Skocz do zawartości
IGNORED

Lubuskie - odsłuchy.

lucmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Zgłaszam się jak zwykle na końcu:)

Jak miło pisać w "noramlnym" wątku.

Początkowo nie poznałem tych kolumienek, gdyż miały założone maskownice, a i stendy były inne.

U Macieja to wszystko wygląda kapitalnie! Jak całość. Może dlatego?

Skądinąd, Łukasz wspominał, że u Niego też tak będzie. Ale mniejsza to.

Kolumny już znam z kilku odsłuchów, także nie będę rozpisywał sie o ich walorach. Fajnie "skomponowany" dźwięk. Podoba mi się!

Początek był trochę trudny, ale po zamianie kabelków (bi-wirning) z góry na dół i odwrotnie, zagrało jak trzeba.

Na koniec podłączyliśmy nieco "złomu". Mimo braku podstaw i "ostrych" kabelków (dzisiaj słuchałem na swoich - jest OK) powiem, że wstydu nie było.

Podsumowując: ja tam byłem, miód i wino piłem!

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• 3 tygodnie później...

witam.

wczoraj miałem okazję posłuchać u Bartka muzyki, a przy okazji poznać "pana T" czyli końcówkę MF T-Amp. przyznam, że zadziwiła mnie swoboda z jaką napędzał Bartkowe Infinty. żaden rodzaj muzyki nie był mu straszny. prezentował przy tym głęboki, muskularny bas (tutaj największe brawa), neutralną, niepodbarwianą średnicę i bardzo przyjemną górę. Bartek twierdził, że trochę wyrafinowania na górze brakuje, ale ja zastrzeżeń nie miałem. wokale prezentowane przyjmenie z olbrzymią swobodą.

z danych technicznym to wiem, że 150 watt na 8 ohmach ma oddawać. innych nie znam.

ta końcówka to trochę dla mnie zaprzeczenie stereotypowych wyobrażeń jakie miałem o elektronice Musical Fidelity. Brzydka powierzchowność, a jednocześnie bardzo energetyczna, wręcz "na-powerowana" dusza :). testy na doping wskazane :)

z ciekawostek - na pokładzie wejścia zbalansowane.

pozdr.

Łukasz

Hej!

W ramach reaktywacji wątku...

W dniu wczorajszym udało mi się - odrobinę na siłę - przyciągnąć Ojca Założyciela Lubuskich Odsłuchów do siebie, by móc w doborowym towarzystwie oddać się komtemplacji odrobiny muzyki!

A że okazja i przy tym była - stałem się chwilowo posiadaczem końcówki mocy wyglądającej na sklepaną w pośpiechu przez kowala amatora - końcówki Musical Fidelity Studio T - cieszyło tym bardziej!

Łukasz, jak zwykle, napisał już wszystko - garażowy wyrób Antonego Michaelsona zaskakująco dobrze współgra z Infinitkami dając rzadkie odczucie pełnego wysterowania kolumn, co sprowadza się do szybkiego, dynamicznego i nielimitowanego w głośności dźwięku!

A że M.F. Studio T łączy to ze świetną barwą - nie było nerwowego żonglowania płytami, a kilka z nich poleciało od deski do deski.

Jedyne zastrzeżenia do końcówki (no poza urodą, a właściwie poza jej brakiem) to góra, która - do pełnego szczęścia - mogłaby być jeszcze odrobinę bardziej perlista - skrząca się...

Ale to trochę czepianie się na siłę!

Do postu dołączam zdjęcia kolegi Mistabrona - wielkiego miłośnika amplifikacji Musical Fidelity Studio T - któremu serdecznie dziękuję za ich udostępnienie i którego pozdrawiam ciepło!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15273-100009292 1238235124_thumb.jpg

post-15273-100009293 1238235124_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ha, ha!

Ten, który posiadam ma ręcznie wykaligrafowany napis z numerem 705.

Zakładając rozsądek wytwórcy - numerującego od 1 - wychodzi, że produkcja była co najmniej krótkoseryjna... ;-)

• 4 tygodnie później...

Miesiąc milczenia!

Nie zakładam, byśmy powtórzyli zapał do redagowania wątku sprzed roku - niemniej jakieś informacje zamieścić trzeba - chociażby w opozycji do wątkach o ślepych testach i wpływie kabli ;-)

Przez ten okres parę rzeczy się zdarzyło.

U kolegi Janusza zawitał Plinius SA 100. Piękne bydle i z możliwością gry w klasie A i AB (przełącznik z przodu panelu). Plinius zagrał z moim pre - AVM Evo 1 oraz Coplandem 266. Kolumny to - znane już i opisane - francuskie monitory Jean Marie Reynaud Offrande

To zestawienie zagrało naprawdę obiecująco. Evo pewnie trochę odebrał barwy końcówce, ale mimo to zagrało autentycznie i przejrzyście.

Może trochę brakło potęgi znanej z zestawienia z końcóką Musical Fidelity Studio T, ale pomimo tego mogło się podobać, a przypuszczam, że są osoby na forum, które wybrałyby taki sposób prezentacji jako odpowiadający najbliżej prawdzie!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Następnie wraz z Jackiem - Zukzukzukiem byłem po raz wtóry w gościnie u Roberta i Dominika.

Tam mieliśmy okazji posłuchać starej konstrukcji pana Manfreda Zollera - kolumny będące własnością Dominika - nazwy nie pomnę, które zachwyciły nas ogólnym wyrafinowaniem i możliwościami.

Grało to z odtwarzaczem Krell KAV 250 cd, preampem TAG McLaren oraz końcówką MF Studio T.

Podobało mi (nam) się!

Kolejna uwaga - Krell KAV 250 cd jest wizualnie znacznie znacznie ładniejszy niż późniejszy KAV 280 cd. Również mechanizm (Teac VRDS) działa o niebo lepiej niż w "nowym" budżetowym Krellu.

Następnie u Roberta oddaliśmy się słuchaniu muzyki na wielkich czarnych Zollerach i oglądaniu Diany Krall na wieeeeeelkim ekranie.

Nie odmówiliśmy sobie również podłączenia Metaxasa Solitaire zamiast monobloków Omaka.

Pewnie Jacek mnie zbeszta i przejedzie po mnie niczym walec - ale moim zdaniem - Omaki w tym zestawieniu (z DACiem Lavry'ego) zagrały dużo prawdziwiej niż Metaxas z Audio Aero. ;-)

Może bas rzeczywiście był odrobinkę mniej dosadny, ale za to o niebo przyjemniejszy.

A porównując przestrzeń obu systemów - niestety Metaxas przy lampach zagrał dwuwymiarowo.

Niemniej - będę bronić Mietka całą piersią - są zestawienia, w których Metaxas jest nie do pobicia!!!

I zdjęcia świetnie brzmiącego systemu Dominika (10p./10p. w kategorii Wartość/Cena)

Ukryta Zawartość

post-15273-100006715 1240653530_thumb.jpg

post-15273-100006716 1240653530_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A dzień później spotakałem się z Marcinem - Mudą, który zaprezentował przecudnej urody dzieło swych rąk w postaci kolumn na 18 cm "węglasku" oraz wysokotonowym Seasie (tym samym, który m.in. wykorzystuje Harpia Accoustic oraz Enerr) wraz z modyfikowanymi przez siebie NADami.

Brzmienie robi wrażenie nie mniejsze niż jakość cacka w postaci kolumn.

Wiem od Marcian ile czasu i pracy go to kosztowało, ale - moim zdaniem - było warto.

Dzieło jeszcze nie jest dziełem skończonym, gdyż Marcin ma zamiar zmniejszyć objętość obudowy o 10 dm3 (celem wyrównania zakresów niskiego i średneiego basu) oraz zmienić wysokotonowca na Scan-Speaka!

Na pewno odsłucham kolumny po modyfikacjach.

A tak poza tym - nabyłem sporo nowych płyt i... słucham radia.

A moje Infinitki na chwilę obecną napędza wiekowy Onkyo Integra. I daje sobie radę! ;-)

Pozdrowienia dla wszystkich!

Ukryta Zawartość

post-15273-100006713 1240654328_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

A niby o co Cię zbesztać? Prawda li tylko!

Lampy w połączeniu AACapitole stworzyły super przestrzeń z Solutionami. Dźwięk aż wyłaził bokami! Kolorowy, angażujący i wspaniały! Nie do pobicia przez tranzystory. No chyba, że Accu w klasie A? Podobno jest taki A 50V czy jakoś?

Jeno na basie było nieco "kartonowo". MAS chyba lepiej wypada z miękkimi membranami (ciąglę organizuję spotkanie z SF Extrema). Tu była pełna kontrola, technicznie lepiej, ale żadnych "naddźwiękowych" zjawisk. Chyba jest za dokładny do dokładnych kolumn:).

Że też Manfred Zoller nie wyposażył ich w podwójne zaciski. Aż się prosi. Na dół mocny tranzystor, reszta - lampa i miód, cud, malina!

Zollery do lampy! Ale w jaki sposób mają "śmigać" dwa wielkie wofery (25 cm)? Z którą lampą? I ile musi kosztować? Jakieś propozycje?

Na koniec słowo o mniejszych Zollerach Dominika. Mniejsze i łatwiejsze do wysterowania.

Było krótko, ala super! Niech mi ktoś znajdzie w sklepie kolumnę za kilka kzł, która się choćby zbiży do tego poziomu prezentacji? Nie ma takiej opcji... Stare, ale jak GRA!

Ktoś napisał, że JMLab to nie to samo, co Zoller!

Póki co - podzielam pogląd. Mnie Zoller znacznie bardziej przypadł do gustu!

Pozdrawiam!

Dzięki gospodarzom!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Jareks!

Mówiąc o Accuphase masz na myśli widoczną na jednym ze zdjęć końcówkę P 350?

Z przekazów ustnych Musical Fidelity Studio T sprawił się z Zollerami chyba nieco lepiej niż końcówka Accuphase, co spowodowało, że brzydki "Anglik" zastąpił złotą śliczność z Japonii.

Niemniej, jak widać na zdjęciu - do czasu zabrania mi Musicala - Dominikowe Zollery współpracowały z Accu.

Z ostatniej chwili wieści - Dominik po wypróbowaniu w swoim systemie DACa - preampu Lavry'ego zamiast kombinacji odtwarzacz Krell/preamp McLaren - pozbył się Krella i szuka tego przetwornika.

Cóż - będę musiał namówić Roberta do użyczenia Lavry'ego na jakiś czas - wywarł na mnie znakomite wrażenie i porównanie we własnym systemie by się zdało.

W porównaniu do AA Capitole - Lavry grał dźwiękiem znacznie bardziej technicznym, aczkolwiek nie pozbawionym koloru, dynamiki i siły. Z lampami - Lavry współgrał lepiej, z przeźroczystym tranzystorem - mogłoby być za ostro!

Pewnikiem wielkiego zaskoczenia nie będzie!

Jak jakiś czas temu kolega Houek, jak i Lucmaster w przeszłości bliższej... zamieniłem lampy na tranzystory...

A właściwie na jeden tranzystor. I na dodatek z antypodów ;-)

Oto i on...

Ukryta Zawartość

post-15273-100006355 1241027941_thumb.jpg

post-15273-100006356 1241027941_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd.

Ukryta Zawartość

post-15273-100006352 1241028026_thumb.jpg

post-15273-100006353 1241028026_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak dodam do tego, iż odtwarzacz Audio Aero Capitole Mk II zagrał absolutnie synergicznie z Pliniusem SA 100 i francuskimi monitorami od J.M.R. to macie prawie kompletny obraz zmian w audio w lubuskiem...

Czas na komentarze Ojca Założyciela oraz naszego wielkiego fana - Łałra B. :-))

Pozdrowienia

Gratuluję właścicielowi Pliniusa. Trochę bedzie mi go brakować przy odsłuchach u kolegi, który go miał. Bardzo zacny piec, największa klasę pokazuje po przełaczeniu w klasę A.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość

(Konto usunięte)

xniwax, 29 Kwi 2009, 20:58

>Gratuluję właścicielowi Pliniusa. Trochę bedzie mi go brakować przy odsłuchach u kolegi, który go

>miał. Bardzo zacny piec, największa klasę pokazuje po przełaczeniu w klasę A.

opisz deczko tę klasę, bo kiedy właściciel przełączał z AB na A i odwrotnie, nie było słychać różnicy :):)

Róznica jest odczuwalna po ok. godzinie (trzeba być cierpliwym). Muzykalność i przestrzeń jest lepsza, wybrzmienia i tego typu niuanse. Moje wrażenia z systemem mini Utopia JmLaba, pre pass i CD electrocompanieta EMC1 (bez UP).

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Maćku!

Dzięki! :-)

Xniwax, Marekzawa!

Dobrze, że się odezwaliście - ja również w odsłuchach "na szybko" nie wyłapałem różnic pomiędzy klasą A, a AB, chociaż pomyślałem o tym, iż być może przejście Pliniusa pomiędzy klasami wymaga czasu.

Potwierdziliście moje przypuszczenia!

Summa summarum - fajny klocek z nowozelandczyka. A w połączeniu z aksamitnym Audio Aero i dość jasnymi monitorami = kapitalny dźwięk!

A co do grzania - grzeje się to bydle mocniej niż Omaki - Janusz zimą będzie ogrzewał cały blok, a latem - zapraszać do sauny z muzyką w tle ;-)

Pozdrowienia

berberys, 29 Kwi 2009, 19:59

>Pewnikiem wielkiego zaskoczenia nie będzie!

>Jak jakiś czas temu kolega Houek, jak i Lucmaster w przeszłości bliższej... zamieniłem lampy na

>tranzystory...

>A właściwie na jeden tranzystor. I na dodatek z antypodów ;-)

>Oto i on...

Już musiałeś? Złośliwcze...:)

Ja zaś wiedziony ałdiofilskim instynktem, miesiąc temu zakupiłem CD Onkyo R1 (poprzednik DX-7111). Miał być na imprezki...

Któż mógł wiedzieć, że za dwa tygodnie będę miał do KOMPLETU Onkyo Integra ?!!! (wypożyczony)

Do tego RS 2,5 - kolumny nadające się świetnie jako przody do KD (jak stwierdził Kazik-t). Hm...

Mimo wszystko, nadal planuję pojeździć i posłuchać tu i ówdzie - jak się da :)

NAJLEPSZEGO!

Gość

(Konto usunięte)

zukzukzuk, 30 Kwi 2009, 14:33

>Do tego RS 2,5 - kolumny nadające się świetnie jako przody do KD (jak stwierdził Kazik-t). Hm....>

żeby nie było, Infinity RS 2.5 do KD jak najbardziej! Te kolumny to w zasadzie 2 w jednym /fronty i sub / i stąd taki pomysł z KD. Ich średnie i górne pasmo jest po prostu kapitalne, zaś dolne pasmo, to efekt dobrego basu i super subwoofera /30Hz/ i tu wielka oszczędność z powodu braku potrzeby zakupu dodatkowego suba.

Tak dobrze grających kolumn nie spotyka się często. Mają one też inną fajną cechę, ich wygląd zewnętrzny przy założonych maskownicach sprawia - na ogół ludzie widzą gdzie stoją kolumny - że ich "meblowy" image powoduje automatyczne "znikanie" i pozostaje tylko dobra muzyka.

Kupujcie więc tylko dobre kolumny :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.