Skocz do zawartości
IGNORED

Lubuskie - odsłuchy.

lucmaster

Rekomendowane odpowiedzi

punkt widzenia, zalezy od punktu siedzenia.. czyli ilu polakow tyle w/w punktow widzenia... a mi np. graja tylko szerokopasmowce :D no ale wiadomo infinity sa najlepsiejsze ;) czy nie sadzicie, ze wszystko zalezy od indywidualnych upodoban i osobistej percepcji??

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

HYBRYD, 3 Lis 2008, 22:34

>foxbat, 3 Lis 2008, 22:22

>

>T A K

czyli tez sie zgadzasz, ze infinity sa najlepsiejsze? ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Foxbacie!

A ode mnie dyplomik też chcesz??? :-)))

Będzie z logo "Infinity"!!!

Pozdr.

Łukasz!

Czekamy na Twoje wrażenia z odsłuchu Manleya w trybie triodowym!!! Chyba pamiętasz o tym?

foxbat prosze nie przeszkadzac chlopakom

taki radosny szczebiocik , dzis od rana debatują ktory ma bardziej mnięsisty basik

i co miał na mysli jak pisał ze mysli i co sadził jak pisał że on sądzi i zawsze z całym szacunkiem nie to co twoje zaczepki ktore nie rozwijają tematu

lepiej poszukaj McGiwera sobie

Foksiu! Nie do końca masz rację.

Jak widać z powyższej dyskusji, są co najmniej 2 szkoły: szkoła "wrocławska" i "lubuska" (niech już będzie).

A Infinity? Oczywiście!

Ar powierzchni i 4 silniki po 5 KW każdy na wzmocnieniu...

SIMPLY THE BEST!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

scamle ohara, 3 Lis 2008, 22:48

Milczenie jest złotem.

Ty nie wytrzymałeś...

Czyżbyś miał braki w basie, że raczyłeś?

Mądre wypowiedzi - zawsze są mile widziane.

Z całym szacunkiem.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

dokładnie - co kto lubi :)

Miałem przez pewien okres dziejów takie kolumienki jak Usher CompassII 738.

Na basie robiły 20cm + 17cm średnionisko. Kolumny były dość duże - 126x30x45cm.

Powiem ci, że to by było coś dla ciebie :) Zakładam się że spokojnie spokojnie wyciągały 25Hz albo i mniej. To było aż nieprzyjemne - takie dziwne uczucie raczej niż słyszenie dźwięku. Bas jednak lał się po całym pokoju z każdej strony. Był "mięciusi i milusi" i nie mówię że był gorszy niż z 936, ale po prostu nie mój gust :D Polecam ci ich posłuchać jak będziesz miał tylko okazję! Zakładam się, że wstrzelą się w Twój gust :) A jest jeszcze wersja z 2x20cm +17 - to w 27m2 by zabiło!

Wszystko przy łatwych 8ohm (7,2min)miodzio:)

Szkoda, że muszę walczyć z napędzeniem 936 :( to zdecydowanie największa wada tych paczek...

Napaplalismy w tym temacie az glupio.

Jest jeszcze szkola ..Oławska,, :) nie mylic z r.....o .

annawroc >>> W Oławie jak wiesz podobalo mi sie zestawienie koncowki na 300B + AN J + Transport z DAC cos w tym rodzaju -reszta to katastrofa te Alteci to koszmar dzwiekowy wyszedlem natychmiast (zreszta nie tylko dlatego -luc wie).

Czyli ja lubie najpierw BARWA pozniej dopiero reszta czyli wysokie slodkie i czyste ale wyrazne a bas musi pomagac reszcie stworzyc w miare poprawny spektakl muzyczny.

Jeszcze jedno bas dla mnie musi byc chodz troche zroznicowany czyli jego sredni zakres i jakas namiastka miesistosci (wielobarwnosc kosztem zejscia ot co).

robix

Pytałem, bo koledzy ze "szkoły poznańskiej" właśnie Alteci 19 bardzo cenią, a, jak sięgam pamięcią, wrażenia z odsłuchów Alteców oławskich nie były zbyt pozytywne ;-)

Chciałem wykluczyć pomyłkę - dzięki Robixie!

Pozdrowienia

PS. Czy spotkamy się na AS? Wybierasz się?

40m? ------> 1037

Nb. jesli 926/1027, ktore fakt ze nie sa wielka potega w basie, graja bezbasowo to znaczy ze albo pomieszczenie za duze albo ze za slaby wzmacniacz. One maja rzekomo 8 ohm a impedancja wlasnie w okolicy niskich spada nawet ponizej 3 ohm dlatego jesli bedzie zbyt slaby wzmacniacz basu sie nie uswiadczy. Stopa perkusji bedzie pukac, nie uderzac.

berberys>>> Tak wybieram sie bede w sobote zaczynamy od Sobieskiego tym razem tak zeby byc o 12 w miejscu dla forumowiczow.

Bede w towarzystwie Piotra,Krzycha i Gienka tak ze doborowe towarzycho pogadamy sobie wiec fajowo i posluchamy conieco.

Jak cos moj tel jest w ,,o mnie,,albo napisz mi na PW swoj to sie tam jakos znajdziemy.

Teraz jeszcze o kolumnach JML bo temat widze rzeka a wiec wzmak slaby nie jest bo mowilem ze wczesniej byl Krell 300i i wlasciciel tez wspominal ze bas nie byl potezniejszy ja sluchalem doslownie chwile i przelaczylismy na Manleya i tak juz zosatalo.

W tym samym pomieszczeniu srednie AN J zrobily duuuzo wieksze wrazenie i tym samym cisnienie akustyczne ale nie mialy tak wyraznych i wyrafinowanych wysokich tonow (zdanie Ragusia) jak Berylowy glosnik za 20 klz.

Gdybym ja mial wybierac to wtedy zostawilbym te moje AN i temat z glowy bo gralo przepieknie tyle ze to ,,pazdzieze,, przy JML hehe i sam Ragus chyba byl zaskoczony jak to dziwadlo zagralo w jego 40 metrowym salonie ale to wzmak mial kupic nie kolumny :)

robix

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

JML to nie dość, że kolumny wymagające to jeszcze bardzo kapryśne. Mało z czym dobrze grają :/

Potężny piec to warunek konieczny, ale nie wystarczający żeby zagrały :(

Z kiepawym źródłem, kablami itp. wysiłki nawet odpowiedniego do nich pieca zostaną zniweczone.

Pisząc to mam świadomość, że to duże wady tych kolumn - nie zalety...

Jak wiecie pokoj we Wroclawiu mam maly (12m2). Wlasnie zapodalem sobie

Massive Attack Mezzanine (1998). W pokoju odsluchowym najnizszego basu nie ma. Natomiast w pokoju obok zejscia jak z SUBa!. Ale oczywiscie, Electry nie maja basu. Tylko dlaczego zejscie jest tak niskie, ze w uszach uczucie podcisnienia, a szyby drza ?;)

Akustyka to najwazniejszy element. Bez tego to i najlepszy sprzet nie zagra.

JarlBjorn>>>

"One maja rzekomo 8 ohm a impedancja wlasnie w okolicy niskich spada nawet ponizej 3 ohm dlatego jesli bedzie zbyt slaby wzmacniacz basu sie nie uswiadczy. Stopa perkusji bedzie pukac, nie uderzac."

To nie wydaje się aż tak wielkim problemem. "Najlepsiejsze" głośniki potrafią spadać z impedancją do okolic 1 ohma...

ANJ w Oławie zaprezentowały się OK. Miały co nagłaśniać! (Alteków słuchałem 5 minut - na szczęście). Tylko z 300B kontrola basu była, że tak powiem - niedostateczna. Mając w pamięci tamto brzmienie - myślę, że ANJ zagrały w 40 metrach ragusia znacznie lepszym wypełnieniem dźwięku od 1027.

HYBRYD>>>

"W pokoju odsluchowym najnizszego basu nie ma. Natomiast w pokoju obok zejscia jak z SUBa!. Ale oczywiscie, Electry nie maja basu. Tylko dlaczego zejscie jest tak niskie, ze w uszach uczucie podcisnienia, a szyby drza ?;)"

W pokoju obok drżały szyby? Cholera - nieźle!

Nie ma co gadac kolumny piekne i graly wyrafinowanym dzwiekiem i nie rozlazlym basem np AN graja ,,tlusto,, jak to niektorzy nazywaja i ja sie z tym zgodze (podoba mi sie taka prezentacja).

Kolumny ktore mam teraz tez u kolegi od ktorego je kupilem graly wiekszym basem i efekciarsko (Denon CD i JVC seria Viktor stary ale jary mocny wzmak) a u mnie z Creekiem jest rowniej i audiofilsko cokolwiek to znaczy :) -pomieszczenie to polowa sukcesu jak nie wiecej.

robix

wczorajszy cały wieczór poświęciłem słuchaniu muzyki na Manleyu ustawionym w trybie triodowym.

zagrała dwa razy Aga Zaryan ("Pickinig up the pieces", "Umiera piękno") i P. Barber ("Mythologies").

przyznam, że już dawno nie byłem tak oczarowany tym co usłyszałem - zwłaszcza na płycie Agi Zaryan "Picking up..." To co wyczyniał tam kontrabasista przeszło moje najśmielsze wyobrażenia, a głos pani Zaryan zaprezentował się nad wyraz wybornie.

na tle tej płyty - piekna muzycznie płyta "Umiera piękno" nie wypadła już tak efektowanie, powiem więcej - zdała mi się trochę blada. szkoda, bo muzyka przejmująca na wskroś.

Patricia Barber zabrzmiała nieźle, choć przyznam, że jakoś mnie nie powaliła. ot po prostu porządnie zrealizowana płyta, muzycznie ok. może już trochę znudzony jestem tym projektem ?

reasumując - tryb triodowy w Manleyu to jest to !!!

szkoda tylko, że go "w biegu" przełączać nie można w UL.

pozdr.

Łukasz

lucmaster >>> Teraz sam widzisz ze z Manleyem trzeba sie ,,przespac,, czyli go posiadac i zarwac kilka nocek zeby dowiedziec sie z czym ma sie do czynienia i to chcialem przekazac paru osobom ktore po kilku minutowym odsluchu oceniaja urzadzenia audio (to oczywiscie nie do Ciebie:)

Trioda to muzyka na wieczor i wokale coraz to pieknieszych spiewajacych pan!

UL to dynamika, przejrzystosc,tempo w rocku tak to widze.

robix

A wracajac do repertuaru to A.Zaryan niezle zrealizowana bylem tez oczywiscie na koncercie i ten kontrabas tlusty jak diabel idento jak na plycie.

Sama Aga raczej skromna nieobyta jeszcze scenicznie jak ,,Jopczyca,, ale wokal nienaganny.

Patrycha jak ja nazywam to Companion ,Cafe Blue,Modern Cool i oczywiscie Live a Fortnight in France zawsze do nich wracam z ochota czego nie moge powiedziec o ,,Krallowce,, po ostatmnim Wroclawskim koncercie zbiera mi sie na wymioty jak ja slucham NUDA panie jakich malo.

robix

>lucmaster 5 Lis 2008, 19:00

" przyznam, że już dawno nie byłem tak oczarowany tym co usłyszałem - zwłaszcza na płycie Agi Zaryan

"Picking up..." To co wyczyniał tam kontrabasista przeszło moje najśmielsze wyobrażenia, a głos pani

Zaryan zaprezentował się nad wyraz wybornie. "

Zgadza sie - sluchalem wczoraj i przedwczoraj.

pozdrawiam

robix>>>

,,Krallowce,, po ostatmnim Wroclawskim koncercie zbiera mi sie na wymioty jak ja slucham NUDA panie jakich malo."

NUDA! Kupiłem kiedyś jedną, drugą płytę D. Krall i... leżą. Ale ostatnia "Hell or high water" jest zaskakująco "ciekawa" i znakomicie zrealizowana. Polecam też koncert z Paryża (coś sie dzieje!). Barberówny jakoś ostatnio nie słucham. A.Zaryan - póki co nie znam. Ale powoli...

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.