Skocz do zawartości
IGNORED

Lubuskie - odsłuchy.

lucmaster

Rekomendowane odpowiedzi

berberys, jak tam sytuacja? slyszalem, ze niedaleko was wal pekl i woda moze sie wlewac na ul. poludniowa...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Na całe szczęście to wyolbrzymiona plotka!

Na wysokości kortów tenisowych przy działkach zaczął przemakać wał! Szybka dwugodzina akcja uszczelniająca i sytuacja opanowana!

Niemniej ryczące syreny spowodowały u mnie gęsią skórkę - jakby nie było w 1997 r. jakieś 200 metrów od mojego domu płynął główny nurt Odry (Dla niezorientowanych - normalnie do rzeki mam około kilometra).

Jeżeli mam służyć informacjami z akcji przeciwpowodziowej to mogę powiedzieć, że Odra w Nowej Soli i Przyborowie straciła ostatnio 10 cm.

W centrum miasta - również w dzielnicy portowej - zagrożenia nie ma. Znajomi z okolic Nowej Soli raportują, że w sumie nie jest źle! Byłem także rowerem w Starej Wsi - pływającej po dachy w '97 - jest spokojnie. Oby tak dalej!

A ja - po całym dniu pracy - zasiadam do płyty nabytej za poleceniem bodajże kolegi Theriona - Caci Vorba (Szczera Mowa). REWELACJA - nie mogę się nasłuchać!!!

PS. Dzięki za zdjęcia - widzę przy Audiovectrorach podłogowe "Dynki". Jako fan i były posiadacz Dynaudio z chęcią porównam Dynaudiosound z obecnymi moimi preferencjami. Może być ciekawie! A który to model? Strzelam - Audience 82? ;)

przepraszamy te na fotce to oczywiście dyneczki x 36 i powiem tak po krótce jest ciekawie a myślę że bedzie coraz lepiej,poprostu kwestia czasu dzis dopiero co sie u nas wykluły a już potrafiłly rozgrzać mnie nawet i poczułem taki fajny dreszczyk na women in chains tears for fears, jak narazie pełen szacunek dla duńczyków .

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

W sobotę raczej nie uda się już nam posłuchać Dynaudio, gdyż do posłuchania będą Audiovectory i porównanie ich z Tannoy DC10T oraz Lutka Red Monitorami i obawiam się, że zabraknie czasu. Odnośnie samych Dynaudio to oczywiście są to świetne kolumny, ale do małych pomieszczeń tak w sam raz będzie 16-22m2. W naszym pokoju odsłuchowym trochę już brakuje fundamentu basowego. Może pomogłoby przysunięcie ich bliżej ścian, ale to półśrodek. Dynaudio kosztują 6900zł więc to też byłoby trochę niesprawiedliwe porównywać je z ponad 2x droższymi kolumnami. Do Audiovectorów porównywać można Contour S3.4, które prawdopodobnie zawitają u nas za jakiś czas :-)

Dynaudio ma naprawdę świetne kopułki, strasznie przyjemne w odbiorze, słodzące, wydłużające wybrzmienia a jednocześnie grające detalicznie. Różnego rodzaju dzwoneczki potrafią oczarować, wokal również wychodzi bardzo przyjemnie z lekkim wygładzeniem. Audiovector te same dzwoneczki oddaje szybciej bez przeciągania wybrzmień, wygasza je błyskawicznie. Sygnał zanika momentalnie tak jakby kończyły się bity w których zapisano te dźwięki na płycie i one znikają. Trochę to brzmi technicznie, ale mam wrażenie, że dla tych kolumn przekaz z CD to za mało informacji, one byłyby w stanie przekazać sporo więcej jeśli tylko zostałoby to zapisane na nośniku. Nic nie zostaje zaokrąglone, nic nie wybrzmiewa ani trochę dłużej niż jest to na płycie. Muszę w wolnej chwili posłuchać na tych kolumnach nagrań w 24bit/96Khz bo wydaje mi się, że to dopiero zabrzmi! Dynaudio grają spokojnie relaksująco a Audiovectory to wulkan dynamiki jak na "słupki" :-) Podejrzewam, że mogą się u niektórych pojawić odczucia, że tym kolumnom brakuje "magi" czy "muzykalności" czy tego czegoś. Możliwe, że niektórzy odbiorą je jako grające technicznie, ale one są wg mnie bardzo rzetelne w pokazywaniu tego co zapisano na płycie i nie próbują na siłę upiększyć co czynią właśnie chociażby kolumny Dynaudio, firmy którą również bardzo szanuje i całkowicie rozumiem miłośników tej marki.

Jak zainteresowanie marką Genelec ? Znajdą się chętni do posłuchania? To bardzo ciekawe monitory aktywne w aluminiowych obudowach z wieloma ciekawymi rozwiązaniami. Myślę, że warto ich posłuchać. Może trochę dziwnie wyglądają, ale nie dajcie się zwieźć to nie zabawki i swoje też kosztują :-)

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

JarlBjorn ciekawi mnie dlaczego przeszedłeś na Dynaudio zamiast np na wyższe modele Audiovectora ? Możesz napisać co Cię tak urzekło w Dynaudio i czego brakuje wysokim modelom Audiovectora ? Jestem bardzo ciekawy, gdyż zanim zdecyduje się na zakup Audiovectorów S3 Signature dla siebie chce jeszcze posłuchać właśnie Contour S3.4. Innych modeli w cenie do 20 000zł, które by mnie mogły zainteresować już nie widzę a kilku też już słuchałem i odpadły.

Widzę też, że sporo miałeś do czynienia z Focalem i też pytanie czego w tych kolumnach Ci brakowało?

Dzisiejszym rankiem zapukał do drzwi mojego domu, obładowany niczym święty Mikołaj na dwie godziny przed rozbłyśnięciem pierwszej wigilijnej gwiazdy, Łukasz - Lucmaster.

W worku miał kable, a potem z sanek zaprzęgniętych do zaprzyjaźnionego renifera, wyjmował i przynosił po kolei kolejne paczki i paczuszki...

A co w nich się znajdowało zobaczcie sami!

Najpierw kącik słuchawkowy składający się z absolutnie przepikęnego preampu SPL Phonitor oraz słuchawek Ultrasone Pro 900.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15273-100002782 1275066983_thumb.jpg

post-15273-100002783 1275066983_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale to był dopiero początek.

Potem, niczym po obfitych opadach śniegu, zasrebrzyło i pokryło się niebieską poświatą...

Ukryta Zawartość

post-15273-100002779 1275067162_thumb.jpg

post-15273-100002780 1275067162_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A maleństwa odpowiedzialne za wzmocnienie okazały się nadzwyczaj mocarne, za co pewnikiem odpowiada waga - ważą jakby były odlewami z ołowiu!

I teraz wygląda, jak na zdjęciu! ;)

Ukryta Zawartość

post-15273-100002776 1275067422_thumb.jpg

post-15273-100002777 1275067422_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rzeczywiście preamp słuchawkowy od pierwszego rzutu okiem kojarzy się nieodparcie z radiostacją lub radiem CB. Podczas działania "wycieraczki" pracują stale, a diody we wskaźnikach pulsują ciepłym żółtym światłem. Efekt magiczny, porównywalny z atmosferą lamp!

Krótkie resume...

Słuchawki Ultrasone w porównaniu z moimi Denonami są podczas noszenia niewygodne. Rekompensują to poniekąd dobrym dźwiękiem - porównywalnym z japońskimi "drewniakami". Denony grają lepiej, ale nie na tyle by uzasadniać prawie trzykrotną różnicę w cenie.

Komplet AVMa mógłbym streścić lakonicznie - allrounder. Do każdego rodzaju muzyki. Kompetencja, brak przekłamań, dźwięk szybki, barwny i przestrzenny. Dodatkowo - łatwość wysterowania wszystkich kolumn! Szczerze??? Hi-end!

Plotki są szybsze od samochodów! ;)

Ale może po kolei - w dniu dzisiejszym w, jak zawsze gościnnej, siedzibie zielonogórskiego salonu audio o nazwie Audiozakupy odbyło się spotkanie trzech, nie waham się użyć słowa, wybitnych konstrukcji głośnikowych.

Naprzeciw siebie (tak naprawdę to obok) stanęły konstrukcje z Danii przeciw konstrukcjom ze Szkocji; stare naprzeciw nowych; dwudrożne naprzeciw wielodrożnym; tekstylne naprzeciw metalowym; papierowe naprzeciw tym nie do końca papierowym; monitory naprzeciw wolnostojącym; szczupłe naprzeciw grubym; blond naprzeciw rudym - oj, chyba się zapędziłem... ;)

Grały Audiovectory S3 Signature na zmianę z Tannoyami DC10T i Tannoyami Super Monitor.

Kolumny napędzane były przez lampę Ayon Orion (KT 88) , którą zastąpił Leben 300 xcośtam. Jako źródło pracował CD Docet Lector. Prąd pochodził z firmy ENEA. :))

Skład osobowy był następujący:

Gospodarze - Łukasz vel Audiozakupy oraz Andrzej vel Ajacz i widzowie - słuchacze: Lutek vel Lutek, Marek oraz ja.

A co usłyszałem to napiszę później.

Na początek garaść zdjęć.

Ukryta Zawartość

post-15273-100002630 1275155280_thumb.jpg

post-15273-100002631 1275155280_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

post-15273-100002627 1275155407_thumb.jpg

post-15273-100002628 1275155407_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gospodarze na górze i goście poniżej.

Ukryta Zawartość

post-15273-100002623 1275155566_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.