Skocz do zawartości
IGNORED

Lubuskie - odsłuchy.

lucmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Nono!

To chyba kurtuazja? A może efekt dobrej grochówki?

Nie odniosłem wrażenia, żebyś był zachwycony...

Mimo tego nadal jestem zdania, że stare graty GRAJĄ (przynajmniej niektóre:)

RS 2,5 czekają na zaproszenie do jakiś 30-40 metrów z dobrą elektroniką. Moja się "rozpłynęła"...

Posłuchałoby się!

Pozdrawiam.

P.S.

W którym kierunku idziesz?

Zdecydowałeś?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Gość

(Konto usunięte)

ukzukzuk, 30 Kwi 2009, 16:18

>Nono!

>To chyba kurtuazja? A może efekt dobrej grochówki?

>Nie odniosłem wrażenia, żebyś był zachwycony...

>

grochówka biła wszystko :):):)

a RS, poza czasem zbyt luźnym basem, są git. Bas, jak w czasie słuchania wyszło, grał zależnie od płyty, czyli da się coś z nich jeszcze zrobić.

Ocena brzmienia RS 2.5 w porównaniu z innymi, których słuchaliśmy, była jak dla mnie dość łatwa.

:)

witam!

w Lubuskim jak widać rotacja sprzętu permanentna :)

ja od 3 dni odsłuchuję Eposy m22i. w skrócie ich recenzja: świetnie wykonane, choć nie zbyt efektowne z wyglądu (pamiętam ciągle Ketsusy). brzmienie otwarte, świeże, energetyczne. dzieki nim zrozumiałem slogan z recenzji o tym, że coś "ma ochotę do grania".

pozdr.

Ł.

ano takie plany były, ale mimo prób ugadania się z dwoma właścicielami - z żadnym się nie udało...:(

jak kasa juz się zgodziła, to logistyki nie szło przewalczyć...

tak bywa, ale jak to mówią: "nic straconego" :)

pozdr.

Ł.

Uff. Znowu trzeba będzie przyjechać - obadać:)

Mieliście załatwić zniżkę na paliwo! Wtedy recenzje byłyby dłuższe i... lepsze:)

Łukaszu - coś konkretniejszego o brzmieniu?

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

hmmm... coś o brzmieniu Jacku?

tak na pierwszy "rzut ucha" to Eposy nie zwracają uwagi na siebie żadną specjalną cechą. natomiast dawno już tylu płyt nie przesłuchałem jak przez ten weekend bez specjalnego analizowania tego co słyszę, natomiast z dużą przyjemnością.

basu jest więcej niż z Ketsusów czy Proac. góra jest otwarta jak w ProAc, może ciut bez wyrafinowania jak z tych maluchów, ale ... mi sie podoba.

scena, stereofonia - bez zarzutu, porównywalna jak w Ketsusach (co jest w moich ustach rekomendacją).

pozdr.

Ł.

Gratulacje Łukaszu, serdeczne gratulacje!!!

Ciekawe jak sobie z Eposikami poradzi "Mietek", którego w zastępstwie Jacka zobowiązuję się targać ze sobą, gdy przyjdzie ochota go posłuchać. ;-))

Nom. Zapowiada sie nieźle!

Tylko czy prundem jest już jak trzeba? Szkoda byłoby...

Pozdr.

kazik-t, 29 Kwi 2009, 21:02

>xniwax, 29 Kwi 2009, 20:58

>

>>Gratuluję właścicielowi Pliniusa. Trochę bedzie mi go brakować przy odsłuchach u kolegi, który go

>>miał. Bardzo zacny piec, największa klasę pokazuje po przełaczeniu w klasę A.

>

>opisz deczko tę klasę, bo kiedy właściciel przełączał z AB na A i odwrotnie, nie było słychać

>różnicy :):)

xniwax, 29 Kwi 2009, 21:52

>Róznica jest odczuwalna po ok. godzinie (trzeba być cierpliwym). Muzykalność i przestrzeń jest

>lepsza, wybrzmienia i tego typu niuanse. Moje wrażenia z systemem mini Utopia JmLaba, pre pass i CD

>electrocompanieta EMC1 (bez UP).

marekzawa, 30 Kwi 2009, 11:48

>xniwax, 29 Kwi 2009, 21:52

>

>>Róznica jest odczuwalna po ok. godzinie (trzeba być cierpliwym).

>

>

>30 min wystarczy. Na lato coś pięknego :)

Czyli wystarczy od 30-60 minut żeby wmówić sobie że istnieje różnica między klasą AB a A. To jest właśnie cały audiofilizm.

witam.

mniej więcej od tygodnia odsłuchuję u siebie odbudowany system słuchawkowy. za "nauszniki" robią Denony Ah-d5000, za wzmacniacz konstrukcja naszego Kolegi firmowana marką Q-audio, a sygnał z Krella 280cd podają konekty GLD.

same słuchawki wykonane kapitalnie, naprawdę cacko. a co przez nie słychać? oj dużo, dużo. przede wszystkim świetne podparcie na basie daje poczucie ogromnej energii słyszanych nagrań. dalej - słuchawki dają jednak wyraźnie mocniejsze wejrzenie w realizację każdego nagrania, słychać wszystko, każdy szmer, syk, trzaśnięcie.

oczywiście sa ograniczenia - jak łatwo sie domyslać na przestrzeni i swoistej swobodzie, wszystko jednak rozgrywa się w głowie słuchacza i trzeba troche do tego przywyknąć. z kolei przejście ze słuchawek (przynajmniej tych) od razu na mój system główny powoduje u mnie poczucie bardziej "cienkiego" brzmienia, mniej namacalnego, mniej bezpośredniego, które po kilku minutach mija.

podsumowując - każdy ze sposobów prezentacji ma swoje zalety, a wartością dla mnie jest możliwość poznania każdego nagrania na dwa sposoby. ogólnie mówiąc fun ze słuchawek jest duży :)

wzmacniacz Q-audio wysterowuje Denony bez problemu, przy ustawieniu wzmocnienia na godzinę 08.00 jest już naprawdę głośno. uroda zewnetrzna wzmacniacza niespecjalna niestety :(

pozdr.

Ł.

witam!

wczoraj miałem przyjemność ponownie gościć u siebie dwóch Kolegów, zainteresowanych posłuchaniem muzyki w systemie, który gra obecnie u mnie. Jednym z nich był znany wszystkim z forum HFM - Patrick. Przesympatyczny człowiek z dużą wiedzą, zwłaszcza na temat sprzętu firmy Sony z okresu świetności tej firmy w audio-biznesie. Drugim - równie sympatyczny Kolega Bartek, z dużą wiedzą w różnych dziedzinach - zwłaszcza trunków i pięknych kobiet :) :) :)

ale, ale - dosyć żartów: dzięki Patrykowi mieliśmy okazję skonfrontować Krella 280 cd z Sonym xa-7es. przyznam, że mi bardziej odpowiadało to co słyszałem z Krella, dźwięk był bardziej energetyczny, na granicy "podkręcenia". Sony prezentował dźwięki bardziej subtelnie, delikatnie. Całość prezentacji Sonego oceniam jednak bardzo wysoko, a sama budowa odtwarzacza, praca mechanizmu to w porównaniu do Krella - majstersztyk. Szuflada pracuje z klasą, czego u Krella nie uświadczysz, budowa Soniacza prawdziwie pancerna. Tak powinno się robić odtwarzacze z wyższej półki!

z wątków okołobrzmieniowych zdradzę tylko, że będę wkrótce szukał nowej amplifikacji :)

pozdr.

Ł.

Witajcie!

Zdaje się że ja pisania mam więcej. Mam więcej chociażby dlatego, że miałem okazję wczoraj posłuchać dwóch nowych systemów Łukasza. Dlaczego dwóch - pierwszy - to oczywiste - Eposy... A drugi??? A drugi to oczywiście system słuchawkowy z przecudnej urody Denonami z dedykowanym wzacniaczem.

Ale zacznę od priorytetów, czyli od faktu poznania kolegi Patricka, którego w tym miejscu serdecznie pozdrawiam, który nie tylko zaimponował wiedzą, ale okazał się niezrównanym kompanem do ciekawych rozmów!

No i przywiózł ze sobą muzykę, która zachwyciła. M.in. - już przeze mnie zakupioną - jedyną płytę zespołu "Psio crew" o tytule "SZUMI JAWOR SOUNDSYSTEM"! Serdecznie polecam!

A w kwestii dźwięku zacznę od tego, że Łukaszowe Eposy zaskoczyły mnie! Zaskoczyły mnie przede wszystkim woluminem dźwięku i ogólną "chęcią do grania".

Eposy to maleńkie kolumienki nie większe (wyższe) pewnie niż Thiele CS 1.5. Pomimo tego potrafiły zagrać jak sporo więsze szafy - duże brawa dla nich.

Jak grają Eposy?

Komunikatywnie, źeśko, przestrzennie i z wypełnieniem. Nie analizując zbyt mocno brzmienia - mnóstwo frajdy z ich grania za relatywnie niewielkie pieniądze!

Z minusów szukanych na siłę - przydałaby się odrobinę większa dynamika i więcej masy podczas odtwarzania monumentalnych kawałków!

W każdym razie - jeżeli szuka się budżetowych kolumn do niezbyt wielkiego pomieszczania Eposy winny być lekturą obowiązkową podczas poszukiwań.

Teraz o systemie słuchawkowym. Bez bicia przyznaję się, że ze słuchawkami nie mam absolutnie nic wspólnego i wczorajsze 10 minut z Denonami było moim debiutem jeżeli chodzi o obcowanie z systemem słuchawkowym wysokiej klasy.

Na początek wrażenia organoleptyczne - słuchawki Denona to przepięknej urody przedmiot wykonany z jubilerską precyzją z materiałów najwyższej klasy. Lol i szacun!!! ;-)

No i dźwięk - niczym z moich Infinity - duuuuży, niezawoalowany, kapitalny!!! Ach, gdybyż jeszcze ta stereofonia... :-))

Odtwarzacz Sony XA7ES!

Kolejny zachwyt! Przede wszystkim budowa - działanie szuflady i wrażenia temu towarzyszące - oszałamiające!!! Kto nie widział - nie wie, co stracił! Jedyne co przychodzi mi do głowy jako porónanie - to tak działał niezapomniany mechanizm Accuphase DP-500. Działanie napędu Philipsa w Krellu odbywa się z wdziękiem zamykania drzwi w polskim Fiacie 126p.

A co do dźwięku - tak jak i budowa - znakomite, bardzo równe granie, choć bez fajerwerków, które funduje Krell grając jak na sterydach i po zażyciu kilku kolorowych tabletek zakazanych prawem, a popitych szkalaneczkami yerba mate!

Wielkie dzięki za spotkanie i oby takie następowały częściej!

No i obowiązkowo zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15273-100005555 1241952464_thumb.jpg

post-15273-100005556 1241952464_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd - rzeczony Sony ;)

oraz szlachetny Denon!

Ukryta Zawartość

post-15273-100005552 1241952612_thumb.jpg

post-15273-100005553 1241952612_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ptx - dzięki!

Denonki to był strzał w 10! mi odpowiadają bradziej od AKG 701, które też kiedyś miałem. graja bardziej mięsiście, o ile przystoi takich określeń używać do dźwięku :)

pozdr.

Ł.

Gość Patrick

(Konto usunięte)

Witam po...5-7 latach?

Bardzo milym zakonczeniem tygodnia okazal sie dla mnie pobyt w Nowej Soli i mozliwosc poznania Lukasza i Bartka. Wspaniala kolezenska atmosfera i rzeczowa dyskusja , przemila pani domu oraz dzieciaki gospodarza. Szkoda ze niestety czas ma ta wade ze biegnie nieublaganie i jak na zlosc tym szybciej im przyjemniej sie go spedza... Mam nadzieje ze jeszcze niejednokrotnie bedzienmy mogli sie spotkac i posluchac wspolnie jakiejs ciekawej muzyki w tak przyjaznych warunkach. Bardzo dziekuje za milo spedzony czas w Waszym towarzystwie.

• 2 tygodnie później...

Houek!

Ciebie też dopadł wirus zmian???

Ostatnio moja małżoka po wysłuchaniu moich szerokich relacji na temat tego kto i co zmienia w sprzęcie podsumowała to w sposób następujący - "Nadeszła wiosna. Chłopcy wymieniają zabawki" ;-)

Co planujesz w zamian???

• 4 tygodnie później...

Wypadałoby coś napisać...

Albo przynajmniej pokazać... ;)

Dlatego najpierw napiszę, a potem pokażę!

Napiszę, że spałem wszystkiego ostatniej nocy ze cztery godziny, że nie mogę się oderwać od miejsca pomiędzy kolumnami, i że nie mam ochoty pozbywać się z domu tych dwudziestukilku kilogramów o niezbyt wyszukanej urodzie...

I na koniec, że... w mojej opinii najbliżej temu czemuś do Accuphase DP-500 :)

Pozdro

Ukryta Zawartość

post-15273-100002188 1245343992_thumb.jpg

post-15273-100002189 1245343992_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd - szczegóły anatomiczne...

Solidne pudło!

Ukryta Zawartość

post-15273-100002185 1245344433_thumb.jpg

post-15273-100002186 1245344433_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niektórzy wolą od tyłu!

Prosze bardzo - pupa Teac'a ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.