Skocz do zawartości
IGNORED

K2 HD Sound - REWELACJA !!!

preston74

Rekomendowane odpowiedzi

>tak, tak z K2HD nawet przenosny discman z lat 90tych stanie sie hi-endem ;))))

adam im lepsze stereo tym wrażenia większe. Ot, cała magia. Proste.

Nikt przecież nie myśli,że z boomboxa usłyszy koncert live :)))

adamgdansk >>> Tak tylko sobie pozwalasz i czujesz przy tym co piszesz ulge wyslawiajac sie wg ciebie nader elokwetnie na temat plyty ktorej jak sie domyslam nie masz ?

A pewnie nie slyszysz u siebie nic bo kupujesz ,,graty,, marka nie uszami np taki Krell 400 Xi to popelina ktora rozjezdza na miazge moj zastepczy Cyrus.

No dawaj Adas kopnij mnie slowem teraz za to co napisalem - ulzy bardziej.

robix

Ja juz nie wiem czy żarty robia sobie co poniektórzy czy też piszą poważnie.

Przeciez te 100kHz nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o fizyczny nosnik czyli samą płytę.

Płyta jest w standardzie 16bit/44.1kHz i basta - takie są wymagania wynikające ze specyfiku formatu CD, inaczej płyta CD nie byłaby czytana w zwykłym odtwarzaczu CD.

Zgodnie z fizyką pasmo przenoszenia nie może być wyzsze niż 1/2 częstotliwości probkowania czyli 22kHz - w rzeczywistości jest to 20kHz = oczywiście spore uproszczenie

Owe 100kHz na okładce to nic innego jak marketingowa ściema - to informacja, że podczas masteringu materiał był obrabiany z probkowaniem 100kHz a to wszak żadna rewelacja.

A że płyta gra poprawnie to juz inna para kaloszy - po prostu została starannie zrealizowana. Pytanie tylko czy zawartość artystyczna jest do przełkniecia.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

robix - idz pobiegaj albo co bo widze, ze za duzo cukru we krwi.... plyte bede wkrotce mial to ocenie ..co ma piernik do wiatraka? ja juz i przez HDCD przeszedlem i przez dobry odtwarzacz SACD... to wszystko sa zbyt minimalne niestety roznice aby rzucac na kolana- dlatego podejrzewam, ze podobnie tu... Cyrussa nie slyszalem - sie podoba to se sluchaj

nie no - muza live to bajka... co nie zmienia faktu, ze do tej pory nie slyszalem np. dobrze oddanego dzwieku gitary klasycznej (sam pogrywam to wiem jak brzmi ze sluchu)

adamgdansk, 21 Wrz 2007, 13:30

Drugi kawałek. Flamenco. Powala. Świetna gitara, która ,,wyszarpuje,, rytm kobiecie stepującej w głębi. U mnie stepuje od lewej ściany do drugiej. Realizm nagrania fenomenalny. Niesamowita dynamika, rytm i trójwymiarowość sceny i piękna barwa gitary.

Po chwili poszukiwań znalazłem takie coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem czy to nie jest jakiś fake, bo te kitajce krzaczkami piszą i sie doczytać nie można.

Na razie widać, że to jest .ape

Ukryta Zawartość

johny - dzieks - chetnie poslucham... grasz na gitarze w soim pomieszczeniu? chodzi mi o to na ile ten dzwiek z plyty i sprzetu odpowiada temu jakby gitara grala na serio w Twoim pokoju...

johny "brzmisz" jak taki miły Pan z hfm co ładnie opisuje "rekwizyty vodoo". Nie przyjmij tego jak atak, absolutnie tego tak nie potraktuj. Po prostu cholernie trudno jest mi uwierzyć w to "ka dwa" i "rewolucje". Stawiałbym na to samo na co stawiali koledzy z forum gdy popadłem w zachwyt nad nagraniami 24/96 zapisanymi we FLACU prosto z "szerokiej taśmy studyjnej" - sztuka realizacja nagrania. Zastosowane mikrofony, mastering. Sam format, to dalej to samo. Jestem niemal pewny, że gdyby każde inne studio się postarało i poszło tymi samymi krokami co "ka dwa" i nagraliby na płytę to samo tylko bez tego całego marketingowego shitu typu 100kHZ to włożyłbyś tą płytę do CD, uznał po prostu za dobrą i tyle.

adam wszyscy wiemy,żę nie ma tak naprawdę elrktr. i kolumn głośnikowych, które wiernie i w 100% odwzorowują nam brzmienie danego instrumentu. Ale...wiele jest urządzeń które się niebezpiecznie do tego poziomu zbliżają, dają nam złudę tego co słyszymy na żywo. Nieskromnie powiem,że u mnie przy zaadaptowanym lekko pomieszczeniu można naprawdę odnieść wrażenie obecności np saksofonu, gitary, wokalu...Większe słady trochę gorzej ( małe pomieszczenie) Muzyka jest podana jak na tacy, bez podbarwien z detalem i szybkością. A ta płyta naprawdę robi robotę.

>johny "brzmisz" jak taki miły Pan z hfm co ładnie opisuje "rekwizyty vodoo"

Całkiem możliwe, ale naprawdę nie mam w tym żadnego interesu. Takie są moje subiwektywne odczucia. A co do technicznej strony nagrania to się nie wypowiadam, bo się po prostu nie znam. Piszę tylko, co usłyszałem a to jest dla mnie najważniejsze.

pozdr

Pokusiłbym się o stwierdzenie, że najważniejsze tutaj jest "dlaczego" i obstaje raczej przy tym, że to nie z powodu "24bit / 100kHZ" "na pudełku". Ale na razie nie mam ani pomysłów ani czasu aby się tym zająć. Liczę, że któryś z ciekawskich forumowiczów odwali to za mnie ;)

hmmm... tak sobie siedzę i słucham ELP - Trilogy.... po 3 minucie kawałka tytułowego... normalnie to co zaczyna grać z tego K2 w porównaniu z wersją zwykłą... fajnie się tego słucha... bogatszy dźwięk... zupełnie jakbym korektor technicsa podłączył :-)

pzdr

123... test

torque, 21 Wrz 2007, 15:39

>Po chwili poszukiwań znalazłem takie coś:

>

Ukryta Zawartość

>Nie wiem czy to nie jest jakiś fake, bo te kitajce krzaczkami piszą i sie doczytać nie można.

>Na razie widać, że to jest .ape

mi tam sie sciaga ;)

Ukryta Zawartość

ściąga... ściąga... a na 99% zatrzymuje... brak seda :-(

natomiast zacząłem kombinować trochę i udało się to załadować :-)

i wygląda to tak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

wersja mp3 320kb/s - wolny serwer

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Link do torrenta podany przez kolegę torque to nie jest żaden fake, śmiało można ściągać. Jako dowód w myśl biblijnej zasady " darmo otrzymaliście, darmo dawajcie" wstawiłem na rapida fragment 4 pór roku Vivaldiego z tej właśnie płyty

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zachecony opiniami wypaliłem wersje xrcd dire straits.Brzmi dobrze ,jest wypełnienie dzwieku.Trabki brzmia troszke chropowato i naturalnie ale całosc jest sztuczna i plastikfantastic.Przypomina mi troche dzwiek vhs hifi ale scena i roztawienie muzyków w głąb jest w tym przypadku na medal.Słychac ze co nieco zostało podrasowane i podbite.Oczywiscie nie mam zadnego wyszukanego sprzetu hifi i moja opinia moze byc błedna i mozne sie nie zgadzac.

Wersji K2HD nie mam bo do demonoid.com nie mam dostepu( brak konta)

Grundig High Fidelity

adamgdansk, spokojnie na pewno plik nie jest uszkodzony!. Napisz w jaki sposób próbujesz wypalać, jakim programem, być może razem znajdziemy gdzie popełniasz błąd. JA wypaliłem tą płytę bez żadnych problemów

Zaraz sprawdze tą wersję w APE.

Tej z MP3 nawet nie śmiem ściągać, gdyż tutaj jakość po prostu jest zdegradowana.

No chyba, że to będzie paskudne Fake.

Jeszcze mogli by to dać chociaż w 190-240kb VBR i było by lepjej.

CBR zupełnie niesprawdza się przy kodowaniu muzyki i w żadnej wersji lame postępu przy tej opcji nie słychać.

Chciaż niektórzy pewnie nie usłyszą ;-)

Przecież tu trzeba sprawdzić jak faktycznie sprawuje się ten system masteringu.

Mi się ściągło w APE przez noc w 100%. A pobrano ode mnie jak nigdy 128kb :-)

Jakiś dziwaczny ten torrent.

Dzięki torque za link

mzawek, 22 Wrz 2007, 09:56

>Zachecony opiniami wypaliłem wersje xrcd dire straits.Brzmi dobrze ,jest wypełnienie

>dzwieku.Trabki brzmia troszke chropowato i naturalnie ale całosc jest sztuczna i

>plastikfantastic.Przypomina mi troche dzwiek vhs hifi ale scena i roztawienie muzyków w głąb jest w

>tym przypadku na medal.Słychac ze co nieco zostało podrasowane i podbite.Oczywiscie nie mam zadnego

>wyszukanego sprzetu hifi i moja opinia moze byc błedna i mozne sie nie zgadzac.

>Wersji K2HD nie mam bo do demonoid.com nie mam dostepu( brak konta)

Mam podobne odczucia. Niby idealnie, ale brzmi zbyt nachalnie, jakbym odtwarzał z jakimś korektorem Technicsa. A miejscami bardzo ostro, nieprzyjemnie - "krew z uszu", jak to się mówi :)))) Oryginalna wersja podoba mi się bardziej, jest bardziej łagodna, "pluszowa", można by rzec :))

BTW: Na Demonoid nie ma tej płyty w K2 HD. I chyba nigdzie nie ma :(

Pozdrawiam.

A nie używacie programu Burrrrn.

Jeśli chodzi o jakość to jest jedyny program, który w 100% pewnie zdekoduje wszelkie formaty do WAV

On posiada orginalne dekodery twórców formatów audio, uruchamiane z lini poleceń.

Jeśli chidzi o inne programu to może tu sprawa wygłądać różnie. Chodzi szczególnie tu o formaty stratne.

U mnie programie Burrrrn również plik CUE działa.

Odebrałem tytułową płytkę z poczty, zarzuciłem do playera, włączyłem i...szczękę zbierałem z dywanu.

Nie interesuje mnie ile to ma KHz, ile bitów i ile płyta CD może w sobie faktycznie pomieścić. Nie będę się rozwodził nad tonacjami, charakterem brzmienia itp. Po raz pierwszy doznałem takiej NAMACALNOŚCI muzyki, że NIE CHCE mi się rozdrabniać nad detalami jak bas czy inne. Cały mój marny akustycznie pokoik wypełnił się REALNĄ muzyką. Słuchając np. utworu nr 3, o bardzo wschodnim klimacie (uwielbiam) przy zamkniętych oczach jestem po prostu na koncercie...

Płytę polecam wszystkim. Przynajmniej przez chwilę można wskoczyć w świat MUZYKI. Wtedy opisywanie tego co się słyszy nie ma sensu...to trzeba po prostu usłyszeć, poczuć.

pzdr.

Ja nagrywam płyty w exact audio copy i plik cue ładuje jako arkusz detektyw.Mimo pieknej sceny , rozmachu i poukładaniu nagrania cos nie tak jest z formatem XRCD .K2HD nie posiadam jezeli ktos ma wiadomosc odnosnie torrenta innych wykonawców na innym serwerze niz demonoid to prosze o linka lub namiar.

Grundig High Fidelity

Zerkos, 22 Wrz 2007, 10:09

>Jeszcze mogli by to dać chociaż w 190-240kb VBR i było by lepjej.

>CBR zupełnie niesprawdza się przy kodowaniu muzyki i w żadnej wersji lame postępu przy tej opcji nie

>słychać.

>Chciaż niektórzy pewnie nie usłyszą ;-)

Oj facet... CBR czy VBR nie mają wpływu na jakość muzyki, wpływ ma bitrate, przy tym samym rozmiarze pliku wyjściowego VBR ma szansę być lepsze, bo bardziej skomplikowane fragmenty muzyki dostaną większe bitrate kosztem mniej skomplikowanych. Ale CBR z bitrate większym lub równym maksimum ustawionym dla VBR _musi_ być lepsze, a z mniejszym niż maksimum też ma dużą szansę być, jeśli będzie nadal znacząco przekraczało średnią używaną w pliku VBR. Te same efekty można osiągnąć CBR i VBR, bo różnią się tylko tym, że VBR ma zmienny w czasie bitrate.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.