Skocz do zawartości
IGNORED

Lubuskie - odsłuchy.

lucmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Dziekuję za miłe przyjęcie.... Dla zainteresowanych polecam stronę, niestety wygląd jej cokolwiek siermiężny, odwrotnie proporcjonalny do jakości dźwięku urządzeń:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cieszę się niezmiernie, że Copland dotarł w dobre ręce... Pozdrawiam !

Ukryta Zawartość

Foxbat!

Ciebie zadowolić nie jest prosto... ;-)

Odnosząc się do tego, co napisano na stronie Zakładu Usług Elektronicznych "Skorpion", a co zacytuję:

"Jakie zyski:

1.Lepiej kontrolowany i bardziej zdecydowany bas.

2.Poprawa detaliczności przekazu,wygładzone wysokie tony.

3.Lepsza przestrzeń i lokalizacja źródeł dźwięku.

4.Poprawa skali dynamiki."

Copland zagrał dźwiękiem o bardzo dużej skali dynamiki, z bardzo dobrą lokalizacją i bardzo dynamicznie i z genialnnie przekazaną górą pasma (Instrumenty perkusyjne - pycha)! W bezpośrednim porównaniu całośc była dodatkowo gładsza - z DACiem w paru przypadkach było znacznie bardziej nerwowo (DAC czasem "wydzierał się" dość nieprzyjemnie)

Odnośnie punktu 1 - bas był konturowy, lecz w porównaniu z moim DACiem był dość niesmiały (nie było go dużo)

Nie słuchałem nigdy coplanda 266 saute, więc nie potrafię ocenić na ile jest to zasługa samego Coplanda, a na ile - modyfikacji!

To tak na gorąco...

W sumie - świetna i pięknie wyglądająca rzecz!

O ile uda nam się kolegę Frippguna namówić na szerszą wypowiedź - chciałbym, by napisał nam o tym, jak brzmiał Copland przed modem!

Pozdrawiam

Myślę, że elaborat na temat brzmienia Coplanda 266 w wersji "saute" jest zbędny, pokrótce - to bardzo rzetelny o zrównoważonym brzmieniu odtwarzacz wart swojej ceny za jaką był oferowany (nieco ponad 6000 zł).

By opisać charakter brzmienia przed modyfikacją wystarczy posłużyć się opisem ze strony B.Dubiela zmieniając go w odpowiednią stronę ;-) Upgrade przyniósł poprawę zauważalną natychmiast, w dodatku w każdym wymiarze jeśli chodzi o jakość dźwięku... dla mnie najistotniejsza była kolosalna poprawa w mikrodynamice, to dzięku temu potem zwróciłem się ku amplifikacji lampowej...

Znam jeszcze inny egzemplarz 266 po identycznej modyfikacji w firmie Skorpion - efekt zmian dokładnie ten sam, koszt tuningu niemały, ale powrót do brzmienia fabrycznego daje nieznośne odczucie degradacji dźwięku.

Pozdrawiam serdecznie.

Witajcie!

Zagościła u mnie na gościnnych występach końcówka mocy Accuphase P- 350!

Na chwilę obecną Accu się rozgrzewa, więc na jakikolwiek opis brzmienia zbyt wcześnie.

Wygląda świetnie - zresztą sami oceńcie!

Ukryta Zawartość

post-15273-100005906 1232793161_thumb.jpg

post-15273-100005907 1232793161_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla inżynierów i ciekawskich...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hi, hi!

Ostatnio mam wrażenie, że prowadzę blog... ;-)

Moi koledzy zdaje się, że nabawili się wstrętem do słowa pisanego...

Cóż - chyba czas na jakieś pierwsze wrażenia z odsłuchów Accuphase?

A te pierwsze wrażenia streściłbym zdaniem: "mam mieszane uczucia"!

Z jednej strony końcówka nie ma żadnych problemów by wysterować Infinitki, co przekłada się na możliwość uzyskania nielimitowanych głośnośći, nie szczędząc zakresu basowego - gra na dole czyściutko, szybciutko i z polotem, schodząc przy tym niżej, niż potrafią Omaki.

Cała reszta też jest taka, że nie mam się absolutnie do niczego doczepić. Ale...

Właśnie w tym "ale" jest problem...

Wzmacniacz gra bezosobowo, rzekłbym - trochę technicznie. Niby wszystko jest na miejscu, ale czegoś brak... wypełnienia???

Najprościej jak mogę - brakuje mi czaru - magii, cokolwiek to miałoby znaczyć ;-)

Moja żona, która przyłączyła się do odsłuchów wrzucając do transportu kilka swoich płytek powiedziała: "Gra jakoś płasko", "Gra jak w samochodzie".

Ja nie będę aż tak jednoznaczny w sądach - z tym dźwiękiem mógłbym żyć! Ale... ;-)

Jeżeli chodzi o stronę użytkową - wzmacniacz praktycznie w ogóle się nie grzeje! Już preamp Kostasa Metaxasa jest dużo bardziej gorący! Wzmacniacz ma dwie pary wyjść głośnikowych, wejścia RCA i XLR, a ponadto możliwość mostkowania.

I muszę przyznać, że na żywo wygląda autentycznie przepięknie (w żaden sposób bazarowo, odpustowo, czy w stylu czarnoskórych raperów)! Pomyślałem sobie, że kobiety na widok całego systemu Accuphase mdlałyby powodując przynajmniej konieczność reanimacji metodą usta-usta! :-)

witam!

wczoraj mieliśmy niekłamaną przyjemość odwiedzić Macieja (houka) i posłuchać jego systemu. powtórzę słowo "przyjemność" bo faktycznie jego zestaw w fajnie urządzonym pokoju dał mi sporo radości ze słuchania muzyki i to zarówno rockowej jak i jazzującej. brzmienie określiłbym jako przejrzyste, otwarte, energetyczne. monitorki ProAc 1 responce napędzane dzielonym Accu zagrały z takim powerem, że "czapki z głów".

przez chwilę grał też na wzmocnieniu Manley Stingray i choć stawał dzielnie i robił co mógł, to jednak swoboda z jaką prąd tłoczył zestaw pre i power Accu (oznaczenia zdaje się C 11 i P 11) i poruszał membranami ProAców - nie pozostawiała złudzeń kto w tym zestawie rządzi :)

ozdobą systemu był przepięknie wykonany i świetnie brzmiący (choć tu nie mam za dużych doświadczeń) gramofon ProJect.

przy okazji sporo nowej i ciekawej jednocześnie muzyki mieliśmy okazji posłuchać i to z rejonów, w które co raz rzadziej się zapuszczam, czyli mocniejszego rocka.

dziękując Maćkowi za gościnę, sam zaczynam penetrować ogłoszenia w poszukiwaniu nowej amplifikacji :)

pozdr.

Łukasz

Dzieki za miłe słowa. Moze kilka poglądowych zdjęc:

Ukryta Zawartość

post-5580-100005702 1232962074_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejne nasze "zawody" (jak twierdzą oportuniści:) nie dały mi spać po nocy! To niezbity dowód, że słuchało sie czegoś GRAJĄCEGO! Te monitorki muszą kryć w sobie jakiś sekret? Bo potrafią dać sporego łupnia i to z klasą. Dźwięk był podobny do tego, który zapamiętałem. Brawo! Jak wygrzeją się kabelki głośnikowe i dojdą naturalne ustroje akstyczne - strach pomyśleć.

Przy okazji próbowaliśmy porównać brzmienie rózniastych CD. Nie będę wymieniał nazw naszych źródeł, bo wszyscy śledzący temat je znają. Komicznych sytuacji i śmiechu było co niemiara (zresztą przez cały wieczór:). Ubawiłem się po pachy! A różnice? Cóż - niewielkie, ale słyszałne. Jak to określił mój starszy znajomy: "twój CD gra nieco inaczej", a nie lepiej czy gorzej. Ot i wszytsko. Co kto lubi.

Nadto była okazja zapoznać się z brzmieniem bądź co bądź "legendy" wschodu, czyli Ushera. Był to model monitora V601 (chyba się nie mylę?). Po niespełna półgodzinnym odsłuchu z Manleyem można powiedzieć, że opis dystrybutora: "Jakość brzmienia oferowana przez V-601 jest por&ównywalna z zestawami kosztującymi trzykrotnie więcej - zaś jakość wykonania obudowy stanowi klasę samą dla siebie." - jest cokolwiek "nieco" przesadzony, zwłaszcza w aspecie dźwięku (nowe kosztują 2700 zł). Bowiem nie zauważyłem wyjątkowej jakości wykonania, a dźwiękowo Usher niestety jest sporo z tyłu jeśli chodzi o monitory 3 razy droższe (akurat Proac 1sc!). Powiedzmy, że opisywany Usher jest dobry z minusem.

Serdeczne dzięki Maciejowi za gościnę, a Lucowi za transport. Bartkowi dziękuję za wczasu, bo zdjęcia wklei później i pewno coś petycko nabazgroli (chłop lubi gadać do siebie po audiofilsku).

Było SUPER! Wieczór miesiąca!

Pozdrawiam.

Jacek

Ps. Postaram się, aby następne były SF Extrema!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Hej!

Ja Brzoza, Ja Brzoza zgłaszam się ;-)

Wszyscy już wiedzą - nasz LOAC - "Lubuski Objazdowy Audiofilski Cyrk" TM. (trade mark) wczoraj wylądował na rubieży województwa lubuskiego, gdzie w przyjaznej atmosferze, na dużym luzie dane nam było posłuchać systemu naszego serdecznego kolegi Houka, którego za "zmarnowanie" niedzieli przepraszamy, a za gościnę - kłaniając się w pas - dziękujemy!

Odnosze nieodparte wrażenie, że cała nasza zgraja idealnie nadaje się do pracy w charakterze recenzenta audio. Czegokolwiek byśmy nie słuchali - podoba nam się, cmokamy milusio, z uznaniem kręcimy głowami, wystawiając laurki!

Dlatego też - w całkowitej opozycji do moich przezacnych przedmówców - napiszę wprost:

PODOBAŁO MI SIĘ!!! I to bardzo! ;-))

Ależ zagrały te monitorki...

Kapitalna przestrzeń, naprawdę zaskakujące wypełnienie pasma i fantastyczne, rozdzielcze i skrzące się wysokie tony!

Odnośnie właśnie ich - na moje drewniane ucho - było ich naprawdę sporo, co dawało kapitalne wrażenie bezpośredniości i otwartości, a przy tym ich jakość nie budziła jakichkolwiek zastrzeżeń, a - wręcz przeciwnie - wywoływała uśmiech zachwytu.

Odnośnie elektroniki towarzyszącej - zestaw Accuphase - klasa sama dla siebie. Miałem wrażenie, że brzmienie C-11 i P - 11 jest znacznie bardziej nasycone i wypełnione kolorami, niż to co prezentuje goszczona u mnie końcówka P - 350, więc duży, duży plus. A przy tym, z niskoefektywnymi ProAcami, radził sobie niczym Hulk Hogan z niemowlęciem!!!

Odtwarzacz Sony z serii ES (numeru nie pomnę) wraz z modyfikacją Swoboda dał radość z obsowania z czymś wyjątkowym - mechanika odtwarzacza, działanie tacki na płytę - przypominały dawną zabawę z odtwarzaczem Accuphase DP - 500 (zbieżność zapewne nieprzypadkowa).

Inne odtwarzacze zabrane przez objazdowy cyrk - oczywiście też nie mają się czego wstydzić!

Nie mogę się powstrzymać co będzie mi, mam nadzieję, wybaczone - monitory Ushera mają być podłączane do górnych zacisków, a najlepiej wypadają podobno z triodą single ended 2A3!

Jacek jest skromny i nie wspomniał o fakcie, iż na rozgrzewkę słuchaliśmy monitorów Infinity RS 2000 stojących na absolutnie odjazdowych "pociskach" w cudownym repertuarze Orena Bloedowa i Jennifer Charles! No i... zagrały jak Infinity! Jacek pracuje nad marmurowymi fragmentami pomników, które umiejscowiły by je na odpowiedniej wysokości względem słuchacza! I napiszę jedno - jeżeli za tak śmieszną kwotę (tu zamilknę dyskretnie) można stać się posiadaczem dźwięku takiej klasy, to zabawa w hi-endy staje się zabawą kompletnie snobistyczną!!!

Stąd ponowiona gorąca propozycja - Jacku!!! Zupełnie na serio pomyśl o stworzeniu "Zukzukzuk School of Sound"

To byłoby na tyle!

Ciekawe, czy choć odrobinę zadowoliłem Jacka??? ;-)

Pa! Zdjęcia - jak znajdę czas będą prawdopodobnie wieczorem!

No i nie napisałem wszystkiego!

Mieliśmy okazję posłuchać na przepięknym gramofonie Pro-Jecta fragmentu "Kind of Blue"!

Kapitalnie się złożyło, bo ostatnia płytą słuchaną w sobotnią noc na moim systemie była właśnie ta płyta!

Nie będę powielać zachwytów! Krótko - rewelacja!!!

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Oczywiscie, na strychu stoi Ongaku ...:))

Pozyjesz troche dluzej to nabierzesz dystansu.Mnie bardziej interesuje koszt.Ceny w tym czasie to Proac Two 3000$ a NHT Super One 340 $.A kupujemy co sie podoba.

Arek__45, 26 Sty 2009, 13:40

>A ja tylko dodam ze jeszcze za mniejsze pieniadze mozna kupic monitory Super One ktore w pewnych

>aspektach dzwieku byly lepsze od Proac Two.Wysokotonowy NHT to rodzina z Audio Note .

Nic tylko przyjeżdżać albo zapraszać! Przybędziemy i niechybnie "ogwiazdkujemy". Chyba, że do Stolycy lub za Wisłę? Tu wybieramy się dopiero na jesień.

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Bartek>>>

Proszę nie przesadzaj! Tym bardziej, że trafiłem na coś nieco większego, wiec wiadomo jak Twój słowiczy śpiew może być odebrany. Tak cudownie nie jest niestety...):

Arek_45>>>

Proponuje zrobić tak. My płacimy za przelot (niech tam - miałem już nie latać:), Ty organizujesz noclegi wyżywienie i ... picie. Myślę, że w 3 do 5 dni uwiniemy się. To byłoby dopiero COŚ!

Pierwsza w tym stuleciu recenzja prosto z Londynu! A nie jakieś tam Długie Krótkie czy Zwietrzała Sól:)

Pozdrawiam!

P.S.

Propozycja całkiem SERIO! (mam trochę urlopu)

Zdjęcia obiecane wcześniej!

Ukryta Zawartość

post-15273-100005653 1233003481_thumb.jpg

post-15273-100005654 1233003481_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd

Ukryta Zawartość

post-15273-100005650 1233003531_thumb.jpg

post-15273-100005651 1233003531_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd

Ukryta Zawartość

post-15273-100005647 1233003715_thumb.jpg

post-15273-100005648 1233003715_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd

Ukryta Zawartość

post-15273-100005644 1233003784_thumb.jpg

post-15273-100005645 1233003784_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd

Ukryta Zawartość

post-15273-100005641 1233003834_thumb.jpg

post-15273-100005642 1233003834_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tadeo!

Zaszalał - na moją wyraźną prośbę - już prawie na początku!

Moi koledzy, za wyjątkiem oczywiście gospodarza, są nieskażeni analogiem... ;-) Bałem się, że nie pozwolą włączyć "drapaka"!

Nalezy dodać, ze niepozorny ProJect zaszalał, bo pre Accu posiada rewelacyjny moduł gramofonowy. Myślę, że ograniczeniem jest wkładka, aczkolwiek nie wymianiam, ponieważ w przewazającej większosci słucham cd.

Zuku'u!

Kolega Arek się nie odzywa. ;-(

Będziesz zmuszony samemu polecieć... po piwo... :-)

A wracając do gramofonu - chyba nieprzypadkowo sporo zdjęć jest poświęcone właśnie jemu!

Kurcze - wygląda jak "milion dolarów"!!!

Uwielbiam takie śliczne cudeńka!

Zuku'u!

Kolega Arek się nie odzywa. ;-(

Będziesz zmuszony samemu polecieć... po piwo... :-)

A wracając do gramofonu - chyba nieprzypadkowo sporo zdjęć jest poświęcone właśnie jemu!

Kurcze - wygląda jak "milion dolarów"!!!

Uwielbiam takie śliczne cudeńka!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.