Skocz do zawartości
IGNORED

Fostex FE206E: pomiary, modyfikacje itp.

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

słucham ostatnio tytułowych głośników Fostexa

głośnik ten ma poważny problem z rezonansami w paśmie ok. 2400-2800 Hz

na słuch i przy użyciu DEQ2496 oraz nagrań muzycznych i szumu różowego trudno jest określić ściśle jakie częstotliwości są problematyczne

czy ktoś to mierzył? czy ktoś mierzył jakie modyfikacje i w jaki sposób mogą zmniejszyć/zniwelować ten problem?

bez filtrów FE206E z niektórymi nagraniami (m.in. moja ukochana wokalistyka "dawna") brzmią niestety po prostu okropnie, nie da się tego słuchać, rezonanse wprost świszczą i wiercą uszy, po dłuższej chwili mózg się lasuje

założenie pułapek z pomocą DEQ2496 pomaga w pewnym stopniu, ale na ucho i z ograniczoną rozdzielczością modułu PEQ Behringera nie da się tego zrobić odpowiednio precyzyjnie - albo coś zostaje albo traci się na zbt szerokiej ingerencji

co robić?

https://www.audiostereo.pl/topic/36281-fostex-fe206e-pomiary-modyfikacje-itp/

Bardzo ciekawy temat.

Ja skorzystałem z gotowego projektu M. Kinga dla FE207E (głośnik bardzo podobny do FE206E):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - BSC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - buda

Nie jest to rozwiązanie idealne, rozważam dodanie korektorów fazowy i być może zdecyduję się pomalować membranę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Voila :)

Lbsc = 0.9mH

Rbsc = 3,3R

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Bardzo ciekawy temat

też tak myślę, bo FE206E to jeden z lepszych głośników dla DIY, tani i oferujący ogromne pole do "tweaking"

cóż, u nas chyba wciąż mało znany, o czym świadczy małe zainteresowanie tym wątkiem

a zabawa jest przednia, ostatecznie może to wyglądać nawet tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dla porównania wersja fabryczna:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a po co kupowac cos co trzeba od razu podklejac pazlotkiem, malowac jak pisanke itd itp, moze lepiej wydac pare zlotych wiecej na nie wymagajacy takich ponizajacych zabiegow produkt? przeciez fostex ma jeszcze w ofercie inne glosniki?

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

"poniżających"?

?!

:-)) no doprawdy co za skojarzenia

co za pomysł?

dla kogoś kto lubi audio DIY to jest fascynująca zabawa a nie żadne poniżenie

jeśli Ty wierzysz, że lepiej jest "wydać parę złotych więcej" to wolna droga, nikt Cię nie zmusza, ale po co się wpisujesz do tego wątku?

chyba nie przypuszczasz, że ktoś będzie Cię namawiał lub przekonywał?

to jest wątek dla ludzi, których nie ma potrzeby przekonywać

z Bogiem!

graaf

graaf

ja po prostu glosno sie zastanawiam nad takimi dzialaniami, czy gwarantuja one postep, czy podklejenie papierkiem fabrycznego glosnika zapewni super efekt no i dlaczego od razu w fostexie nie podkleili skoro to przynosi taki progres?

z Bogiem

Graaf

probujesz przekonywac do roznych rzeczy , ktore wygooglowales i to jest ok , to ja Cie probuje przekonac do tego co mi sie wydaje sluszne...

>czy gwarantuja one postep

gwarancji nie ma, ale wielu próbowało i deklarowało postęp

to po pierwsze

a po drugie - i ważniejsze - wszystko to da się wytłumaczyć fizyką, nie jest to żadne voodoo

>czy podklejenie papierkiem fabrycznego glosnika zapewni super efekt

"podklejanie papierkiem", impregnowanie czy lakierowanie membrany, modyfikowanie kształtu tubki wysokotonowej, zastosowanie stożka "fazowego" przynosi określone efekty bo MUSI - to czysta fizyka

raz lepsze raz gorsze, w danej aplikacji

>no i dlaczego od razu w fostexie nie podkleili skoro to przynosi taki progres?

jest wiele przyczyn, m.in.:

bo z reguły fabrycznie produkuje się nie "najlepsze produkty" tylko produkty "wystarczająco dobre", prawa ekonomii

bo te modyfikacje wymagają ręcznej roboty, nie da się tego zrobić maszynowo

bo fabryczny głośnik jest zapewne bardziej uniwersalny za cenę pewnych niedoskonałości a te modyfikacje mają optymalizować działanie głośnika w konkretnych aplikacjach

itd.

>to ja Cie probuje

>przekonac do tego co mi sie wydaje sluszne...

proszę electro - przekonuj mnie

chętnie przeczytam co uważasz za słuszne i dlaczego :-)

Re: foxbat, 21 Wrz 2007, 09:59

>a gdyby go tak pomalowac w "paski" to bedzie grac lepiej niz pomalowany w "kratke"?

zależy czy "paski" będą "po obwodzie" czy "po promieniu" i jaka kratka a także czym malować

>Poszukaj na forum wpisów Bartka1 o jego modyfikacjach Fostexa

dzięki

tak, znam te wpisy

niestety Bartek najwyraźniej robił wszystko tylko na ucho :-(

jestem też sceptyczny co do pomalowania całej membrany jak leci damarem lub czymś podobnym, tak jak on to zrobił

z punktu widzenia fizyki membrany lepiej chyba byłoby modyfikować ją "niejednorodnie"?

ciekaw jestem czy ktoś kto próbował czegoś takiego robił też pomiary jak to wpływa na te rezonanse w paśmie 2400-2800 Hz, które mnie trapią

Bartek nie zamieścił wyników żadnych takich pomiarów

także phase plugs dobierał chybił-trafił na słuch

Bartek gorąco rekomendował zastosowanie filtrów "levellerów" RLC

mój wniosek z dotychczasowych prób jest taki, że filtr korekcyjne muszą być bardzo precyzyjne żeby czegoś przy okazji nie psuły a ponadto filtr jedynie gorzej/lepiej tłumi "problemy", ale ich nie eliminuje

myślę, że wpierw trzeba by spróbować cone doping a potem dopiero ewentualnie filtrów

Bartek rekomendował także bass reflex 60L

można i tak, ale ja chciałbym FE206 zaaplikować do jak najmniejszej obudowy zamkniętej ("im mniej skrzynki tym mniej skrzynkowego brzmienia")

dotychczasowe próby skłaniają mnie do wnioskiu, że przy optymalnym pozycjonowaniu blisko ścian i narożników pokoju nawet w obudowie zamniętej potrzeba naprawdę niewielkiej korekcji żeby bas "muzyczny" z FE206E miał pełne rozciągnięcie

a jeśli obniżyć Qts głośnika rezystancją szeregową i włożyć do nieco większej skrzynki może nawet i ta mała korekcja nie byłaby niezbędna

eksperymenty trwają, liczę na odzew, mam nadzieję, że jest choćby paru ludzi w Polsce, którzy mają FE206 i jakieś doświadczenia

pozdrawiam!

p.

>Graaf czy podwyższenie Qts to dobry pomysł? Takie głośniki często mają słabszy impuls

trzeba by spróbować, na szczęście jest to rzecz łatwo odwracalna

w przypadku FE206E chodzi o podwyższenie z niesłychanie niskiego 0.18 do bardzo niskiego typu 0.25

Re: lancaster, 22 Wrz 2007, 12:40

>graafie, zbuduj sobie małego horna(wg.projektów Fostexa) ze sklejki a nie jakiegoś burczybasa

ale ja nie robię burczybasa, to Bartek1 miał burczybasa na FE206E

ja mam ambitny cel wycisnąć bas z FE206E z jak najmniejszej obudowy zamkniętej, o!

pierwsze koty już za płotami, obiecujące!

>graafie, a to co innego....ja bym jednak robił horna(i tak robię:))

A po co robić jak można łatwo i tanio kupić? A czas przeznaczyć na coś innego, ciekawszego?

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.