Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

mcgyver. ok. bede się starał. budzet to do 3000 pln na wzmacniacz. słucham muzyki klasycznej, mój ulubiony instrument to fortepian we wszystkich odmianach od bacha do satiego. pomieszczenie odsłuchowe - pokój słabo umeblowany 22m2. cd cyrus dad1, głosniki avance 509mk2. chcę zacząc od wzmacniacza. potem w planach następne elementy. oczekuję maksymalnej przestrzeni, plastyczności, zblizenia do oryginału koncertowego i ..... nie wiem czy nie zabrzmi to idiotycznie jakiejś miękkości i delikatności dźwięku .

Wiele wskazuje na to, że byłbyś zadowolony ze wzmacniacza Music Angel XD-SE 845 na potężnych triodach typu 845. Jest to klasyczny single ended na lampach bezpośrednio żarzonych o mocy około 20W, co w przypadku lampy jest zupełnie wystarczające.

Można takiego ściągnąć z Chin za jakieś 1500-1700zł. Niestety, ten model w stanie fabrycznym gra słabo, i konieczna jest modyfikacja. Warto się tym zająć, bo po modyfikacji ten wzmacniacz gra tak, że śmiało może stawać obok markowych konstrukcji kosztujących kwoty pięciocyfrowe. Polecam modyfikację opracowaną przez kolegę Wilu Żubr, z użyciem lamp E182CC lub 6N6P. Z tym, że kolumny które posiadasz nie pokażą możliwości tego wzmacniacza, aczkolwiek będą z nim współpracować poprawnie.

mcgyver. dzięki. 1. jesli chodzi o przeróbke to pewnie dalbym sobie radę. bo z dawnych lat pozostały mi strzepy teorii elektroniki lampowej a manualnie jestem sprawny. 2. czy mógłbym prosić Cię o wskazówkę dotyczącą kupna takiego wzmacniacza? (link, adres, kontakt). byłoby super :) 3. ta sama prośba dotyczy koniecznej przeróbki. byc może gdzieś jest o tym juz na forum? 4. kolumny avance nie zadowoliły mnie nigdy. kupiłem z rekomendacji pisma Hi-Fi i M. jednak rzeczywistość nie potwierdziła entuzjazmu redaktorów. w połaczeniu z cambridge audio A500 było blado,płasko i nijako. może to wpływ powmieszczenia, w którym słuchałem (ponad 40 m2)? kolumny powędrują do kina. czy Ty masz jakies rekomendacje chociazby co do kierunku poszukiwań?

Poszukaj na forum użytkownika Koobal. Ma tego Music Angela już przerobionego. Gra na nim z kolumnami handmade (Baj mi ;-))) na Scan-Speakach i Accutonach, tyle że one są niskoefektywne, i do jego 12m pomieszczenia jest super, ale u Ciebie w 22 metrach powinno zagrać coś o wyższej efektywności. na przykład kolumny na Vifach z włókna drzewnego typu XT18WH.

degusto -->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ja kupowalem i nie bylo absolutnie zadnego problemu, polecam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

U mnie gra ze smukłymi 100w. Wcześniej z budżetowymi Jamo ale te grają o wiele lepiej. Kolumienki jakby w "zespole fabrycznym" przyjechały razem ze wzmakami. Twoich kolumn nie znam więc nie mogę nic poradzić. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-19838-100009154 1216761042_thumb.jpg

post-19838-100009155 1216761042_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jamesB. dzięki serdeczne. pewnie to kwestia kondycji ucha:)widziałem twój wzmacniacz na allegro. jak oceniasz jego brzmienie? wyglada odjazdowo.ale to pewnie ściema :)

qbusek, mcgyver. dziękuję ale chyba zakres koniecznych przeróbek i modyfikacji przerasta moje mozliwosci. uznaję wasze autorytety ale i zdaje sobie sprawę z własnej niemoznosci. musze poszukac łatwiejszych rozwiazań :) dziękuję :)

Właśnie ta kombinacja brzmienia i wyglądu bardzo mnie zafascynowała. Mam ten model już ponad rok. Słodka muzyka nie ustępuje prezencji. Nie mam jakiegoś imponującego doświadczenia z lampami, ale tego bardzo lubię. Jak ze wszystkim na pewno są lepsze, ale najlepsze jest to co gra teraz i dla mnie :) Zdjęcia są moje i nie są moderowane ;) Muszę przyznać że za namowami kolesi sprowadziłem parę sztuk dla nich. I jak to bywa jak już przyjechało to nie wszyscy wytrzymali ze swoimi postanowieniami więc parę sztuk jest na zbyciu.

degusto: dlatego tez ja kupilem xd800mkIII (czyli music angel na kt88), ktory bez przerobek gra naprawde przyzwoicie... :)

zreszta przeczytaj ten caly watek... wszystko juz dawno zostalo opisane

qbusek, mcgyver. chciałbym kupic ten wzmacniacz. czy mógłby któryś z was powiedzieć w jaki sposób przebiega transakcja, jaki jest sposób zapłaty? sorry ale jestem niemieckojęzyczny. pozdrawiam

Poniżej filmik ze wzmakiem YAQIN - MC5881A w roli głównej czyli chiński wzmak ,Malezyjska muzyka + monitory (chyba) od Japońskiego Pianocrafta = pełna synergia ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchałem dzisiaj wzmacniacza na lampie FU29. Wzmacniacz po wyjęciu z pudełka gra nadzwyczaj dobrze. Na wejściu radzieckie NOSY, kondensatory sprzęgające WIMA, ładne wykonany i dość lekki(na oko 2 x niż MA) Jest to PP, prawie na pewno działa fabrycznie w trybie pentodowym. Niestety kolumienki, które były do niego podpięte nie dały mu się rozwinąć. W przyszłym tygodniu porównam go z MA KT88 po modyfikacjach i fabrycznie nowym wygrzanym. Będę robił również odsłuchy w sklepie testując z Monitorami Audio RS8. Opiszę wrażenia.

degusto --> wypelniasz formularz na ich stronie, jezeli masz konto paypala to placisz od razu i masz mniejsze koszty - w przeciwnym wypadku wybierasz przelew czyli tzw telegram transfer (?), w odpowiedzi dostajesz od nich namiary z ktorymi dokonujesz przelewu na ich konto (trzeba tylko doliczyc +13 chyba funtow gdyz takie sa koszta bankow zewnetrznych - oczywiscie jest mozliwosc pokrycia tych kosztow "od gornie" przez bank ale ja jak liczylem okazało sie ze polskie banki zdzieraja i duzo wiecej sobie za taki przelew liczyly :)

po ok 3 dniach kasa bedzie u nich (nie warto doplacac do jakis ekspresowych przelewow, po nastepnych 2/3 dniach przysylaja maila z informacja ze wzmak zostal wyslany + tracking number;

teraz przez kilka dni sprawdzasz jak glupek gdzie jest Twoja przesylka - moja byla w Bombaju itp :)

nastepnie, gdy przesyłka jest juz w Polsce warto miec pod reka jakies 50 złoty - u mnie ups dostarczyl towar wczesniej niz to wynikalo z ich strony - koszt odprawy celnej wraz z vatem wyniosl u mnie ok 47 zloty... wzmacniacz jest wysylay jako gift naturalnie :]

i wsio - podlanczasz i cieszysz sie dzwiekiem ;)

od pewnego czsu lata mi po głowie ten wzmacniacz MENG KT88.Tylko mam pytanie czy przy nominalnym napięciu 220 V po zasileniu napięciiem 230 V,coś negatywnego się stanie? :O)

Nic się nie stanie, najwyżej będziesz miał troszkę wyższe napięcie na wyjściu.

Często trafa sieciowe mają różne odczepy pierwotnego, u mnie np. do wyboru 220-230-240 i "jadę" na 240 ;)

pozdrawiam

Pawcio dzięki za rozwianie wątpliwości:O)

A teraz pytanie :O) :

Czy istnieje wzmacniacz lampowy produkcji chińskiej,który gra dźwiękiem przestrzennym,wyrazistym bez różnego typu tunningów i na dokładke jest w stanie conajmniej dobrym oddać ducha zarówno muzyki klasycznej poprzez jazz aż do rock`a? :O)

lulu

A słyszałeś wszystkie? ;)

Audioromy FU13 podobno wymiata bez upgradu. Zresztą wiele z konstrukcji chińskich nie wymaga jakiś dużych zmian, to po pierwsze.

Po drugie fakt, że wiele osób kombinuje w upgrade'ach na chińczykach wynika z małych kosztów tej zabawy i z ciekawości, a to że robi się to na urządzeniach kosztujących względnie bardzo niewiele jest właśnie tym czynnikiem, który likwiduje barierę psychologiczną. Kombinowanie usprawnień w lampowcu europejskim czy amerykańskim za ponad 20 tys. zł budzi z pewnością większe "opory" a wcale nie jest powiedziane, że nie można również tych urządzeń poprawiać na swój gust.

A po trzecie, zamiast robić jakieś drastyczne upgrady (w stylu wymiana wszystkiego łącznie z trafami) czasem lepiej jest dobrać kolumny. Dotyczy to nie tylko chińskich lampowców.

ASL gra jeszcze bardzo ładnie bez przeróbek.

Co do cen - to za 20 000 nie kupisz europejskiej wersji wzmacniacza na 845 - stąd i te "upgrady".

Słucham tylko muzyki.

americano, 24 Lip 2008, 11:31

>lulu

>A słyszałeś wszystkie? ;)

>

>Audioromy FU13 podobno wymiata bez upgradu. Zresztą wiele z konstrukcji chińskich nie wymaga jakiś

>dużych zmian, to po pierwsze.

>Po drugie fakt, że wiele osób kombinuje w upgrade'ach na chińczykach wynika z małych kosztów tej

>zabawy i z ciekawości, a to że robi się to na urządzeniach kosztujących względnie bardzo niewiele

>jest właśnie tym czynnikiem, który likwiduje barierę psychologiczną. Kombinowanie usprawnień w

>lampowcu europejskim czy amerykańskim za ponad 20 tys. zł budzi z pewnością większe "opory" a wcale

>nie jest powiedziane, że nie można również tych urządzeń poprawiać na swój gust.

Zgadzam się z powyższym w 100%

>A po trzecie, zamiast robić jakieś drastyczne upgrady (w stylu wymiana wszystkiego łącznie z

>trafami) czasem lepiej jest dobrać kolumny. Dotyczy to nie tylko chińskich lampowców.

Faktana traf w celu upgradu nie ma za bardzo uzasadnienia ekonomicznego. Mając nowe trafa chyba lepiej zrobić DIY od zera. Czasem jednak warto dość znacznie przekonfigurować stopień sterujący w chińskim lampowcu.

Koobal, 24 Lip 2008, 11:43

>ASL gra jeszcze bardzo ładnie bez przeróbek.

Który ASL? Bo ponoć ten na 845 gra bardzo mulasto?

nowy model - Opera Cyber 880

2 x 100W, 8 lamp 6550, 35kg waga.

cena jaką znalazłem to $2190 czy teraz to niecałe 5000 zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi