Skocz do zawartości
IGNORED

Lubuskie - odsłuchy.

lucmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Niezmiernie milo mi bylo Was goscic. Rzeczywiscie pokoj w ktorym sluchalismy nie jest moim codziennym pokojem odsluchowym. Obecnie sprzet stoi w moim domu rodzinnym, stal tak na przeczekanie (bylem jakis czas za granica).

Inny pokoj, zupelnie inna akustyka i duzo problemow. Spedzilem duzo czasu, biegajac po pokoju z poduchami i ustrojami, zeby tylko "jakos" to zagralo. Ze wszystkim oczywiscie sobie nie poradzilem. Brakuje troche najnizszego basu, rozdzielczosc i poukladanie takie sobie - glownie jest to zwiazane z pochylona sciana (dach), przez to tez dzwiek gra troche na "twarz".

Wkrotce sprzet ponownie zawedruje do Wroclawia, a i nowe klocki sie pojawia. Jakie jeszcze do konca nie wiem. Na pewno wzmak i kolumny pozostana takie same :)

Takze juz zapraszam do Wroclawia w okolice jesieni. Pamietam oczywiscie i o Waszych zaproszeniach i nie omieszkam z nich skorzystac !

pozdr

Tomek

Tomku:

- ta psychodelia szamańska :) - to Mari Boine i płyta "Eallin",

- ta druga pani z północy - to Kari Bremnes i płyta "Svarta Bjorn",

- ta trzecia pani nagrywająca dla Linna to Barb Jungr i płyta "Love me tender" (kupiona na www.ccd.pl),

- ten zestawik, z którego słuchaliśmy saksofonu to składak "Acoustic Room 47".

więcej chyba grzechów nie popełniliśmy :)

pozdr.

Łukasz

Komentarz wydaje się zbędny... ;-)

A jednak... Obawiałem się, czy Omak uniesie "ciężar odpowiedzialności"... Okazało się, iż jest nadzwyczaj mężny i poradził sobie lepiej niż przypuszczałem... Bestia!!!

Mając na względzie fakt, iż o 2 w nocy nie miałem nikogo do pomocy w ustawieniu kolumn na podkadkach pod kolce, nie mogąc czekać - chwilowo stoją one na tym, co było pod ręką...

No i zagrały...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15273-100008969 1217078080_thumb.jpg

post-15273-100008970 1217078080_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gatuluję Bartku!

piękne te kolumny, a grają naprawdę świetnie, o czym miałem okazję się wczoraj przekonać u Jacka. zaryzykuję stwierdzenie, że miałem do czynienia wczoraj z hi-endowym brzmieniem. zestawienie Metaxasa końcówki i pre, Krella jako źródło i Infinity dało spektakl z najwyższej półki, chyba najlepszy jakiego słuchaliśmy w ramach "naszych" odsłuchów.

jak czytam Omak to jednak rzeczywiście smok, przyznaję, że trochę się o niego bałem. ma co napędzać.

pozdr. i liczę na szybkie zaproszenie :)

Łukasz

Przepiękne!

Salon klasa! A głośniki!!!!!!!!!!!!!!

Ostatnie zdjęcia u mnie... Ryczeć się chce! Dlaczego dziś takich nie robią za kilka kzł?

Niestety - mój aparat jest do kitu!

Dzięki za wizytę!

Pozdrawiam!

P.S.

Kurna, znowu będę musiał Cię odwiedzić!

Jak przyjadę - na deser proponuję 2xOMAK Jewel Three + Metaxas Marquis + Krell 280CD + Infinity Renaissace 90!

Ukryta Zawartość

post-7648-100008966 1217079985_thumb.jpg

post-7648-100008967 1217079985_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

są i zdjęcia z wczorajszego odsłuchu.

dzięki Jacku za gościnę, jak zwykle zaserwowałeś nam muzyczny spektakl przez duże "S".

wrażenia pozamuzyczne też "mocne" :), czuję ich następstwa nawet po tylu godzinach.

trochę cie wczoraj ograbiliśmy ze sprzętu... twoja wina w sumie - za dobry naściągałeś :)

pozdr.

Łukasz

Jacku, Łukaszu!

Co by nie mówić - rzeczywiście wczorajszy sprzęt dał czadu! Nie mogę zapomnieć chociażby ciarek na plecach podczas słuchania zespołu "Tool".

Najlepszy dźwięk EVER!

Jacek - Łobuzie!

Zapisuję się przez Ciebie do klubu Infinity Classic i z olbrzymią niecierpliwością czekam na odsłuchy zaproponowanej przez Ciebie konfiguracji!!!

Obiecuję wytoczyć z piwniczki na tę okazję najszlachetniejsze trunki! ;-)

Ukochaj Kasię i podziękuj jej za cierpliwość oraz fenomenalne ciacho!!!

A Tobie podziękuję, gdy zbliżysz się na odległość pozwalającą dostrzec Cię wzrokiem...

Ciacho?

Zeżarłeś całą zagrychę! Hihi...

A Nas teraz głowa boli!

Dobrze byłoby, żeby ktoś wreszcie ruszył temat klubu Infinity!

Nie mogę odżałować, że na koniec nie zagrałem sobie "Gdy zapada zmierzch" z "Kiedy przyjdzie dzień".

Nawet na trzeźwo ryczałem!

Specjalne dzięki dla PATRYKA! Biedak - się nasłucha!

Do zobaczyska!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Tak - rozmawiałem kiedyś z TYM Panem - ma ich kilka par tylko "nieco" drożej. To dość "trudny" głośnik. Miałem wrażenie, że jeszcze jeden Metaxas przydałby się.

Ale WARTO!

Swoją drogą - chyba masz JMLAB-y?

Witam.

Hybryd - zwazywszy ze jestesmy prawie sąsiadami chciałbym niesmiało zapytac o mozliwosc sprawdzenia Twojego zródła w moim systemie? Nosze sie własnie z zamiarem zakupu nowego cd i mam problem z weryfikacja nauszna zródeł które mnie interesuja. Miedzy innymi Krella 280. Za umozliwienie mi owej weryfikacji byłbym bardzo wdzieczny. Mieszkam w Szprotawie wiec... Pozdrawiam.

Hehe - Krellik jest już Łukaszowy...

witam ponownie!

co do wczorajszych odsłuchów to pozwolę sobie skrobnąć kilka słów.

najbardziej zdumiał mnie charakter całości. w torze nie było żadnej lampy, a Metaxasa czy Krella trudno podejrzewać o brzmienie "lampowe", a całość zagrała bardzo "mięsiście", dźwięk miał bardzo gęstą sygnaturę. uhh - naprawdę robił wrażenie. przy czym był przy okazji bardzo, bardzo szybki. mistrzostwo świata. zejście basu kosmiczne.

a teraz z innej beczki - wreszcie wieczorem wydobrzałem i mogłem posłuchać u mnie razem Krella i Metaxasa Marquiza. no i powiem tak: JESTEM W DOMU! cały system gra naprawdę bardzo przyzwoicie, a małe Sonuski zaczęły nawet pomrukiwać basem jak Infinity :)

ps. Dyzma - pisz na priva śmiało, jakoś spróbujemy uzgodnić umożliwienie Ci posłuchania Krella.

witam.

dzięki uprzejmości Bartka - zamiast walczyc ze statystyką na koniec miesiąca - siadłem do kolejnej walki ze sprzętem. o jakżesz to przyjemniejsze :)

tym razem pojedynek Thiele 1,5 kontra SF Signum. twarzą w twarz, ten sam system i ten sam słuchacz :)

wieczór zapowiada się pasjonująco. nie omieszkam przynudzic swoimi spostrzeżeniami :)

pozdr.

Łukasz

Ja właśnie wróciłem z treningu... No i chciałem zaznaczyć, że nie może być tak, żeby mały sparing amerykańsko - włoski przeszedł bez echa...

Bedę czekać wyników!

A na deser kilka nowych zdjęć, w tym zdjęcie pod tyułem "Co zrobić z kamiennymi podstawami pod kolumny, czyli... na czym stawiać trasport ;-)

Ukryta Zawartość

post-15273-100008861 1217271223_thumb.jpg

post-15273-100008862 1217271223_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to czekam na wynik kolejnego meczu!

Tak między nami: wyrównaj głośniki w pionie!

I wypróbuj jak grają bez płytek (złotówki dobre pod kolce). Powinno być bardziej "miękko" i w ogóle.

Pozdrowienia.

PS.

Maila dostałem. Jutro z rana wyślę odp.

Jacku!

Kolumny wyrównałem - to co na zdjęciach to zakłamanie aparatu (lub krzywe oko operatora aparatu ;-))

Solidne podstawki (podkładki) pod kolce już zamówiłem - będzie i elegancko i bezpiecznie dla podłogi. A to, że bardziej twardo... jak dla mnie to mała zaleta!

Pozdrowienia

Bartek

> lucmaster

Jak już dojdziecie do porozumienia i zmienisz Omaka na Metaxasa to ja chętnie zaopiekuje sie tym pierwszym :) Mam teraz Jewel Two i jest dobrze, ale wciąż czekam na lampę, żeby było lepiej.

Łukaszu!

Ja przez Ciebie i Jacka muszę zmienić co nieco w swoim "O mnie" ;-)

A Ty proszę... jedno - jedyne zdanie opisujące zmiany w Twoim systemie... Pojedynek produktów dwóch kultowych firm... Bombastyczne zapowiedzi... Odczuwam głęboki niedosyt... ;-))

Wysiliłbyś się może nieco więcej???

witam ponownie!

przedwczoraj powalczyłem, wczoraj zdecydowałem: Thiele wróciły do mojego systemu w wielkim stylu a Sonusy choć z żalem sprzedałem dalej. Bardzo przyjemne to były monitory i zacnie wykonane. Bezpośrednie porównanie ich do Thieli 1,5 pokazało dobitnie jaka jest różnica pomiędzy małym monitorem grającym dużym dźwiękiem a małą podłogówką. Podparcie na basie jest dużo lepsze w podłogówce, a że Thiel ma memranę bierną zamiast bas-reflexu - basik doskonale daje sobie radę w małym pomieszczeniu nawet. Skądinąd wiem, że w dużym pokoju Thiele też ładnie wypełniają ten zakres pasma. Thiele odebrałem jako kolumny bardzij żwyiołowe i z większą ochotą do grania. Może troszkę "chuligańskie", ale tylko w zestawieniu z Sonusami, które z kolei grają dosyć dostojnie.

Największa różnica na górze. Thiele są z lekka "blaszane" i "metaliczne" górą, w Sonusach takich cech nie ma nic, jest za to pewne zaokrąglenie i osłodzenie.

co do stereofonii - Thiele nie dostępują monitorom, a głębia to mocny punkt na rzecz Thieli (fenomen pod tym względem dla mnie).

tak oto pewna historia zatoczyła koło i Thiele Cs 1,5 grają znowu u mnie. Dla niezorientowanych dodam, że jest to nie tylko model, który kiedyś do mnie należał, ale są to wprost te same egzemplarze :)

pozdr.

Łukasz

Hehe ale ja WAS lubie panowie za te roszady bo przecie nic tak nie cieszy jak ,,gonic go,, no wiecie tego na K i co ? a no nie dogonic! O!

Takie Infinity bym se sypnal i pozamiatane ! Tesciowa po policje by dzwonila po przesluchaniu plyty M.Milera.

robix

Właśnie taka ZABAWA jest najlepsza!

Super, że znalazłem LUDZI chętnych do wspólnych odsłuchów, wymian i roszad sprzętowych!

Nikt się nie oszczędza! Chcesz posłuchać tego zestawienia, tych głośników, tego wzmacniacza, czy źródła? Nie ma problemu! Kombinacji jest bez liku!

Towarzystwo się zjeżdża i JEST IMPREZA!

A najważniejsi w tym wszystkim są wspaniali LUDZIE!

Właśnie taka ZABAWA jest najlepsza!

Super, że znalazłem LUDZI chętnych do wspólnych odsłuchów, wymian i roszad sprzętowych!

Nikt się nie oszczędza! Chcesz posłuchać tego zestawienia, tych głośników, tego wzmacniacza, czy źródła? Nie ma problemu! Kombinacji jest bez liku!

Towarzystwo się zjeżdża i JEST IMPREZA!

A najważniejsi w tym wszystkim są wspaniali LUDZIE!

Witajcie!

W dniu wczorajszym wraz z moim przyjacielem Łukaszem udaliśmy się na długo oczekiwaną wycieczkę do sąsiedniego i urokliwego grodu zwanego Szprotawą, po to, by spotakać się z kolegą Dyzmą i jego szstemem.

Dlatego przede wszystkim bardzo dziękuję ze swej strony koledze Dyzmie za szalenie miłą gościnę, a także za możliwość posłuchania doskonałej muzyki w świetnej atmosferze!

Jak wiecie, w poszukiwaniu piękna i prawdy, (na razie chwilowo) w systemie Dyzmy, zamiast poczciwego, choć "grzebniętego" Technicsa, swe miejsce znalazł odtwarzacz Krell Kav 280 cd przywieziony z sąsiedniego miasteczka.

W tym miejscu powinienem opisać zestaw kolegi Dyzmy, na który składały się bodajże: kolumny Paradigm Monitor 3, wzmacniacz firmy Xindak (symbolu nie pomnę), kabel głośnikowe Albedo oraz wysokiej klasy przewody sygnałowe (XLO???) Dyzma powinien mnie poprawić!

Żeby móc cokolwiek napisać o zmianach w dźwięku po jego podłaczeniu powinienem zacząć od - choćby krótkiej - impresji na temat dźwięku systemu Dyzmy!

Wielu z Was zdążyło go już poznać, a ja, pomimo tego, postaram się po swojemu opisać wrażenia z obcowania z nim.

Cechą dominującą i od razu absorbującą i fascynującą słuchacza jest wybitna stereofonia uzyskana przez Rafała z jego systemu.

Od pierwszych taktów muzyki płynącej z głośników przestrzeń po prostu oszałamia - jest namacalna i holograficzna.

Wraz z wzrostem jakości pyt lądujących w odtwarzaczu wrażenia, choć to nieprawdopodobne, są jeszcze lepsze!

Całość okraszona była całkiem przyzowitą dynamiką, stosunkowo niezłą barwą i naprawdę dobrą przezroczystością.

No i nadszedł czas, gdy wysłużonego Technicsa zastąpił Krell!

Maszyna ta zaskakuje przede wszystkim bardzo dużą głębokością obudowy i odwrotnym ułożeniem szuflady i przycisków. Cisną się na usta komentarze typu "odtwarzacz dla mańkutów"...

Na całe szczęście posiada on pilota.

W końcu zagrał!

Zagrał i to jak!!!

Wrażenie trudno opisać... Co nie dziwi - wszystkie aspekty dźwięku były o niebo lepsze.

Najbardziej na zmianie zyskała dynamika, zakres niskich tonów oraz barwa.

Wreszcie odtwarzana muzyka zyskała namacalność, instrumenty zagrały dużo, dużo prawdziwiej, a i dźwięk blach, tudzież innych przeszkadzajem zyskał blask.

A podłączenie Krella spowodowało, że na dole działy się prawdziwe dziwy. Okazało się, że kolumny potrafią zejść znacznie niżej, nie tracąc nic ze swej kontroli i mocy (zyskując jednocześnie w każdym aspekcie).

Również bas zyskał sporo na barwie!

No... jednym zdaniem - było naprawdę świetnie.

I Rafał to zauważył , gdyż westchnął w pewnym momencie "Nie wiedziałem, że moje kolumny potrafią TAK zagrać!!!"

I była to "naga" prawda.

Co prawda kolega Dyzma miewał wątpliwości typu, czy podłączenie Krella do posiadanego sprzętu nie jest "mezaliansem", niemniej w mojej (i nie tylko) ocenie z Krellem całośc zagrała właśnie tak, jak zagrać powinna.

Podłączenie wszystkich elementów toru spowodowało, że z Rafałowych kolumn naprawdę wyciśnięto wszystko. Jako analogię przytoczę słynne podłączenie przez Kena Ishiwatę topowej elektroniki do bodajże kolumn Tannoy M2!

Żałuję tylko, że w trakcie odsłcuchów zabrakło kolegi Amidasa oraz jego Ceca.

Co prawda dźwięk Cec'a 51 XR udało mi się poznać podczas wielkorotnych odsłuchów i mam go przez cały czas w pamięci, niemniej takie bezpośrednie porównanie mogłoby pomóc w wyborze.

Na mój gust i pamięć w obecnym systemie Dyzmy Cec, pomimo tego, że to dobre źródło, mógłby okazać się zbyt gładki, zbyt poukładany i zbyt mało dynamiczny!

To teraz czas na konkluzję - system Rafała zagrał naprawdę świetnie. Co więcej, mając na względzie cenę i ograniczenia konstrukcyjne kolumn, zagrał w sposób absolutnie doskonały i zaskakujący! Krell zgrał się z resztą systemu w sposób doskonały, tworząc prawdziwą synergię!

Pozwolę sobie jeszcze pochwalić niebanalny, a przy tym ciepły i sympatyczny wystrój pokoju odsłuchowego Rafała, który spowodował, że jego akustyka jest naprawdę doskonała.

Życzę Rafałowi szybkiego nabycia Krella 280, a po tym nabycia może nieco bardziej wyrafinowanych kolumn, które spowodują, że w jego domu będzie on słuchał jednego z najlepszych dźwięków w Polsce!

Obiecaliśmy z Lucmasterem przyjazd do Dyzmy z Thielami 1.5, które wg. nas w tym powinny w pokoju Rafała rozwinąć skrzydła i pokazać, co mają najlepszego. Jak do takiego spotkania dojdzie, to pewnie w większym gronie, a i relacja będzie...

Teraz nastąpi faza reporterska! Voila!

Na pierwszych zdęjciach gospodarz, jego pokój oraz jego skarby!

Ukryta Zawartość

post-15273-100008660 1217708477_thumb.jpg

post-15273-100008661 1217708477_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.