawał)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Rady w nim zawarte są bardzo dobre i znajdą zastosowanie w małych pomieszczeniach.

Od siebie dodam, że dużo zależy nie od metrażu ale od ustawienia wszystkiego w takim pokoju. Jeśli to nie kwadrat to kładź audio, (z miejscem odsłuchowym dokładnie na przeciwko), w miarę po środku pomieszczenia, wzdłuż dłuższej ściany. Kombinowałem 3 dni i noce w pomieszczeniu 3,55 x 3,22 z Azurem 540r v2.0 i Phoebe II. W ustawieniu, gdzie kolumny rozstawiłem na krótszej ścianie brakowało trochę mięcha, ale ogólnie było nieźle. W ustawieniu po przekątnej dźwięk był suchy, bas w ogóle wykastrowało, za to scena szeroka i głęboka (ale sucha i bezpłciowa, ble!). Ustawienie - kolumny i miejsce odsłuchowe na krótszej ścianie, odległość między nimi - wzdłuż dłuższej ściany, wytłumienie i symetria reszty zgodnie z radami z artykułu - dało mi efekt taki, że szczenę dalej zbieram z podłogi. Wierzcie w to lub nie, mam to gdzieś ale powiem zupełnie szczerze, że w nieco ponad 10m2 mam taki bas, którego nigdy w życiu nigdzie nie słyszałem i ... nie czułem. Mam wrażenie, że tam gdzie kolumnom i wzmakowi brakuje odzywa się ... pokój, ale o dziwo, żadnego buczenia, żelazną ręką wszystko trzymane. Kontrabas - każdą strunę pięknie słuchać a jak trzeba przywalić czymś cięższym to przywali tak, że kapcie spadają, jak trzeba przytrzymać to nogawki posuszy. Od dziś po prostu dla mnie najważniejszym elementem toru stało się ... pomieszczenie odsłuchowe i rozstawienie wszystkiego w środku. Naprawdę WARTO pojeździć z mebelkami.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.