Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  312 członków

Onkyo Klub
IGNORED

Klub zwolennikow ONKYO

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, piotralski napisał:

Znajdź w swojej okolicy jakiś zaufany serwis, dołożysz parę złoty, ale będziesz miał spokój na kolejne 30 lat.

Decyzja o serwisie była już podjęta przy zakupie, sprzęt zdecydowanie zasługuje na przegląd aż serce boli na myśl że lutownice trzymałem w ręku z 15 lat temu. Z przyjemnością sam bym pogrzebał ale brakuje sprzętu i umiejętności. 

Czy ktoś z posiadaczy NS-6130, 6170 może sprawdzić czy telefon widzi chromecast? U mnie od wczoraj włączenie Tidal przez chromecast praktycznie nie można. Telefon w cale nie widzi Onkyo. A przykładowo TV Normalnie. 

Edit. Może przyda się dla potomnych. Wczoraj robiłem Reset odtwarzacza. Trzeba było wejść przez apkę Onkyo na Chromecast i zaakceptować wszystkie te bzdury. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

• 2 miesiące później...
1 godzinę temu, ssk napisał:

Nowy czarny koń w stajni. Onkyo m-588f. Końcówka po kapitalnym remoncie. Brzmienie - coś pięknego. Starszy m-5030 był dobry ale ten jest jeszcze lepszy...

588.jpg

Wyślesz na testy?

• 2 miesiące później...

Mamy pierwsza prawie nowość od wielu lat . Amplituner TX-8470 , bliźniąt Integry 7.4.

onkyo-tx-8470-amplituner-sieciowy-stereo-21-z-hdmi-bluetooth-wi-fi.jpg

U nas w dobrej cenie 3,5 tysi.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• 2 miesiące później...

Od wczoraj jest u mnie końcówka M-5000R podpięta pod A-9000R jako pre. Ze względu na to że 9000 ma RI a 5000 trigger 12V nie ma możliwości włączenia jej przy włączaniu 9000 tylko wyłączanie. Jest na to jakiś sposób?

Regulował już ktoś wycieraczki w M-5000R? U mnie lewa schodzi trochę poniżej zera. Mam serwisówkę ale nie wiem czy wystarczy odkręcić przedni panel żeby był dostęp do wskaźników. 

Tak tez zrobię. Na razie się poznajemy. Myślałem że będzie się bardziej grzać a po kilku godzinach grania jest lekko ciepły. A-9000R w trybie pre grzeje się jak podczas normalnej pracy do około 38 - 42 st C w związku z czym musze mu dać większą przestrzeń od góry.

IMG20240806200238-EDIT.jpg

• 3 tygodnie później...
W dniu 25.08.2024 o 12:33, janpat napisał:

Srebrnego P-3000R poszukuję. Jak by ktoś gdzieś wypatrzył lub chciał sprzedać to proszę o wiadomość. 😀

To chyba firma sprzedaje, ale ostrożnie bo na tym portalu nie ma żadnych zabezpieczeń dla kupujących....

https://www.marktplaats.nl/v/audio-tv-en-foto/versterkers-en-receivers/m2127695473-onkyo-p-3000r

Jest jeszcze oferta na olx ale sprzedający zaznacza ze nie rozdziela zestawu - pogadać można 🙂

https://www.olx.pl/d/oferta/onkyo-plus-przewody-m-5000r-p3000r-c7000r-CID99-IDKDNwe.html

Tylko jakoś tanio, czytając że same przewody kosztowały 7 koła...

1 godzinę temu, mmm007 napisał:

janpat napisz cos M-5000R VS  A-9000R 

Na 5000 jest więcej dołu. Jest szybszy, brak dudnienia które się pojawiało na 9000. Góry nie jest więcej ale jest kulturalniejsza, ułożona. 9000 bardziej się grzeje. Jedno co mnie wkurza to to że 9000 nie posiada triggera 12V i końcówkę muzę za każdym razem włączać i wyłączać. 9000 to świetny wzmacniacz. Przed nim miałem 9070 i uważam że warto dopłacić. Ma lepszą końcówkę mocy niż 9070 i trochę innych detali.

Godzinę temu, piotralski napisał:

To chyba firma sprzedaje, ale ostrożnie bo na tym portalu nie ma żadnych zabezpieczeń dla kupujących....

https://www.marktplaats.nl/v/audio-tv-en-foto/versterkers-en-receivers/m2127695473-onkyo-p-3000r

Jest jeszcze oferta na olx ale sprzedający zaznacza ze nie rozdziela zestawu - pogadać można 🙂

https://www.olx.pl/d/oferta/onkyo-plus-przewody-m-5000r-p3000r-c7000r-CID99-IDKDNwe.html

Tylko jakoś tanio, czytając że same przewody kosztowały 7 koła...

Tak widziałem. Ten drugi też co jest za 17k z hakiem a był za 19. Jest na olx już prawie rok z przerwami.

• 4 tygodnie później...

Mam do Was takie pytanie. Czy coś wiecie o sprzętach Onkyo na rynek japoński które różnicy się opcjami z tymi sprzętami które trafiały na rynek europejski.

Dlaczego pytam. Trafił do mnie P-3000R z Japonii. 100V. W ustawieniach brak regulacji barwy dźwięku. I tak się zastanawiam czy były różne wersie sprzętu?

43 minuty temu, janpat napisał:

Też mam pilota i nie mam opcji Bass i Treble. Na panelu zamiast Direct mam ATT. Wygląda na to że on cały czas pracuje w trybie Direct. 

No to lipa 😞

Lipa to mało powiedziane. Ciekawe czy na rynek japoński wszystkie takie były czy to jakaś inna wersja różniąca się oprogramowaniem. Podrą że temat to czegoś się może dowiem.

12 godzin temu, janpat napisał:

Lipa to mało powiedziane. Ciekawe czy na rynek japoński wszystkie takie były czy to jakaś inna wersja różniąca się oprogramowaniem. Podrą że temat to czegoś się może dowiem.

W zasadzie pytanie czy to Ci jest potrzebne?

Ja mam fijoła na punkcie wysokich, wiec sobie dodałem +2 na TRBL, BASS mam na 0 i to daje mi pełne brzmienie...

Pytanie czego szukasz?

PS

Ciągnąłeś pre z Japonii?

Edytowane przez piotralski

Po całym dniu i połowie nocy testowania i porównywania z pre w A-9000R doszedłem do wniosku że jest ok. Delikatnie brakuje mi góry ale to już kwestia kolumn. Tak może 1-2dB. Porównanie direct na 3000 a 9000 wychodzi bezkonkurencyjnie na + dla 3000. Wszystkiego więcej.

Tak ciągnąłem z Japonii.

• 1 miesiąc później...

Pytanie do posiadaczy P-3000R spiętych poprzez RI z odtwarzaczami sieciowymi Onkyo (np NS-6170). Jest u Was możliwość regulacji głośności poprzez aplikację Onkyo Controller lub Enhanced Music Controller?

9 godzin temu, janpat napisał:

Pytanie do posiadaczy P-3000R spiętych poprzez RI z odtwarzaczami sieciowymi Onkyo (np NS-6170). Jest u Was możliwość regulacji głośności poprzez aplikację Onkyo Controller lub Enhanced Music Controller?

U mnie przez Onkyo Controller nie działa. Właśnie sprawdziłem 🙂

• 2 tygodnie później...

ONKYO M-5030. Naprawa, rewitalizacja, tuning i renowacja obudowy.

Końcówkę mocy dawno temu zakupiłem na allegro w kiepskim stanie wizualnym po ewidentnych naprawach, nie do końca udanych. Pozamieniane były kanały i amatorsko zmieniono wewnętrzne okablowanie do zacisków głośnikowych, dodatkowo pojawiał się zanik sygnału w jednym z kanałów przy cichym słuchaniu. Wskazówki poziomu wysterowania chodziły jak chciały wychylając się czasami niezależnie od sygnału audio. Sprzęt powędrował więc do serwisu, do Adama, najlepszego speca od sprzętu audio w Białymstoku i na Podlasiu, którego mocno polecam. Po zdiagnozowaniu pacjenta należało zająć się naprawą. Wymieniono wszystkie trzy przekaźniki. Nie obyło się bez problemów. Nowe przekaźniki miały większe średnice nóżek więc należało uciec się do prac elektryczno - ślusarskich. Wymieniono wadliwe okablowanie. Wszystkie kondensatory w torze audio zostały wymienione na nowe Nichicony. Elementy mocno grzejące się dostały dodatkowe radiatory. Stare OPAMP'y wymienione zostały na podstawki w których wylądowały Burson Audio Vivid 6. Oryginalne terminale głośnikowe były bardzo kiepskiej jakości, dlatego też wymieniono je na nowe pozłacane do zacisków A i B. Wejście sygnałowe było bardzo mocno zużyte więc wymiana była oczywista. Kabel zasilający został usunięty i wstawiono gniazdo zasilające. Żarówki w panelu poziomu wysterowania wymieniono na ledy. Ten krok akurat dość kontrowersyjny bo żarówki dają przyjemniejsze światło, ale współczesne zamienniki są kiepskiej jakości i szybko się przepalały, więc stąd taki pomysł. Wskaźniki zostały naprawione. Kondenstory w zasilaczu cechowały się ok 20% zużyciem więc nie było potrzeby ich wymieniać. Jednak po jakimś czasie skończyły się i one, więc wymiana była niezbędna. Do sekcji zasilającej poszły Nichicony 1.5000 uf tak jak w oryginale, jednak na zasilanie 100V. Niestety 63V jak w oryginale, nie było szans dostać na rynku. Na szczęście nowe Nichicony zmieściły się na szynę mocującą, są tylko nieco wyższe. Wyprowadzenia były inne więc znów prace ślusarskie poszły w ruch. Niestety dwa stare tranzystory wykazywały spore zużycie i nie dawały nominalnego wzmocnienia, dlatego też należało wymienić wszystkie na tej samej jakości, tyle że nowsze.

Lifting

Wzmacniacz niestety był mocno poobdzierany w kiepskim stanie wizualnym, zdecydowałem się więc na praktycznie kompletną rewitalizację. Celem było to, żeby końcówka wyglądała jak nowy oryginał. Pierwszym krokiem było dobranie odpowiednich kolorów lakierów. Z górną pokrywą i dolną blachą obeszło się bez problemów. Poszło do malowania proszkowego i jest super. Schody zaczęły się przy przednim panelu. Dobór koloru w mieszalni lakierów oraz dobór koloru z palety pantone do napisów poszedł całkiem gładko. Portem skanowanie panelu i odrysowanie w wektorze napisów. Niestety nie było możliwości dobrania identycznej czcionki więc zostało mi odrysowanie wszystkiego ręcznie w corelu. Potem jeszcze sprawdzenie suwmiarką czy wszystko aby na pewno jest na swoim miejscu i plik do wykonania siatki do sitodruku został wyeksportowany do PDF. W międzyczasie panel przedni trafił do malarni proszkowej gdzie został wypiaskowany i pomalowany w celu wykonania podkładu pod farbę nakładaną natryskowo. Niestety chłopaki za bardzo się postarali i nałożyli zbyt grubą warstwę, więc lakiernik musiał sporo szlifować. Potem natryskowe malowanie, po którym panel trafił do sitodruku. Tam niestety drukarz porysował panel, więc jeszcze raz do natrysku, potem znów sitodruk. Niestety napis super servo nie wyszedł idealnie, literki s r i p wyglądają jak by były lekko przetarte. Na przyszłość należy grubsze literki robić, żeby ułatwić robotę drukarzowi. Reszta wyszła bardzo dobrze. Na końcu jeszcze położenie lakieru bezbarwnego, też z przygodami 😉 No i montaż... i tu wystąpił następny problem. Grubsza warstwa lakieru niż w oryginale na częściach które się stykają uniemożliwiała ponowny montaż niektórych elementów. Tak więc papier ścierny, pilnik i wszystko zostało spasowane. Oczywiście ślady po obróbce są wewnątrz obudowy i na zewnątrz wszystko jest idealnie. Na przyszłość już wiem że: lepiej dać natryskowo cienką warstwę podkładu na aluminium. Drobne nadruki robić lekko grubszą linią.

Panel tylni zostawiłem w oryginale.

Wrażenia odsłuchowe:

Po remoncie nareszcie końcówka gra równo dwoma kanałami. Zwiększyła się przestrzeń, detaliczność i podstawa basowa. Wymiana kondensatorów w zasilaczu poprawiła bardzo mocno dół przy cichym słuchaniu. Co do opampów: Vividy v6 to gamechangery, przesunęły one w jakości sprzęt w kierunku nowszych konstrukcji co akurat nie każdemu może odpowiadać. Generalnie końcówka gra bardzo pięknie. Ma bardzo wyrównane pasmo przenoszenia, żaden zakres częstotliwości nie wysuwa się na przód, ani nie zostaje w tyle. Jest bardzo neutralna. Rozdzielczość i przestrzeń na bardzo dobrym poziomie, pięknie oddaje w ciepły sposób wokale. Przy głośnym słuchaniu nie słychać żadnych zniekształceń, gra od dechy do dechy czysto na wysokim poziomie. Jej ciepły, miły dla ucha neutralny, nie podbarwiony dźwięk jest niesamowity. Sporo lat bawię się w sprzęt audio i nie jestem osobą która nabierze się na tani chwyt: bo basu dużo, czy cyka ładnie i takie tam duperele - nie, nie i ee!!!. Sprzęt ma grać równo! Moc ma się objawiać tym że sprzęt jest w stanie wysterować kolumny a nie upiększać na siłę muzykę i ten wzmacniacz wpisuje się w tą narrację.

Testowana była z kolumnami podłogowymi: Focal Aria, Triangle Celius ES, i podstawkowymi: Triangle Comete ES, BNM v2. Wszystkie wysterowała znakomicie na wszystkich zagrała  bardzo przyjemnie, ciepło. Testy z preampem - Yamaha c-2 (bardzo ciepłe granie) oraz Cambridge azur 840 E (bardziej analityczne, przestrzenne). Źródła różne - Cambridge Audio: Dacmagic 200m oraz Dacmagic 100, CXN V2 i jakieś chińskie wynalazki - (nie ma o czym pisać - straszne g..no;), vinyl, magnetofon. Przy źródłach analogowych bajka...

Generalnie po remoncie obstawiam że jakością dźwięku wciągnie nosem współczesne nowe konstrukcje do 6-7 tyś a z tymi droższymi może śmiało stawać w konkury (oczywiście bez przesady, współczesne dobre - drogie wzmacniacze zagrają lepiej).

Porównywana w testach z ONKYO m-588F, z ROSE RA 180. Marantz PM-10 lub PM-11 (nie pamiętam)  (też parę innych tańszych konstrukcji - ale tu nie ma o czym pisać, końcówka miażdżyła je w pierwszych sekundach boju;) Wzmacniacz Rose (20.000 zł) to obiektywnie  lepsze granie w klasie D pod w zasadzie każdym względem, jednak subiektywnie w porównaniu do M5030 ciut męczył mnie szczegółowością w wokalach. Onkyo jest mniej detaliczny mniej przestrzenny, ale za to subiektywnie dźwięk z Onkyo był bardziej przyjemniejszy, nie męczący, ciepły ale nie kluchowaty. Taki jak lubię - podkreślam - subiektywnie! Generalnie po przełączeniu się z powrotem na 5030 poczułem ulgę i uspokojenie 😉

Marantz to również mocna konstrukcja, nowsza i obiektywnie lepsza. Większa przestrzeń oraz szczegół i ciut chudszy bas (inny ale nie gorszy). Ogólnie wspaniała integra

Z kolei M588f to zupełnie inna liga niz opisywany staruszek, w skrócie - wszystko lepiej niż w 5030 ale z zachowaniem analogowego przyjemnego i ciepłego brzemienia. To hi - end lat 90-tych i wg. mnie lepiej to tylko już półka okolic Accuphase itp.

Podsumowując Onkyo M 5030 to piękny sprzęt vintage z bardzo przyjemnym, ciepłym bardzo analogowym brzmieniem. Bardzo wyrównanym, szlachetnym bez wodotrysków. Opisywany egzemplarz jest w dużym stopniu odnowiony, rewitalizowany ale też upgradowany. Odważę się stwierdzić że drugiego takiego na świecie nie ma... przez co brzmienie jego jest na pewno w pewien sposób wyjątkowe.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.