Skocz do zawartości
IGNORED

Lubuskie - odsłuchy.

lucmaster

Rekomendowane odpowiedzi

berberys, wciaga nosem dwa marancunie z nalesnikami przygotowane podane przez slawka ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

witam.

Bartek sie nie chwali, ale postepują u niego też zmiany w systemie. uważni sprawdzający wpisy w "o mnie" tez to dostrzegą :)

jam chwilo wylądował bez kolumn w docelowym systemie, ale zamierzam ten stan szybko naprawić.

kilka słów o Albedo Monolicie. dobra kontrola wszystkich zakresów, fajna taka "perlistość" na górze. wykonanie to juz naprawdę wysoka półka. zdecydowanie najciekawszy z konektów jakie miałem w swoim systemie. zobaczymy jak sprawi się z nowymi kolumnami.

pozdr.

Łukasz

witam, witam.

faktycznie - troche się narażając rodzinie prawie cały dzień spędziłem na odsłuchiwaniu nowego nabytku. dla niewtajemniczonych chodzi o kolumny Audiovector M1 wersja "Super", czyli środkowa (pomiedzy zwykłą, a Signature).

kilka słów o wykonaniu - bardzo porządne, pierwszej klasy fornir, bass-reflex do tyłu, dodatkowo głośniki wentylowane do tyłu.

jak grają?

plusy: bardzo dobra stereofonia, dużo basu (przynajmniej u mnie w pokoju), mam wrażenie że cała równowaga tonalna do jakiej byłem przyzwyczajony przesunęła się ciut w dół, co najważniejsze - bardzo dobrze grają na niskich poziomach głosności, co oznacza, że gdy na wzmaku nie ma u mnie jeszcze 09.00 to słychać i kontrabas i talerze i szelsty itp., ta ostatnia zaleta jest dla mnie nie do przecenienia - bo głównie słucham muzyki cicho.

minusy: bas mógłby byc lepiej kontrolowany, może faktycznie na górze przydałby się jeszcze jakichś szlif szlachetności.

podsumowując: bardzo żywiołowo grające monitory, choc mam świadomość, że absolut to jeszcze nie jest :)

w powszechnej opinii miały grać raczej chłodno, ale tego u siebie nie obserwuję. pewnie dzieki dużej ilości lampowych wattów jakimi je karmię.

z bi-wiringiem jeszcze się nie zmierzyłem, zostawiłem sobie na to dzisiejszy dzień. może faktycznie molibdenowe Sapry jeszcze górę ulpszą?

pozdr.

Łukasz

Lucmaster!

W żaden sposób nie chciałbym Cię odrywać od słuchania, ale myślę, że winny jesteś forumowiczom dwie recenzje z odsłuchów ;-)

Co do jednej, to, gdy zaczniesz, z pewnością się dołączę i "skrobnę" ciepłych słów kilka...

Pozdrawiam

Zukzukzuk!

Ty żyjesz???

witam ponownie.

kilka słów na temat odsłuchu porównawczego jaki miał miejsce u mnie wczoraj w domu.

przy niezmienianym torze i pomieszczeniu do boju stanęły dwa monitory:

- Audiovectory M1 wersja Super,

- Totemy Model 1 wersja Signature.

zdjęć z tego nie ma, ale pozwólcie, że kilka słów skrobnę.

odsłuch trwał ze dwie godzinki. najp[ierw grały Audiovectory, potem Totemy.

repertuar przeróżny - od samplera, poprzez Mino Cinelu, Keri Bremnes na Khadja Nin skończywszy.

wrażenia:

przewaga Totemów dla mnie była bezdyskusyjna w zasadzie pod każdym względem, co raczej mnie zaskoczyło.

bas: w Totemach lepiej kontrolowany, zwinniejszy, szybszy,

średnica: w Totemach barwniejsza, wyraźniejsza,

góra: tutaj różnica była największa - w Totemach blachy i dzwonki ładniej wybrzmiewają, mam też wrażenie, że są tak jakby wyraźniej nakreślone.

generalnie Totemy grają momentami podobnie do Contourów 1.1 (w końcu na dole jest przetwornik made by Dynaudio), ale dźwiek jest zwinniejszy, ciut lżejszy, ale wyraźniejszy, "malowany dokładniejszą kreską".

z wyglądu Totemy prezentują się świetnie, kapitalna okleina (u mnie mahoń), a gniazda głośnikowe - takich w żadnych do tej pory oglądanych kolumnach nie widziałem.

wymiar kolumienek mocno mini, ale dźwięk to juz naprawdę wysoka półka.

pozdr.

Łukasz

Reaktywuję wątek!

Mój wpis mógłby się zaczynać od słów "METAXAS IS BACK"

Jestem po niezwykle miłej pogawędce z kolegą Zukzukzukiem, który oznajmił, ku mojej wielkiej radości, iż jego przepiękny Metaxas został zreanimowany!

W trakcie tejże pogawędki zostało rzucone hasło - odsłuchujemy wreszcie Metaxasa.

Co by kolega Zukzukzuk się nie rozmyślił rzucam hasło - lubuskie odsłuchy ciąg dalszy i zapraszam wszystkich chętnych posłuchania tej niebanalnej konstrukcji. Proponuję spotkanie w najbliższy piątek 16 listopada. Użyczam pomieszczenia, które postaram się nieco bardziej zaadaptować do odsłuchów oraz moich obecnych Thieli.

Mam nadzieję, że Ci, którzy nie mogli być poprzednio dojadą, a Ci którzy byli poprzednio również będą obecni.

Koleżanki i Koledzy, czekam na szybki odzew!

Pozdrawiam

Bartek

Zukzukzuk się nie rozmyślił !!!

Namawia żonkę - potrzebny dobry kierowca !

Pozdrawiam !

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Cudownie będzie widzieć Cię Jacku wraz z szanowną Połowicą!!!

Wreszcie może uda się nam wypić bruderschaft...

Hi, hi... A może w sąsiednich pomieszczeniach zrobimy odsłuchy dla naszych kobiet???

Oczami wyobraźni to widzę - w pokoju obok kobiety szydełkujące, wyszywające, robiące na drutach, etc... ;-))

Cieszy mnie bardzo, że będę mógł wszystkich gościć!

Jak na razie całkiem fajna frekwencja się szykuje! Jak zbierze się więcej osób, to myślę, że nie będziemy "gnieść" się w słabo wytłumionym pokoju na dole i przyszykuję 30 metrowy regularny, nieźle wytłumiony salon na górze... No i mam małą niespodziankę. Nie zdradzę zbyt wiele, bo sprawa do końca nagrana nie jest, ale jest szansa, że oprócz Metaxasa będziemy mogli gościć kolegę z kolejnym, uznanym w prasie i na łamach forum, hi-endowym 40 kilogramowym piecem... Zapowiada się prawdziwy hi-endowy bój!

Pozdrawiam

Łukasz - nie rozumiem ? Co sugerujesz ?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Ja wytłumaczę!

Będzie żart w stylu przedszkolnym, ale co tam...

Prawda jest prosta, choć smutna - "Łukasz traci powolutku słuch"...

A tak na serio - wszyscy pytają o której zaczynamy???

Ja jestem dostępny dla Was, Drodzy, od rana! Co do Łukasza wiem, że, o ile się nic u niego nie zmieniło, będzie w okolicach 19.

Myślę, że w takiej sytuacji będziemy zmuszeni zacząć bez Niego :-(

To jak Wam pasuje - 16??? 17???

Łukaszu! Na marginesie - czy możemy liczyć wcześniej na Twoje zacne "pre" oraz "cd"? Sam wiesz (sami wiecie), jak marnym, w kontekście planowanych odsłuchów, sprzętem na razie dysponuję. Jedynie bylejaki Onkyo oraz Rotelik w charakterze pre...

Pozdrawiam

Ja już mam od dawna słuch "zjechany" na wysokich !

Osobiście dysponuje tylko tranzystorowym pre Adcoma GFP 555. Lampowy Jewel Four powinien zagrać lepiej (słyszałem go z Metaxasem- jest FAJNIE). Ale do tego powninna być jeszcze końcówka One (choćby dla porównania). Ach i obowiązkowo TOTEMY ! Pisaliście również, że Łukasz ma jakoweś ALbedo !

Mam przeto nadzieję, że australijczyk pomoże Łukaszowi zostać na lądzie jeszcze przez jakiś czas...

Ogłuchnie chłop - to sobie pożegluje po ciepłych morzach !

Możecie zdradzić, jakie 40 kg monstrum będzie obciążało strop ? Końcówka ? Czy może jakiś zgrany komplet pre-power ? Lampa czy tranzystor ?

Tak na okolice 17-stej mógłbym dotrzeć...

Pozdrawiam.

Na razie żadnych szczegółów zdradzić, Jacku, nie mogę, ponieważ kolega z końcówką jeszcze na 100 % nie potwierdził przybycia. Ale poprosiłem, by przywiózł posiadaną przez siebie, przezacną, olbrzymią i tranzystorową koncówkę mocy.

Biorąc pod uwagę to, co napisałeś wyżej, błagamy Ciebie Łukaszu, o wyrozumiałość dla naszych małości duchowych i sprzętowych i użyczenie nam do odsłuchów Twego sprzętu z najwyższej półki...

Łukaszu - deklaruję od razu chęć niesienia... pomocy oraz Twego zabójczo ciężkiego sprzętu!

Pozdrawiam ciepło, mimo zimnej pory!

Bartek

witam.

wygląda na to, że znowu czeka mnie mnie dociążenie kręgosłupa, ale czego sie nie robi dla tak zacnych Kolegów :)

przyciągnę zatem Omaki, kabli trochę, cd-playera, no i może faktycznie Totemy? choć one chyba zginą w takim salonie jak Bartka salonie, ale kto wie?

pozdr.

Łukasz

Witam!

Wiem ze nie do konca na temat ale nieodparcie musze podpytac lubuszan gdzie w lubuskim sa jakies sklepy ze sprzetem? Napiszcie o tych ktore znacie i moze jeszcze gdzie jezdzicie czegos posluchac poza lubuskie. Ja zawsze wybieram sie do Poznania, ale moze mozna wesprzec lokalna inicjatywe handlowa i zaoszczedzic kilomertow?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.