Skocz do zawartości
IGNORED

Amplifikator S-G

opteron

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Cię Belial, niepotrzebne te emocje. Jeśli jesteś ze śląska ja mogę się "zgłosić" ze swoim ampli i cedekiem na jakieś spotkanie, możemy też się podłączyć do Krakowskiego wątku. Będzie okazja się poznać.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

zildjian

Przepraszam ! Znowu mnie poniosło i znowu powodem byłes Ty!

Dla mnie miarodajną oceną pracy wzmacniacza jest zapewnienie mu jak najbardziej obiektywnych warunków funkcjonowania. Ocenianianie urządzenia na podstawie kolumn posiadanych w domu jest bez sensu! Proponuję test. Jestem w stanie skonfigurować klocki Caspiana, kolumny z którymi ów sprzęt zagra i oczywiście okablowanie. Proponuję azeby pracę Caspiana oceniło grono obiektywnych ekspertów.Przekonamy się, czy rzeczywiście Caspian to taki " cienki bolek"

Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam

Przyjmuję.

Jeśli przyjmiemy założenie producenta zapisane maczkiem na tylnej ścianie, że wzmacniacz pracuje właściwie z kolumnami min 8 ohm,to rzeczywiście może sprawić miła siurpryzę.

Powtarzam- stosunek mocy na 4 i 8 ohm był bardzo niski. To już powinno mi było dawać do myślenia.

Martwi mnie to,że producenci pieców nadal jadą sobie z nami w gumę - większość dziś produkowanych kolumn to 4 ohm !!!!

ps Roksan także produkuje kolumny

Być może. Jako laik wiem,że 4 ohm i niżej to niezbyt duży komfort dla pieca. Pamietajmy,że gros produkcji UK przeznaczona była do małych mieszkanek z ery Dickensa. Kto w UK dawniej miał kasę i tak kupował amerykańskie piece 2 x100/8, 2 x200/4, 2 x 400/2 !!! Poza tym ,Anglicy kochają środek a w tym Roksan jest fajniusi !

Dziś dopiero firmy z UK produkują poważne piece myślać o wejściu na rynek U$ (Chord,Talk itp).

Nie mówię,żę tro się stało wczoraj: Musicale jak A300 z powerem bodaj 150/8 i prawie 2 x tyle/4 chyba zaczął ten kierunek.

Amerykańskie kolumny jak Genesis schodzą spokojnie do 2 ohm !!!

Wracając do tematu Amplifikator G nie jest wzmakiem dla każdego. Jeśli ktoś ciuła na wzmaczniacz w poczuciu, że jest to upragniony środek do osiągnięcia sukcesu, pod żadnym pozorem nie powinien kupować Amplifikatora! Zamiast poprawy dźwięku prawdopodobnie będzie tragedia. Wzmak jest przeźroczysty i bezpardonowo obnaża pozostałe elementy systemu. Natomiast, jeśli ktoś ma wiedzę ( i zasobny portfel) z Amplifikatorem może być naprawdę NIEZŁA JAZDA! Roksan jest dużo wdzięczniejszy jeśli chodzi o budowę systemu ale w ostatecznym rozrachunku z Ampli nie wygra. Moim zdaniem oczywiście.

Mnie odpowiadala 1sza wersja ampli,2000? Wyrownany w pasmie i kontroli w kazdym zakresie.moze brakowalo ciut ekspozycji gory. Ampli S 2002? z kolei,nadto sterylny.sklasyfikowalbym osobiscie w kolejnosci 2000,g,s.zaznaczam-z kolumnami 4ohm. Do g producent wyraznie zaleca 8 ohm. Kto wie gdybym takie mial? Moze i roksan tedi? Nic nie kombinuje na dlugo.mjuzyk.pany.albo muzak wspolczesny.

Myśle, że jesli chodzi o MF to monstery w klasie A z lat 90 tych była odpowiedzia na Krele z srii chyba Ksa. Końcówki MF po 250 W wklasie A. Oczywiscie to tego trzeba mieć własna elektrownie.

minimum 4ohm to jest jeszcze nic strasznego.Przy takich zollerach IM. ważne jest źródło bo to wybredne kolumienki.

Kiedys słuchałem pierwszego Aplifakatora - pięknie grał. Niekupiłem bo...Polski i kupiłem MFA3, który wykłada się z kolumnami poniże 3 Ohm. i tak sobie gra przy 8 ohm. Najlepiej słuzą mu 4 ohmy. Ot zagwozdka jak dla mnie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

A ja mam malutką końcóweczkę mocy, 60/8, 120/4, kolumny 4Ohm(min 2) skuteczność 83dB i gra PIĘKNIE :)

.. anie ja to mówię, jeno ci co u mnie słuchali ;))))))))))

Jaki ten świat dziwny... ;))))))))))

Nie dziwny:)

Kumpel ma Pssa Alepha 3 (oryginał) i ciagnie to spokojnie Jmlaby Cobalty 810 (pierwsza seria), Które maja spadek do ok 3 ohm. Tez gra pięknie.

zildjian

Uhm... Ja wprawdzie wcześniejszej wersji osobiście nie znam, ale faktycznie słyszałem, że jest lepszy i to już nie od jednej osoby( tak po cichu)... Burski ma w ogóle zlikwidować obecną serię S i pozostać tylko przy G + Bitofon. Poczekamy, zobaczymy.

Xniwax. Ja nie kupilem ampli 1szego czyli 2000,bo akurat wtedy tj koniec 2001 producent zawiesil dzialalnosc.zamordowal z jmlab electra 905 m.in. Avm cos tam,thule cos tam,sphinx myth 3-wg nadredaktora to miala byc masakra konkurencji,arcam 10 i jeszcze kilka innych w cenach ok 6kg zet

U mnie jak zresztą wcześniej napisałem wszystko się wyłożyło jak jeden brat przy P20 których impedancja spada poniżej 2,7ohm!!! Ten Amplifikator jako pierwszy pokazał mi jak te kolumny powinny grać. Ot ciekawostka...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

zildjian,

Nie dziwie sie. Słuchałem prawie wszystkie z tych co wymieniłes. Sphinks i AVM jak dla mnie to była beznamiętna kupa z Focalami to juz w szczególnosci.

Pierwszego Amlifikatora słuchałem z PS 5.1. Jesli G jest zblizony brzmieniem to duża rzecz. Jak z barwą w "G" na Zollerach?

-> stempur:

proponuje więc posłuchać go z firmowymi kolumnami amplifikatora ( Etera ) i kablach gł wireworld polaris 5 - w tej konkretnej konfiguracji- zrodło np cec tl51 xr. /( ic xlo reference -ale tylko ic). po takim odsłuchu chciałbym znać wasze opinie na temat amplifikatora. po 4 latach doszedłem do tego że jedynym zrodlem ostrosci byl kabel głośnikowy xlo. teraz jest naprawde magicznie. muzyka myzyka muzyka z całym jej dobrodziejstwem klimatem i wspaniałością - całkowite przeciwieństwo zbieraniny dzwięków które przerysowuje tylko xlo ultrai reference w kablu głośnikowych. od lat nie miałem takiej radochy w słuchaniu

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.