Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

rodzyn, 27 Gru 2008, 19:47

>przy moim wpisie z 13 lipca str 55 tego wątku są zdjęcia jednego z moich starszych klonów -pokazują

>jak mocuję aku.

>przy okazji pozdrowienia Poświąteczno Noworoczne dla wszystkich Miłośników Klona

Rodzyn, w takim razie pionierem aku jesteś Ty! Napisz koniecznie coś więcej o swoim klonie.

Ja od wczoraj na 5V mam ALWSR z pre 12V i wcale nie jest źle:) chociaż trzeba z tydzień poczekać na dogrzanie kondzi BC.

przed chwilą wlutowałem zamiast 0,1 uF 10n ERO KP1832, nie wiem jaka różnica w porównaniu z multicapem, przybyło basu, reszta zobaczymy

kondensator wg różnych testów też zacny, bez problemu dostępny przynajmniej w warszawie(wolumen)

przepraszam za jakość zdjęcia - telefon

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12564-100008325 1230464699_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>jacekw

Widzę że zrobiłeś Clona na sklejce.Porównywałeś moze z innym materiałem - miedź, mosiądz?Jak wypada brzmieniowo. Ciężko w Polsce dostac kawałek blachy miedzianej a sklejke to dotną w obi czy castoramie:D

No właśnie, czy ktoś może potwierdzić, że słyszy różnicę, niezależnie od wersji klona, w:

- mocowaniu 2 śruby vs 3 lub 4 śruby

- chassis - materiał, konstrukcja, sztywno lub sprężyny, etc.

Dla przykładu Peter początkowo miał platformę na sprężynach specjalnie tłumionych, teraz mniejsza masa na sztywno.

Andy, nic nie mam w zanadrzu :)

Akumulator w tym przypadku jest uwazam dobrym rozwiazaniem.

Tak jak Peter, prbowałem tez akumulatora ze wzmakiem(3875) i tu z kolei wolę zasilanie sieciowe....choc w przypadku lm1875 sprawa nie jest juz tak jednoznaczna :)

To tyle odnosnie wzmakw na LM i moich z nimi doswiadczeń w temacie typy zasilania

Nie wiem jak u Was, ale Shigaclonik u mnie zostaje zdecydowania na akumulatorze

Dxwięk jest mniej techniczny nie tracąc niczego z zalet zasilacza sieciowego....a nawet bym powiedział ze ma nieco wiekszego kopa(PRAT jak to gdzieś ktoś ładnie tłumaczył....czyli chrumkanie :))

W przypadku wzmaka bylo zgoła odwrotnie.

Jedno co to moze jeszcze pobawie się jakims kondem za akumulatorem(przed stabem) i to wszystko.

podstawa jest tylko do testów wykonana ze sklejki, u mnie też długo klon pracował na akumulatorze, praktycznie od samego początku, na akumulatorze dźwięk jest łagodniejszy, spokojny

docelowo planuję podstawę z miedzianej blachy taką jak zaprezentował Peter, odnośnie wpływu na dźwięk podstawy nie będę się wypowiadał, nie robiłem żadnych testów, na moich głośnikach chyba tego nie usłyszę, korci mnie jednak zastosowanie jeszcze jednego materiału na podstawę, ciężkiego i dobrze tłumiącego drgania, może spróbuję w najbliższym czasie

Trzeba poeksperymentować, ale juz wiem ze BG nie sa jedyną receptą na dobre brzmienie.

To bardzo dobre kondensatory ale nie w kazdym miejscu.

Z akumulatorami, zwykle uzywalem duzo mniejsze kondensatory, gdyz akumulator jest sam w sobie swego rodzaju kondensatorem. Na poczatek mozna sprobowac wartosci 10-100uF.

Mozna by takze pominac stabilizator 8V; motory beda chodzic na 9V bez problemu (z bateria 9V tez chyba nie powinno byc problemu) i jedynie zastosowac stabilizator 5V .

Peter Daniel, 29 Gru 2008, 16:35

>

Ukryta Zawartość

ok, czytałem miesiąc temu, ale to tylko jedna opinia... w dodatku początkującego newcomer'a :)

Ukryta Zawartość

może wersja wypasiona i na 5V dać coś takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ktoś z forumowiczów próbował kondensatorów BC Components w zasilaczu shigaraki zamiast BG STD.Jeśli tak to z jakim rezultatem. W gainclone podobno sprawowały sie świetnie, niektórzy podobno nawet bardziej sobie je chwalili niż BG STD.

Probowalem BC ze znakomitym uważam rezultatem.

Oglnie jestem fanem BC comp wiec mnie nie sluchaj tylko sprawdx sam :)

Koszt napawde zabawny.

BC to dla mnie znakomite kondensatory i tak jak wczesniej myślaem ze to jakies odkrycie 47 labs tak poxniej stwierdziłem ze w ocenianym jako znakomity CD playerze Nagra DCD rownież wystepują.

Bardzo neutralne, kolorowe a przy tym jakies takie ludzkie granie.

Ze swojej strony polecam.....nie powinienem moze pisac takich rzeczy bo znow mi wykupią :P

Dla asnosci - nie handluje tym i nie wiem gdzie kupić. Sam sie zaopatruję na allegro.

To spróbuje. Black Gate to troche chorendalna cena 1000uF/50V - ok 50zł to wg mnie małe przegięcie a czy będzie duża różnica w dźwięku to swoją drogą...lubię czysty detaliczny, przestrzenny dźwięk. Mam nadzieje że się spiszą w shigaclone.

Robiłem porównanie BG std - Panasonic FA i FC - różnica kosmiczna. Panasy "drą" się niemiłosiernie tego słuchać się nie dało. Podobno BC i BG std są do siebie podobne dźwiękiem. Sam kiedyś spróbuję, też nie podoba mi się ich cena (BG).

Andy777. Wypisałeś kiedyś co usuwałeś i tak rozumiem ,że pozbyłeś się wielu kondensatorów , ale był tam podany też rezystor R957. nie wiem jaką spełnia funkcję; piszę bo napędzik nie ruszył i teraz nie wiem czy coś uwaliłem czy chodzi o sekwencję napięć, czy może o ten rezystor. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam

Porównywał już ktoś ze sobą clona Petera (z wyrzuconymi dwoma condami 220uF i 470uF ze wstawionym BG N 47uF/50V i zasilaczu na 2xBG STD 1000uF) i Andy777 (z duuuuzymi zmianami)? Peter jak wrażenia z odsłuchów po kilku tygodniach od złożenia tego układu?Dalej jesteś zadowolony???Nie wiem w którąwersje inwestować a budżet ograniczony;)

Ta wersje mialem tylko kilka dni, bo robilem na zamowienie. Byl to tez jeden z powodow ze zminimalizowalem koszty, efekt byl jednak zaskakujaco dobry.

Andy777. Napęd ruszył, ale na jednym zasilaczu z wyrzuconym zegarkiem + Twoje modyfikacje brzmi to na razie nie szczególnie - zjadło górę i dynamikę, ubyło przestrzeni, pogłosów jest gorzej no , ale to na razie jeden zasilacz. Jak rozwiązałeś sekwencję startu napięć? Pozdrawiam.

adigrzelczak. Robiłem wersję Petera i grałem na niej do wczoraj, jestem w trakcie wprowadzania zmian według Andiego. Wcześniej były różne mutacje. Według mnie spróbuj na razie założyć sam zasilacz według Petera czyli dwa BGstd + stab 8V + 2 MUR 860. Na allegro są jeszcze BGstd 1000/25 V po 19.90 za sztukę tak ,że spokojnie zrobisz zasilacz za 50 zł. Możesz spróbować potem wymienić kond C953 na oscona 180 uF/10V wzrost dynamiki i basu gwarantowany, albo do każdego istotnego elektrolita podlutować po tantalu 330-470 nF to jakieś 11 sztuk koszt żaden - może efekt Ci się spodoba. Potem mod Petera , ale to już koszt i możesz mieć problem, coraz trudniej o BGN. Pozdrawiam

Fakt- już nie ma. Wyślij wiadomość do sprzedawcy- mustangica jest bardzo solidny, jeśli ma,to spokojnie możesz kupić te kondki poza allegro.

Czy to jest nadal najaktualniejsza przeróbka transportu?

Ukryta Zawartość

Wszystkie elementy oznaczone jako E są do wymiany???Pewnie trzeba zastosować BG N a ta ostatnia pozycja to chyba kwarc?Jaki trzeba założyc?Sorki że jeszcze raz o to pytam ale jak sie czyta wątek to ciągle jakies zmiany wychodzą a pozniej wraca sie do poprzednich...

Ukryta Zawartość

To z linku to moja pierwsza wersja i dalej aktualna, gdyz bez zmian dalej jej uzywam i nie mysle niczego zmieniac. Ale, niekoniecznie musi kazdemu podejsc, jest tam sporo BG N ktore dosc odbiegaja od oryginalnej sygnatury boomboxa.

Dlatego obecnie sugeruje zbudowac klona wg wersji ktora zamiescilem ostatnio: wymiana tylko zasilania i dwoch kondow na plytce, a dopiero potem eksperymenty z reszta.

Uwazam ze nie mozna dac gotowego przepisu co zrobic aby osiagnac maksymalny potencjal w tym projekcie, bedzie to zalezalo od wielu czynnikow, min od indywidualnych skłonności, wcześniejszych doświadczeń, aktualnego nastroju itp ;-)

Czyli robie zasilacz stabilizowany 8V na 2xBG STD 1000uF/25V (rozważam Vishay BC Components ze wzgl na cene ale nikt jeszcze tego nie testował), Wyrzucam 2 kondy 220uF i 470uF i w miejsce tego drugiego zakładam BG N 47uF/50V (czy może być zamiast niego BG N 33uF/16V?). Wyrzucam takze dławik z płytki. Wszystko montuję na sztywno do dwóch nóżek.Obudowę daję na 3 kolce i finisz. Jaki prąd pobiera ten układ?

• Pokaż nowe odpowiedzi