Skocz do zawartości
IGNORED

Lubuskie - odsłuchy.

lucmaster

Rekomendowane odpowiedzi

ha... zebym to ja wiedzial... a co do wywozu moich hornow... prawdopodobne ich wywiezienie moze grozic ich powrotowi na miejsce ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>>> Hybryd

hmmm, tak w zasadzie bezpośrednie porównanie tyczyło głosnikowców.

mogę ewentualnie pokusić się o porównanie całości systemu, tzn. sieciówki Enerr, IC GLD i Xindaków vs okablowanie Veluma.

w sumie trochę załuję, że bezpośrednio nie porównywałem IC, ale może uda się jak Velumy będą wracały na Dolny Śląsk :)

pozdr.

Łukasz

lucmaster, 16 Gru 2008, 20:59

Wiem dlaczego nie spasowaly sie glosnikowe, a powiem wiecej - spodziewalem sie tego.

Twoj system jest dosyc specyficzny/egzotyczny. A dlaczego sie nie spisaly ? aa nie powiem :)

Z gory wiedzialem, ze to wlasnie u Bartka bedzie lepiej.

Jezeli Velumy nie spisaly sie w secie, proponuje przetestowac kabelki solo. Moze byc lepiej !

Ojca założyciela proszę o wyroumiałość za OT!

Hybyrd!

Jak Ci się podoba w miejscu, gdzie jesteś? Czy możliwości, jakie tam są zrobiły na Tobie wrażenie?

Pozdrawiam

Bartek

PS. Ciekawym dlaczego Adam się nie odzywa? Zasłuchany? Rozbija bank?

Oto i jestem. Velumy od dwóch goszczą w moim domu. Niestety, pomimo najszczerszych chęci nie byłem w stanie przetestować kabla sieciowego :o(. Po prostu to cholerstwo jest tak sztywne, że odtwarzacz musiałbym chyba zawiesić na jakichś linkach w powietrzu. Ale do rzeczy. System porównawczy tworzyły: wzm.Kustagon cyfrowo-analogowo-lampowy, CD Cyrus CD8x, kabel głośnikowy Furukawa Supreme (najwyższy model) interkonekt Furukawa Amadeus ( najwyższy model). Oba kabelki wykonane z miedzi PCOCC. Wymiennie oczywiście Velumy. Do porównania wybrałem trzy utwory, w których wzorcowo zostały zrealizowane wg mnie: wokal ( Rebecca Pidgeon - The Raven, Chesky JD115, utw.12, ogólna dynamika, głębokość sceny, separacja instrumentów: Jazz in the Pawnshop, FIM XRCD 012.013, CD1 utw.3 oraz oddanie akustyki pomieszczenia - w tym przypadku wnętrze kościoła: Antiphone Blues LIM K2HD 026, utw. 1,2). Tak jak wcześniej doradzał Bartek, porównywałem od razu dwa kable, tzn. I zestaw: komplet Furukawy, II zestaw: komplet Veluma. Przyznam się bez bicia, że do Velumów byłem nastawiony BARDZO sceptycznie, tym bardziej, że słuchając moich drucików w kilku różnych konfiguracjach, udowodniły one swoją jakość, szczególnie głośnikowy , to naprawdę wysoka półka. Żeby za bardzo się nie rozwodzić, totalnie nic! Kable szły ramię w ramię. Nie dostrzegłem ŻADNEJ ułomności w prezentacji dźwięku kiedy wpięte były Velumy. Czyli SUPER!! Fakt, że Velumy trącą trochę Castoramą ale grają WYBORNIE. (sam sobie się dziwię, że mogę tak napisać o nie moim sprzącie :o)) )

Dzisiaj zrobiłme jeszcze jedno porównanie: samych interkonektów. Ta się składa, że Cyrus ma zdublowane wyjścia RCA, wobec tego wpiąłem równolegle Furukawę i Veluma do kolejnych wejść wzmacniacza. I co? Jakby grał ten sam kabel. Jeśli przy porównywaniu kompletu miałem odczucie, że z Furukawy dźwięk jest jednak trochę bogatszy, z większym nasyceniem, to w tym przypadku absolutnie nie stwierdziłem żadnej różnicy. Gdybym miał się bawić w Sherlocka Holmesa, założyłbym się, że konstruktor stosuje w kablach druty z miedzi PCOCC. Ciekawy jestem, jak wobec tego grają wyższe modele Veluma?

>konstruktor stosuje w kablach druty z miedzi PCOCC

no i konstruktor sie nareszcie dowie co stosuje :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

adamk.

Moglbys podac ceny katalogowe Twoich kabelkow Furukawa ?

W kablach Velum jest miedz srebrzona.

Jesli chodzi o sieciowke, to sie nie dziwie, ze miales problemy. Kabel jest rzeczywiscie sztywny i nie wszedzie sie wpasuje. Naszczescie nowe modele mozna zamowic bez sztywnego oplotu. Szkoda, ze nie udalo sie przetestowac sieciowki.

IC Amadeus - 1800 zł za 1mb ? czy za kompletne IC z koncowkami ?

glosnikowy supreme za 2x2,5m wyszlo by 3500 zł + jakies koncowki - czyli koszt podobny do glosnikowych Velumow.

Moze rzeczywiscie masz kabelki na poziomie testowanych Velumow.

Mimo to dziwne, ze nie bylo zauwazalnych roznic. Jednak to inne kable. Czy Twoj system jest czuly na zmiane okablowania ?

...to juz ta sama klasa co velum, cenowo chyba tak, warto porownywac:)

wyglada tez jak waz z odrodka, i z jakiegos UP-OCC plus polypropylen i bawełna;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kable są jeszcze na stronie RCM-u. Niestety, już niedostępne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Adamie!

To Velumy zebrały już drugą laurkę! Cieszy mnie to, że zagrały!

Jasio!

To, że przedstawiony przez Ciebie kabel to Neotech, to zgadłem (najpierw długo szukałem, po to, by dopiero zajrzeć w Twoje "O mnie"!)

Napiszesz coś więcej na temat tych kableków? Czy miałeś okazję je porównywać z Velumami ew. z jakimi innymi kablami były porównywane?

Jaką sygnaturę dźwiękową psiadają, etc.

Pozdrawiam przyjaciół i sympatyków!

Dla Foxbata pozdrowienia szczególne oraz tunngowana wtyczka!!! ;-)

Odbiegając od tematu kabli, chciałbym Was poinformować, że dzieki uprzejmości pana Andrzeja Stelmacha , gości u mnie CD Sony zawierający najnowszą wersję przetwornika. Jeśli ktoś jest chętny do posłuchania - zapraszam. Ewentualnie za zgodą konstruktora mogę przekazać dalej. Generalnie moja opinia jest zbieżna z tym co Redaktor opisuje w teście. Ociupinkę odbiega od Cyrusa CD8x, który w swojej cenie ( ok 6000zł) uznawany jest za Żródło wybitne.

przyznam, że miałem kiedyś przyjemnośc posiadania playerka Sonego z pierwszą wersją tego Daca. jakoś szczególnie nie zapadł mi w pamięc, ale zważywszy na cenę był wtedy dobrą propozycją.

"Jeżeli Velumy nie spisały się w secie, proponuję przetestować kabelki solo. Może byc lepiej!"

Po powrocie Velumów z dużego miasta do wioski w życie zostanie wcielona sugestia Hybryda! IC wylądował u Łukasza!

Pozdrawiam

przysiadłem dzis dłuższą chwilę i potestowałem same konekty: czyli GLD vs Velum Blues NF-SX.

za materiał muzyczny posłuzył mi sampler Stockfisha, zwłaszcza dwa pierwsze utwory, czyli Chris Jones i Sara K.

procedura taka sama jak przy opisanych wyżej głosnikowych, ale gimnastyki więcej.

co usłyszałem? ano nie aż tak wiele jakby można było się spodziewac. może to już kwestia psychicznego nastawienia (żeby nie powiedziec uprzedzenia) do Velumów??

GLD dały mi więcej basu (bez wątpliwości - na obu utworach), z kolei na Velumach był on ciut szybszy. może to jednak tylko złudzenie spowodowane mniejszą ilością basu??

wokale bardzo podobne na obu kablach, do ślepych testów napewno nie siadam :)

różne dzwonki, dzwoneczki (kawałek Sary K.) bardziej podobały mi się na GLD. przychodzi mi na myśl okreslenie, że były "pełniejsze".

ot i wszystko...

pozdr.

Łukasz

Koledzy!

Świątecznego szukania tego, co prawdziwe i nieprzemijalne, oddechu od zgiełku świata wśród tych, którzy Was kochają, zapachu choinki przypominającej dzieciństwo, audiofilskiego kolędowania...

życzę Wam z całego serca...

Bartek

Wreszcie Święta!

Dzięki za życzenia.

Wszytkim, Wszystkiego Najlepszego w ten Wspaniały Czas!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.