Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

>A jak na srebrnej plamie jest czarna to świadczy o zużyciu czy niekoniecznie?

Według mnie nie koniecznie o z użyciu ale prawie na pewno była używana. Jakiej firmy to lampa?

widzieliscie nowe ceny na on9mart? Obliczyłem ze taki MA na KT88 na dzien dzisiejszy by kosztował 2053zl + cło (230zł) lub mniej jak masz szczescie.

na ebay jeszcze ceny do przyjecia, duzo taniej, tutaj nic sie nie zmienilo po za wysoka walutą...

zulus, 29 Paź 2008, 19:03

>>A jak na srebrnej plamie jest czarna to świadczy o zużyciu czy niekoniecznie?

>Według mnie nie koniecznie o z użyciu ale prawie na pewno była używana. Jakiej firmy to lampa?

Ciężko powiedzieć. Mało co na niej jest napisane.

Z tego co pamiętam to na górze jest symbol a na dole napis USA.

Mam pytanie: co jest "zdrowsze" dla wzmacniacza i żywotności lamp - trzymanie wzmacniacza włączonego przez cały dzień, czy włączanie go kilka (3-5) razy dziennie na przesłuchanie powiedzmy 1 płyty. Przerwy między kolejnymi płytami to 3-4 godziny.

Kupiłem pierwszego w życiu lampowca i nie chcę mu zaszkodzić - stad pytanie. Sprzęt to chińskie maleństwo na czterech EL90 i dwóch 6N3, jak na razie jestem cały w skowronkach, bo gra naprawdę ładnie.

treblig

Daj fotki+ chciałbym porównać cokoły.Jeżeli to MENG 6P1 to wypuszczAli w dwóch wersjach .Pod 6P1P i EL90 czylI 6AQ5

to dobre pytanie do "starych wyjadaczy" lamp, sam jestem ciekawy jak uzytkowac wzmacniacz lampowy zeby wydłuzyc maksymalnie jego zywotnosc, oczywiscie pomijajac juz wszelkie aspekty techniczne typu kontrolowanie napiecia, ustawienie biasu itd

swojego lampowca włączam tylko na czas odsłuchow kilka razy dziennie, wychadzac z domu lub nie słuchajac muzyki, sprzet jest wyłączony. Takze ze wzgledu na oszczednosc energii.

Moze ktos podpowie cos wiecej dla poczatkujacych milosnikow lamp...?

To Mengyue mini, czy też Aria mini - na pudełku Aria, w środku Meng ;-) to chyba jedno i to samo... a co do cokołów, to są 9-cio pinowe, wg. opisu na obudowie pod 6AQ5 (EL90). 6P1P też można stosować, przynajmniej wg. świstka, który był dołączony do pudełka z lampami . Widziałem jeszcze na e-bayu takie same (przynajmniej z wyglądu) Meng/Aria na EL84. Na fotki trzeba chwilę poczekać, chwilowo nie mam cyfraka, a fotki które próbowałem zrobić telefonem są słabe.

Jaka jest faktyczna róznica między EL90 a 6P1P? Mogę je dowolnie zamieniać, jak sugeruje producent czy trzeba zmieniać coś w środku?

Właśnie z tym opisem chinole robią kupujących w konia. EL90 to 7 pinowe a 6P1P to 9 pinowe.

W mojej wersji jest na 6P1 oryginalnie były chińskie .Zamieniłem na rosyjskie EW, ale dopiero zagralo na EL90 Brimara. Stąd były doświadczenia z przejśćiówkami. Nie bardzo można wierzyć temu co piszą na obudowach i w opisach aukcji.Generalnie po zakupie koniecznym było poprawienie wszystkich lutów ,szczególnie przy cokołach. Dobra zamianę daje też zamiana 6N2 na rosyjskie.No ale wszystko przed toba .

Z tego wynika, ze te lampy no-name 9 pin, które dostałem ze wzmakiem to 6P1P, a nie EL90? Bo na wszystkich lampach brak jakichkolwiek oznaczeń. Pomieszanie z poplątaniem po chińsku ;-) No ale za 600 PLN więcej się nie można spodziewać... Czyli jeżeli będę chciał wymienić lampy na EL90, to będzie konieczna przejściówka?

No i drugie pytanie - skąd najlepiej kupować lampy - na alledrogo ostatnio takich nie widziałem, zostaje chyba e-bay, tam widziałem sporo propozycji z UK i Ukrainy po rozsądnych cenach.

U Ciebie sterujące to 6N2? Bo według opisu u mnie są 6N3 - czy to też chińskie kombinacje? No i w sterujące jakiś cholerny lampowy designer ze skośnymi oczami wmontował niebieskie diody, wygląda to idiotycznie - lampy się ładnie żarzą, a z dołu jakaś cholerna błękitna poświata, jak z tuningowanego malucha z neonami co najmniej...

>to dobre pytanie do "starych wyjadaczy" lamp, sam jestem ciekawy jak uzytkowac wzmacniacz lampowy

>zeby wydłuzyc maksymalnie jego zywotnosc, oczywiscie pomijajac juz wszelkie aspekty techniczne typu

>kontrolowanie napiecia, ustawienie biasu itd

3 rzeczy.

- opóźnione załączanie napięcia anodowego,

- opóźnione wyłączanie napięcia anodowego,

- termistory w układzie żarzenia ograniczające uderzenie prądu przy starcie.

zulus, 5 Lis 2008, 15:38

>>to dobre pytanie do "starych wyjadaczy" lamp, sam jestem ciekawy jak uzytkowac wzmacniacz lampowy

>>zeby wydłuzyc maksymalnie jego zywotnosc, oczywiscie pomijajac juz wszelkie aspekty techniczne

>typu

>>kontrolowanie napiecia, ustawienie biasu itd

>3 rzeczy.

>-(...)

>- opóźnione wyłączanie napięcia anodowego

A to niby czemu ma służyć?

A ja mam troszkę inne pytanie o MA na KT88. Na stronie on9mart podają, że ma on 65 W w trybie ultra-linear. Czy ktoś może to mierzył?

Bo tak na wyczucie to ja obstawiam, że ma on max 40 - 50 W.

ibanezq, 5 Lis 2008, 16:25

>A ja mam troszkę inne pytanie o MA na KT88. Na stronie on9mart podają, że ma on 65 W w trybie

>ultra-linear. Czy ktoś może to mierzył?

>

>Bo tak na wyczucie to ja obstawiam, że ma on max 40 - 50 W.

W trybie ultralinear to on ma 0 Watów (słownie: zero). A to dlatego że ten wzmacniacz w ogóle nie ma trybu ultralinear. Ma tylko zwykły pentodowy.

>>trebliG

jak pisałem , ta chińszczyzna co egzemplarz to inne bebechy. Na błękitne diody jeden sposob : lutka ,albo boczne cegi.

Jak byk u mnie sterujace to 6N2.Po zamianie na rosyjskie 6N2P.W tym opakowaniu sa chinskie 9 pinowe 6P1.Jedynie ponumerowane naklejkami , jesli wierzyć w dobierania parami.Wątpię .

Na e bayu jest spory wybór el90 ale żadki tak aby byłu parowane.albo kwadra.Jedyne wyjście kupić tanio i dobierac , lub kupić z opcja selekcji jak jest.Zwykle sklepowi sprzedawcy za kilka groszy bawią się w taką opcja . Ale nim lampy musisz nabyc przejsciowki , inaczej 9 nie wejdzie w 7.To jasne.Ja swojego mengasa przetestowałem już na Brimarach ,RCA, Siemensach,Teslach 6L31. Najciekawiej graja na teslach i brimarach.Niemiecka i amerykanska koalicja jakoś mi nie podchodzi.Lampy może i tanie ,ale przejsciówki to OK 20pln za szt.A jest ich 4. Napięciowe rosyjskie całkiem dobrze chodzą,i spokojnie daja z siebie co moga .Wydaje mi się że jak na eksperymenty w stylu Manty to niema co ladować .Orzeciez to podstawowy ,przedszkolny model.Do tego Chiński.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>>- opóźnione wyłączanie napięcia anodowego

>

>A to niby czemu ma służyć?

Sorry źle się wyraziłem chodzi o wyłączenie wcześniej napięcia anodowego niż żarzenia. Chodzi o to żeby energia z kondensatorów nie dewastowała lampy jak już wystygnie.

Mam prośbę: czy na podstawie poniższych zdjęć (słabe bo robione komórką) da się zidentyfikować, czy to 6N2 czy 6N3? Po czym rozróżnić te lampy? Jakieś cechy charakterystyczne najbardziej je odróżniające? Na lampach nie ma żadnych czytelnych oznaczeń, a po tym cyrku z EL90 i 6P1 wolę się upewnić, niż wierzyć w opis dodany do lamp...

Ukryta Zawartość

post-19567-100002036 1225996501_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

conri, przeczytałem Twój wpis z sierpnia odnośnie lamp w Twoim Mengu, też według opisu miało być 6N3 a nie 6N2? Dlatego wole się upwenić co do moich lampek.

Generalnie 6N1/2/3/ są to duotriody.Pewnie zagrają nawet wszystkie ale napewno mają inne punkty pracy.W moim od nowości były 6N2 i 6P1 chińskie , które to zamieniłem na 6N2P i 6AQ5 Brimara na przejściowkach.Tak samo można 6P1P zamieniac na EL 90 w Mantach.Teraz czekam na RCA 6AQ5

>trebliG

Twoje lampy nie wyglądają na 6n3 akurat mam taką 6n3-J zakładam, że to to samo. Na 6n1 też mi nie wyglądają bo też je mam. 6n2 nie miałem i nie widziałem. A o to Chińska 6n3-J sam oceń.

Uff, przebrnąłem przez 30 stron ;)

Na dniach zamierzam zamówić swój wzmacniacz z Chin. Z tego co zauważyłem polecacie głównie KT88 ewentualnie, rzadziej EL34. Mam Paradigmy 7v5 i zależy mi na ciepłym dźwięku więc jak rozumiem lepszym wyborem byłby chyba dla mnie EL34? Czy może KT88 też gra ciepło?

P.S Jeszcze jedno, dla niektórych pewnie głupie pytanie. Czasami obejrzałbym film z kompa podłączając owy zestaw, ale w żadnym ze wzmacniaczy nie widziałem znanego mi do tej pory AUX. Do którego zatem powinienem podłączyć kabel?

Odebrałem mojego MA na KT88 po tunningu. Żeby nie byc posadzony o reklamę nie napiszę ani gdzie, ani za ile, ani co. Jedno tylko napiszę - teraz dopiero jest ślicznie :). Wydatek wart kazdej złotówki. Pozdrawiam

degusto

jak mówisz A, to powiedz również B.

Przecie wielu forumowiczów jest zainteresowanych kontaktem z dobrymi tuningowcami.

To nie jest żadna reklama,to jest najzwyklejsza porada.

utopia., 9 Lis 2008, 10:16

>co to za chinol

Ukryta Zawartość

poszukaj kilkanascie wpisow wczesniej to znajdziesz. Na tej stronie z linku tez znajdziesz.

Pozdr

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Właśnie wymieniłem u siebie diody na soft-recovery, zarówno do anodowego jak i do uzyskania -70V.

Przy okazji dołożyłem parę kondensatorków 33nF równolegle do elektrolitów. Jak na razie nie odczuwam zmian. Tuning swojego MA przeprowadzam od paru miesięcy etapami. Pomijając lampy to najbardziej znaczące było wymienienie kondensatorów sprzęgających. Resztę zmian uważam na pograniczu percepcji, autosugestii czy jak kto woli voodoo ;)

Orientuje się ktoś może czy różni się 2008 Upgrade Version

Ukryta Zawartość

Od basic version:

Ukryta Zawartość

Ponieważ jak widać różnica w cenie jest dość duża(niepokojąca?)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi