Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM-84 czy moze cos innego?

czubekst-ce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Znalazłem na allegro marantza PM-84 za 1200 zł i chciałem sie poradzić forumowiczów czy wart jest takich pieniędzy, czy może w tej cenie kupie coś lepszego?

wzmacniacz musi mieć swój charakterek :)

dobrze by było jak by grał ciepłym otulającym dźwiękiem. Bas powinien być miękki niski ale i dobrze kontrolowany.

Narazie do tego zestawu były by kolumny Tonsil Premium i excellence ( satelity ) a docelowo wzmacniacz grał by z Hyperionami III albo Tonsil Siesta.

Prosiłbym o szybką poradę :-)

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/36360-marantz-pm-84-czy-moze-cos-innego/

witam

po 1:

- to jakas zdaje sie masakryczna cena - wywindowana zreszta na naszym forum

po 2:

- jesli chcesza uzywany sprzet to bede sprzedawal ZNACZNIE taniej mojego grundiga 9000 - poszukaj na forum

jest bardzo duzo opinii - jak jestes z poludnia Polski to zapraszam na odsluch :))) na pewno sie nie zawiedziesz!

po 3:

- przez ZA SZYBKIE kupowanie stracilem naprawde mase pieniedzy :))) - wiec szybkosc tylko przy lapaniu pchel jest wskazana :)))

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Facet buja się z tym Marantzem od dłuższego czasu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z zakończonych aukcji wynika, że Pm-80 można dostać za mniej niż 700 zł. Nie wiem jak duża jest róznica pomiędzy 80 a 84, ale coś mi mówi, że nie usprawiedliwia ona tej przepaści cenowej... ;-)

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Marantz PM 84 spelnia wszystkie Twoje wymagania ale niestety czasem potrafi rozlewac bas. W srodku siedza bardzo marne kondy Marcona i warto je wymienic. Nie porownywalem PM 80 ale na pewno ma nowsze kondy i lepsze bo Elne i pracuje w klasie A. Kolega powyzej dobrze mowi - najpierw posluchaj. Sorry ze nie odpisalem na gg ale jestem ostatnio zakrecony. Pozdrawiam. R.

Witam,

Dziękuję za zainteresowanie tematem. Grzesiek narazie nie ma dostępu do internetu, więc powieżył mi ( jego dziewczynie) za zadanie znalezienie dobrego sprzętu ( oczywiście z Waszą pomocą ).

Wszystkie informacje przekazuje mu telefonicznie.

A co myślicie o tym?:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Weronika

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A coś ty się tak uparł na Marantzy.Kiedyś byłem na teście Marantza PM-75 z Loewe Legro Vrs1,i choć wiem,że głupotą jest porównywanie sprzętów dzielących kilka poziomów[ oczywiście na korzyść legro ] to pamiętam,że byłem rozczarowany grą Marantza,a jak mnie pamięć nie myli to PM-75 to wyższa półka niż PM-80 czy PM-84.Moim subiektywnym zdaniem do twoich oczekiwań i zestawu idealnie pasuje konkretnie NAD-306,[nie jakiś tam NAD tylko 306],którego słuchałem niedawno.

Ja właśnie jestem posiadaczem Marantza PM7001 i kolumn Tonsil Siesta. Narazie kolumny się wygrzewają więc nie mogę jeszcze ostatecznego osądu wydać. Jak na razie kolumienki wg mojego subiektywnego zdania prezentują się nieco lepiej od posiadanych AA Phoebe II (napewno w dolnych rejestrach pasma). Co wzmacniacza - to jestem z niego bardzo zadowolony - dlaczego? Wygląd i wykonanie na medal. Co do brzmienia - w porównaniu do posiadanego MF A2 jest równie ciepły, ale ma lepiej kontrolowany bass, odnoszę wrażenie, Marantz że jest bardziej dynamiczny ( co szczególnie słyszalne jest w symfonice), wokale - plus dla MF A2, ale górne rejestry odtwarzane są wg mnie lepiej przez Marantz'a. Te moje wrażenia odsłuchowe mogą być nieco wypaczaczone przez niskiejklasy źródło tj. Marantz CD5001. Niemniej jednak polecam Marantza. Co Nad'a -nie wypowiadam się - słuchał ylko raz muzyki z tego sprzętu - jak dla mnie SYBERIA.

Spośród wymienionych tu Marantzów PM84 jest jakościowo najlepszy. Jest niestety również najstarszy, dlatego też na rynku wtórnym spotyka się egzemplarze w bardzo różnym stanie. Słuchałem kilku różnych egzemplarzy, każdy z nich niestety grał inaczej. Po zakupie wskazany "remont". Jak już wspomniał Rafał, minimum to wymiana elektrolitów, ale pewnie dałoby się jeszcze co nieco poprawić. Dlatego też 1200zł to cena wzięta z sufitu. Lepiej kupić za 700-800zł model PM68, PM78 i za pozostałą kasę zrobić mu porządną modyfikację.

Jeszcze co do typu słuchanej muzyki- Aktualnie posiadany Radmor 5100 jest dobry, ale do słuchania ciepłej, spokojnej muzyki- swingu, jazzu, choć dobrze sobie radzi i przy innej. Zależy mi, żeby docelowy wzmacniacz był w miarę uniwersalny- Radmora nie mogę używać do słuchania głośnej muzyki, na imprezach. Pomijając to, że ma za mało mocy, to nie chce go tak zamęczać i narażać ze strony bawiących się gości :-)

Poważnie się zastanawiam nad pm 7000 i 7001.

Który byście mi bardziej polecili? Obydwa mają pochlebne opinie.

Ukryta Zawartość

Znalazłem za 1499 zł nowy pm 7001 i chyba się na niego zdecyduje. Co o tym myślicie? Dobry wybór?

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Marek9

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1005 / 84 / 3

24 Wrz 2007, 10:54

A coś ty się tak uparł na Marantzy.Kiedyś byłem na teście Marantza PM-75 z Loewe Legro Vrs1,i choć wiem,że głupotą jest porównywanie sprzętów dzielących kilka poziomów[ oczywiście na korzyść legro ] to pamiętam,że byłem rozczarowany grą Marantza,a jak mnie pamięć nie myli to PM-75 to wyższa półka niż PM-80 czy PM-84.Moim subiektywnym zdaniem do twoich oczekiwań i zestawu idealnie pasuje konkretnie NAD-306,[nie jakiś tam NAD tylko 306],którego słuchałem niedawno

PM 84 byl tez kilkukrotnie drozszy od PM 75 tak wiec jest modelem z wyzszej polki.

Znalazłem jeszcze to:

Ukryta Zawartość

Ale cały czas jestem nastawiony na marantza, i to tego pm 7001 Ki.

Ukryta Zawartość

Żadnego ampli nawet stereo - miałem najlepszego amli stereo (wg tego forum) i w porównaniu do PM7001 to straszna porażka brzmieniowa, a co dopiero w stosunku do dobrej klasy wzmacniaczy.

No właśnie, jest szansa, że będe miał okazję posłuchać lampy w niedalekim czasie. Znajomy znajomego, robi wzmacniacze lampowe, podobno dobre. Mam nadzieje, że uda się z nim umówić. Może wtedy się jakoś ukierunkuje i wreszcie na coś zdecyduje :-)

Dzięki za porady.

Discomaniac71 Nie chce mi się wklejać opinii Twoich,McGywera i wielu innych w dyskusji,która miała miejsce grubo ponad rok temu na tym forum,w których zachwalaliście PM-75 jako 9 cud świata,dlatego to napisałem,że " o ile mnie pamięć nie myli to.....".Gdy napisałem,że ten Marantz gra w porównaniu do Loewe Legro VRS1 jak terkoczące pudełko to odzew był jaki był.Czyżby tak wiele zmieniło się w temacie.A swoją drogą czy już zdążyłeś dokonać odsłuchu tego Loewe,gdyż bardzo ciekawi mnie Twoja opinia.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Marek nie chce mi sie wracac do tamtej dyskusji. Porownywanie PM 75 do sprzetu za wiele wieksza kase bylo bez sensu. PM 84 jest znacznie lepszy od 75 ale ma wady jak wyzej napisalem. Jak znajde gdzies to Loewe to poslucham. Moje poglady i podejscie znacznie zmienily sie od tamtego czasu. Pozdrawiam. R.

Marek9, miałem PM75. Dobrze go wspominam. Jest lepszy od PM68 i PM7000. Jest też dużo starszy, o jakieś 8 do 12 lat. Dlatego też trudno jest dostać egzemplarz w dobrym stanie, i uwagi które wyraziłem w stosunku do PM84 dotyczą również PM75. Jest to sprzęt dla kogoś, kto nie boi się chwycić za lutownicę.

Pod tym względem nowsze PM68 i PM7000 są ... pewniakami. A po modyfikacjach grają bardzo fajnie.

Hmm, niezłe opinie. Na pewno będę go brał pod uwagę.

A czy jest jeszcze ktoś, kto by mi polecił marantza 7001 Ki? Tak swoją drogą, widzę, że poprzeczka cenowa się podnosi :-) I bardzo dobrze. Może chociaż raz w życiu zastanowię się dłużej na wydanie sporej gotówki i wybór będzie strzałem w 10-tkę.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.