Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

Ja testowałem. Mam oba teraz w domu. W oryginale Music Angel jest bezdyskusyjnie lepszy, Bewitch na oryginalnych lampach jest mocno przymulony.

Po upgradzie oba wzmacniacze grają lepiej. Przy czym w przypadku Music Angela poprawa jest wyraźna, ale nie jest to przepaść, a w przypadku Bewitcha poprawa jest bardzo duża.

W moim systemie Music Angel lepiej się sprawdza, jest dziej przestrzenny, gra jaśniej i detaliczniej. Bewitch gra wyraźnie spokojniejszym dźwiękiem z leciutko zmatowioną górą. Sprawdzi się z pewnością w systemach z jaśniejszym źródłem i jaśniejszymi kolumnami.

Oba wzmacniaczed oceniam wysoko, ale wolę Music Angela, lub też MENGa o którym pisałem kilka stron wstecz.

A widzieliście ostatnio ofertę świetnego sklepu DIY czyli diyhifisupply?

Wg mnie imponujący rozwój oferty. Ciekawe jak gra ten wzmak hybrydowy "Fusion Hybrid"...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A mam pytanko odnośnie Music Angela na KT88 do znawców.

Jak włączam wzmacniacz gdy w pokoju jest mrok to po załączeniu się napięć anodowych z lamp wydobywa się, oprócz żarzenia, niebieskie światło. Po kilku minutach ten efekt zanika.

Czy tak ma być?

To jest "blue glowing", zjawisko normalne i zupełnie nieszkodliwe, a przy okazji ładne. Nie ma powodów do niepokoju. Niepokojące jest żarzenie się anod na czerwono (te duże blachy w lampach)oraz fioletowo-różowy blask wewnątrz lamp.

Po zrobieniu zwarcia na kolumnach efekt niebieskiej poświaty robi się dużo bardziej widoczny i efektowny, jednak nikomu tego nie polecam.

Wydaje mi się, że intensywność tego światła zależy od BIAS'u, gdy miałem nierówny bias, lampy nierówno świeciły, po ustawieniu wszystko się wyrównało. Większy bias - więcej niebieskiego.

Z tego co zauważyłem, to w czasie startu nie ma tej niebieskiej poświaty do póki przekaźnik nie poda wszystkich napięć.

A ja właśnie wczoraj dałem nieźle d... :(

Włączyłem wzmacniacz jak podłączony był jednym tylko biegunem do głośników. A do głośników był podłączony amplituner. Zaczęło coś strzelać, lamby mrugały na niebiesko i szlak trafił chyba końcówkę w amplitunerze.

Po godzinie pracy lampiak zaczął chwilowo buczeć w jednym kanale. Teraz gra ale w tym kanale właśnie jest minimalne buczenie jak się przyłoży ucho do głośnika.

Wie ktoś co to może być i ew. poradzić gdzie w Warszawie mogą mi to sprawdzić?

Powiedziało się 'A', to trzeba powiedzieć i 'B'.

Tak coś mi się wydaje, że dwa wzmacniacze nie obejdą się bez dwóch zestawów kolumn. Tez stoję przed tym problemem. Chyba lepiej będzie wydać kasę na kolumny, niż na naprawę sprzętu - to bardziej rozwojowe.

Co do buczenia, to brumienie, czy szum, bo mam wrażenie, że te aniołki lubią sobie poszumieć. Może miałeś te zakłócenia przedtem, ale ponieważ ich nie szukałeś, wiec ich nie widziałeś.

Nie było buczenia wcześniej.

Podmieniałem lampy i nadal lekko brumi prawy kanał.

Muszę go gdzieś oddać do fachowca.

A tak przy okazji może mi ktoś wyjaśnić co się dokładnie dzieje we wzmacniaczu lampowym wysterowanym bez obciążenia?

Chodzi o PP.

Czy efekt ten jest związany z dużą indukcyjnością transformatora i zjawiskiem samoindukcji?

Witam.

Wkroczyłem z świat posiadaczy MA na KT88 po całkiem przypadkowym uczestnictiwe odsłuchu tego wzmacniacza w sklepie (a raczej porównania MA z Audioromy).

Być może to ktoś z was, wobec czego dziękuję za przypadkową, ale bardzo cenną wskazówkę.

Wrażeń muzycznych nie będę opowiadał, bo z moimi ELACami to bajka, nawet bez modyfikacji.

Ciekawe co będzie się działo, jak zdecyduję się go modyfikować???

Pozdrawiam

Tomek

tomo79 - miałeś okazję posłuchać / porównać MA na KT88 z Audioromy?

napisz coś więcej o tym porównaniu.

Słucham tylko muzyki.

i stało sie... zdecydowałem sie na MA na KT88, jest juz w drodze, bedzie za ok tydzien, oczywiscie jak szalec to szalec, zamowilem oprocz MA jeszcze Yaqin MC-100B tez na KT88, napewno zrobie jakies porownanie i cos naskrobie...

Nie wiem czy to istotne dla uzytkownikow Yaqina MC-100B, ale moze sie przyda coby ich prad nie uszkodzil.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-1391-100006162 1220479375_thumb.jpg

post-1391-100006163 1220479375_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Jak toś ma takie "łyse pały" czyli kondy z gołym aluminium na czubku wystające z obudowy, to powinien sobie ponaklejać na nie krążki z tworzywa.

>tomo79 - miałeś okazję posłuchać / porównać MA na KT88 z Audioromy?

>napisz coś więcej o tym porównaniu.

Zulus może więcej powiedzieć na ten temat, bo jeden z nich to był jego wzmacniacz.

Wg mnie oba są bardzo fajne, ale reprezentują troszkę inną szkołę brzmienia.

MA jest bardziej nasycony w środku i basie, gra super a analitycznymi głośnikami,

Audioromy grało dynamicznie i jaśniej wobec czego sprawdzi się z głośnikami, które mają tendencje do eksponowania średniego i niskiego zakresu.

Nie potrafię wskazać faworyta, bo zależy od konfiguracji systemu,

ale różnice nie były powalające. Po za tym ja słuchałem tylko 2 utworów,

może zulus napisze coś więcej.

niedawno skończyłem lekture ksiazki traktujacej o lampach i spiesze doniesc,ze niebieska poswiata widoczna w bance lampy podczas pracy jest oznaka nienajlepszej prozni, w nieduzym stopniu ma to wpływ na prace lampy,niemniej im mniej doskonała prożnia tym gorsze parametrey lampy i krotrza zywotnosc

Piotr

wczoraj odsłuchiwałem i porównywałem jak graja dwa wzmacniacze lampowe.test dotyczył wzm.delta studio za 12 000 zl i yaqin b100 za 2400 zl.(bez tuningu)obydwa wzm.na lampach kt 88.w skali absolutnej wzm.delty studio wypadł lepiej-głównie w kategorii rozciagniecia i dynamiki basu ale na tym róznice w mojej ocenie sie koncza.innymi słowy biorac pod uwage przyrost jakosci dzwieku wzm.delty studio do yaqin b100 jeszcze nie tuningowanego- wzmacniacz delty studio powinien kosztowac co najwyzej 3500 zl. albo wzm yaqin b100 powinien kosztowac 9 000zl.gwoli sprawiedliwosci dodam tylko, ze wzm.delty studio jest bardzo ładnie i solidnie wykonany-jest zrobiony z pietyzmem równiez sam konstruktor tegoz wzm.jest bardzo miłym i rzeczowym człowiekiem.po odsłuchu tych wzm.jeszcze raz powiem,ciesze sie i to jak sie ciesze ,ze chinczyczy robia lepiej- gorzej wzmacniacze lampowe za ktore nie trzeba placic fortuny jak ma to miejsce wsrod wzm. nie tylko uznanych marek zachodnich ale co bardzo dziwi wsrod rodzimych producentow , ktorzy jakby nie patrzec dopiero raczkuja w technice lampowej a cenia sie słusznie lub nie jak producenci parajacy sie konstruowaniem wzm.lampowych od paru dekad-pozdrawiam wszystkich forumowiczow

Piotr

23031970

a zwrociles uwage jakie mial wsadzone lampy sterujace ten Yaqin? Czy chinskie czy jakies ruskie np? Bo jesli chinskie tak jak przychodzi on z HK to powymianie tych lamp mogloby sie zrobic ciekawie jesli chodzi o porownanie z deltą studio

mam zamiar zawiesc ten wzm. do tuningu do sonus oliva do pana andrzeja witka ,zajmuja sie oni miedzy innymi modyfikacja wzm.lampowych

Piotr

ho ho!

jakiś tydzień temu odebrałem od Pana Andrzeja swoj wzmacniacz. Trochę to kosztowało ale się zdecydowanie opłacało! szkoda, ze z oryginalnego wzmacniacza zbyt dużo nie zostaje... ;)

ale zdecydowanie polecam! uwazaj tylko na Pana Andrzeja ;) - jest niezwykle kompetentnym i milym czlowiekiem, ktory zdecydowanie wie co robi i jak robi - to moze byc troche niebezpieczne ;) bedziesz chcial więcej i więcej... ja np zamówiłem u niego już kolumny, które zaprojektował z myślą właśnie o wzmacniaczach lampowych (efektywnosc 93 dB) które ma obecnie na swoim warsztacie :)

firmę sonusoliva zdecydowanie polecam!

Jakiś czas temu nabyłem lampki do mojego MA ecc88 Telefunken. Zauważyłem, że napisy na lampie dość łatwo się ścierają. Wystarczy mocniej nacisnąć wilgotnym palcem i już jest połowa. Grają bardzo dobrze lepiej od fabrycznych nosów GE, bardziej neutralnie jak by nie dawałaby nic od siebie. Zastanawiam się czy nie są to podrabiane Telefunkeny. Jak to sprawdzić?

• Pokaż nowe odpowiedzi