Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do lampy na 805 ~15k pln

Olo78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych kolegów,

kolejny etap pogoni za króliczkiem czas zacząć, chcę zmienić kolumny. Ale po kolei:

1. Pomieszczenie: ok. 24m2, średnio zagracone (czytaj wygłuszone), kolumny stoją i stać będą na dłuższej ścianie (rozstaw ok. 3m, odległość od miejsca odsłuchu niecałe 3m).

2. Pozostałe elementy systemu: odtwarzacz CEC TL51XZ, wzmacniacz lampowy Ming-Da 3008AB (2x805, 2x300B, 40W/kanał). O analogu nie piszę, bo go jeszcze nie okiełznałem ;-)

3. Słuchana muzyka: problematyczny przekrój przez niemal wszystkie możliwe gatunki, pominąć można wyłącznie disco, techno, rap, hip-hop itp. Poza tym wszystko, od klasyki poprzez jazz, rock, heavy, itd.

4. Oczekiwania: przede wszystkim MAGIA. Ma grać tak, żeby nie chciało się wyłączać, co ważne, ze względu na dobrosąsiedzkie stosunki również przy niższych poziomach głośności. Mile widziany rozsądny kompromis między barwą dźwięku a przestrzennością z delikatnym wskazaniem na barwę i wypełnienie. Nie wykluczam monitorów, aczkolwiek przyzwyczajenie do swobody dźwięku wydobywającego się z trójdrożnych podłogówek może tutaj nieco komplikować sytuację ;-)

O czym myślałem:

Sonus Faber Electra Amator 2

Spendor SP100

Harbeth SHL5

JMLab Elektra 946

JMLab Elektra Be 1027/1007

Phonar Credo 100

jakieś Elektro/Magnetostaty?

Podrzućcie proszę jakieś typy, przemyślenia, własne doświadczenia. Niestety choruję na chroniczny brak czasu, więc odsłuchy ograniczam do mocno zawężonego grona i zakładam wyłącznie w moich warunkach akustycznych (przekonałem się, że słuchanie w innych jest absolutnie niemiarodajne).

Czego brakuje mi w aktualnych kolumnach (Cabasse Java MT420)? Dźwięk jest ze wszech miar poprawny, ba, rzekłbym że nawet znakomity jak za te pieniądze, ale brak tu właśnie tej magii, tego trudno definiowalnego CZEGOŚ. Mam nadzieję, że z Waszą pomocą uda mi się to znaleźć ;-)

Pozdrawiam,

Olo

https://www.audiostereo.pl/topic/36260-kolumny-do-lampy-na-805-~15k-pln/

>Olo78

A może Poly Natalia?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za 10 dni będą do kupienia. W zasadzie mało używane. Cena okazyjna. Szczegóły na priva.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Twonk, słuchałem WLM (te takie trójdrożne z tym wysokotonowym jak półksiężyc) w studiopro z ASL 845... nigdy więcej.. bas się wlukł, ze stereofonią coś nie tak, sucho i bezbarwnie.. nie polecam..

WLM ...dynamika i koncert na żywca....niesamowicie naturalny bas,średnica i sopran ..a na deser hektary przestrzeni , w drugiej kolejności Jmlab alias Focal z serii BE !!!

Sam się zastanawiam na zakupem WLM pomimo ,że grają u mnie w jednym z systemów Cremony Sonusy a w drugim

Elac 510 !!!

bo jakoś na AS czy gdzie indziej, gdzie trzba wypaść dobrze, WLM to zawsze jeden z lepszych dźwięków i pomieszczenie nie przeszkadza, kiedy wszystkim innym kładzie

całe prezentacje, nie zdziwiło Ciebie to?;-)))

Olo na pewno nie Focale jestem pewien w nich tego nie znajdziesz czego potrzebujesz.

Spróbuj Living Voice posłuchać u siebie.

Może poszukaj coś ze starych kolumn, nowe niekoniecznie grają muzykę, często części składowe

poszczególne instrumenty brzmią super ale nie jako całość.

Ktoś ostatnio pisał, że gdzieś widział Quady 2805 za 16k zł ... to mogło by być świetne zestawienie. Jak masz gdzie postawić i twój wzmak da radę (tu trzeba by się zapytać Ryszarda_wpl) to całą wymieniona konkurencję mógłbys sobie od razu darować.

Możesz też sprawdzić Yamahy NS-1000 - te z berylowymi głośnikami. Z lampą grają super.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Mi sie dzisiaj swiat do gory nogami wywrocil. Kupilem Thiel'e 1.6. Po B&W 705 i Totem Model 1 jest to progress o lata świetlne. Powiem więcej, to jedne z niewielu typowych konstrukcji dynamicznych, które grają prawdziwą muzykę. I tutaj nie ma znaczenia gatunek, bo i owszem można mieć w domu lepszą trabkę/saksofon z np.Rehedeko, Klispscha czy Lowthera, ale na żadnej z tego typu konstrukcji nie usłyszecie holograficznego przedstawienia Dream Theater, bądź Marillion'u . Tu jest wykop, tu jest realizm, tu jest muzyka. Polecam conajmniej odsłuch.

Pozdrawiam.

>Olo78

jak czytales watek gutekbulla o kolumnach do Maca to spokojnie mozesz na liste dopisac propozycje tam przedstawiane, zestaw i budzet ogolnie podobny, no i chodzi w obu przypadkach o magie ;-)

Marduk, Matthew, a co by szkodziło Olowi kupić sobie WLM z tym, jak to nazywacie, mixerem. Po to został stworzony, żeby go używać, A panowie z WLM mogą przyjechać i tak to wszystko skonfigurować, że cacy. Olo, WLM-y też polecam. Kiedyś sobie kupię, jak bądę miał większe mieszkanie :-)

Claudior, czego jak czego, ale w Thielach magi to raczej nie ma, choć sporo innych zalet posiadają. I Thiele 1.6 to chyba jeszcze nie ten poziom, może 2.4.

Olo, słuchałem u siebie nowych Bowersów 805S. Byłem w ciężkim szoku jak to grało. Zupełnie inaczej niż obiegowa opinia o BW: ciepło, plastycznie, przyjemnie. Zresztą parę osób na forum już pisało o tych nowych Bowersach. Można spróbować. obawiam się tylko, czy Twój wzmacniacz da radę?

Pozdrawwiam Stempur

Dziękuję wszystkim za rady. Rozpatrując po kolei:

Quad 2805 odpadają, niestety za duże jak na moje warunki.

WLMy - zastanawiam się nad tym ich podziałem aktywne/pasywne, ktoś może przybliżyć laikowi o co chodzi? Czemu pasywne są droższe od aktywnych?

Focal Electra 1027Be - piękne z wyglądu, ale obawiam się że za te pieniądze można kupić coś o wiele lepiej grającego.

Poly Natalia - nie napisałem, ale z założenia odrzucam konstrukcje DIY - bardzo kiepska "odsprzedawalność" w połączeniu z moją skłonnością do nagłych i częstych zmian w sprzęcie to główny acz nie jedyny powód.

AudioNote - wkurza mnie otoczka voodoo wokół tej marki, pytanie czy da się to odsłuchać u siebie w domu nie posiadając pomieszczenia o statusie kancelarii tajnej ;-)

B&W 805S, Living Voice, Thiele i Yamahy NS-1000 niniejszym dołączam do short-listy, spróbuję ich posłuchać.

Jestem już wstępnie umówiony na odsłuchy u siebie:

Anthony Gallo Reference 3.1 - wygląd, delikatnie mówiąc, frapujący, ale wszystkie recenzje jakie znalazłem są niesamowicie entuzjastyczne

Sonus Faber Elektra Amator Mk2 i AudioAcademy Helene - ciekawe jak w moim pomieszczeniu wypadną monitory

Raz jeszcze przekopię wątki Gutka i Stempura, może trafię jeszcze na jakieś inspiracje.

Pozdrawiam,

Olo

W sprawie odsłuchu Yamahy NS-1000 musisz sie uśmiechnąć do Ryszarda_wpl. On pędzi je z lampy 805. Ma równiez znajomego, u którego Yamahy garją z AN Conquest (czy Quest ?) - takie monobloki na pojedynczej 300B. I daja radę !

NS-1000 ma równiez Pan Maciek z Otwocka, ten od sławnych monobloków. Myślę, że równiez odsłuchu nie odmówi.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>Poly Natalia - nie napisałem, ale z założenia odrzucam konstrukcje DIY - bardzo kiepska "odsprzedawalność" w połączeniu z moją skłonnością do nagłych i częstych zmian w sprzęcie to główny acz nie jedyny powód.

Co racja, to racja. Ale należy wziąć pod uwagę także ich CENĘcenę. Niecałe 25% tego, co napisałeś w tytule.

Zaprojektowane właśnie do triody SE.

Masz nadzieję ewentualnie odzyskać 18K zł?

Z drugiej strony dobrze, że w ogóle są tego rodzaju klienci...

yamahy NS-1000 mają tę zaletę, że jest w nich regulacja średnich i wysokich tonów, więc można sobie je "dostroić" do sprzętu i pomieszczenia. Generalnie na ustawieniach "0" są dość "sterylne" z triodą, ja ustawiałem tweeter na -1.5dB, z pentodami jak EL34 wypadają o dziwo równiej i pełniej w wysokich tonach, kosztem przymulenia średnicy. Bas nie schodzi nisko ale jest niezły i nie ma przykrego rezonansu rury - łatwo ustawić w pomieszczeniu (obudowa zamknięta)

W sumie to dobre kolumny, dość uczciwe w przekazie i tanie na second handzie.

Po głębszym zastanowieniu rezygnuję z Yamahy NS-1000. Są to kolumny dość zaawansowane wiekowo, a ja jako ignorant w dziedzinie elektroniki mogę kupić je w kiepskim stanie lub z nieoryginalnymi podzespołami.

Dziwi mnie że nikt nie wspomina o Harbethach czy Spendorach. Mam wrażenie że mogą to być kolumny jeśli nie na całe życie, to przynajmniej na długi czas - stosunkowo niewiele jest ich na rynku wtórnym a "wyznawców" mają zdaje się sporo.

Olo78, 19 Wrz 2007, 12:59

>WLMy - zastanawiam się nad tym ich podziałem aktywne/pasywne, ktoś może przybliżyć laikowi o co

>chodzi? Czemu pasywne są droższe od aktywnych?

Wersja pasywna WLM jest droższa ponieważ ma w środku standartową zwrotnicę a wersja aktywna tylko same głośniki ( bez zwrotnicy). Dlatego określenie aktywna jest tu trochę mylące. Tak naprawdę dopiero po podłączeniu zewnętrznej zwrotnicy dostajemy układ aktywny. Są też wersje kolumn aktywno-pasywne mające przełącznik umożliwiający pracę w jednym z tych dwóch trybów.

Zarówno wersja aktywna jak i pasywno-aktywna przełączona w tryb aktywny WYMAGAJĄ zewnętrznej zwrotnicy, która niestety nie jest tania. Dlatego per saldo układ pasywny jest tańszy.

p.s.

ten "mikser" to właśnie aktywna zwrotnica :)

Wczoraj, dzięki uprzejmości jednego z forumowych kolegów, miałem okazję posłuchać u siebie Sonus Faberów Electra Amator MkII. Ponieważ nie jestem szczególnym fanem pisania na temat dźwięku, odnotuję tylko że zagrały one na niektórych płytach znakomicie, a na niektórych lekko rozczarowująco. Barwowo są cudowne, ale w moim zestawieniu miały nieco problemów z oddawaniem kontrastów dynamicznych, co wskazuje że wzmacniacz prawdopodobnie nie dał rady ich wysterować. Zaskakujący (in plus) był również bas, obfity jak na monitory, ale bynajmniej nie kluchowaty. Myślę że ktoś z mocnym, tranzystorowym wzmacniaczem będzie miał z nich dużo frajdy, zwłaszcza że wygląd mają równie przyjemny jak brzmienie.

Generalnie w zestawieniu z moim sprzętem dałbym im solidne 4+, ja nadal szukam czegoś na "6" ;-)

No i stało się. Niniejszym ogłaszam się wolnym od dalszych poszukiwań. Anthony Gallo Reference 3.1 rzuciły mnie na kolana i z szeroko rozdziawioną z wrażenia gębą zamówiłem parę (jutro będą). Grają u mnie idealnie - precyzyjnie, dynamicznie, detalicznie nie tracąc przy tym pierwiastka muzykalności i magii. Co prawda koty mnie z nimi pogonią bo położyć się na nich ni cholery nie da, ale czego się nie robi dla muzyki.

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za rady, a Krzysztofowi za zaangażowanie i pomoc.

cloudior - 10 900 zł to cena sugerowana w Polsce i dealer nie jest jakoś strasznie elastyczny, ale zawsze coś tam się ugra ;-)

byca - ciut za późno, ale Triangli słuchałem, brzmią moim zdaniem dość podobnie do moich dotychczasowych kolumn (Cabasse). Ja chciałem coś zmienić ;-)

marekzawa - widzę że masz JMLaby, więc chyba jesteśmy w jednym klubie ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.