Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

McGyver 28 Kwi 2008, 13:52

A co Sądzisz o tej wersji Music Angela na EL34?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Warto czy nie?

Ukryta Zawartość

Nie miałem tego, ale sam schemat mi się niespecjalnie podoba. Trochę to za bardzo ubogie. Nie jest to jakoś dużo tańsze od MA KT88, więc raczej nie warto.

Zgodzę się z Tobą jeśli chodzi o stronę finansową zakupu ale czasem komuś do posiadanych kolumn bardziej pasuje charakter lamp EL34. Ale skoro Mówisz,że "uboga" konstrukcja.

Też mnie b.ciekawi taka zamiana lamp z tego powodu ze miałem już music angela na el34 ikt88 i mnie osobiscie bardziej odpowiada brzmienie el34-ale oryginalny ma na el34 juz nie bardzo mi sie podoba(niepotrzebne lampy pokazujace poziom w kazdym z kanałów).Moim zdaniem model xd800 na kt jest nabardziej udanym z rodziny ma(również wizualnie).

Hmm myślałem, że to głównie pentody odpowiadają za klasyczne brzmienie lampowe. Trochę mnie zaskoczyło, że KT88 gra jak tranzystor. Naprawdę nic tam nie zostaję z lampy? Jeżeli chodzi o kabelek ProCaba to który konkretnie do lampy najlepiej użyć. Zresztą i tak nie wiem czy moje uszy to usłyszą :|

Jak to w końcu jest z cłem. Ze sklepu napisali mi, że wysyłają jako gift a wartość przesyłki deklarują na 90USD co ma spowodować, że jak nie zaakceptują giftu to policzą podatek od 90USD. Słyszałem jednak o przypadkach, że celnicy sami ustalali wartość sprzętu na podstawie cen na rynku:( a to już by nie było miłe:(

zulus, 29 Kwi 2008, 20:58

>Hmm myślałem, że to głównie pentody odpowiadają za klasyczne brzmienie lampowe.

Świat lamp nie kończy się na pentodach. Są jeszcze triody w odmianach żarzonych pośrednio i bezpośrednio, i tetrody strumieniowe. Żeby jeszcze bardziej skomplikować sytuację wymyślono sposób na "triodowanie" pentod i tetrod strumieniowych.

>Trochę mnie

>zaskoczyło, że KT88 gra jak tranzystor.

Nie przesadzajmy. Jak dla mnie KT88 gra lepiej niż tranzystor.

>Naprawdę nic tam nie zostaję z lampy?

Ależ zostaje. Barwa, przestrzeń, mikrodynamika, detal...

>Jeżeli chodzi o

>kabelek ProCaba to który konkretnie do lampy najlepiej użyć.

Nie ma uniwersalnej recepty. Jednak LS25 wydaje się najodpowiedniejszy.

>Zresztą i tak nie wiem czy moje uszy to

>usłyszą :|

Jeżeli przesiadasz się na ProCaba z jakiegoś no-name, to usłyszysz.

Witam!

Nieczęsto tu piszę, więc pewnie się nie znamy ale za to rozmowy śledzę... przynajmniej staram się.

Mam dylemat i proszę o poradę... chciałbym kupić wzmacniacz na 845. Mam do wyboru polskie konstrukcje (słyszałem i grały super) oraz MA 845 lub Adioromy 845. Ponieważ dwa ostatnie są bardzo tanie w porównaniu do konstukcji polskich, mam pytanie którego z nich lepiej wybrać? Za Music Angel 845 przemawia znajomość tematu i powszechość modyfikacji ale "surowy" gra podobnao b. słabo, za Audioromy natomiast przemawia fakt, iż jako nowy gra ok.

Czy ktoś może ten fakt potwierdzić (tzn. że Audioromuy bez modyfikacji gra ok) oraz czy ktoś może już go modyfikował?

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam!!!

Nie modyfikowałem Audioromy, ale przyglądałem mu się dość dokładnie. Wiele wskazuje na to, że ma lepiej zrobione zasilanie niż MA. A cała reszta jest nieistotna, nawet jeżeli gra źle, to można go zmodyfikować. Stopień sterujący jest zrobiony w montażu bezpośrednim, więc nie stanowi to problemu, a fakt że użyto tam lamp nowalowych a nie oktalowych jest korzystny. Można użyć śmiesznie tanich, i dobrych 6N6P, natomiast w MA trzeba używać 6SN7 które jako NOSy są drogie, a chińskie lampy które przychodzą razem z MA są brzmieniowo bardzo kiepskie.

Tak więc zakup Audioromy wydaje się być sensowny, nawet jeżeli trzeba będzie zrobić upgrade.

Z Chińczyków na 845 to najlepszy jest chyba Ming Da. Ma zdecydowanie najlepsze trafa. Oczywiście jest też sporo droższy. Jak kupisz w chinese-hifi to powinien cię kosztować ca. 2800 zł z dostawą do domu.

Zdecydowałem się w poniedziałek zamawiam MA na KT88 i dodatkowo wzmacniacz słuchawkowy (opis modyfikacji tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

, żeby sie cieszyć "hi-endem" w pracy. Mam nadzieje, że nie zaginą gdzieś nie wiadomo gdzie :|

Ukryta Zawartość

Mimo wszystko zdecydowałem sie na audioromy... już mam stracha jak go podłączę do sieci:)

Raz w życiu słuchałem (przez 3 dni) lampy 845 i mnie wzięło... niestety koszt na poziomie 10-12 TPLN za konstrukcję DIY trochę mnie przeraził.

A tu proszę chińskie produkty w cenie 2-3 tys... szok!

Jak odsłucham, podzielę sie wrażeniami

Pozdrawiam.

Przeszukałem ostatnio internet pod kątem wyjaśnienia zastosowania lamp mocy w Cayinie TA-35.Z informacji wynika,że wzmacniacz ten był sprzedawany w dwóch wersjach (jako TA-35 i TA-35S) z zastosowanymi dwoma rodzajami lamp sterujących (12AX7 i 12AU7 znanych jako ECC83 i ECC82 lub 6SN7 i 6SL7) ale lampy mocy były zawsze te same a mianowicie KT-66.Jeśli się nie mylę to zamiennikiem KT66 mogą być 6L6,EL37,6P3S - tak? Dlaczego więc kiedy Cayin TA-35 pojawia się w ofertach sprzedaży ma lampy KT88?

np;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co wiem to lampy KT88 i KT66 to dwa odmienne typy lamp i nie można ich stosować zamiennie.

Jakie mogą być konsekwencje "wpakowania" lamp KT88 w miejsce przewidzianych KT66?

A może czegoś nie doczytałem i się mylę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kromak, 4 Maj 2008, 11:35

>Przeszukałem ostatnio internet pod kątem wyjaśnienia zastosowania lamp mocy w Cayinie TA-35.Z

>informacji wynika,że wzmacniacz ten był sprzedawany w dwóch wersjach (jako TA-35 i TA-35S) z

>zastosowanymi dwoma rodzajami lamp sterujących (12AX7 i 12AU7 znanych jako ECC83 i ECC82 lub 6SN7 i

>6SL7) ale lampy mocy były zawsze te same a mianowicie KT-66.Jeśli się nie mylę to zamiennikiem KT66

>mogą być 6L6,EL37,6P3S - tak? Dlaczego więc kiedy Cayin TA-35 pojawia się w ofertach sprzedaży ma

>lampy KT88?

>

>np;

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

>

>Z tego co wiem to lampy KT88 i KT66 to dwa odmienne typy lamp i nie można ich stosować zamiennie.

>Jakie mogą być konsekwencje "wpakowania" lamp KT88 w miejsce przewidzianych KT66?

>A może czegoś nie doczytałem i się mylę.

Jeżeli zasilacz wzamcniacza wytrzyma obciążenie go mocniejszymi lampami, to będzie OK. Oba typy lamp mają identyczny pinout, zatem jeżeli się prawidłowo poustawia biasy (i tu bym sugerował nie przeginać pały i ustawić raczej niższe biasy) to będzie grać.

Będzie grać również la lampach EL34, KT77 lub 6CA7, rzecz jasna po ustawieniu biasów.

Brzmienia 6L6 jakoś nie lubię. Jak dla mnie to one grają zdecydowanie zbyt miękko... no ale co kto lubi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli jest to prawidłowe? Mówisz,że można w Cayinie TA-35 zamiast KT66 wstawić KT88,EL34,6CA7 i 6L6 i będzie to wymagało jedynie regulacji biasu ale bez ingerencji w układ?

kromak, 4 Maj 2008, 12:54

>Czyli jest to prawidłowe? Mówisz,że można w Cayinie TA-35 zamiast KT66 wstawić KT88,EL34,6CA7 i 6L6

>i będzie to wymagało jedynie regulacji biasu ale bez ingerencji w układ?

Mówię że będzie to funkcjonować poprawnie po regulacji biasu i bez ingerencji w układ, ale JEŻELI zasilacz ma wystarczającą wydajniość.

Z danych aplikacyjnych lamp KT66 i KT88 wynika, że nie powinno to stanowić problemu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zulus, 4 Maj 2008, 13:00

>Czy istnieje jakieś logiczne wytłumaczenie stosowania prostowników lampowych we wzmacniaczach?

Stosując prostownik lampowy nie musisz robić układu czasowego do opóźnionego załączania napięcia anodowego, bo lampa prostownicza "sama z siebie" załączy to napięcie z opóźnieniem, dopiero jak się nagrzeje.

>Czy

>ma to wpływ na dźwięk?

Jak cholera. Wystarczy że porównasz chiński prostownik lampowy z dobrym (i niestety drogim) NOSem. Różnice są bardzo wyraźne.

Z drugiej strony, da się zrobić dobre zasilanie do lampowca na półprzewodnikach. Obecnie jest dostęp do nowoczesnych półprzewodnikowych diod, np. wysokonapięciowe soft recovery w lampowcach spisują się świetnie. No i nie ma konieczności polowania na drogie prostowniki NOS.

Dzięki :)

właśnie super opracowany temat lamp w necie.

Ukryta Zawartość

McGyver możesz rzucić na to okiem opracowanie wydaję się dość rzetelne.

Ukryta Zawartość

McGyver 4 Maj 2008, 13:04

Faktycznie.Czyli kupując wzmacniacz na KT66 czy KT88 można go przekształcić na wzmacniacz na EL34.Super.

McGyver a propos Twojej odpowiedzi na pytanie zulusa, Cayin TA-35 nie posiada układu czasowego do opóźnionego załączania napięcia anodowego.Czy to poważne uchybienie?

Wszystkie Music Angele XD800 i XD-SE845 mają układ czasowy.

W każdym wzmacniaczu można wstawić taki układzik z przekaźnikiem. Można też zastosować rozwiązanie najprostsze z możliwych-wstawić dodatkowy wyłącznik napięcia anodowego. Trzeba wtedy po prostu najpierw włączać wzmacniacz, a po jego rozgrzaniu się (60-120 sek.) załączyć napięcie anodowe. Układ czasowy robi dokładnie to samo, tyle że robi to samoczynnie.

McG "lekko" nieprecyzyjnie się wyraziłeś.

Tlko niektóre diody dają napięcie po upływie jakiegoś tam czasu (raczej sekundy).

• Pokaż nowe odpowiedzi