Skocz do zawartości
IGNORED

K2 HD Sound - REWELACJA !!!

preston74

Rekomendowane odpowiedzi

Widać tu brak osłuchania.

To co wytłumaczyłeś to jest wręcz banał i zakładam że większość to wie (choć pewnie nie wszyscy)

Proponuje posłuchać na własne uszy. Ja akurat dosztrzegam rożnice i to mnie zaintrygowało do dalszych poszukiwań wyjaśnienia tego stanu rzeczy.

Nie chodzi tu o stałą czy zmienną prędkość bitową, ale o to że mechanizm psycho-akustyczny przy zmiennym bitrate który przydziela odpowiednią ilość bitów odpowiedzianlą za mozliwe zakodowanie pojawiających się sygnałów w materiale. Chodzi to szczególnie o sygnały o małych amplitudach, które ciężko zachować w kompresji stratnej.

Przy wartościach trybu CBR dane nie są przydzielane konkretnie pod poszczególne wrtości pasm i sygnał tylko uśrednione dla całego materiału.

Jak to wpływa na różne cichsze elementy nagrania? Sam sobie odpowiedz.

Skąd ja to wiem ?

Otóż rozmawiałem na ten temat z współtwoórcą modelu psychoakustycznego MP3 Robert Hegemannem.

Przyznam, że nie do końca rozumiem. Chcesz powiedzieć, że gdy przychodzi do zakodowania danego fragmentu sygnału audio do mp3 z określonym już bitrate, używany jest inny model psychoakustyczny i przy VBR lepszy? :>

kleszek:

>wstawiłem na rapida fragment 4 pór roku Vivaldiego z tej właśnie płyty

O ile się nie mylę, zawarty na samplerze K2 HD fragment koncertu Vivaldiego pochodzi z nagrania Sonatori De La Gioiosa Marca / Carmignola. Nagranie wybitne, nie po raz pierwszy zamieszczane na samplerze audio (fragment "Zimy" z "Czterech Pór" znalazł się na słynnym swego czasu samplerze Mangera). Materiał ten wyszedł pierwotnie na CD wydanym przez Divox (CDX-79404, nakład wyczerpany), a obecnie jest dostępny w tanim, trzypłytowym wydawnictwie Brilliant Classics. Jest też wydanie SACD firmowane przez FIM.

Dwa wydania CD, jedno SACD, teraz fragment w K2 HD - jeżeli ktoś lubi porównywać różne formaty, ma tu całkiem sporo materiału do zabawy ;)

>marooned

Model psychoakustyczny jest w danym koderze taki sam.

Ale jeśli pod uwagę bierzemy dziłałanie CBR/VBR to działa w znacznie lepszy, słyszalny już sposób z VBR.

A dlaczego inaczej działa z CBR i jest tylko uśredniany, naprawdę nie wiem.

Być może stała prędkość kodowania koliduje z takim trybem, a może po prostu został tak napisany ten kodek.

Ale to już są tylko domysły.

Tyle co wypaliłem "Jazz At The Pawnshop" ze strony btjunkie.org Dźwiek od pierwszych taktów jest faktycznie rewelacyjny. Wszystko świetnie zgrane i w dobrych proporcjach - instrumenty na pierwszym planie, na drugim oklaski, na trzecim brzdęki filiżanek, rozmowy przy stolikach... bomba!

>dam znac - bo w Nero mi wyrzucilo, ze est blad w pliku cue, ale EAC nic mi nie wskazal wiec powinnno sie dac wypalic...

jeśli plik jest w formacie ape, to nalezy przekonwertować do .wav, a w pliku cue zmienić rozszerzenie pliku z .ape na .wav (np. w windowsowym Notatniku)

CRW-F1, od paru lat juz nie produkowany. Nagrywarka wypala dłuższe "dziurki", co w odtwarzaczach jest korygowane przez nieco wieksza prędkość obrotów płyty. Pozwala to poprawić jakość zapisu (choc na zwykłej płycie miesci się krótsze nagranie, ok 60min). Minimalną poprawę brzmienia, zwłaszcza czystości wysokich tonów rzeczywiście słychać. Co ciekawe, w podobny sposób tłoczono niektóre płyty - przy krótszych nagraniach np 45 min widać, ze zapis zajmuje wiekszą część krążka niz zwykle. Ostatnio Plextor przejął technologię AAMQR od Yamahy i teraz jedyną nagrywarką tego typu jest Plextor Premium 2 (CD-R/RW) za ok 400zł.

Postanowiłem tez wypróbować ten sofcik do nagrywania i mam pytanie. Jakie najlepiej zastosowac ustawienia programu w zakładce ReplayGain dla uzyskania jak najwierniejszej kopii - konkretnie chodzi mi o pozycje dither. Myśle że niepotrzebnie jest włączona jako domyślne ustawienie, bo może coś psuć w dźwięku; poprawcie mnie jeśli się myle. Pozdrawiam

Podobnie pozycja dither.

Możesz ją włączyć dither tylko przy nagraniach MP3.

Tak podobno zalecają.

Przy innych, lepszych formatach z dużym Bitrate jak MPC, OGG itp. raczej nie jest potrzebne.

Przy bezstratnych formatach jak FLAC, APE czy WAV w ządnym wypadku nie włączaj dither'a.

K2HD. Ściągnąłem, nabożnie wypaliłem z prędkością 1x, pognałem do rozgrzewanego pół godziny wzmaka. Opadłem na kanapę. Wcisnąłem Play i... nie zebrałem szczęki z podlogi.

Płytka jest bardzo dobrze nagrana. Miejscami rewelacyjnie. Ale wciąż uważam, że aby wydać osąd o wyższości tego masteringu nad innymi należałoby porównać z identycznymi nagraniami w standardowym masteringu. Np. fragment Czterech Pór Roku w ogóle mnie nie wzruszył - oczekiwałem naprawdę niewiadomo czego a okazało się, że mam 1-2 inne wydania Czterech (standardowy mastering) brzmiace o niebo lepiej (akustyka sali, odechy muzyków itd.).

Jak dla mnie jest to porządny sampler.

O "rewolucji" się nie wypowiadam ;-)

No bo nie ma czemu. Jeśli chodzi o technologie.

To jest wciąż zwykła płyta CD (44.1/16)

Rewolucja jest właśnie tylko w tym, iż jest to bardzo dobrze zrealizowana płyta. I nad tym mają tą przewagę.

Właśnie starają się tak zakodować sygnał, by naprawdę pokazać ile można uzyskać z modulacji PCM w standardzie 44.1k/16Bits.

adam3city

Ja na porównaniach różnych wydań tych samych plyt doszedłem do jednego wniosku: producenci/wydawcy naciągaja nas, klientów, ile wlezie. Dawno temu kupiłem kilka płyt Pink Floyd, produkcja Wielka Brytania. Wydawało mi się, że grają dobrze, do momentu gdy porównałem do tych samych płyt, wydanych chyba nawet tym w samym roku w Holandii. Nie było żadnych wzmianek na okładkach na temat re- lub masteringu, jednak holenderskie wydania grały lepiej. Po dwóch latach ukazały sie remastery tych płyt, a ponieważ bardzo cenię sobie twórczośc tej grupy kupiłem z miejsca. Tym razem wydanie Made In Germany. Brzmienie odszumione, znów nieco lepsze dwóch poprzednich. Ale jednocześnie w Anglii ukazuje się box, czyli płyty CD, do tego DVD, książka itp. Tego już nie kupiłem, bo po przeliczeniu kosztów okazało się, że wydałem dość dużo jak na kilka płyt, a do tego najlepiej (wg mnie) brzmią... kopie na CD-R Kodak Gold z wydań amerykańskich, które leżały sobie w szafie, no bo przecież jak mam oryginały to musi być super. Odkryłem ten fakt z nudów, ot tak zapuścilem sobie kopię i z miejsca doznałem olśnienia. Teraz nie kupuję oryginałów prawie wcale, no chyba że wczesniej pożyczę od znajomych i posłucham. W oryginalnych pudełkach, oprócz oryginalnej płyty mam czasem i po dwie kopie na CD-R z różnych wydań. Tak dla przestrogi. Uważam, że wydania tej samej płyty można zaliczyć do udanych (amerykańskie, nie tylko Pink Floyd ale wiele innych) i do "różnistych" względem jakości czyli europejskie. Są też japońskie, ale to kolekcjonerskie "białe kruki" - też brzmią nieźle. Jeżeli K2HD będzie brzmiał na tak wysokim poziomie, myślę że wybór będzie jasny, bez wzgledu na miejsce wydania.

ok, posłuchałem sobie tego samplera! - brzmi cudownie!

..ale żadnej magii w tym nie ma - jedynie tak znienawidzone przez audiofilskich purystów, filtry, efekty i inne cyfrowe ulepszacze ;) - to nie jest magia szanowni koledzy - to psychoakustyka! ;)

to psychoakustyka! ;)

Fakt, ze słuchając tych nagrań cały czas miałem wrażenie, że są tak umiejętnie skorygowane, żeby dobrze zabrzmiały... A brzmią rzeczywiscie bardzo efektownie. Tylko czy jest to wyższa klasa dźwięku niż np. na niektórych nagraniach wytwórni Harmonia Mundi?

Utwory z tej płyty nie są nowe, większość z nich była już na wcześniejszych sampler'ach tej firmy

porównywałem, nie różnią sie od tamtych

Zresztą tylko przy niektórych jest napisane, ze są w technice K2 HD

Płyta więc nie jest niczym nowym, wciskają niby to nowy produkt w nowej technice :)

a to co mnie raczej zastanawia to to, ze te wszystkie XRCD, K2HD to sie wykorzystuje do jakichs niepopularnych nagrań - no może się nie znam, ale wydaje mi się że więcej by się sprzedało "The Wall" w wersji k2hd czy xrcd niż "K2HD This is sound" samplera, więcej by się płyt The Beatles w ten sposób zrematersowanych sprzedało, więcej plyt U2...a wydaje się badziewie, bębenki i pseudojazz - byle pkazać akustykę i stereofonię... blee....

Pewnie główny problem tkwi w dotarciu do oryginalnych taśm. Pomijając koszty - zapewne najlepsze nagrania sa niechętnie udostepniane konkurencji. K2/XRCD to zdaje się JVC/Victor, a np. prawa do nagrań The Beatles należą chyba do Sony...

Czy mógłby mnie ktoś oświecić jak sciagnąć zawartość tego linku ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po jego otworzeniu na samym dole jest THIS IS K2 HD SOUND!.torrent ale tam jest tylko jakiś plik tekstowy.

Proszę o pomoc bo ja obyty w tych klockach nie jestem :)

Ukryta Zawartość

upaj , upaj, tylko tylko okładek z dużych nie wklejaj... bo miejsca mniej będzie na następne odkrywcze wpisy Panów jasnowidzów co to nie słyszeli, ale twierdza że reszta to ogłuchnąć musiała bo rzecz niemożliwa jest, a Tym co szczeki wypadły, to chyba ze starości...

FIM Super Sound! I - (XRCD) - XRCD 24

APE

Ukryta Zawartość

1. Carmen Fantasia - Northwest Sinfonietta, Harold Farberman, conductor

2. Autumn Yearning Fantasia - Wei Li

3. I'm A Fool To Want You - Tsuyoshi Yamamoto Trio

4. A Song For You - Jacintha, Jeremy Monteiro Trio

5. Ida Y Vuets - Gino D'Auri, flamenco guitar, David Darling, cello

6. Alone In My Chamber - Jeremy Monteiro & His Orchestra

7. Amazing Grace - Gary Karr, double bass

8. Born Free - Jeremy Monteiro

9. The Horse Racing - Hui Fen Min

10. JK's Drum Improvisation - Jim Keltner, drums

11. Clair de Lune - Isabelle Perrin, harp

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

FIM Super Sounds! III - (XRCD) - XRCD 24

APE

Ukryta Zawartość

1. Fanfare for the common man - Eugene Goossens and the Minnesota Orchestra

2. Peace in the Heart - Chic Street Man

3. La Campanella - Minoru Nojima

4. Maqam: Prelude and Dance - Orchid Ensemble

5. Suite Espaola: Austurias - New Philharmonia Orchestra, conductor - Rafael Fruhbeck De Burgos

6. Caesar - James Newton Howard, David Paich, Steve, Jeff & Joe Porcaro

7. Sway - Michael Gold

8. A Rose For Me - The Soundscapers

9. The Moon Represents My Heart - Singapore String Ensemble, conductor Jeremy Monteiro

10. Il Est N Le Divin Enfant - Kurt Bestor & His Orchestra

11. Sing Joy - Shelly Holling, Ron Anderson, Karen Harper

12. Red River Valley - Colorado String Quartet, Ethos Percussion Group, conductor Harold Farberman

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

prosze bardzo :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.