Skocz do zawartości
IGNORED

Lubuskie - odsłuchy.

lucmaster

Rekomendowane odpowiedzi

gumowych wezy ogrodowych nie mieli?!

kabli na metry tez nie, ani gniazd i wtyczek sieciowych?!

...moze byles w tesco;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7-100009721 1228620995_thumb.jpg

post-7-100009722 1228620995_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nawet jesli to jest oryginalny kabel sieciowy Velum (ze starej serii, ten cienszy), mam pytanie: czego sie spodziewales po rozebraniu kabla, technologii kosmicznych ? Miales kiedy kolwiek kable Velum, slyszales ?

Jesli to takie proste wg Ciebie, kupic kawalek przyslowiowego druta i weza ogrodowego - i juz mamy swietnie grajace kable, to zrob taka sieciowke. Z checia kupie od Ciebie, jesli bedzie to poziom kabli Velum.

nawet kupilem;) oczywiscie za pol ceny, sprzedal sie bezproblemu, naiwnych nie brakuje ...ta legenda, tajemnica, ideologia przekazywana z ust do ucha, oprawiana i ukrywana w coraz to grubszych wezach ogrodniczych;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kupilem, posluchalem, sprzedalem, nic nie stracilem - no poza czasem...

jakos w sklepach nie chca wypozyczac na miesiace (weekend to juz duzo)

...a jeszcze nie tak dawno sam producent byl owiany tajemnica i ciezko bylo go namierzyc,

tylko krazyly w srodowisku informacje jakie to sa wspaniale kabelki...

az wkoncu ktos sprawdzil ile tej technologi jest ukrytej w wezu za pare tysiecy

(duzo o tym jest na tym forum np.)

ja w swoich chociaz wtyczki mam za wiecej niz material uzyty na veluma;)

dziwne to, co piszesz. Velum bez problemu pożycza swoje kable. Ale ok, nie ma w kablu nikomu nieznanych elementów, więc jest do dupy. Ciekawi mnie tylko, w którym kablu są ;)

Chyba trochę zaśmieciliśmy wątek chłopakom.

Pożegnalne - rodzinne zdjęcie ;-)

Czekam na recenzję Lucmastera!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tomaszu!

Jako i ja powstrzymuję swą nieokiełznaną chęć wygłoszenia referatu, tak i Ciebie o cierpliwość proszę ;-)

Powtórzę - dopóki wszyscy chętni nie przesłuchają, dopóty ja się nie odezwę :-)

A uwierz mi, że korci mnie przeokrutnie...

Pozdrawiam

Bartek

houek, 9 Gru 2008, 13:15

"Nie wierzę w cudowną moc kabli....ale chętnie recenzje przeczytam :)"

No to, drogi Houku, będziesz z pewnością mieć okazję ;-)

Na razie kilka słów tytułem zajwki, a potem zdjęcia!

W stałej trzyosobowej ekipie w dniu wczorajszym mieliśmy okazję posłuchać muzyki za pośrednictwem Velumów, które gościmy u siebie w dalszym ciągu!

Na początek zawędrowaliśmy do Lucmastera, u którego Velumy zmierzyły się z Ketsusami i Co., w szczególności z chińskimi taśmami oraz namiotowymi IC ;-)

Niezależnie od wyników odsłuchów cały system przegrał z Łukaszową gościnnością oraz doskonałą pizzą!

W dalszej części wieczoru ten sam kablowy set ponownie został wpięty do mojego toru.

Nie uprzedzając niczego - bałem się, że stracę twarz, ale chyba wróciłem z tarczą...

I zdjęcia...

Na początek Łukaszowy tor w całej krasie na nowym, odpowiednim do klasy sprzętu, stoliczku!

Ukryta Zawartość

post-15273-100009272 1229174946_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na kolejnych zdjęciach - najmniejsze i najszczuplejsze z węży - Velumowe IC oraz elektroniczna część systemu Lucmastera!

Ukryta Zawartość

post-15273-100009269 1229176487_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Część humanistyczna ;-)

Przedstawiać chyba nie trzeba?

Ukryta Zawartość

post-15273-100009261 1229176701_thumb.jpg

post-15273-100009262 1229176701_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zabawy z kablami ciąg dalszy... i ostatni! ;-)

Na ostatnim zdjęciu - jak pewnie sami rozpoznaliście - Rambo!

Ja zrobiłem swoje. Teraz moi dzielni koledzy winni sięgnąć do piór! I wcale nie mam na myśli, by mieli zakładać indiańskie pióropusze! :-))

Pozdrawiam

Bartek

Ukryta Zawartość

post-15273-100009258 1229177133_thumb.jpg

post-15273-100009259 1229177133_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

obiecałem rano na PW Bartkowi, że jak da fotki - to coś napiszę, zatem...w miarę swoich mozliwości...

zestaw Veluma odebrałem do potestowania bodajże w zeszły poniedziałek. w sporym kartonie przywiozłem jedną sieciówkę (to ta niebieskawa anakonda ze zdjęć), głosnikowe i IC. Bartek nic nie chciał powiedzieć co on na nich wysłyszał w swoim systemie, ale z kilku półsłówek i tajemniczej miny, tudzież maskowanych usmiechów, zacząłem podejrzewać, że po wpięciu tych kabli czeka mnie przysłowiowa "jazda bez trzymanki".

niestety robię sie z wiekiem chyba coraz bardziej leniwy i swoje testy ograniczyłem tylko do głosnikowców. wyselekcjonowałem trzy utwory (każdy pod nieco innym aspektem wart porównania) i zacząłem testowanie w systemie: utwór, zmiana kabli - utwór, zmiana kabli do pierwotnego ustawienia i znowu utwór.

i co? ano właśnie nic, w sensie nie tylko, że żadnego trzęsienia ziemi nie było, ale w niektórych aspektach zmiany poszły w niekorzystnym kierunku. żeby było jasne - opis dotyczy tego co JA słyszałem w Swoim systemie, oczywistym jest też że dotyka/pokazuje moje/ich preferencji. w porównaniu brały udział moje głosnikowe Xindaki FS-02 (srebrzona taśma, cena ok. 2 kzł), Velumy to drugie od dołu z oferty tego producenta (cena ok. 4kzł).

Velumy przykryły cały dźwięk pewną analogową patyną, okazując się bardziej miłosierne dla słabo zrealizowanych nagrań. na tym niestety skończyły się ich przewagi i zalety. Chińska taśma dużo lepiej wypadła pod względem prezentacji głosów ludzkich (świeższe, bardziej naturalne), scena dźwiekowa wypadła również okazalej w tym sensie, że dźwięk wypełniał cały obszar, Velumy zagrały bardziej plamami. Góra pasma na Xindakach pełna była różnych wybrzmień, z których sporo Velumy łagodziły.

tak sobie ze dwie godziny powalczyłem, ale zmiany skutecznie pozbawiły mnie ochoty na testy z IC Velumowymi oraz ich sieciówką. Bartkowi przez telefon podałem kilka spostrzeżeń, wprawiając go w nieliche zdumienie, ale otrzymałem tez radę, że najlepiej słuchać Velumów w secie. na tyle jednak samozaparcia w sobie nie znalazłem i poczekałem do piątku na przybycie Kolegów chętnych do posłuchania, ale także i do pomocy w przepinaniu tego okablowania.

dziekuję za odwiedziny i sporo nowej muzyki jaką miałem okazje posłuchać.

relacja z tego spotkania i późniejszej dogrywki u Bartka - za chwilę :)

pozdr.

Łukasz

wrażenia Jacka i Bartka z odsłuchu porównawczego Xindaków i Velumów okazały się podobne do moich. generalnie Xindaki podoba ły się bardziej, prezentowały muzykę żywiej, świeżo, odważnie.

dopięliśmy IC Veluma i sieciówkę do Cd-playera.

moje wrażenia nie odbiegały zbytnio od porzednich. co więcej zdało mi się, że basu ubyło! Bartek akurat tego nie potwierdzał. Na IC Velumowych i sieciówce porównywaliśmy bezpośrednio głośnikowce Veluma i Xindaka. znowu na Xindakach podobało mi się bardziej. z powodów jakie opisywałem wyżej.

po tym jak skończyliśmy u mnie - pojechaliśmy do Bartka.

tutaj porównanie molibdenowych głosnikowców Bartka z Velumami wypadło zdecydowanie na korzyść tych ostatnich. Bas zszedł zdecydowanie niżej, głosy ludzkie zabrzmiały bardziej bezpośrednio. Różnice były namacalne i wyraźne.

całość u Bartka gra i tak już na naprawdę wysokim poziomie. Velumy mogą stanowić tu kropkę nad "i". Całość brzmiała mięsiście, z kapitalnym rytmem, pełną, piekną średnicą. góra ze wstęg robi swoje.

dziekując Kolegom za wizytę i jednocześnie gościnę - pozdrawiam wszystkich, którym się chciało powyższe wypoczyny przeczytać :)

Łukasz

Hej!

Widząc, że nasz przyjaciel Jacek, odczuwając w dalszym ciągu wstręt do słowa pisanego, nie kwapi się do przelania na ekra swych przemyśleń i spostrzeżeń, postaram się i swoje trzy grosze wtrącić do tematu.

Oddając Łukaszowi komplet kabli miałem wewnętrzne przekonanie, że Velumy w fantastycznie dobranym, powiedziałbym "wycyzelowanym" systemie Łukasza, spowodują, o ile nie trzęsienie ziemi, to przynajmniej wywołają malutki spaźmik rozkoszy ;-)

Gdy kontaktowałem się później z Łukaszem, który podszedł wyjątkowo metodycznnie do badania wpływu kabli na dźwięk systemu, usłyszałem, iż na wiele nie mogę liczyć, bo Velumy nie do końca zgrały się z systemem.

Jakkolwiek wiara w doskonały słuch Łukasza jest we mnie wielka, to chciałem się własnousznie przekonać o tym, że to, co sprawdziło się u mnie, u Łukasza już nie.

No i przekonałem się stosunkowo szybko, bo Velumy zagrały z Manleyem, Krellem i Ketsusami dokładnie odwrotnie niż u mnie!

U Łukasza Velumy okazały się nieco mniej przejrzyste, miały odrobinę skrócone wybrzmienia, bas był ograniczony, a pomiędzy muzykami było mniej "powietrza" - aury.

Generalnie - wrażenie takie, jakby w system wpiąć niższe kable Van den Hula - kto miał, ten wie o co chodzi...

Zgodnie z planem po wysłuchaniu mnóstwa ciekawej muzyki w systemie Łukasza nasza zgraja zawitała i do mnie.

No tu już poszło zgodnie z planem - Velumy zagrały tak, jak słyszałem wcześniej. Otwarcie dźwięku, szybkość, dynamika, ilość szczegółów, oddanie akustyki była niewspólmierna do tego, co oferują SAPRy.

Gdy do toru wracały te ostatnie dźwięk stawał się niestety szary, ospały i matowy.

Niestety - bo zmiany są na moje ucho na tyle duże, że zaczynam - w kontekście dalekiej przyszłości -zastanawiać się nad kupnem tych, jakby nie było drogich, kabli!

Teraz czas na Adama!

Zobaczymy, jak Velumy sprawdzą się w Adamowym zestawieniu?

Pozdrowienia

Zgłaszam się!

I potwierdzam spostrzeżenia kolegów. Łukasz ma luzik (póki co), Bartek powninien pomyśleć nad kabelkami (współczuję!).

Jako, że mam dosyć nocnych zmór - przezornie nie zabrałem Velumów do siebie. Może kiedyś?

Wniosek nasuwa się sam. Wyszystko zależy od tego, co z czym jest połączone. Pewno są i systemy, gdzie zamieniając druty - niewiele, bądź nic się nie usłyszy.

Prawdopodobnie dlatego jest tyle samo "kablarzy" co i "antykablarzy".

A tymczasem różnice w brzmieniu kabelków bywają dość oczywiste...

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Cześc Jacek,

Widzę, że zmieniłeś profesję na połykacza węży! Jak Tobie leci w nowym fachu?

A tak na poważnie zacząłem się zastanawiać nad wymianą kabli głośnikowych w moim systemie (obecnie (Eagle Transmission Line). Czy sądzisz, że w połączeniu z Krellikiem i Dynaudio Crafftami testowane w Waszej Grupie Velumy mogłyby coś wnieść? Poszukuję dobrych kabelków o wyrównanym paśmie i sczegółowym, detalicznym brzmieniu, które i tak lekko scałkują moje monitorki.

Pozdrawiam Mocną Lubuską Grupę,

Jarek

Witaj Jarku!

Jak sam zauważyłeś dwa systemy i dwa odmienne wpływy Velumów na dźwięk systemu...

Wg mnie Velumy u Ciebie powinny się sprawdzić. Niemniej zawsze istnieje pewna niewiadoma, którą rozwiać można wyłącznie poprzez odsłuchy we własnym systemie!

Jeżeli mogę coś delikatnie doradzać - skontaktuj się z p. Velum i poproś o wypożyczenie kabelków do odsłuchu. Podobnież nie ma z tym żadnego kłopotu, co powoduję, że i u Ciebie będzie po kłopocie ;-)

Pozdrawiam

Bartek

"Teraz czas na Adama!

Zobaczymy, jak Velumy sprawdzą się w Adamowym zestawieniu?"

- też jestem ciekaw. czekam :o).

Czekam też na NOS-y Philipsa: E88CC, które lecą do mnie z dalekiej Australii. Spróbuję zastosowa je w sekcji przedwazmacniacza mojej integry zamiast 6H30. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

no Adam teraz to mnie zastrzeliłeś...

nic nie wiedziałem, że masz w swoim Kustagonie stopień lampowy :(

jakby był tu dostępny emoticon pokazujący zawstydzenie - to bym tu wkleił, i to kilka :)

pozdr.

Łukasz

Foxie...

Muszę cię srogo zmartwić!

Lampucery nawet kawałka u nas nie znajdziesz. Ale gdybyś chciał wpaść z tuningowanym MA, to byśmy bardzo, bardzo się cieszyli :-((

PS. Nie zamierzasz zupełnym przypadkiem w okresie świątecznym zawitać do macierzy???

Stawiam swoje szafy przeciwko odgrodom, oraz stawiam coś jeszcze! ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.