Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

czytales ostatnie strony watku?

tam wszystko jest opisane co mam na mysli.

jesli nadal nie wiesz niech andy sie wykaze ;) wczoraj mnie wymeczyl to dzis niech nadrabia :D

wyjscie z clona gra lepiej na trafie. no chyba ze ktos woli brzmienie dac'a TDA1541 - rezystory dla niego wskazane.

Flip Flop na miejscu. Zasilanie wyciągnąłem z zegara ( zegar DeToma) . Gra na razie z trafem i dzielnikiem na końcu. Dźwięk jeszcze się uspokoił i chyba przybyło basu tego najniższego jest taki fajny, ale zmiany nie są jakies spektakularne,większe były jak dałem samo trafko z dzielnikiem. Muszę sie na razie osłuchać z tym co jest, potem wyrzucę trafko, spróbuję jak gra z buforem na bramkach, zobaczy się co gra lepiej poprostu.

Do marekocska: Zegar DeToma ma bardzo rozbudowaną część zasilającą- właściwie pół płytki to zasilacz. Pomyślałem, że pobranie z tamtąd 5V jest dobrym rozwiązaniem. Do Andiego: przesłuchałem na razie może 3 płyty, możę dziś nie mam dnia do słuchania, może coś spaprałem. Na razie tak musi zostać z powodów jak w poprzednim moim poście. Pozdrawiam

krzych: we wzmakach lampowych lepiej sie sprawdzaja zasilacze bez stabilizacji, natomiast dobrze przefiltrowane. Kondo nie uzywaŁ stabów, nawet dławiki unikał, a filtracje robił wielostopniowa. Próbowaliscie taki zasilacz? Oczywiscie wiem, ze technologia cyfrowa to inna bajka, ale jedno wiem: wszystko sie moze zdarzyc...

zasilacz z zegara moze zasilac tylko 1 czesc shiga. wszystko to co tworzy zegar-byly podawane nogi scalakow.

roznica najbardziej wyczuwalna na dobrym zestawie. wybaczcie ale na miniwiezy sony mozecie miec problem z uslyszeniem roznic. ;)

Nie słucham na miniwierzy sony, chociaż fakt Tannoye do dobrych kolumn nie należą to wiem. GC w wersji full wypas i Nos Dac Petera też full wypas to mój zestaw. Nie zmienia to faktu, że może być za słaby, ale wiele rzeczy słyszę w tym kondensatory też.

problemy z porownaniem wyjscia na trafie kontra na rezkach sa.

trafo oczyszcza dzwiek. zwieksza rozdzielczosc dzwieku. instrumenty sie nie zlewaja. dobrze sie lokalizuja w glab w gore w dol i na boki. jest mniej szarej niezidentyfikowanej srednicy zamazujacej caly obraz sceny. bas nizej zchodzi a gora wyzej siega.

instrumenty sa dzwieczne muzykalne, metaliczne. sa to detale ktore ciezko uslyszec np na UPSamplingu choc tez sie da........

na lampkach lub dobrych tranzystorowcach (jego JVC lub moja A960II) porownanie nie jest proste.

ale nie o tym mowa. chodzilo mi o to ze jedni zauwaza roznice latwiej inni potrzebuja wiecej czasu, utworow itp... jeszcze inni wcale nie uslysza roznic.

sam sie czasem dziwie jak slyszalem roznice uzywajac poprzednie kable glosnikowe ;(

Dlatego właśnie tak u mnie na razie zostanie. Jest dokładnie tak jak piszesz. Muszę się z tym osłuchać. Też mam takie spostrzeżenia odnośnie dźwięku. Zrobiło się bardziej rozdzielczo to fakt , ale na wnioski za wcześnie . Zasilacz do flip flopa zrobię osobny jednak.

Krzych 2, 18 Paź 2009, 23:26

>Dlatego właśnie tak u mnie na razie zostanie. Jest dokładnie tak jak piszesz. Muszę się z tym

>osłuchać. Też mam takie spostrzeżenia odnośnie dźwięku. Zrobiło się bardziej rozdzielczo to fakt ,

>ale na wnioski za wcześnie . Zasilacz do flip flopa zrobię osobny jednak.

Doklej do FF staba 5V z odsprzęganiem a zasil z wejścia zegara.

witam kolegów.

wymieniłem R912 na 3,3M i .... perkusje .... chodzi!!!! Czyli bład był własnie tutaj. Gdy wypadł mi R912, był juz uszkodzony, i nie mogłem go zmierzyc poprawnie, dzieki chłopaki za poprawny odczyt wartosci. A ten bład mozna zakatalogowac w wielkiej ksiedze błedów.

witam kolegów.

wymieniłem R912 na 3,3M i .... perkusje .... chodzi!!!! Czyli bład był własnie tutaj. Gdy wypadł mi R912, był juz uszkodzony, i nie mogłem go zmierzyc poprawnie, dzieki chłopaki za poprawny odczyt wartosci. A ten bład mozna zakatalogowac w wielkiej ksiedze błedów.

marekocska, 19 Paź 2009, 11:30

>witam kolegów.

>wymieniłem R912 na 3,3M i .... perkusje .... chodzi!!!! Czyli bład był własnie tutaj. Gdy wypadł mi

>R912, był juz uszkodzony, i nie mogłem go zmierzyc poprawnie, dzieki chłopaki za poprawny odczyt

>wartosci. A ten bład mozna zakatalogowac w wielkiej ksiedze błedów. Super:) FF- mod trochę muli. Odnoszę wrażenie , że to dla wielbicieli analogu. Wokal jest przecudny- ciary po plecach dosłownie:)

Co was skłania do zabawy z Boomboxem??

Nie lepiej kupić coś z napędem CDM Philipsa i zrobić coś naprawdę dobrego??

Przecież lasery w takich sprzętach wytrzymują około 2 lat z resztą ten napęd po 2 latach też się rozpadnie.

Moja mama ma boomboxa jak w opisie i muszę przyznać że to jest masakra laser po 6 miesiącach połowy oryginalnych płyt nie czyta.

Ja rozumie że to jest zabawa ale czy nie lepiej wykorzystać do tego jakiegoś starego dobrego CD??

Najlepiej takiego w którym laser jest dostępny za grosze. Wiele modeli Sony na TDA1541A z laserem KSS210a. Taniej i na pewno o klasę albo o dwie lepiej. Zabawy też sporo:)

cudak10, 19 Paź 2009, 12:00

>Ja rozumie że to jest zabawa ale czy nie lepiej wykorzystać do tego jakiegoś starego dobrego CD??

>Najlepiej takiego w którym laser jest dostępny za grosze. Wiele modeli Sony na TDA1541A z laserem

>KSS210a. Taniej i na pewno o klasę albo o dwie lepiej. Zabawy też sporo:)

Nic nie rozumiesz :)

Laser do tego czegoś kosztuje grosze - kompletne chassis z silnikami. Nie dałem rady zarżnąć nawet jak chodził kilka tygodni non-stop, zabiło go dopiero dotknięcie lutownicą do plastykowych kółek zełbatych.

Czy na pewno lepiej? Nie jestem pewien, dał radę niejednemu :) poczytaj tu i na diyaudio.

e tam transport niezły, tylko czego nikt obudów do tego nie robi ?? kupiłbym jakąś bo brzydkie to na potęgę i moja druga większa i lepsza połowa mnie z domu wypierdzieli za chwile bo jej shingaklon psuje energię w pokoju...

Swoją drogą dlaczego własnie nie ma na forum wątku o jakims gotowym CDku który po grzebnięciu spisuje się znakomicie jako transport ?? Przynajmniej ladnie by wyglądał - w porównaniu do shinga - brzydala - klona

Miałem wiele CD i nie powiesz mi że takie coś zagra lepeij od Sony CDP-970, Marantza CD-40, Cd-62 i wielu innych. Nie zależy mi na tym zeby kogoś zniechęcać do zabawy z DIY bo przyjemnośći zrobienia czegoś samemu nikt nie zabierze ale może ktos pomyśli że lepiej pobawić się jakimś starym dobrym CD do którego też idzie zrobic fajna obudowę i całą reszte.

nie sadze, by KSS-210 był o wiele lepszy od tego SANYO. A i nie jest on tak ogólnie dostepny, bo najbardziej rozpowszechnionym laserem SONY był KSS-240A, który to pewnie nie był wybitnym laserem. Ja teraz robie podchody do przerobienia cedeka DENON DCD-1460 (naped SONY KSS-150A) na transport z wyjsciem I2S. Mam DAC-a NOS na 12 sztukach TDA 1543 bez stopnia wyjsciowego (pasywny stopien analogowy) i bez zadnej filtracji, który przyjmuje sygnał I2S. Wtedy bede mógł porównac shigaklona z cedekem na laserze SONY z wyjsciem I2S. Pozyjemy, zobaczymy.

Zagra może tak może nie, ale wielu wzięło sie za ten temat. Popatrz ile wpisów. Coś w tym jest. Ja się przynajmniej czegoś nauczyłem. Dwa lata temu jak ktoś powiedziałby mi , że kabel cyfrowy może grać to pomyslałbym - kolejne voodoo. Dla mnie nauka przede wszystkim.

cudak: a jednak moze zagrac lepiej, a szczególnie od Sony CDP-970. Wiem, bo przekonałem sie kiedy zrobiłem modyfikacje a'la Łukasz Fikus na cedeku SONY CDP-950. Rzeczywiscie skok jakosci był ogromny!!! Sprzedałem go muzykowi, który podobny dzwiek słyszał juz kiedys, ale tamten system kosztował 60.000 Zł, i nie chciał uwiezyc, ze za tak marna sume moge mu zaoferowac dzwiek tej samej klasy (a ja wiem, ze nawet lepszy, bo reszta toru co ma w domu, to nie jest najwyzszych lotów). Zrobiłem wiec sobie SONY 227ESD full wypas (wyjscie na lampach, zegar, Non Oversampling, konki PIO na wyjsciu, jakosciowe elementy) i gra to u mnie teraz. I gra wiele lepiej, niz mój DAC zasilony sygnałem SPDIF z tego samego cedeka. Naprawde wiele-wiele lepiej. Wiec nie wystarczy rozebrac pierwszy lepszy cedek i nafaszerowac go "kabelkami moczonymi w swieconej wodzie" lub "kondkami mrozonymi przez 2 tygodnie" lub innymi takimi czarami.

od tej pory wierze, ze morze byc cos, co powoduje ze taki shigaklon zagra lepiej. Nie moge wytłumaczyc (zreszta nikt z nas nie umie) co to jest, ale wszyscy wiedza, ze jest (ja własnie chce to sprawdzic). Ma wzmaka na 300B, przedwzmaka Audio Note, kolumny na modyfikowanych Fostexach szerokopasmowych z tylna tuba.

• Pokaż nowe odpowiedzi