Skocz do zawartości
IGNORED

Lubuskie - odsłuchy.

lucmaster

Rekomendowane odpowiedzi

areczek, 19 Kwi 2010, 18:07

Ze wzmacniaczem Rotela i tej samej firmy

>zródłem zestawy grały bardzo muzykalnie.

... system Lutka nie ukazywał''wielości planów''w głąb,zawsze była to

>prezentacja do mniej więcej 80cm w głąb za linie kolumn.Nie odczuwałem trójwymiarowej prezentacji

>dzwięków,uważam że właściwie nie powinienem,w końcu to nie omnipolary.Trochę ogłady i ogólnego

>uspokojenia przydałoby się Tannoy-om.

to nie Tannoye są winne takiej prezentacji.

Gdyby Lutek odżałował trochę ze swojej kolekcji głośników i po ich spieniężeniu zakupił dobry wzmacniacz lampowy, wtedy można by mówić o systemie który gra. Wtedy Tannoye pokazały by co potrafią.

Te rotele, są jak sierp w ręku chłopa nie uznającego technologicznego postępu /delikatnie rzecz ujmując/.

Piszecie o lampie do Tanno-ji,nie wiem jaką przestrzeń ona wniesie.W każdym razie gdyby przybyło planów,to nadal pozostaje kwestia trójwymiarowości dzwięków w tych planach(ci którzy słyszeli cebule wiedzą jaki cebulowy trójwymiar-ma wymiar);-),więc nie koniecznie jestem przekonany że taki trójwymiar zaistnieje.

Nawiązując jeszcze do trójwymiarowości dzwięków,pomyślałem iż mógłbym spróbować umieścić takie dual-concentriki pod stożkami,aby zwiększyć kąt rozchodzenia się fal w płaszczyznie poziomej,czyli aby swobodnie głośnik promieniował do tyłu.Ciężko gdybać jak faktycznie by zagrał,ale pełen kąt 360' promieniowania dla płaszczyzny poziomej jest kuszący!

Przestrzen to mialy moje byle Heil AMT ,,Aulos,, Air Motion glosnik gra w obu kierunkach izapewnia niesamowite efekty przestrzenne ,ale zdaje sie ze w graniu nie tylko przestrzen daje nam poczucie satysfakcji z odbbierania muzyki czyz nie?

Tannoy ,Audio Note itp. maja cos czego brak innym kolumnom czyli ,,duszy,, o czym przekonalo sie juz wielu przesiadajac sie na ,,vintydzowe,, kolumny.

Czy naprawde tak ciezko zakumac ze ten przelacznik nijak ma sie do rzeczywistych efektow wplywu elektroniki na dzwiek?!

Mialem u siebie Creeka 4330 kapitalnie grajacy wzmak z latwymi paczkami ale przy koncowce AN byl szary i plaski jak papier toaletowy , trzeba byc mocno nastawionym na ,,nie,, by tego nie uslyszec.

Na Avangarde roznice w okablowaniu byly ogromne a i w amplifikacji dosc mocno slyszalne a to przecie zestawy aktywne i wzmaki nie maja praktycznie zadnego wysilku by je napedzic a co dopiero w torze pasywnym gdzie wazne jest wszystko.

robix

zukzukzuk, 16 Kwi 2010, 23:42

>Dlatego chętnie widziałbym (zaprosiłbym) Lutka (z przełącznikiem) w Lesznie, na Bowersach.

>Np.: porównanie Jego Rotela vis Antileon (jako ostatnia "deska" ratunku)!!!

>Dlatego, aby w jakiejś mierze rozstrzygnąć: czy cieszyć się z posiadania trudnych, często dużych

>kolumn (bo wymiana wzmacniacza robi różnicę)? Czy wyrzucić złom i kupić a la tuby, Tannoye itd...

>

>Jedzenia , picia oraz noclegu i miłej atmosfery - nie zabraknie - zapewniam!!!

"...widzialbym (zaprosilbym) ..." - czasowniki uzyte w czasie przyszlym, które wskazuja i nazywaja późniejszą czynność lub późniejszy stan niż moment mówienia lub pisania o nich.

W zwiazku z czym, zapytam wprost: Czy moge rozumiec, ze uzywajac tej formy czasownikow miales na mysli rownoiez czas terazniejszy ?

Jesli tak, to czy najblizsza sobota bylaby dobrym terminem na spotkanie ?

>Seba78

>dbx, to spróbuj rozpoznać tego rotela;) ile to już śmiałków odwiedziło Lutka i poległo?;)

rozpoznany został i nie poległem.

areczek, 20 Kwi 2010, 09:33

>Piszecie o lampie do Tanno-ji,nie wiem jaką przestrzeń ona wniesie.W każdym razie gdyby przybyło

>planów,to nadal pozostaje kwestia trójwymiarowości dzwięków w tych planach(ci którzy słyszeli cebule

>wiedzą jaki cebulowy trójwymiar-ma wymiar);-),więc nie koniecznie jestem przekonany że taki

>trójwymiar zaistnieje.

podstawowa sprawa to taka, że cebula nie sprawi, że będziesz wiedział czym są "plany" i "trójwymiarowość".

Z tego co piszesz wynika, że nie słuchałeś lampy a jeśli już, to nie takiej, która dobrze /poprawnie/ gra. Stąd nie wiesz, co można usłyszeć, dzięki wzmacniaczom lampowym.

Upieranie się przy tranzystorowych integrach, jest powszechne ze względu na ich cenę, uniwersalność i łatwą obsługę. Ale tranzystor to nie lampowiec /dobry lampowiec/, więc ich porównywanie, jest stratą czasu.

Lutek mógłby pogonić swój, już legendarny przełącznik, za dużą kasiorę, i kupić wreszcie coś, co gra.

dbx, 20 Kwi 2010, 12:41

>Upieranie się przy tranzystorowych integrach, jest powszechne ze względu na ich cenę, uniwersalność

>i łatwą obsługę. Ale tranzystor to nie lampowiec /dobry lampowiec/, więc ich porównywanie, jest

>stratą czasu.

>Lutek mógłby pogonić swój, już legendarny przełącznik, za dużą kasiorę, i kupić wreszcie coś, co

>gra.

Mialem kiedys przez dluzszy okres czasu jednoczesnie dwa wzmaki, tzn. Rotela i lampe Cayina A88T i musze przyznac, ze zal mi tej lampy, bo jak dotychczas jedyny wzmak, ktory z Tannoy-ami mial lepiej "zebrany", mniej "dudniaco-buczacy" bas. Poza tym, wszystkim sluchaczom bardziej podobaly sie barwy z Cayina niz z Rotela. Osobiscie nie upieram sie przy tranzystorze i chyba wroce do lampy, z tym, ze - podobnie jak kiedys - tranzystor zachowam sobie rowniez.

Uuuuaaaaa!!!

Rękawica rzucona! 100 japońskich budżetowych AB-klasowych Watów ca. 100 A-klasowych Watów z legendarnego i przepotężnego hi-endoweo pieca, zwanego Gryphonem. Fiufiu...

Do tego ultraprecyzyjne, hiperprzejrzyste ale i WYMAGAJĄCE solidnego napędu Bowersy w - wreszcie - odpowiednim pomieszczeniu z towarzyszeniem pozostałych klocków, które również sroce spod ogona nie wypadły!

No i Lutkowy leveller :)

Jacku!

Nie wiem, jak przekonasz P. Marka, ale nie wypada, by rękawica nie została podniesiona. W razie oporu p. Marka próbuj perswazji, gróźb i przekupstwa!!! To musi się odbyć!

Ps. a czy nie można byłoby ustalić innego terminu - chętnie bym wziął udział, a w piątek, sobotę i niedzielę w Zielonej Górze i Nowej Soli odbywają się koncerty w ramach Green Town of Jazz -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tubylcom - nowosolaninom wskazuję, że w piątek w teatralnej gra Ultra Tradycyjne Duo - Jan Ptaszyn Wróblewski - Paweł Tartanus, a w sobotę - nasi młodzi jazzowi koledzy w ramach zespołu o nazwie "Big Band Nowosolski".

Ukryta Zawartość

dbx, 20 Kwi 2010, 12:41

>podstawowa sprawa to taka, że cebula nie sprawi, że będziesz wiedział czym są "plany" i

>"trójwymiarowość".

Dobre sobie!To trochę tak jakby twierdzić że Avantgardy szczycą się mizerną skutecznością...

Coś z linkiem dotyczącym koncertów w ramach festiwalu nie "tenteges", więc powtarzam

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję, że będzie OK!

Za zamieszanie przepraszam!

Ukryta Zawartość

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

W przyszłym tygodniu mają dotrzeć do nas kolumny Tannoy DC10T, czyli Dual Concentric w nowoczesnej formie. W związku z tym będziemy organizować prezentację a przy okazji możemy pobawić się przełącznikiem :-))) EIC wprowadziło właśnie nowy cennik i kolumny te kosztują wyjściowo zamiast 26 998zł dużo przyjaźniejsze 19 998zł/para. Myślę, że sporo osób czytających ten wątek zechce posłuchać tych kolumn mając na uwadze przychylne recenzje odsłuchów u Lutka a i może sam Lutek korzystając z okazji sprawdzi czy nowe Tannoye grają tak jak dawniej a może i lepiej ? :-)

Jako, że przyszły weekend to weekend majowy musimy zastanowić się nad terminem prezentacji. Może jakieś propozycje?

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

Jeszcze mi ciężko powiedzieć jak długo, ale myślę, że 2 tygodnie będą a może uda się i dłużej. W weekend majowy nawet nie proponuje spotkania. Sam tez mam plany :-)

Ja się dostosuję!

Z przyjemnością przekonam się na ile granie współczesnych Tannoyów jest tożsame z graniem "starych szaf"!

Zuk' ostatnio nie jest mobilny, ale może mu się uda coś wykombinować!

A jakby jeszcze dokoptować Lutka z Lutkowymi pudłami... Ech, marzy mi się!

No i Fox, koniecznie z Yaquinem!!! ;)

• Użytkownicy+

foxbat, 20 Kwi 2010, 21:09

>lucek

>

>>tylko co będzie

>>jak on zagra....

>....niepodlaczony.... to bedzie CUD ;)

Nie, to będzie wersja na akumulator ;-)

Zgłaszam się z niebytu...

Coś jest na rzeczy. Ledwo żałoba się skończyła, już kilka razy słyszę wołanie:)))

Ale tak na poważnie.

Cieszę się, że wreszcie może kiedyś będzie możliwość sprawdzenia, czy Gryphon gra nierozróżnialnie od budżetowego Rotela (co by nie mówić) na niełatwych, wielkich kolumnach. Dlaczego napisałem "może kiedyś"?

Bo po pierwsze:

- muszę przekonać właściciela do powyższego eksperymentu. P. Marek lubi towarzystwo (o czym przekonali się Ci, którzy byli). Lecz czy będzie chciał przeprowadzić tego typu zabawę oraz zaryzykować podpięcie Rotela do B&W ?(nadmieniam, że normalny poziom "hałasu" jest dość wysoki - może ze względu na wiek? To też wiedzą Ci, którzy byli). Mam nadzieję...

Jeśli nie da rady, to w zamian proponuję testy Lutkowego Rotela vis moje skromne zestawienie (klon Tube Technology i Parasound HCA 2200) na R90, albo - UWAGA! - na Arkowych MBL-ach!!! To by byłaby jazda!

Co Wy na to?

Po drugie:

- jeśli ma to być test wzmacniaczy - to wolałbym żeby w nich uczestniczył rekomendowany przełącznik Kolegów z Zielonej Góry (wraz z nimi),

Po trzecie - termin.

Majowy, pierwszy weekend - odpada dla mnie. A jako "prowodyr", chciałbym i chyba powinienem uczestniczyć w zabawie.

Moja aktualna praca jest "zlokalizowana" w godzinach popołudniowych zarówno w dni powszednie jak i weekendy (oprócz największych świąt). Owszem - będę miał mnóstwo czasu na... zimę:))) Kiedy "rzucałem rękawicę" - jeszcze o tym nie wiedziałem. Lecz gdyby był jeden PEWNY dzień - dałoby się załatwić wolne...

Po za tym - czas szybko mija:( Do zimy całkiem niedaleko:)

Także wybacz Lutku, Panowie. Lecz mówią: co się odwlecze - to nie uciecze...

Na koniec.

Zaciekawił mnie Arek, który relacjonował mi (bardzo pozytywnie), że na Tannoyach wszystkie płyty brzmią i grają jak trzeba!

Poważnie???

Pozdrawiam serdecznie!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Łukasz!

Oba wzmacniacze mają po 100 W przy obiążeniu 8 Ohm, więc kwestia wysterowania zdaje się nie istnieje. Dla założeń testu fakt pracy w klasie A, AB, czy D nie ma znaczenia.

Jak pisze Bartek. Wg teorii "władcy ciemności" 100W to 100W - w prawidłowo skonstruowanym wzmacniaczu. Inne rzeczy nie mają znaczenia.

A może coś KODY? Szkoda, że Yaquin odpada:(

Coś wymyślimy. Będą się starał doprowadzić do konfrontacji. Na razie jestem na etapie kompletowania okablowania dla Antka i druhów...

Co myślicie o odsłuchu klonów cebulek??? Zdałoby się:))) Projekt miał być ukończony w kwietniu, czy maju (wg obietnic Arka).

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

>zukzukzuk, 21 Kwi 2010, 12:02

>Ale tak na poważnie.

>Cieszę się, że wreszcie może kiedyś będzie możliwość sprawdzenia, czy Gryphon gra nierozróżnialnie

>od budżetowego Rotela (co by nie mówić) na niełatwych, wielkich kolumnach. Dlaczego napisałem "może

>kiedyś"?

>Bo po pierwsze:

>- muszę przekonać właściciela do powyższego eksperymentu. P. Marek lubi towarzystwo (o czym

>przekonali się Ci, którzy byli). Lecz czy będzie chciał przeprowadzić tego typu zabawę oraz

>zaryzykować podpięcie Rotela do B&W ?

Cholera Jacku,trochę przez przypadek znalazłeś się w niekomfortowej sytuacji-bez absolutnie jakichkolwiek poddtekstów.Jeśli Pan Marek nie wyrazi zgody,a przecież ma do tego niezbywalne prawo,to dla co bardziej zajadłych uczestników życia forumowego,Twoje wpisy dotyczące tej,oraz innych spraw mogą być permanentnie kontestowane.W związku z tym trzymam kciuki,za zgodę P.Marka i niecierpliwie wypatruję wniosków wynikających z zabawy lutkowym przełącznikiem,mam nadzieję,że Gryphon się obroni, bo jak nie... to cholera Panowie nie będzie już kolejnej deski ratunku :)

Pozdrawiam Lubuszan

P

>Szkoda, że Yaquin odpada:(

ze jak?? Chlopie, zastanow sie co piszesz! Yaqin nie odpada nigdy!

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.