Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

Stało się jako posiadać MA nie chciałem przyjąć, że Audioromy jest lepsze na to wychodzi, przynajmniej od wersji fabrycznej MA, które teraz przychodzą z 2 chińskimi lampami i 2 nosami.

Audioromy po przyjrzeniu okazało się, ze też ma 2 chińskie lampy sterujące i 2 rosyjskie NOSY. Czyli konfiguracja podobna.

Audioromy w porównaniu z MA ma troszkę mniejszy bas chyba nie schodzący tak nisko ale za to bardziej szczegółowy, lepiej kontrolowany i szybszy. Przestrzeń którą stwarza jest ciekawsza i przyjemniejsza dla ucha. Dodatkowo słychać, że FU29 jest bladziej przejrzyste, bardziej dźwięczne. Nie są to kolosalne różnice ale do usłyszenia. Przewaga nie jest zbyt duża i wydaje mi się, że zmodyfikowany MA pokona Audioromy. Testy jutro.

prawidłowa specyfikacja do Audioromy FU13 powinna być 20Hz-30kHz (+-1dB), taką informację otrzymałem od Chińczyków :) ale nie wiem kiedy poprawią w internecie ponieważ wygląda na to, że to stanowi dla nich problem - ktoś inny prowadzi stronę i są jakieś "opory" ;)

To tak aby rozwiać wątpliwości, czy jest to wzmak do midbasu czy jednak pełnopasmowy ;)

Z nowymi MA przychodzą na wejściu chińskie lampy 6n1, pytanie czy można je zastąpić rosyjską 6N1P. Wolał bym jednak władować tam ECC81(może nie warto), tylko boję się, że jak zacznę korygować punkty pracy lamp wejściowych będzie to miało w pływ na pozostałe lampy i generalnie zrobi się duża modyfikacja.

zulus, 28 Lip 2008, 20:05

>Z nowymi MA przychodzą na wejściu chińskie lampy 6n1, pytanie czy można je zastąpić rosyjską 6N1P.

Nie można. TRZEBA!!!

>Wolał bym jednak władować tam ECC81(może nie warto)

IMHO sowiecka 6N1P wystarczy.

>, tylko boję się, że jak zacznę korygować punkty

>pracy lamp wejściowych będzie to miało w pływ na pozostałe lampy

W bańce są dwie triody. Pierwsza połówka będzie miała wpływ na drugą połówkę. Trzeba będzie to dobrze dobrać.

>i generalnie zrobi się duża

>modyfikacja.

E tam. Co najwyżej średnia.

Czy przy wymianie na 6N1P trzeba coś ruszać z punktami pracy?

Swoją drogą to jest bardzo w kurzajce bo w nowym MA jest nowa płytka, różniąca się od tej którą mam ja i przedstawiał Fikus, inny rozstaw elementów, kilu brakuje, ścieżki poprzecinane. Pytanie czy główny schemat się nie zmienił. Chyba to już nie ten sam MA co jeszcze 3 miesiące temu.

Czas na ostateczne spostrzeżenia z odsłuchach wzmacniacza na lampie FU29. Wzmacniacz bym konfrontowany z przerobionym i oczyszczonym MA KT88 z 4 nosami na wyjściu. Kolumnienki, które były do nich podłączone to Monitor Audio RS8 i Usher S-520. Po odsłuchach okazało się, że FU29 nie jest w żaden sposób gorsze od MA. Wcześniej wzmak ten grał z Paradigm monitor 9 ver.3 jednak był trochę zmulony przez te kolumny i wydawał się trochę gorszy.

Wzmacniacz ma ciekawą scenę która wydaje się być bliższa słuchaczowi(może bardziej naturalna) szczerze mówić podobała mi się bardziej niż w MA. Bas jest również inny ale nie gorszy. Jeden ze słuchaczy stwierdził, że dzwięk jest ciutkę bardziej rozlazły niż w MA ale pozostali tego nie potwierdzili. Ciekawe się zrobiło gdy do FU29 podłączono TRIANGLE Esprit EX.

Całość zagrała bardzo analogowym, ciepłym balsamicznym dźwiękiem.

Ale najlepsze jak usłyszałem FU z monitorami RLS NEREDIDA II. Po usłyszeniu kilku taktów mało co nie spadłem z kanapy. Wszystkie poprzednie osłuchy wydały się strata czasu. FU29 wydał się stworzony do tych kolumn nie potrafię nawet tego opisać bo była to najpiękniejsza, rzecz jaką słyszałem. Wszystko za mną to tylko hi-fi a teraz kosztowałem prawdziwego hi-endu.

Podsumowując FU29 to super konstrukcja, po wyjęciu z pudełka i wygrzaniu gra na poziomie zmodyfikowanego MA a dodam, że FU29 ma na wejściu 2 chińskie lampy! Po wymienię na rosyjskiego nosa może, aż boje się tego powiedzieć skopać d... MA :) nie mówiąc o innych przeróbkach, które można by wprowadzić. Jeżeli więc komuś wystarczy 30W szczerze polecam Audioromy FU29 !!!!!!!!!!

Wieczorkiem wkleję kilka fotek ze środka.

Poprawiona specyfikacja wzmacniacza Audioromy FU13

ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Input Power

110V-240V AVAILABLE

Output Power

30W×2 RMS Class A

Output Tube

FU13 x 2

Input/Driver Tube

12AU7 x2,6DJ8 x2

Rectifier tube

5Z3P x1

Ohms

8ohm or 4ohm

Consumption

350W

Frequency

20Hz-30KHz (±1dB)

Signal Input Level

200mV

Audio Input

2 groups

Lose true degree

0.5% (At Full Power)

Input Impedance

100K

Ukryta Zawartość

Uprzejmie donoszę, że po małym grzebanku w Bewitch 6550 zaczyna to nawet grać.

Ale Panowie! Zanim zaczniecie grzebać, to podstawowym i nieodzownym krokiem jest wymiana chińskich lamp 6N8 oraz 6N9 choćby na tanie sowieckie NOSy. Bez tego jest jedno wielkie g...`

Witam ;)

Mam pytanko odnoisnie toczacej sie dyskusji - ktory wzmacniacz lampowy wg Was

jest najprostszy i najtanszy w eksploatacji? Czy np. któryś z tych chinskich

dysponuje autobiasem? Czy ustawienie biasu przez kompletnego laika jest do

zrobienia, czy tez trzeba oddawac wzmacniacz jakiemu guru?

Czy lampy do np. chwalonego powyzej Audioromye FU29 sa faktycznie bardzo drogie

i trudno dostepne? Czy moze bezpieczniejszy jest zakup dobrze juz sprawdzonego

Music Angel'a lub Yaqin'a?

Obecnie posiadam CD Cambridge Audio D500 SE + kolumny AA Mimas II,

wzmak NAD C352 - czy uwazacie, ze warto by zmienic poki co, wzmacniacz na

lampowy, czy raczej oznacza to szybka wymiane reszty komponentów? A jesli

tak, to jak szybką? ;)

Wiem, ze moze pytania sa bardzo podstawowe, ale nęci mnie proba uzyskania

dzwieku mniej "suchego" niz przy mojej obecne konfiguracji...

P.S. Slucham jazzu, muzyki powaznej, ale lubie tez rock - czy lampa moze mi

dac to wszystko razem??? ;)

Pozdrawiam!

alegz, 1 Sie 2008, 20:44

>Witam ;)

>Mam pytanko odnoisnie toczacej sie dyskusji - ktory wzmacniacz lampowy wg Was

>jest najprostszy i najtanszy w eksploatacji?

Najtańszy? Chyba Audioromy FU cośtam. A najprostszy? Wszystkie są proste w eksploatacji, a najprostsze są te co mają autobias.

>Czy np. któryś z tych chinskich

>dysponuje autobiasem?

Tak. Meng KT88 i Bewitch 6550.

>Czy ustawienie biasu przez kompletnego laika jest do

>zrobienia, czy tez trzeba oddawac wzmacniacz jakiemu guru?

Yaqin MC100B ma punkty pomiarowe i regulatory dostępne z zewnątrz, więc nawet nie trzeba otwierać obudowy. Natomiast od Music Angela należy odkręcić denko. Aby móc ustawić bias wystarczy kupić za 10zł najzwyklejszy multimetr w Leroy-Merlin. A jak się boisz że Cię 400V dupnie, to za owe 10zł kup czteropak dla kolegi z forum który podejmie się ustawienia biasów za Ciebie ;-)))

>Czy lampy do np. chwalonego powyzej Audioromye FU29 sa faktycznie bardzo drogie

>i trudno dostepne? Czy moze bezpieczniejszy jest zakup dobrze juz sprawdzonego

>Music Angel'a lub Yaqin'a?

Lampy do FU29 są ponoć tanie, ale nie są zbyt popularne. Natomiast KT88 czy 6550 są dostępne niemal wszędzie, i w sporym wyborze.

>Obecnie posiadam CD Cambridge Audio D500 SE + kolumny AA Mimas II,

>wzmak NAD C352 - czy uwazacie, ze warto by zmienic poki co, wzmacniacz na

>lampowy, czy raczej oznacza to szybka wymiane reszty komponentów? A jesli

>tak, to jak szybką? ;)

Większość omawianych tu lampowców oferuje dźwięk dużo lepszy od NADa C352. I jest to wyraźnie słyszalne również z budżetowymi kolum nami i budżetowym źródłem. A jak polubisz chińszczyznę, to następnym krokiem może być zakup taniego, ale znakomicie grającego chińskiego DACa znanego jako "Lampucera". Kupiłem, zupgradowałem, używam zamiast posiadanego wcześniej Meridiana 506.24.

>Wiem, ze moze pytania sa bardzo podstawowe, ale nęci mnie proba uzyskania

>dzwieku mniej "suchego" niz przy mojej obecne konfiguracji...

Zamiast pytać, może odwiedź któregoś z forumowiczów używającego któregoś z tych wzmacniaczy? Sam się przekonasz że wymiana NADa na lampę jest ze wszech miar słusznym krokiem.

>P.S. Slucham jazzu, muzyki powaznej, ale lubie tez rock - czy lampa moze mi

>dac to wszystko razem??? ;)

Ja słucham i klasyki, i jazzu, i to zarówno akustycznego jak i elektrycznego, a także art-rocka, hard-rocka i metalu. Np. Rammstein na dobrej lampie gra znakomicie. Nie wierzysz? Zapraszam.

>Pozdrawiam!

Ja również.

Pytanie do McGyvera :

Z jakiej klasy cenowej uznanymi wzmacniaczami ( może jakieś konkretne przykłady ?) może stawac w szranki upgredowany Music Angel ?

Porównywałem ze wzmacniaczami za 5000, 7000, 8000, 10 000zł, i ... nadal mam Music Angela. Choć nie wykluczam, że go kiedyś wymienię na ... zapewne kolejnego chińczyka ;-))

Lundahle to to nie są, ale spisują się nieźle. Końcowy rezultat brzmieniowy jest dobry, a to przecież jest najważniejsze.

>Porównywałem ze wzmacniaczami za 5000, 7000, 8000, 10 000zł, i ... nadal mam Music Angela. Choć nie

>wykluczam, że go kiedyś wymienię na ... zapewne kolejnego chińczyka ;-))

Czyli w zasadzie można by uznać MA za sprzęt klasy HI-END. Przyjemniej brzmienie bo z wykonaniem trochę gorzej.

Nie przesadzajmy z tym "uznawaniem". Na allegro aż roi się od hi-endów po 100zł. To określenie obecnie jest już tak wyświechtane, że już niewiele znaczy bo się zdewaluowało.

Zatem wolę stwierdzenie, że MA XD800 to bardzo dobry (a w kontekście ceny nawet wybitny) wzmacniacz.

Jedno jest pewne - na Krella KAV400 bym go nie zamienił (chyba że Krell poszedłby do sprzedania po to, by kupić kolejnego Music Angela ;-)))

Panowie, poczytajcie to:

Ukryta Zawartość

Ów "Pure Sound" to nic innego jak rebrandowany Bewitch 6550, taki sam teraz stoi i gra u mnie w domu. Germańce piszą, że w bezpośrednim porównaniu pokonał Cayina A55T. Jako Pure Sound kosztuje to 1780 euro. Jako Bewitch 6550 kosztuje prawie cztery razy mniej.

Ukryta Zawartość

zulus

30 Lip 2008, 07:43

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 106 / 188 / 0

... Jeżeli więc komuś wystarczy 30W szczerze polecam Audioromy FU29 !!!

Wieczorkiem wkleję kilka fotek ze środka.

I gdzie te obiecan foty AUDIOROMY FU 29 zulus?

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

zulus, 5 Sie 2008, 12:00

>Teraz to już na pewno ich nie zobaczysz.

Zulus, nie ma się o co obrażać. Wyluzuj i wklej te fotki, sam jestem ciekawy.

A dkaczego jesli mozna wiedziec. te audioromy wygladaja calkiem niezle mnie sie podoba FU 29 mozna tam wsadzic lampe 813 odpowiednik FU 29. na ebayu znalazlem tez Audioromy na EL 24 i EL 84.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

EL 34 oczywiscie.

Panowie,

A czy nie bardziej sensowne jest rzucenie okiem do tego watku ?

Ukryta Zawartość

Owszem, trochę drozej ale zawsze dzwiek ktorego sluchalem z Amplifona byl ciekawy i to bez jakis super tuningow

i ciagniecia sprzetu przez pol swiata. Rozsadnie zbudowany, niezly design, serwis w Polsce. Czy nalepka Made in Poland tak odstrasza, ze milszy staje sie produkt Made in China ?

P.S. Nie jestem posiadaczem Amplifona i nie mam zwiazkow z producentem.

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy Amplifona mozna kupic za 500 pln z głośnikami i kablami . I dlatego kochamy chińskie .Po wymianie elementów na ,,szlechetne" grają fajnie a koszt modyfikacji raczej niewielki .

PS.

Ja mam dwa chińskie lampowce to chyba zostanę przyjęty do klubu miłośników ... eksternistycznie ;p

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi