Skocz do zawartości
IGNORED

wątek o odtw. na PC filmów HD

jgx

Rekomendowane odpowiedzi

marooned, 26 Wrz 2007, 14:13

>No a monitory komputerowe przyjmują co się da, przez ten sam interfejs :D

Tak, ale to są monitory z wejściem DVI. HDMI raczej wymusza stosowanie standardów TV: 576i, 720p, 1080i, 1080p itp. Niektóre sprzęty przyjmą nietypową rozdziałkę ale to zależy od producenta.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

W moim projektorze pojawiają się problemy z pewnymi rozdzielczościami. Generalnie udaje mi się zmusić projektor do pracy w każdej, ale w niektórych przypadkach objawia się to z utratą sygnału i niemożnością potem wyłapania go ponownie przez projektor i koniecznością resetu. A niekiedy bywało z kolei że pojawiały się smugi i obraz był nieczytelny np było tak przy ustawianiu rozdzielczości na 720p. Nie wiem od czego to zależy bo teraz jest już normalnie. W każdym razie na kablu DVI (komp) HDMI (projektor) sprawdziłem od 800X600 do 19ileśtam na 1280 i generalnie zawsze udawało mi się otrzymać zadowalający obraz. Teraz jest ustawiona rozdzielczość natywna projektora 720p ale czasami nie wiem czemu system zmienia mi ją na odrobinę mniejszą...1140 na ileś tam. Nie wiem czemu, ale to tylko czasami tak robi. W każdym razie mój kabel był w stanie obsłużyć w zasadzie te same rozdzielczości, które obsługuje kabel VGA z monitorem. Pozdrawiam

• 5 miesięcy później...

odświeżę wątek.

Do "odtw. na PC filmów HD" nawet tych 1080p w zupełności wystarczy stary poczciwy Athlon 3000+ do tego grafika Ati2600.

System WinXP

1GB-2GB DDR1

Kodeki "k little codec pack"

chyba to wszystko. Płynność gwarantowana. Przynajmniej tak było u mnie.

• 3 miesiące później...

Ja od kilku tygodni cieszę się następującą konfiguracją:

płyta główna: Gigabyte GA-MA78GM-S2H - chipset 780G

procesor: AMD 64 X2 4800+ (2500 GHz)

RAM: 2x1 GB GoodRAM (dual)

zasilacz: Modecom FEEL 350W

HDD: 200 GB Samsung

Monitor: Samsung SyncMaster 940Fn (matryca MVA)

Napęd optyczny: Pioneer DVR-215

Zainstalowany soft:

ffdshow

Core AVC 1.7

AC3Filter 1.46

Matroska Splitter

MPClassic

BestPlayer 2.2

Po uruchomieniu zestawu nastąpił dosłowny opad szczęki. Wszystkie materiały HD, jakie udało mi się dotychczas zgromadzić idą bez najmniejszego zająknięcia, niezależnie od tego, czy jest to 720p, czy też 1080p. Przy użyciu Core AVC procesor jest obciążony w ok. 50% (mkv 1080p). Przy użyciu dekodera Cyberlinka z pakietu PDVD 8 obciążenie procka na tym samym materiale spada do ok 30%, ale obraz jest zdecydowanie gorszy, odnoszę wrażenie spadku płynności, nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. Cały sprzęt pracuje oczywiście na swoich domyślnych ustawieniach, nie próbowałem nic podkręcać, na razie nie ma takiej potrzeby

Konfigurację tą można z powodzeniem polecić do budowy komputera HTPC. Płyta główna to standard microATX, posiada na pokładzie gniazdo HDMI (obsługujące HDCP), jak również wyjście SPDiF TOSLINK. Jak działa audio na płycie na razie nie wiem, używam bowiem starej dźwiękówki Herculesa Fortissimo III (to tak z przyzwyczajenia). Boxowy wentylator na procku kręci się z prędkością 1800 RPM, co czyni go praktycznie niesłyszalnym. Mimo to temperatura procesora w idlu to 34 stopnie, w stresie ok. 41.

Może ta krótka opinia komuś się przyda.

nie napisales najwazniejszego jaka masz grafike.

I tak jak pisalem juz wyzej zainstalowac powinienes nowe kodeki k lite codec pack i zadnych innych.

Do odwarzania filmów urzywaj SubEdit-Player czyta rowniez napisy.

>Chciałem przypomnieć, że filmy zakodowane w x264 nie są akcelerowane przez kartę graficzną ;)

Owszem są, na chwilę obecną muszą być tylko zgodne z level'em 4.1 standardu.

No właśnie, co mi po tym, że film musi być skompresowany z danym profilem? Nie zmienia to faktu, że karty tego nie akcelerują z małymi wyjątkami :)

Wierzę w jedynego, kabla grającego.

• 4 miesiące później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a może ktoś spotkał się z czymś takim? Cena 215 USD czyli tyle co dobra karta graficzna :) A odtwarza też HD

Ukryta Zawartość

Tak spotkałem się:) I nawet mam A-100:)

Sprzęt jest po prostu super. Polecam zdecydowanie.

Często pojawia się nowy firmware, więc nowe kodeki dochodzą. Wszystko płynnie i cicho (dysk 2,5cala)!

Albo taka taniocha:

Ukryta Zawartość

Cytat:

" WD TV HD Media Player jest już dostępny u wybranych dystrybutorów. Sugerowana cena za WD TV HD Media Player wynosi 350 zł."

Ale tak naprawde HD zaczyna się od HDMI 1.3.

Takie karty graficzne właśnie wchodzą na rynek:

ASUS RADEON HD 4850

Ukryta Zawartość

Nie mniej wszystko zależy od softu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stefek202, 6 Lis 2008, 00:33

>Tak spotkałem się:) I nawet mam A-100:)

>Sprzęt jest po prostu super. Polecam zdecydowanie.

>Często pojawia się nowy firmware, więc nowe kodeki dochodzą. Wszystko płynnie i cicho (dysk

>2,5cala)!

hej, możesz napisać coś więcej? rzeczywiście z tego można odtwarzać płynnie materiał HD? A napisy odtwarza? Toż to lepsze by wtedy było od wszystkich tych pseudo dvd-divx odtwarzaczy, lepsze od HTPC!

Hmm, coby więcej napisać..

Odtwarza płynnie 1080p z porządnym dźwiękiem. Zero zacięć przy wolnym 2,5 calowym dysku. Przy odtwarzaniu z pendrive'a też.

Czy lepszy od htpc? Moim zdaniem tak. Cichy, stabilny, z pilotem (bardzo wygodnym).

Wada-nie odtworzy wszystkiego. W HTPC można spędzić kilka godzin i zainstalować odpowiednie kodeki (w końcu sie uda:) a tutaj poczekać w razie czego na nowy firmware. Tylko komu chce się siedzieć ciągle nad kodekami?

Ostatni firmware odtwarza mi wszystko co do tej pory mi wpadło w ręce (na dysk w zasadzie).

Kawy nie robi, niestety:)

Co to potrafi - można sobie zapuścić torrenty żeby zaciągał, ja akurat nie korzystam.

Ma serwer ftp, samba i kilka innych.

Ma przeglądarke www która działa dopiero po podłączeniu klawiatury na usb.

Pilotem można przeglądać youtube, flickr i wiele innych...

Cóż chcieć więcej?

P.S. Napisy odtwarza, ale nie w txt, wszystko inne tylko nie txt (subtitle workshop i po kłopocie)

Wczoraj odebrałem nowy komputer.

Wszystko chodzi jak burza.

A mowa jest o najbardziej zaawansowanych działaniach w dziedzinie HD.

Postawiłem na mocny procesor:

INTEL, cztery rdzenie, 2,83 GHz - cena ok. 1000 zł.

karta z HDMI (tania) ASUS RADEON HD 4650 - 250 zł (!)

RAM - 4 GB - 200 zł

płyta mocna: Gigabyte EP35-DS4 - 550 zł.

Odtwarzanie MKV - CPU 17 %.

render HD DVD (1,5 h) do AVCHD trwał 3 h.

Poprzednio 12 dni i ileś tam godzin.

na moim PC filmy HD ciely jak cholera do czasy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zasada jest prosta,

zamiast idiotycznego laptopa co to niby ma wszytko robić, kup taniego PC.

Jak wykazałem za 2000 zł masz topowy zestaw do HD AV.

Po co Wam te laptopy.

Wystarczy external dysk; 1 TB od Toshki kupiłm na promoicji za 350 zł w aluminiowej obudowie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.